farsz i do piekarnika Ta tarta z owocami postała w zeszły weekend dość spontanicznie – staram się nie piec ciast za dużo (oponka..) ale w ogrodzie zebrałam resztkę malin i pierwsze jeżyny, w domu miałam brzoskwinie więc postanowiłam zrobić prostą tartę bo wszystkie pozostałe składniki ( masło, śmietana, jajka) były w lodówce. Upiekłam tartę z owocami, nadzieniem z dodatkiem serka(...)skórki cytrynowej a na wierzchu Emilka poukładała gwiazdki wycięte z ciasta. Nie planowałam nawet wstawiać tego przepisu na bloga bo to taki zwyczajny przepis ale może komuś się przyda – bo to taki uniwersalny patent na tartę do której można dodać właściwie wszystkie sezonowe owoce – gruszki, morele, śliwki, jagody, jabłka, wiśnie… wszystko będzie pasować. Upieczcie sobie na osłodzenie
Cooking for Emilyupieczeniu lekko opada. Jest za to wilgotne i pulchne, długo zachowuje świeżość. Nie rezygnujcie z lukru, jest on tutaj nieodzowny - dosładza ciasto ( które samo w sobie nie jest zbyt słodkie ) oraz dodaje mu charakteru. Proste i szybkie w wykonaniu. Polecam na weekend :). Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła 3 duże(...)zmianę z mlekiem kokosowym, w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera ). Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć do głębokiej keksówki * o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 45 - 50 minut
Opowieści z piekarnikarazem chciałabym się podzielić przepis na pyszny sernik z sera z wiaderka. Sernik jest bardzo smaczny, delikatny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Sernik z wiaderka składniki: Użyłam foremki o wymiarach 24cm x 24cm na ciasto - spód i góra: 250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 2 żółtka (jajka L) 100 g schłodzonego masła lub margaryny
Uwaga Babcia Gotujeprzepis (znaleziony w internecie) tak mi się spodobał, że musiałam od razu go wypróbować. Nie wierzyłam, że z tak prostego przepisu, bez mieszania składników (oddzielnie suche i mokre, sypane na blaszkę), wyjdzie nam takie wspaniałe ciasto! Dodatkowo szarlotka sypana cudownie pachnie masłem i cynamonem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldprzepis (znaleziony w internecie) tak mi się spodobał, że musiałam od razu go wypróbować. Nie wierzyłam, że z tak prostego przepisu, bez mieszania składników (oddzielnie suche i mokre, sypane na blaszkę), wyjdzie nam takie wspaniałe ciasto! Dodatkowo szarlotka sypana cudownie pachnie masłem i cynamonem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldostatniego dnia pracy są słodko-gorzkie. O to żeby były słodkie, sama się postarałam przygotowując skromne pożegnanie. Była wiewiórka, ciasto z wiśniami i domowa W-Zetka. Wszystkie przepisy pojawią się w tym tygodniu na blogu. Zacznę od tego ostatniego. Prosta domowa W-Zetka Przygotuj mikser, miski i miseczki, łyżkę, łyżeczkę, prostokątną dużą blachę, zaostrzony, drewniany patyczek lub wykałaczkę, papier(...)pieczenia, nóż o szerokim ostrzu do krojenia ciast, wysokie naczynie do ubicia śmietany, mały garnek. Przygotuj składniki: 8 dużych jajek (lub 10 mniejszych), 2 szklanki cukru, 1 szklankę mąki pszennej tortowej, 1 szklankę kartoflanki, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 4-5 łyżeczek kakao, słoik dżemu porzeczkowego, 0,5 – 1 litr
blog.moje-pasje.infoAquafaba. No właśnie. Nie wiedziałam, że coś tak prostego może mieć tak ciekawą nazwę. Aquafaba to po prostu woda pozostała po odsączeniu cieciorki. Już kiedyś widziałam tworzone na jej bazie bezy, ale za nimi nie przepadam, więc poszukałam czegoś innego. I wyszukałam biszkopt. Ucieszyłam się jeszcze bardziej, kiedy okazało się, że przepis jest bez cukru. Nie pozostało nic innego(...)tylko wypróbować :D Jeśli kiedyś wykorzystacie cieciorkę z puszki, możecie z aquafaby przygotować ciasto. U mnie woda była z jednej puszki, więc powstał niezbyt wysoki biszkopt (piekłam na tortownicy 24 cm), który wykorzystałam jako spód. Możliwe, że nie będzie wszystkim smakował, ale według mnie jest całkiem smaczny (może to tylko moje wrażenie, ale wyczuwam lekko maślany smak). Do tego dodam
FitKotwykorzystać. Więc dodała ciasta typu petitki i krem zrobiłam z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Może być nutella lub inny. Ciasto wyszło rewelacyjne, nawet nie spodziewałam się, że aż tak będzie smaczne. Polecam, bo proste w wykonaniu, a zachwyci każdego :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka 24 x 34 cm Składniki biszkopt: 6 jajek L 1 szklanka mąki(...)jednym żółtku i na końcu obie mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką lub na najniższych obrotach miksera (ja tak robię). 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Górę wyrównujemy, pieczemy w 170 stopniach około 35 minut. Po upieczeniu studzimy około 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a potem wyjmujemy i już normalnie. Po wystudzeniu przekrawamy
kruche babeczkimoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Placek ten upiekłam na blaszce o wymiarach : 36 x 20 cm Przepis na ten placek kieruję dla wszystkich osób , które boją się(...)tego placka polecam wiśnie wydrylowane (najlepsze!!! ) , można inne Drobne owoce , ale wiśnie stwierdzone przez rodzinę najlepsze. !!! Małe i przy kwaskowe, dodają pikanterii ( a przede wszystkim nie zapadają się w ciasto jak inne cięższe owoce). Przepis ten otrzymałam od koleżanki Małgosi T, za który teraz dziękuję, bo przez lata piekę go i zachwycam bliskich i gości. Składniki : 3 jajka
Pysznosci Babci Basikonsystencja gotowego wypieku nie przypomina jednak typowej lekkiej i puszystej brioszki, jest bardziej zwarta, wilgotna i delikatnie dziurkowana, co moim zdaniem, kwalifikuje ciasto do kategorii wytrawnych chlebków drożdżowych. Pozostanę jednak przy nazwie brioche , z jednego prostego powodu - uwielbiam brzmienie tego słowa:) Brioche ma delikatny posmak awokado, świetnie smakuje z samym masłem, nie mniej smaczna jest z innymi dodatkami(...)sól i zmiksować na niskich obrotach (lub zagnieść ręcznie). Następnie dodać pozostałą mąkę (być może trzeba będzie dosypać więcej, zależy ile Wasza mąka "zabierze"). Wyrabiać do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta (nie powinno się kleić); mikserem przez ok. 6-8 minut, lub ręcznie przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać 2 łyżki masła (ja użyłam margaryny) i zagniatać do momentu
KUCHARNIAParę dni temu późnym wieczorem oglądałam stary odcinek programu EWA GOTUJE, w którym pani Ewa robiła grzebyki z ciasta kruchego....tak mi smaka narobiła , że na drugi dzień musiałam zrobić i ja...proste do zrobienia ...i bardzo smaczne...ja jako nadzienie dałam frużelinę malinową ..a do grzebyków herbatka z syropem waniliowym ..Tylko jeść .. i popijać(...)ciągle wynajduje coś nowego, pysznego i zdrowego.. 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. kwaśnej śmietany 1 margaryna 1 cukier waniliowy marmolada lub dżem [ frużelina malinowa ] Składniki na ciasto posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi na stolnicy posypanej mąką. W miarę możliwości uformować prostokąt
Moje domowe kucharzeniesłodkie, po dodaniu soku z cytryny były przepyszne. Wszystko razem ...., nie mam słów aby to opisać, po prosty trzeba tego spróbować. Ciekawa propozycja na szarlotkę troszeczkę inaczej :). Moja rodzinka była zachwycona, a matulka zażyczyła sobie taką oto szarotkę na święta :). Składniki: Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru jajko szczypta soli 40 g drożdży 120 g stopionego masła
Moje pyszne gotowaniemakiem. Mięciutka, puszysta i mega wilgotna, naprawdę rewelacyjna :) Polecam! Babka cytrynowa z makiem 12. Babka marmurkowa. Prosta i klasyczna, typowo świąteczna :) Można ją polukrować lub po prostu posypać cukrem pudrem, tak czy siak będzie świetna! Babka marmurkowa 13. Miały być ciasta, ale to jedyny świąteczny "niewypiek" na blogu. Zresztą znam takich, co z ciast najbardziej lubią mięso ;) Ja osobiście
Kraina Tysiąca Smakówtematem przewodnim stały się "Dary jesieni". Z racji, że spodziewaliśmy się dzisiaj gości, nie mogło u mnie zabraknąć ciasta. A dokładniej ciasta ze śliwkami, które idealnie wpasowuje się w tematykę jesiennych darów. Jest ono na tyle proste, że każdy sobie z nim poradzi. Składniki każdy znajdzie w domu. Pasują do niego każde owoce sezonowe. No i nie trzeba używać(...)zmianie. Nie mogę się już doczekać tego, co przygotowały inne dziewczyny :) A w tym miesiącu w wyzwaniu brały również udział: Marta , Justyna , Małgosia , Monika , Iwona. Składniki na małą blaszkę: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 0,5 szklanki oleju skórka starta z dużej cytryny 2 łyżki
My simple kitchen