pełni. I przepisem i sezonem :) Proponowane dziś, klasyczne, ucierane ciasto z dodatkiem maślanki jest niezastąpione w wykorzystywaniu większości owoców sezonowych. Jak co roku - zaczynam od rabarbaru. Ciasto maślankowe, które Wam polecam jest miękkie, delikatne, wzorcowo wyrośnięte i troszkę przypomina wypiek drożdżowy. Niezawodne, proste do wykonania, wymaga niewielu składników, doskonale się przechowuje, idealnie pasuje(...)tegoroczne, majówkowe spotkania plenerowe rozpoczęłam rabarbarem. Polecam przepis poniższy wpisać na listę wypieków "na już", rabarbar wjechał właśnie pomiędzy kartony z pomarańczami i jabłkami. Do mojego ciasta dodałam też jednego, jabłkowego sąsiada. Zapraszam na wyczekany, niezastąpiony smak wiosny. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 24 - 25 cm ważne: składniki w temperaturze pokojowej 1 szklanka maślanki
Kronika Piekarnikapodsypując mąką ryżową. 5. Odcinamy nierówną krawędź i na tej równej krawędzi nakładamy paseczek marmolady. 6. Następnie ostrożnie podważamy ciasto z marmoladą i zawijamy dwa razy pasek z marmoladą i go odcinamy. Nie jest to proste ale jest możliwe. 7. Następnie ten paseczek dzielimy na cztery, pięć części, robimy nacięcia i próbujemy zagiąć w łuk i przenosimy(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie jest to łatwe ale jest możliwe przy odrobinie wysiłku. 8. I ten proces powtarzamy do końca ciasta - czyli nakładamy paseczek marmolady, zawijamy dwa razy, odcinamy, dzielimy pasek na części, nacinamy, zaginamy i na blachę. 9. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy z grzaniem góra-dół przez
Kawa z mlekiemnimi na różne sposoby. Najlepsze wiadomo - surowe i najlepiej prosto drzewa. Z powodzeniem możesz też wykorzystać czereśnie do przygotowania smacznego deseru. Proponuję prosty placek z czereśniami, a`la włoska focaccia. Tym razem focaccia w wersji na słodko. Ciasto jest ciekawe, bo z dodatkiem serka i tym razem nie rośnie na drożdżach. Składniki: 300 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka proszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Never give up. There is no such thing as an ending. Just a new beginning. Dzisiaj bardzo prosty przepis na chlebek dyniowy (czyli inaczej babkę):) Robiłam go już tydzień temu na weekend. Teraz w piekarniku siedzi już kolejne ciasto a ja dopiero skrobię ten przepis. (Dobo - wydłuż się do 48 godzin:P). Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) jednak
My simple kitchenChoinki z piernika. Słodkie, śliczne, przykryte „śniegiem” z białego lukru i posypane kolorową cukrową posypką. Wykonane z ciasta piernikowego, z którego od kilku lat robię pierniczki w ilościach hurtowych. Przygotowanie piernikowych choinek jest bardzo proste, jednak potrzebujemy foremek w kształcie gwiazdki, w kilku różnych rozmiarach, mogą też być foremki okrągłe lub w kształcie kwiatka. Te choinki są przeznaczone(...)prezenty. A Wy robicie jadalne prezenty? Pracę rozłożyłam sobie na 2 dni, wczoraj zrobiłam ciasto, wykroiłam i upiekłam piernikowe gwiazdki, a dzisiaj zlepiałam z nich choinki i dekorowałam. Tym razem zamiast miodu w składzie na pierniki jest syrop klonowy, który przyszedł w świątecznej paczce od Netto Polska wraz z innymi produktami marki Premieur. Polecam też inne nasze przepisy na najlepsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzedstawiam bardzo smakowity wpis :) to świetne rozwiązanie, gdy nie wiemy co zrobić z białkami pozostałymi z wypieku innych ciast. keks jest chrupiący na zewnątrz a w środku miękki i wilgotny :) po prostu pyszny :) ...i bardzo prosty w przygotowaniu ! Składniki: -1 szklanka białek (ok. 8 sztuk) -1 szklanka cukru -1 kostka margaryny -1 szklanka mąki -1 płaska
KasiekGotujeWigilia! Jeszcze jedno ciasto upiekłam, sernik straciatella z wiśniami. Jest pyszny, puszysty, taki prawdziwy sernik, który można jeść w nieskończoność. Sernik to typowe świąteczne ciasto ale można je również upiec bez żadnej okazji. Smakosze sernika jak ja nie mają nic przeciwko temu. Chociaż latem staram się mniej używać piekarnika i częściej przygotowuję sernik na zimno to jednak pieczony sernik lubię(...)czekoladą i wiśniami. Użyłam rozmrożonych wiśni, pamiętajcie, że do sernika wszystkie produkty powinny być w pokojowej temperaturze. Do sernika zrobiłam spód z ciasteczek digestive. Jest to najszybszy sposób na prosty spód do sernika, choć ten można upiec i bez spodu. Sernik przystroiłam czekoladowym ganache i czerwoną posypką z liofilizowanych owoców. Uwielbiam naturalne posypki z owoców, które mają mocno intensywny owocowy
codojedzeniaCiasto marchewkowo-cynamonowe Idealne na świąteczny czas i nie tylko... 💗🎅🎄 Jak zwykle proste w przygotowaniu. Czas przygotowania: 15minut. Czas pieczenia: 40-50minut. Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 łyżki rodzynek - 2 łyżki nasion chia - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki skórki pomarańczowej - 2 łyżki cynamonu - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu - 3 jaja - 1/2 szklanki jogurtu(...)wlej do niej całą masę - piecz w piekarniku w 160 stopniach ok.40-50minut. Polewa: - w rondelku rozpuść olej kokosowy wraz z czekoladą gorzką - dokładnie mieszaj na małym ogniu Gotowe ciasto polej polewą i posyp wiórkami kokosowymi. 🍰 SMACZNEGO
MintTastesłono . Gdy mamy podstawowe produkty w lodówce obiad w parę chwil gotowy. Smacznie i zdrowo. Zapraszam… Stopień trudności - proste choć na pewno nie szybkie danie. Skala smaku 10/10 - najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, tarta jest też smaczna na kolejny dzień, ciasto pozostaje kruche. 300 gram mąki pszennej 100 gram masła 300 gram ulubionych warzyw (por może być jedynym
Kubki smakuwodnej, dzięki temu sernik jest jeszcze bardziej delikatny niż pieczony tradycyjnie, oraz bardziej równy. I co najważniejsze, sam proces przygotowania jest bardzo prosty. Żurawiny które dodałam do środka namoczyłam wcześniej w alkoholu. To oczywiście daje dodatkowy smak ciastu. Do namoczenia nadaje się doskonale rum, ale tym razem zdecydowałam się na whisky. Jeśli nie lubisz whisky nie obawiaj się, nie jest
nietylkopasta.plzbiorów tegorocznych jabłek? Tak to teraz musicie mi wierzyć ale ja jabłka ze swojego ogrodu mam cały rok. Dlatego nawet srogą zimą będą Wam wstawiała coś jabłkowego :) Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody 4 jabłka cukier cynamon Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy cukrem
Niezły MłynekDzisiejsze parówki w cieście francuskim to idealna przekąska na domówkę, czy każdą inną imprezę, na której chcemy zaserwować coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego, smacznego i wygodnego. Są świetne w każdym calu – od przygotowania, aż po zjedzenie U mnie te parówki sprawdzają się niekiedy na kolacji i zawsze słyszę to samo – że są obłędne,a wydawałoby się
NiePieprz.plDziś Kulinarne przygody Gatity zapraszają Was na rewelacyjne korzenne ciasto dyniowe z orzechami. Dlaczego warto je upiec ? Otóż powodów jest kilka 😊. Po pierwsze jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Po drugie robi się je bardzo szybko, a po trzecie jest pyszne, wilgotne, puszyste i to już ostatni moment na to, żeby upiec coś(...)dyni, zanim rzucimy się w wir robienia pierniczków 😄. Mam nadzieję, że Was przekonałam ! Korzenne ciasto dyniowe z orzechami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Składniki: 250 g pieczonej dyni 3 jajka 60 g oleju 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 250 g mąki Puszystej Tortowej Lubella 1 łyżeczka proszku
Kulinarne przygody Gatitysmakują one najlepiej, a cały proces ich przygotowywania to dla mnie niemalże magia...;). Piernik, który Wam dziś polecam, to bardzo aromatyczne, wilgotne, mięsiste ciasto wzbogacone o suszone śliwki, wcześniej namoczone w rumie. Pycha! Piernik jest bardzo prosty w wykonaniu i na pewno Wam się uda, a oblany polewą czekoladową nie ma sobie równych :). Gorąco polecam! :). Składniki: 320 g mąki pszennej(...)zalać rumem, odstawić na całą noc. Następnego dnia, jeżeli śliwki nie wchłonęły całego alkoholu, odcedzić je na sitku. Alkohol pozostały z moczenia śliwek można zachować i dodać do ciasta, ja tak zrobiłam :). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz sodę przesiać i wymieszać. W garnuszku umieścić masło, mleko, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika
Opowieści z piekarnika