Prosta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kto lubi piaskowe ciasta. Robi się ją z przewagą mąki ziemniaczanej i oczywiście z cytryną – żaden tam kisiel czy sztuczny aromat. Masło nadaje smak, a olej wilgotności. Z przepisu wychodzi niewielka babka (piekłam w foremce 22-23 cm). Świetna zarówno na wielkanocny stół jak i na co dzień – do herbaty
Poezja smakutylko z innym nadzieniem, będą na pewno wyśmienite. Wiadomo przecież, że ciasto francuskie pasuje do wszystkiego. Tak też zrobiliśmy i wyszły przepyszne wspaniałe roladki. Przepis bardzo prosty, zobaczcie sami :) Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy z kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula
vegetanieTen smaczny i efektowny sernik upiekła Pani Helenka. Wytrawna kucharka, która swoją wiedzą kulinarną mogłaby obdzielić co najmniej kilka dzisiejszych, młodych kucharek :) Skorzystałam i ja z
Proste PotrawyJakiś czas temu w gazetce Pieczenie jest proste , nr 3/2007 znalazłam przepis na ciasteczka kopenhaskie. Spodobały mi się od razu - banalnie proste w przygotowaniu, z mrożonego ciasta francuskiego, które zazwyczaj mam w zapasie, w dodatku łączą w sobie rabarbar z marcepanem - a to połączenie zostało już przez nas przetestowane i zaaprobowane. Czy jest w nich coś kopenhaskiego, albo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki na ciasto : 30 - 40 dag ugotowanych, zmielonych ziemniaków 10 dag białego sera - zmielonego jajko 15 dag mąki pszennej , może być jeszcze1 łyżka mąki ziemniaczanej sól
Proste PotrawyCiasto na pierogi zagniatamy jak na pierogi z białym serem . Składniki na farsz: 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3
Proste PotrawyTort osiemnastkowy A to dzieło zostało upieczone specjalnie na Urodziny mojej Córki . Bo i urodziny szczególne -osiemnaste. Składniki: na biszkopt- 10 raczej małych jaj 1 szklanka
Proste PotrawyTo ciasto zrobiła Kasia, widać, że się jej udało :) Składniki na ciasto: 6 jajek 1,5 szkl. mąki pszennej 1,5 szkl. cukru 0,5 szkl
Proste PotrawySkładniki: płat ciasta francuskiego czerwona, ostra papryka- mielona drobno i grubo, cukier kryształ Przygotowanie: Rozmrożony płat osypujemy papryką i cukrem, lekko wciskamy w ciasto by podczas
Proste PotrawyMakowiec na biszkopcie to delikatne, wilgotne i pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, gotowy biszkopt przekładamy ciepłą masą makową, polewamy polewą i gotowe. Przepis jest na formę 20/25(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Całe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Nadal ubijając wsypujemy cukier i wlewamy olej. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku
Kulinarne Fantazje Marioliciasto potrzebowało czasu, a i ja wróciłam późno z pracy. Choć dziś sobota i pewnie macie jakieś pyszne ciasto do kawy, to i tak pokuszę Was moim ciastem :-). Torcik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, poza czasem oczekiwania na zastygnięcie. Skład masy serowej jest trochę nietypowy, bo zawiera naturalny serek homogenizowany, śmietanę kremówkę i maślankę naturalną. Na masę serową(...)smaku owoców leśnych. Deser jest lekki, nie za słodki, delikatnie kwaśny za sprawą borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek, idealny na piękne i słonecznie popołudnie. Wygląda apetycznie i smakuje pysznie. Ciasto można zrobić z innymi owocami. Jeszcze nie raz poczęstuję tym ciastem moich gości. TORCIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I PORZECZKAMI CZERWONYMI. Składniki: około
Zakątek rozkoszy kulinarnychżyczyć wszystkiego co najlepsze, żeby ten rok był lepszy od tego który pożegnaliście. Wielu radości i miłych chwil oraz spełnienia marzeń. Pierwszy przepis w tym roku będzie prosty, smaczny i pyszny. ciasto : 1,5 szkl mąki 1 szkl cukru 1 kostka
Polska Zupaminuty, naczynie zamknięte, interwał – zostawić ciasto w naczyniu, tylko postawić w ciepłym miejscu i pozostawi do lekkiego wyrośnięcia – reszta tak jak przy ręcznym rozrabianiu ciasta Farsz – wykonanie niezwykle proste. Na dużą patelnię wylać olej czosnkowy lub zwykły, rozgrzać do. Dodać obrany i posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, nie wolno dopuścić, żeby się przypalił. Wrzucić umyte i osuszone(...)powstanie papka. Dodać serki topione i doprawić solą, pieprzem i chilli. Serek musi się roztopić i połączyć ze szpinakiem. Zdjąć szpinak z patelni i położyć do miseczki. Wykonanie – ciasto podzielić na 4 lub 8 równych części, rozwałkować okrągłe placuszki. Na każdym położyć nadzienie ze szpinaku, na każdym dodatkowo plasterki mozzarelli. Złożyć ciasto na pół i dokładnie zamykając boki. Posmarować
Kuchnia Pokoleńdaje na długo uczucie sytości i naprawdę nie mogłam zjeść więcej niż dwa kawałki więc może jednak to ciasto nie jest aż tak bardzo niezdrowe :) a zresztą co tam jesień, smętna pogoda, co będziemy sobie żałować :) Szybkie smaczne i banalnie proste to co robimy :) Składniki (na małą kwadratową blaszkę) : 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1/2 szklanki cukru
zdrowa vege kuchniaJeśli barszczyk to pasztecik musi być obowiązkowo! ;) Przepis prosty a zarazem bardzo efektowny. Wystarczy trochę się pobawić z zawijaniem i voila! ;) Ciasto jest wspaniałe, puszyste, rosło mi jak szalone. Farsz mocno przyprawiony, ale prosty w wykonaniu. Na pewno wrócę do nich nie raz ;) Z przepisu wyszło mi około 35 sztuk dużych pasztecików. Składniki: Ciasto: 350ml letniego mleka 60g roztopionego
Czerwona Porzeczka