Ciasto jest pyszne! Smakowało wszystkim, którzy mieli okazję go spróbować. A dopowiem, że na co dzień zdrowe odżywianie im nie towarzyszy, a słodkości jedzą tylko w wersji pełnej cukru, tłuszczu i białej mąki. Prosty i bezglutenowy biszkopt wyszedł idealny! Krem budyniowy zachwyca , jedynie galaretka stawiała opór, gdyż nie chciała stężeć, dlatego możecie ją pominąć lub użyć jakiejś innej albo spróbujcie
Zdrowie na języku :PByły ostatnio jabłka na szarlotkę do słoików więc i musi być szarlotka :) Pyszna, prosta - przykryta leśną piankową kołderką. Smacznego! Składniki biszkoptu: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Składniki marmoladki jabłkowej: 1 kg jabłek 2 łyżki octu 1 szklanka cukru 2 galaretki cytrynowe Składniki na piankę: 2 galaretki z owoców(...)wsypujemy cukier i smażymy na wolnym ogniu około godziny cały czas mieszając. W między czasie pieczemy biszkopt. Przed końcem pieczenia wsypujemy do jabłek galaretki, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. POLECAM OCZYWIŚCIE WYŻEJ PREZENTOWANY PRZEPIS NA JABŁKA NA SZARLOTKĘ DO SŁOIKÓW Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy octem, proszkiem i dodajemy do ubitej piany. Następnie wsypujemy
Tradycyjna KuchniaRacuchy na kefirze Szybkie racuszki na kefirze (bez drożdży!), z jabłkami to prosty przepis na pyszny deser, drugie śniadanie lub kolacje. Lekkie, puszyste i chrupiące placuszki z pewnością zasmakują nie tylko dzieciom. Polecam! Składniki: 400ml kefiru 300g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 2 jabłka olej do smażenia(...)drobną kostkę *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Wlewamy kefir, dodajemy żółtka jaj i mieszamy *** *** Ciasto delikatnie łączymy z pianą z białek oraz pokrojonymi jabłkami *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, układamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek i smażymy z obu stron na złoty kolor *** *** Racuchy
Blog z ApetytemUwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie(...)cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym i ziarenkami wanilii. Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy. Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy. Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C. Studzimy w piekarniku. Sernik lekko
Słodkie Przyjemnościmoją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka, po której można wyjść do pracy lub zająć się przez cały dzień czymkolwiek chcemy. Trzeba wykonać prosty zaczyn zwany poolish. Zaczyn: 100 g maki pszennej np. 550 100 g ciepłej wody(...)folią spożywczą lub aluminiową i pozostawić w temperaturze pokojowej. Do wieczora nic już z tym nie robimy. Po minimum 10 godzinach, ale raczej nie dłużej 16, będzie pora wykonać ciasto. Zaczyn będzie bąbelkował i wyglądał tak: Odważamy 400 g maki, 200 g ciepłej wody, taką samą niewielką ilość suchych drożdży co rano, łyżeczkę soli i wszystko
I tu będę miała takie teDziś będzie śmieszny przepis :) Na słodziutko... Znakomita przekąska dla dzieci a przede wszystkim coś innego i prostego ! Oczywiście można indywidualnie modyfikować. Ja dziś zrobiłam przepis podstawowy ale w wariantach podam co można dodać jeszcze. Głównym składnikiem są....chrupki kukurydziane ! Dzieci je uwielbiają. Ja sama podkradam je mojemu brzdącowi :) A w towarzystwie słodkiej polewy są jeszcze lepsze :) A więc polewę(...)gotować. 150 g chrupek kukurydzianych Chrupki pokroić na mniejsze kawałki. Dodajemy je do polewy i mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia tak aby z góry można było przykryć "ciasto". Na blachę wylewamy chrupki i ręką ugniatamy. Przykrywamy papierem i stawiamy coś ciężkiego. Gdy wystygnie wkładamy do lodówki żeby dobrze stężało. *Ja dodaję do polewy jeszcze kakao, bakalie i orzechy. Każdy
Olikowa kuchniazbyt dokładnie. Dodajemy jagody. Mieszamy delikatnie. (Jeśli jagody puszczą sok, babeczki po upieczeniu będą niebieskawe ;) ). Ciasto przekładamy do foremek - papilotek i pieczemy 15 - 20 min. w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce. Pisałam już, że to proste?!? ;) Smacznego
Miksturownikrazem przyszła pora na testowanie kremówki domowej Emix. W skład zestawu wchodzi mieszanka do wypieku ciasta i kremu. Jest to ciasto na biszkopcie z dużą ilością kremu budyniowego. Przygotowanie biszkoptu było bardzo łatwe i szybkie. Biszkopt po upieczeniu bardzo łatwo dało przekroić się na pół. Dla osób które boją się lub nie mają chęci na pieczenie domowego biszkoptu polecam(...)przepisu. Krem budyniowy wyszedł bardzo puszysty, delikatny i żółciutki. Przygotowanie kremu również jest bardzo proste. Producent zaleca nasączenie biszkoptu, ja jednak pominęłam tę czynność ponieważ nie lubię mokrych biszkoptów. Jeśli będziemy stosować się do wskazówek które producent umieścił na opakowaniu gwarantuję, że ciasto uda się nawet początkującym. Do wypieku oprócz mieszanki Emix dodatkowo potrzebujemy. 4 jajka 1 litr
Ala piecze i gotujeDzisiaj deser dla zabieganych lub dla tych, którzy lubią proste rozwiązania. Z bananem, pokruszonymi herbatnikami, kremem z serka mascarpone i kajmaku. Przygotowanie
Oryginalny smakPolecam idealny deser na upały. Jest szybki, lekki i bardzo prosty do zrobienia :) SKŁADNIKI: mleczko zagęszczone niesłodzone 500 g (dobrze schłodzone) wiśniowa galaretka agrestowa galaretka
Pani na deserPyszna czekoladowa babka w sam raz dla miłośników czekoladowych wypieków. Prosta i smaczna, można także upiec ja w foremce keksowej. składniki: 200 g
Monia miesza i gotujeBardzo lubię takie kluski, bo są bez mięsa, łatwo je zrobić a okraszone cebulką smakują wyśmienicie :) Składniki na około 8-9 sztuk: Ciasto: około 400
Gotowanie...to proste !Nie może Wam w te Święta zabraknąć dobrych przystawek, zaserwujcie swoim gościom mięsne kulki z żurawiną, proste i bardzo aromatyczne i z nutą świąteczną
Niezły MłynekU mnie już zaczyna pachnieć świętami. Rolada makowa jest prosta w przygotowaniu, za to bez porównania pyszniejsza od tych sklepowych, więc warto upiec samemu. Ja
Passions hobbies lifeCudownie orzeźwiający, cytrynowy smak mięciutkiej babki świetnie dopełni czas przy kawie. Bardzo prosta, klasyczna, zawsze udająca się babka majonezowa z dodatkiem soku z cytryny polana
Pysznie & Pięknie