Ciasto twarogowe jest proste w wykonaniu i pyszne. Świetnie sprawdza się z farszem- zarówno słodkim jak i słonym. Ja dziś zawinęłam nim kiełbaski na śniadanie. Mniam! Składniki: 10 dag twarogu 10 dag masła 10 dag mąki szczypta soli 1 jajko kiełbaski 10 szt. Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, zwinąć w rulon i ponownie rozwałkować, tą czynność powtórzyć
Tradycyjna Kuchniapuszyste ciasto z jabłkami i cynamonem. Taki cynamonowy jabłecznik idealnie nadaje się do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam, to ciasto w szczególności wielbicielom jabłek i cynamonu. Ciasto jest naprawdę proste w wykonaniu i zawsze się udaje. Idealna alternatywa dla bardziej tradycyjnych jabłeczników. Spróbujcie. Co najbardziej lubię w tym jabłeczniku? Ten wspaniały zapach cynamonu unoszący się po całym domu podczas(...)pieczenia… Ach… * Przepis ze starego, domowego zeszytu z moimi zmianami Cynamonowy jabłecznik. Pyszne i puszyste ciasto z jabłkami i cynamonem. 2016-04-20 14:37:15 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size
Słodkie okruszkimleko krowie domowym mlekiem roślinnym. Źródło pochodzenia truskawek też jest bardzo istotne, moje są z pewnego bo własnego. Ten przepis na ciasto z truskawkami jest banalnie prosty, wychodzi duża blacha. Uwaga! U nas cała, wielka blacha ciasta z truskawkami zniknęła jeszcze tego samego dnia... Ciasto wyszło słodkie, wilgotne, puszyste i mega(...)około godzinie. Na koniec zmiel trochę ksylitolu i posyp jak cukrem pudrem. Proponuję też powstałe otwory w cieście zapełnić świeżymi truskawkami lub galaretką. Smacznego! Sprawdź też inne przepisy: Sok, który spala tłuszcz i zmniejsza Cellulit! Prosty Przepis: Bye, Bye Cellulit! Sok likwidujący Cellulit i Przyspieszający przemianę materii: Zlikwiduj Cellulit
IzaGotujeciasta dodamy inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde . Ale czy to ważne?:) Ważne jest to, że clafoutis to przepyszny, nieskomplikowany wypiek, takie domowe ciasto z duszą . Prosty deser, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Serdecznie zapraszam Was po przepis! Clafoutis przypomina wielki, pieczony naleśnik
Chilli Czosnek i OliwaUdało mi się zrobić 20 ciasteczek, z czego kilka ostatnich było już trochę mniejszych. Jedno ciasteczko to około 90 kcal, czyli można zgrzeszyć Szybki i prosty deser Ciasteczka jak „pierożki” z ciasta francuskiego Świdośliwa – zdrowy i bardzo smaczny owoc Źródło wpisu: ciastkożercy.pl Smacznego Justyna Zapisz Zapisz Zapisz
RelaxtimeDzisiejszy przepis jest dla mnie wyjątkowy. Wczoraj upiekłam własnie to ciasto chcąc nim uczcić pamięć o mojej mamie, bo pochodzi on właśnie z zeszytu z jej przepisami. Ciasto jest mega proste w przygotowaniu i może nie powala wyglądem, ale kojarzy się ze wspaniałymi czasami dzieciństwa, kiedy brało się w rękę kawałek jeszcze ciepłego placka i szło na podwórko bawić(...)dalej z koleżankami i kolegami z osiedla. SKŁADNIKI: Na małą blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm. Ciasto półkruche: 200 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie rabarbarowe: 1 łyżka masła 1 kg rabarbaru cukier 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka: 115 g mąki pszennej 80 g cukru 100 g masła
W kuchni Katieprostu uwielbia się babki. Dzisiejszą wersja została wzbogacona o sok i startą skórkę z pomarańczy i limonki. Babka jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. Bardzo często pomagają mi przy niej dzieci Uwielbiają mieszać składniki. Jeśli szukacie prostego i szybkiego ciasta cytrusowa babka będzie idealna. Polecam, spróbujcie. Cytrusowa babka idealnie smakuje w towarzystwie małej czarnej. U mnie z mojej ulubionej kawiarki
Słodkie okruszkimiodu lub też nektaru. Jeśli chcecie się rozkoszować akacją to wyszukajcie ją z dala od miasta i zanieczyszczeń, bo tylko wtedy sens ma jej obróbka. Przepis jest banalnie prosty, wystarczy zrobić ciasto naleśnikowe, zanurzać kwiatostany trzymając za ogonek. Smażymy na oleju na złoty kolor, odsączamy na ręczniku kuchennym, oprószamy cukrem pudrem i gotowe
Apetyczna babeczkapropozycja (wcześniej pokazałam Wam przepis na smażone kulki mięsne ) na wykorzystanie mięsnych (ugotowanych lub upieczonych) pozostałości po obiedzie, czyli paszteciki z dodatkiem smażonych pieczarek w cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe(...)duuużą porcją surówki :) Polecam! * ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g * pieczarki- 250 g * cebula- 1 duża * jajka- 2 szt. * ciasto francuskie- 1 duży arkusz * chili, bazylia, czosnek, pieprz, sól- do smaku * olej- do smażenia * sezam, przyprawa prowansalska- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć do zarumienienia się pieczarek
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym kruchym ciastem. Przepis na ciasto jest dość prosty, a zarazem uniwersalny, bo zawsze można zamiast rabarbaru dodać inne owoce, na które aktualnie jest sezon. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 180g masła lub margaryny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 - 600g rabarbaru Dodatkowo: Cukier
Smakowy RajBanalnie proste w wykonaniu - a jakie smaczne! Wiecznie szukam nowych metod utylizacji przejrzałych bananów. Nie cierpię tych mocno dojrzałych, plamisto-żółtych, papkowatych w środku - bleh! Chociaż wiem że są ich zagorzali koneserzy i fanatyczni amatorzy - Pan Mąż do takich należy ;) Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU ). Tym razem propozycja
Grunt to przepis!pewnie jeszcze nie raz, również na co dzień. Was również zachęcam do jego wypróbowania wcześniej niż dopiero za rok, ponieważ wśród moich bliskich zrobiło furorę. Dlaczego? Powód jest prosty. Jest pyszne. Ciasto jest wilgotne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach, a masa jest bardzo kremowa i smakuje trochę jak nugat. Krem przygotowałam bowiem na bazie mojego wcześniejszego pomysłu
Ratunku obiadUwielbiam ciasta czekoladowe, im ciemniejsze tym lepiej :) Dziś polecam taki właśnie bardzo czekoladowy, zdrowy, mięciutki chlebek bananowy. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, nie zawiera cukru, ani dużej ilości tłuszczu. Najlepiej użyć do niego jak najdojrzalszych bananów choć i wtedy nie jest on zbyt słodki. Bardzo wyczuwalny jest w nim smak kakao, więc jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie(...)wypieki to warto dodać do niego kilka łyżek np. ksylitolu. Ciasto jest idealnie wilgotne, puszyste i miękkie. Chlebek świetnie sprawdzi się na śniadanie, obowiązkowo posmarowany masłem orzechowym ;) Oczywiście śmiało można nim przywitać gości, albo po prostu zjeść go jako przekąskę do niedzielnej kawki. Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Healthy food explorerWitam! Śliwki owładnęły całe nasze targowisko... <3 W tym roku nie robiłam niczego ze śliwkami (oprócz jedzenia w całości). Dlatego postanowiłam zrobić ciasto, ale bardzo proste. Mimo że przydałoby się uczyć do poprawki, ale co tam - trzeba jakoś umilić sobie czas. ;) Wyszło puszyste, a za sprawą przyprawy " Nonna Amelia " - jest to mieszanka skórki pomarańczowej, ziela angielskiego, anyżu(...)kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków i anyżu gwiazdkowego. Kupiłam tą przyprawę w Akademii Kurta Schellera . Dodała ciastu niepowtarzalnego aromatu... Także... Do dzieła! Składniki: 1 szklanka = 250 ml 200 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka mąki szczypta soli 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy 6 śliwek Kruszonka orzechowa: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoCiasto jest naprawdę proste. Robiłam je już parę razy i chyba nie było takiego przypadku, żeby mi nie wyszło :) Dodatkową jego zaletą jest to, że można je zrobić z każdymi owocami. Ja użyłam truskawek, bo wypatrzyłam je na zaprzyjaźnionym straganie, ale każde owoce będą dobre! Nawet głęboko mrożone - wystarczy je wrzucić do ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika. Składniki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!