proste ciasta - 17526 przepisów (strona:530/1169)

Makowiec mojej babci 1196

potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować to bardzo chętnie wracam czasami do starych przepisów :) Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, ja użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można przygotować ją samemu. Składniki na blachę o wymiarach(...)Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić. W tym czasie w dużej misce

Ze smakiem i z pasją
Chatka Baby Jagi na słodki Dzień Dziecka 222

jest w moim przypadku. Aby przypomnieć sobie smak swojego dzieciństwa postanowiłam wskrzesić przepis na Chatkę Baby Jagi - prosty deser, który po wielu, wielu latach powrócił do moich łask i sprawia radość mi oraz moim najbliższym. Pewnie ile domów tyle nazw dla tego ciasta bez pieczenia. Na przykład w rodzinnym domu mojego Męża był to "Domek". Jak zwał, tak zwał

Kuchnia po mojemu
Pizza z kabanosami, koperkiem i mozzarellą 150

Idealna pizza nie musi być wcale pracochłonna. Dobre ciasto,kilka dodatków i gotowe. Do dzieła !  Pizza to popularna,tradycyjna włoska potrawa, nad którą przez lata „znęcały się” koncerny spożywcze „udoskonalając ją” coraz dziwniejszymi dodatkami. Chociaż proste, klasyczne pizze są uznawane za najlepsze,eksperymentowanie z dodatkami daje wiele radości i nie należy się tego bać! Składniki(...)mnie 2 kulki świeży koperek włoska gotowana szynka kawałek ulubionego żółtego sera Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie.Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, uformuj

Z Kuchni Do Kuchni
Rożki z ciasta francuskiego z truskawkami 173

proste, szybkie, smaczne. Z resztą sami wiecie :-). Nam wyszło 8 sztuk takich średnich rożków, można zrobić mniejsze i wyjdzie więcej :-). Miłego poniedziałku dla wszystkich :-) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego około 150 - 200 g truskawek 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ksylitolu lub cukru (niekoniecznie, ja nie dałam) 1 jajko 1 łyżka wody 1. Piekarnik nagrzewamy

kruche babeczki
Najlepsze ciasto z rabarbarem 170

przesadzam i nie oszukuję. To jest najlepsze ciasto z rabarbarem, jakie zdarzyło mi się jeść. Wszystkie smaki komponują się ze sobą idealnie, jest odpowiednio słodkie z kwaskową, rabarbarową nutą. Uwielbiam je! Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 3/2007 ładnych parę lat temu, i od tamtej pory piekłam to ciacho kilkakrotnie. Oczarowało mnie prostotą wykonania i połączeniem prostych(...)smakuje mi najbardziej. Słodki, mięciutki, migdałowy spód, na nim warstwa kwaśnego rabarbaru, niezbyt gruba, żeby nie zrobił się zakalec, ale z drugiej strony musi go być wystarczająco dużo, żeby ciasto złapało od niego trochę wilgoci. Na wierzchu migdałowa, chrupiąca beza. Całość smakuje rewelacyjnie - upieczcie, póki sezon na rabarbar trwa! Ponieważ wszyscy kochamy rabarbar, ciasto z jego dodatkiem postanowiło upiec całkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada bezowa z kremem kawowym i orzechami 180

Rolada bezowa z kremem kawowym i orzechami Prosta, szybka w przygotowaniu i przepyszna rolada, która z pewnością zachwyci wszystkich gości. Słodki smak chrupiącej bezy przełamany delikatnym kremem kawowym z orzechami, to niezawodne połączenie smakowe. Polecam!     Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem: 250g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 250g serka(...)bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce 1-2 dni ** *** SMACZNEGO ***         Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rolada bezowa z kremem kawowym i orzechami pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Mazurek czekoladowy I 118

Mazurek bardzo prosty w przygotowaniu, ale jest jedno „ale”... W przepisie masę należy wyłożyć na opłatki, nie jest podane jak gruba powinna być wyłożona warstwa. Mazurek piekłam z połowy podanych składników. Nie wyłożyłam masy na opłatki, a bezpośrednio na papier, na grubość około 2 cm (forma o wymiarach 30 x 21 cm, jeżeli użyjemy połowę składników). Ciasto należy „piec

królestwo garów
Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" 207

budzącej się do życia na przedwiośniu. Postać Rosomaka podsunęła mi na myśl zrobienie ciasta w postaci chaty pachnącej kwiatami i słodkiej od miodu. Składniki : 15 herbatników pół kilograma mielonego twarogu (dałam ricottę i twarożek naturalny) duża łyżka skrystalizowanego miodu lub 2-3 łyżki płynnego duży prosty banan 2 łyżki wody różanej orzechy najlepiej laskowe, które ze względu na alergię zamieniam(...)banan przekrojony wzdłuż. Na bananie ułożyć więcej masy, zostawiając ok. 1/4 całości na posmarowanie chaty z zewnątrz. Przytrzymując papier do pieczenia po bokach, złożyć zewnętrzne ciastka, by w przekroju ciasta otrzymać trójkąt. Rozsmarować resztę masy na zewnątrz. Udekorować orzechami. Ciastem można się częstować od razu, bo wilgotna ricotta szybko wiąże masę z herbatnikami. Można oczywiście schłodzić w lodówce przed podaniem

Weekendy w domu i ogrodzie
Babeczki z kremem bananowym i truskawkami 190

sił powoduje, że nie mogę zbytnio zaszaleć, dlatego zawsze przygotowuję coś szybkiego, prostego i oczywiście smacznego, aby po krótkiej chwili móc delektować się smakiem. Jakiś czas temu, gdy miałam chrapkę na małe co nieco, postanowiłam przygotować to co lubię i potrafię najlepiej - Kruche babeczki. Z kruchym ciastem miałam do czynienia od najmłodszych lat i choć przepis doprecyzowałam i poprawiłam

Słodkie Przyjemności
Sernik Tiramisu na zimno 270

będziecie rozczarowani. Masa serowa bardzo ładnie trzyma formę, kroi się doskonale. I co najważniejsze ciasto w smaku i swej konsystencji bardziej przypomina sernik, niż galaretę o smaku śmietany, co niewątpliwie jest jego wielką zaletą. Dodatkowo jest bardzo szybki i w sumie dość prosty w przygotowaniu. :)  Składniki (spód): 1 szklanka czekoladowych herbatników 60 gramów masła 82% 1 duża łyżka cukru(...)gorącej, przegotowanej wody Składniki (do Tiramisu): 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu 1/3 szklanki rumu lub amaretto 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej) dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao Wykonanie: Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Herbatniki rozgnieć na piasek. Masło rozpuść w rondelku, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj z herbatnikami. Wyłóż nimi dno formy, wyrównaj i lekko dociśnij

Garniec Magalie
Pudding w truskawkami 105

każda pokrojona na minimum 4 części. Przełóż ciasto do formy lekko wysmarowanej olejem kokosowym i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem, jeżeli pieczesz całość w jednej formie to przez około 40 minut, jeżeli w kilku mniejszych to prze około 30 minut. Smacznego! ps. Prawda, że banalnie proste

greenscarf
Kwiatki na Dzień Matki! – Kruche, maślane ciasteczka ;) 224

mąki 1 szklanka cukru 2 jajka 250 g miękkiego masła Dodatkowo: 3 łyżki kakao, 3 łyżki mleka     *** Z podanych składników (oprócz kakao i mleka) zagniatamy ciasto *** *** Następnie odcinamy połowę ciasta. Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy do odciętej części ciasta i zagniatamy *** *** Z jednego i drugiego ciasta formujemy małe kuleczki *** *** Z kuleczek układamy kwiatki: środek jednego koloru

Blog z Apetytem
Naleśniki razowe. 82

erytrytol i mąkę razową. Za pomocą miksera łączymy ciasto aż uzyskamy masę bez grudek. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą chochelki wlewamy ciasto na patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony na złoty kolor. Naleśniki razowe są fantazyjne i w rzeczywistości bardzo proste w wykonaniu! Cienkie i delikatne naleśniki

Zdrowy Styl Joanny
Leniwe pielmieni 171

ochotę na pielmieni, ale nie koniecznie mam czas i ochotę na lepienie pierożków, wtedy zawsze sięgam po ten prosty przepis. Pielmieni zrobione w ten sposób, są równie pyszne, przygotowanie ich wcale nie zajmuję dużo czasu. Polecam Składniki na ciasto: – 400 g mąki – 100ml cieplej wody – 2 jajka – 2 łyżki oleju – szczypta soli Składniki

Smaki Armine
ciasto marchewkowe - kuchnia regionalna (Kujawy) 194

Na pierwsze dni jesieni proponuję Wam ciasto marchewkowe* - miękkie, pulchne i wilgotne. Tradycyjny przepis kuchni kujawskiej - ciasto bez dodatku przypraw korzennych i kakao, o jasnej barwie

babka w formie