Kiedy już ciasto wyrosło, ostrym nożem nacięłam ukośnie jego wierzch w kilku miejscach. Piekarnik włączyłam na 200 °C (g/d). Rozmąciłam jajko z mlekiem i przed włożeniem ciasta do piekarnika posmarowałam go dokładnie z wierzchu i po bokach. Dodatkowo posypałam ziarenkami maku. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam na kratce(...)Musiałam jednak poczekać, żeby chleb całkiem ostygł i można go było ładnie kroić... Przepis jest bardzo prosty a podana ilość składników jest dokładnie wymierzona. Nie potrzeba więc nic dosypywać, dolewać. Ciasto daje się idealnie wyrobić. Teraz chyba podejmiecie decyzję o upieczeniu tego chleba. Nie wymaga więcej czasu niż upieczenie zwykłego ciasta. Spróbujcie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję
Kuchnia u KrysiWszyscy pieką na potęgę - więc ja też ;) Moja przygodę z pieczywem zaczynam od bułek. Przepis pochodzi z książki Familienküche. Schnell, preiswert und immer eine neue Idee. Przepis jest bardzo prosty i co najważniejsze nie trzeba długo czekać na pałaszowanie ;) Bułki są cudownie mięciutkie i świetnie sprawdzą się na leniwe weekendowe poranki z rodziną :) Zapraszam! Bułki śniadaniowe drożdżowe Składniki: 200g mąki(...)wymieszać z 100g ziaren, drożdżami, cukrem, solą, olejem i 150ml ciepłej wody. Wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie na stolnicy obsypujemy ciasto maka i jeszcze raz wyrabiamy. Następnie rolujemy, nie rozciągając zbytnio. tak przygotowany wałek tniemy na porcje z których formujemy w dłoniach bułeczki. Te z kolei kładziemy na blaszce wyłożonej
Tagebuch po polskupochodzi z www.mgotuje.pl Babka makowa na białkach jest banalnie prosta w wykonaniu. Wystarczy zaledwie godzina, aby wyczarować pyszną, lekką i wilgotną babkę pieguskową. Ja akurat miałam nadmiar białek w lodówce i wykorzystałam je na przygotowanie tej oto babeczki. Przepis na ciasto znalazłam w starym zeszycie mojej mamy
Marta Gotujemoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Przepis ten otrzymałam od kuzynki Lucynki , której bardzo dziękuję za przepis i rady . Przy okazji bardzo pozdrawiam . Jest to placek, który(...)serniki im się nie udają . Placek jest na bazie śmietany , a upieczony smakuje jak sernik . Ja do wypieku użyłam blaszki o wymiarach 36 x 20 cm . Przygotowujemy produkty na ciasto : 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny „Kasia” 0,5 szklanki cukru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. kakao 1-1,5 łyżki , (ale nie koniecznie
Pysznosci Babci Basimoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam kruche chruściki na piwie. Przepis dostałam od Pani Moniki ze sklepu, której bardzo dziękuję . SKŁADNIKI : 8 żółtek,( włożyć do szklanki) piwo(...)posypania, Sposób przygotowania : Żółtka oddzielam od białek, wkładam do szklanki. W drugą szklankę wlewam taką samą co żółtka ilość. Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka, piwo,, sól i cukier. Zagniatam ciasto i wyrabiam ,aż będzie elastyczne. By się lepiej napowietrzyło, warto przez ok. 10 minut „obić” je wałkiem. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1-2 godziny do wypoczęcia. Ciasto bardzo
Pysznosci Babci Basijakie jadłem od zawsze, chyba 😉 Człowiek nie wie, nie docenia, tego co ma, dopóki tego nie straci. Bułeczki z dżemem są bardzo proste w zrobieniu. Etapy ich produkcji można podzielić na trzy części : przygotowanie ciasta, formowanie bułeczek i pieczenie, a i czwarty etap, najważniejszy, zjadanie przepysznych bułeczek z domowym dżemem truskawkowym. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej
RafalCooknaleśników, a u mnie taka ilość wyszła po zwiększeniu proporcji. Same naleśniki choć bardzo proste do przygotowania, smażą się zdecydowanie inaczej niż te tradycyjne. Przede wszystkim ciasto jest bardziej gęste. Po rozlaniu na patelnię, mam wrażenie, że rośnie bardzo szybko, nie rozlewa się tak łatwo jak przy zwykłych naleśnikach – trzeba sobie pomóc chochelką w ich rozprowadzeniu. Naleśniki
Smaki Na Talerzutruskawki w pełni, więc u mnie wylądowały w słodkiej tarcie z krem. Pierwszy plan był taki, by przygotować z truskawek prosty koktajl, jednak zainspirowałam się przepisem na fajną tartę, znalezionym u Kwestii Smaku. Muszę sama się pochwalić, bo ciasto tak się prezentuje, że szkoda mi jest go kroić:) W tym momencie chłodzi się […] Artykuł Tarta z truskawkami pochodzi
Pink EnvelopeTen jabłecznik jest znakomity, puszysty w środku, u góry lekko chrupiący a do tego winne jabłuszka. Nic dodać nic ująć, pycha. Wykonanie ciasta – białka ubić
Kuchnia PokoleńWykonanie tęczowej galaretki jest banalnie proste i nie wymaga dużo pracy. Idealne na ciepłe i chłodne dni. Uwielbiane zarówno przez dzieci jak
Słodki ZakątekPrzygotowanie lodów w domu jest proste. Wcale nie potrzeba specjalnej maszynki, ani wymyślnych składników. Lody truskawkowo-ciasteczkowe to kolejny przepis, w
Kolorowy Przepisowniksezonowe desery. Tym razem na ogrodzie moich rodziców obrodziły czereśnie i dodałam ich do waniliowych babeczek. Tak powstały muffiny z czereśniami. To prosty przepis, który zawsze wychodzi. Muffiny ładnie wyrastają i są puszyste. Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 1/3 szklanki oleju roślinnego
Kuchnia co dniaFantastyczne , proste danie , które możemy podać jako przystawkę , na śniadanie , kolację lub obiad. Ciasto na naleśniki : ************************** 20 dag. mąki pszennej 1 szkla. wody 1 szkl.mleka 2 jajka 1 łyżka oliwy sól 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0.5 łyżeczki przyprawy myśliwskiej olej do smażenia Farsz : ************************ 25 dag.małych pieczarek 2 cebule sól i pieprz pół łyżeczki zmielonego jałowca
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSzarlotka to ciasto, które chyba nigdy mi się nie znudzi, można ją zrobić na wiele sposobów i zawsze jest pyszna. Tym razem postanowiłam trochę pokombinować
Cynamonowe szczęściepóźniej to trzeba szczelnie zawinąć je w folię. Pierożki bezglutenowe gotujemy na parze przez około 10-15 minut w zależności jakie grube jest ciasto. Serwujemy ciepłe z np. sosem sojowym. Smacznego! Artykuł Pierożki bezglutenowe, mega prosty przepis pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLife