Szybki i prosty przepis na ciacho do popołudniowej kawki. Najwięcej czasu zajmie upieczenie biszkoptu, ale jak już mamy gotowy blat biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko. Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki
Walijskie Pichceniepomysł na ozdobienie domu, czyli wszystko to, czym staram się zająć w wolnych chwilach . Mój pierwszy wpis zacznę od podania Wam przepisu na moje ulubione ciasto – szarlotkę <3 . Jest to klasyka naszej kuchni, proste, niedrogie i każdy z nas je zna. Jednak ile osób, tyle przepisów. Ostatnim czasem miałam okazję spróbować jej różnych wersji i moja(...)jest dla mnie idealna. Połączenie słodkiego kruchego ciasta z kwaśnymi tartymi jabłkami, to jest to, co łasuchy lubią najbardziej. U mnie na podwórku w tym roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak ilość kalorii zawsze każe mi się opamiętać. A Wy Kochani jakie ciasto najbardziej lubicie?:) Składniki na blaszkę 24 x40cm: Mąka – 0,5 kg Margaryna
Fabryka pomysłówchleba możesz użyć np. miski, garnka lub sitka. Ja najpierw próbowałam w misce, ale okazała się zbyt szeroka dlatego ostatecznie chleb wyrastał w wiklinowym koszyku. Przepis na ciasto chlebowe jest bardzo prosty - mąka pszenna, sól, woda i zakwas pszenny. Zrobiłam to tak: Do miski przesiałam 2,5 szklanki mąki pszennej ( u mnie typ 650) i dolałam 280 ml ciepłej wody(...)czasie dodałam płaską łyżkę soli ( jak ktoś lubi bardziej słone można dać więcej) i 2/3 szklanki gęstego zakwasu pszennego. Wyrobiłam w misce aż składniki się połączyły i ciasto wyłożyłam na blat. Zagniatałam ręcznie przez 10 - 12 minut. Po tym czasie przełożyłam do wysmarowanej olejem miski i odstawiłam na 25 minut. Następnie wyjęłam ciasto na blat, rozciągnęłam i złożyłam
apetytnapieczeniemuszę się z Wami podzielić, bo udało mi się popełnić kilka naprawdę ciekawych ciastek. Na początek, jako, że sezon trwa w najlepsze mam dla Was bardzo prostą roladę z malinami. Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec
Cynamonowe szczęścieLubię zjeść coś słodkiego – mniej lubię sam proces robienia ciast, dlatego w większości korzystam z prostych przepisów które zawsze wychodzą i nie wymagają dwugodzinnego szykowania blatów, nugatów, kolejnych dwóch godzin na zrobienie kremów, żelek i innych widowiskowych pierdół. Nie inaczej jest z tym ciastem – mocno maślanym, lekkim i bardzo wilgotnym – jest prościutkie, szybkie i przepyszne, a w dzisiejszym
Karo in the Kitchenmnie nie widać. Jak się ogarnę postaram się być na bieżąco. Ten przepis obiecałam w piątek, a dopiero dziś mam chwilę, aby się za niego zabrać. Ciasto jest jak banał....proste, szybkie i nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności ani sprzętów. Wystarczy pomieszać i to nie za długo, a później upiec. 3 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru(...)łyżka soku z cytryny cukier waniliowy łyżka kakao + łyżka wody Polewa Przepis -----> TU Tortownicę 25 cm smarujemy ( tylko spód) masłem i wysypujemy bułką, boki pomijamy, aby ciasto miało lepszą przyczepność i się ładnie wspinało do góry. Mąkę przesiewam z sodą. W naczyniu mieszamy mokre składniki, a następnie dodajemy mąkę z sodą. Jak wspominałam, mieszamy krótko
Dieta moja pasjaBanalnie prosta przekąska, która zachwyca wyglądem. Smakuje przepysznie zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. Świetnie również wkomponuje się w małym koszyczku wielkanocnym. Składniki: rolka ciasta francuskiego 2 białe kiełbasy parzone chrzan Ciasto francuskie rozciągamy, wycinamy kwiatki i układamy w odstępach na blaszce. Białą kiełbasę kroimy na plasterki, każdy z nich układamy na środku kwiatka i dociskamy
Gotowanie i blogowaniemoże już tu kiedyś czytaliście - nie przepadam za robieniem ciast, po prostu tego nie lubię i nie umiem, choć ostatnio próbuje przełamywać tę niechęć i robić jakieś proste desery. Nigdy chyba jednak nie polubię bałaganu jaki(...)zostaje po pieczeniu ciasta;) Ostatnio miałam w domu spory zapas borówek i postanowiłam przygotować z nich jakieś ciasto. W sieci wpadł mi w oko przepis na ciasto kokosowe z dodatkiem tych owoców i postanowiłam go wypróbować ;) Ciasto okazało się pyszne, a do tego stosunkowo proste w przygotowaniu - gorąco
Codzienne GotowanieProsta, szybka i rustykalna do granic wytrawna tarta z nieśmiertelnym trio – pieczarkami, serem i cebulą. Jej bazą jest kruche ciasto bez dodatku masła – zamiast niego równie dobrze sprawdza się włoska oliwa. Bez problemu zrobicie ją w godzinę – prawie drugie tyle zajmie pieczenie, ale warto poczekać! CIASTO KRUCHE NA OLIWIE Wybierzcie jak najlepszą oliwę jaką uda się Wam dostać
Karo in the Kitchennich żółtka, masło oraz śmietanę. 2. Całość siekamy nożem, po czym dzielimy na dwie części. 3. Do jednej z nich dodajemy kakao i raz jeszcze siekamy. 4. Oba posiekane ciasta zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy, ponieważ kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. 5. Z tak przygotowanych ciast, formujemy kule i owijamy je folią spożywczą(...)grubości wałeczki, które dzielimy na ok. 6-7 centymetrowe części. 8. Każdą z części formujemy w kształt półksiężyca, grubszego na środku i cieńszego na końcach. Gdyby ciasto przywierało do podłoża, można posypać blat niewielką ilością mąki ryżowej. 9. Tak przygotowane rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut
Okiem Blondynki by McBlondikuchni. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z tym całorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić? Składniki: Kruchy spód: 145 g masła 430 g mąki 2 łyżki ekstraktu cynamonowego 3 jajka
Słodkie Przyjemnościwszelakich szarlotek, jabłeczników i musów. Można je także suszyć, by długimi jesienno-zimowymi wieczorami rozkoszować się gorącą herbatą z plasterkami jabłka i cynamonem... Jeśli szukacie prostego przepisu na weekendowe ciasto, polecam upieczenie tego jabłecznika. Poradzi sobie z nim nawet 10-letnie dziecko, a efekt smakowy zadowoli każde podniebienie. Delikatne biszkoptowe ciasto, którego słodycz przełamują kwaśne kawałki jabłek, nadając
Obiad gotowyPostanowiłam upiec eklerki :) po raz drugi w życiu :) mimo, że ciasto parzone, jest banalnie proste - mój "pierwszy raz" zaliczam do niezbyt udanych. No, a że ten "pierwszy raz" był baaardzo dawno temu i trauma nieudanych eklerków poszła w zapomnienie, dziś było drugie podejście. Zdecydowanie lepsze od poprzedniego, chociaż to wciąż jeszcze nie jest szczyt marzeń... ale ... trening czyni mistrza(...)napewno będzie i podejście trzecie. Myślę, że powinnam zwiększyć temperaturę pieczenia, żeby jeszcze lepiej je wysuszyć. No i koniecznie muszę zaopatrzyć się w porządny rękaw piekarniczy. Wyciskanie dość ciężkiego ciasta przy użyciu woreczka foliowego - nie bardzo zdawało egzamin... Składniki: szklanka wody 125 g masła lub margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli
Walijskie PichcenieCiasto jogurtowe jest bardzo prostym, tanim i bardzo szybkim przepisem, do którego można dodać praktycznie wszystkie letnie owoce (chodź można użyć owoców z puszki np. brzoskwini) i najważniejsze, że zawsze wychodzi :) Przepis poleciła mi kiedyś koleżanka Małgorzata. Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru(...)oleju , 2 łyżeczki proszku do pieczenia , śliwki . Jajka ubić z cukrem. Dodać jogurt, olej wymierzać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Delikatnie mieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę. Wierzch ciasta obsypać odrobiną mąki, najlepiej za pomocą sitka. Na cieście ułożyć pokrojone śliwki (dzięki mące nie opadną na dno). Piec przez około 1 godz. w temperaturze
Konrad Gotujeinnymi jabłek, gruszek i śliwek, zaś na krzakach pełno jest malin i jeżyn. Dzisiaj miałam ochotę zdecydowanie na coś słodkiego, dlatego upiekłam bardzo proste, a zarazem pyszne ciasto śliwkowe. Osobiście uwielbiam takie smaki. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 150 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 70 g mąki
Passions hobbies life