proste ciasta - 17526 przepisów (strona:201/1169)

Jabłecznik na kruchym cieście 174

Imieninowe ciasto do pracy, szybkie, proste i tanie, to zdecydowanie jabłecznik na kruchym cieście. Nic więcej nie trzeba dodawać, zawsze wychodzi, każdemu smakuje i nie kosztuje zbyt dużo w pełnym tego słowa znaczeniu, czasu jak i pieniędzy na składniki. Składniki: 60 dag (3 szklanki) mąki 35 dag (1,5 szklanki) cukru 5 jaj 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku

Z notatnika
Ciasto słonecznikowy karmelek-z prażonym słonecznikiem i kremem karmelowym 297

kolejnym bardzo smacznym, a nawet pysznym ciastem.  Nie ukrywam, że piekłam go już kilka razy, i jest to jedno z ulubionych ciast w moim domu. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, pięknie wygląda i wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z naponczowanego biszkopta, przełożonego masą na bazie budyniu karmelowego, a górę ciasta wieńczy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kakaowa tarta z cytrynowym kremem lemon curd 174

Tarty to ciasta dość szybkie i proste w przygotowaniu. Wystarczy sprawdzony przepis na kruche ciasto, dobry krem i gotowa pyszna tarta. Najchętniej przygotowuję ją wiosną i latem, z dodatkiem musów owocowych, czasami z bezą. Kakaowa, słodkawa tarta z dodatkiem kwaskowatego cytrynowego kremu to połączenie idealne. Do tego filiżanka dobrej, mocnej herbaty. Kto spróbuje, ten się zauroczy :) Składniki: ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Biszkopt z jabłkami i cynamonem 105

Puszysty biszkopt z jabłkami według przepisu Elizy Mórawskiej z książki " O  jabłkach" . Mega szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Wystarczy kilka składników, 5 minut wolnego czasu i odrobina chęci. Nic tylko piec!  Składniki: 4 jajka 250 g cukru 250 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 łyżka octu

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotki w słoikach 161

Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik..... Składniki; Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka

Anioły w kuchni
Szarlotki w słoikach 132

Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik..... Składniki; Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 480), 2 łyzki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 280 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 6 łyżek zimnej wody. Nadzienie: 3 średnie jabłka

Anioły w kuchni
Murzynek jak za "komuny" 146

marnować w cieście, kiedy to za tłuszcz równie dobrze służyła zwykła margaryna. Reszta składników też nie nastręczała wtedy większych trudności w zdobyciu i w efekcie powstawało proste, ale jakże pyszne ciasto. Do tej pory mam do niego ogromny sentyment. Inny przysmak PRL-u, do którego lubię wracać wspomnieniami to blok czekoladowy - taka namiastka Pewex-owej czekolady . Zapraszam do podejrzenia

Grunt to przepis!
Tort orzechowo-karmelowy 177

porcji orzechów z karmelem i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Do pozostałego kremu w drugiej misce dodajemy dwie łyżki cukru co już stworzy drugi krem. Do nasączenia ciasta zrobimy coś prostego, wszystkie składniki łączymy na ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem

Kuba Gotuje
Tort orzechowo-karmelowy 138

porcji orzechów z karmelem i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Do pozostałego kremu w drugiej misce dodajemy dwie łyżki cukru co już stworzy drugi krem. Do nasączenia ciasta zrobimy coś prostego, wszystkie składniki łączymy na ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem

Kuba Gotuje
Ekspresowe ciasto na mleku 156

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis pochodzi z moich starych zapisków i korzystałam z niego już niejednokrotnie. Ciasto jest niezwykle proste i naprawdę baaardzo smaczne. Ma delikatną konsystencję (jakby serniczkowatą), która idealnie łączy się z lekko chrupiącym kokosem. W najbliższym czasie przedstawię wersję, w której ciasta użyłam jako blatów - przełożonych serkiem, bitą śmietaną i galaretką. (Tortownica o średnicy

Di gotuje
Perfekcyjne ciasto kruche- PORADY 191

schłodzenia. Ciasto musi być dobrze schłodzone przed pieczeniem! 4. PIECZENIE: Na pewno nie raz, zastanawiałeś się, dlaczego twoje ciasteczka, czy też tarta rozpłynęła się... Odpowiedź jest prosta- źle schłodzone ciasto lub źle rozgrzany piekarnik. Jeśli wstawimy kruche ciasto do źle nagrzanego piekarnika, to zawarte w nim masło zacznie się topić. Dlatego temperatura w piekarniku jest bardzo ważna

Nastoletnie Wypiekanie
Cytrynowiec z żurawiną bez pieczenia 1855

inne kremowe/piankowe ciasto na herbatnikach. Dlatego od czasu do czasu powstają w mojej kuchni również i takie smakołyki, niech się chłopak cieszy ;) Wczoraj zrobiłam bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto cytrynowe bez pieczenia. Wyszło bardzo smaczne, puszyste i kwaskowate. Składniki na małą blaszkę o wym. 20x25cm: ciasto: 1 opakowanie herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 1 galaretka cytrynowa 1 kremówka

Ze smakiem i z pasją
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 318

ciasto wiele przechodzi – najpierw jest zaparzane, potem napowietrzane i uelastyczniane przez miksowanie z jajkami, a na koniec jeszcze pieczone. Ciasto ptysiowe jest naprawdę proste i nie do zepsucia, pod warunkiem że pamiętamy o odpowiednich proporcjach, temperaturze pieczenia i nieotwieraniu piekarnika. Przez zagotowanie mąki z wodą, mlekiem i tłuszczem włókna glutenu w mące miękną i nie są w stanie wytworzyć(...)długich i elastycznych połączeń jak choćby w cieście drożdżowym – ptysie stają się przez to bardziej kruche, a na ich powierzchni po upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia, że podczas pieczenia ptysie rosną, a w środku zostają puste – to bąble wmiksowanego do ciasta powietrza podczas ogrzewania rozszerzają i unoszą

Karo in the Kitchen
Szybkie i puszyste ciasto z rabarbarem. 259

Sezon na rabarbar w pełni i ja w pełni z niego korzystam :) Zapraszam na proste i szybkie ciasto z rabarbarem. Bardzo smaczne, lekkie i puszyste, a zarazem odpowiednio wilgotne. A do tego długo zachowujące świeżość. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm ) - 25 dag margaryny - 6 łyżek mleka - 1 szklanka cukru - 5 jajek - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Kuchnia z widokiem na ogród
Waniliowy sernik z truskawkami – prosty i pyszny 72

Waniliowy sernik z truskawkami – prosty i pyszny Dziś do kawy upiekłam pyszny waniliowy sernik z truskawkami. Przepis jest naprawdę prosty w przygotowaniu.  Kilka prostych składników, chwila miksowania, truskawki i… można piec. To idealne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty. Taki prosty sernik z owocami sprawdzi się też na spotkaniach z przyjaciółmi lub rodziną. Polecam(...)ekstrakt waniliowy i budyń. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Serową masę wylewamy do przygotowanej formy. Truskawki kroimy w plasterki i układamy na masie serowej (w odstępach). Blaszkę z ciastem wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. I pieczemy około 60 minut. Sernik należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Sernik powinien być lekko zarumieniony

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania