zupy z soczewicy. Tym razem bez kaszy jaglanej, a za to wzbogaconą o mleczko kokosowe. Ale podczas jej powstawania stwierdziłam, że zrobię tym razem danie gęściejsze, coś w rodzaju potrawki. Dodałam seler i zwiększyłam ilość kapusty (na zdjęciu nawet trochę przypomina bigos;). Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPrzyszedł mi smak na jakiś rodzaj potrawki, coś w typie curry, ale bez curry. Za to z białą fasolką, której puszkę miałam w zapasie. Z daniami z dodatkiem strączków jest taki problem, że trzeba je planować z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, żeby strączki zdążyły się odmoczyć (poza soczewicą). I jak przyjdzie nagle na nie ochota, to pozostaje tylko puszka, dlatego
Zdrowa Kuchnia SowyUgotowałam rosół, pierwszy raz na kurczaku zagrodowym rosołowym . Rosół wyszedł ok, natomiast zostało mi mięso z kurczaka i wymyśliłam, że zrobię z niego potrawkę na drugie danie, może z ryżem...? Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyJeśli macie ochotę na potrawkę z żółwia, to świetnie trafiliście. Zaczynamy od zebrania kilku kolegów, zakupu wytrychów i wizyty w zoo. Ewentualnie, jeśli planujemy mniejsze spotkanie kulinarne, wystarczy sklep zoologiczny. Po zdobyciu żółwia zabieramy się za zdejmowanie skorupy, którą później … Czytaj dalej
slodkokwasnaplOwocowe potrawki robię od dawna . Moje ulubione to jabłkowa i agrestowa. Arbuzową zrobiłam pierwszy raz . Jest bardzo delikatna i śliczna w kolorze. Podałam ją z ryżem jaśminowym ( kleistym , lepiącym się do siebie ) i ugotowanym mięsem z piersi kurczaka. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniskładniki się podduszą dodajemy szklankę czerwonej soczewicy i dolewamy bulion. Gdy soczewica zmięknie wlewamy pomidory i dusimy. Wlewamy passatę pomidorową - tyle ile lubimy. Dla smaku. Całość przyprawiamy do smaku. Potrawkę podajemy gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki
Magiczne Życie Martynatomiast dziś prezentuję namiastkę tego dania dla wegetarian, aby i wszyscy roślinożercy (w tym i ja), mogli zakosztować tego bukietu najrozmaitszych aromatów i smaków na jednym talerzu. WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA /pomysł własny; sos na podstawie Kwestia Smaku ;/ na 3-4 porcje 1 cukinia zielona (mała) 1 puszka groszku konserwowego (może być też mrożony) 1 puszka kukurydzy konserwowej
W kuchni Karmel-itkisłyszę jak uderzają krople w parapet. Zimno na samą myśl. Zimno i tęskno za słońcem. Mam ochotę na sycące, rozgrzewające i niczym zachodzące słońce września, danie. POTRAWKA Z SOCZEWICY. /całkowicie własny;/ na 3-4 porcje 1 1/3 szklanki soczewicy czerwonej 1 mały brokuł 300g pieczarek 1 duża czerwona papryka 2 cebule 1/2 białej części pora pęczek pieruszki 1 mały
W kuchni Karmel-itkipokruszonymi kromkami ciemnego chleba. Same schabowe porcje zmieniły zaś format na zdecydowanie mniejsze kawałki i całość wylądowała jako smaczny dodatek do ryżu:) mniam! Potrawka schabowa w sosie sojowym z jabłkiem i nutką imbiru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaspróbować sosu brukselkowego do makaronu i o dziwo ta wersja mi posmakowała, dlatego postanowiłam dać jej drugą szansę. Przypadkiem trafiłam na przepis z bloga Silver Teaspoon , więc padło na potrawkę w roli głównej z brukselką. Rezultat – danie jest zjadliwe, choć moim kubkom smakowym nadal daleko do miłości z nią. Może to kwestia kawałków? W sosie ich nie było. Jednak
Fabryka pomysłówWegańska potrawka z ciecierzycy i jarmużu to danie, które bazuje tylko i wyłącznie na składnikach pochodzenia roślinnego . Pomimo tego, iż brakuje w nim mięsa, ryb czy owoców morza, danie to nie zawodzi pod kontem smakowym. Składnikiem, który sprawia, iż to danie jarskie syci idealnie głód jest ciecierzyca . Zdecydowałam się na użycie suchych ziaren ciecierzycy , co wiązało się(...)najpierw moczyłam je przez kilka godzin w wodzie, a dopiero później gotowałam. Kiedy ciecierzyca była już odpowiednio namoczona zaczęłam przygotowywać potrawkę. W kolejnym kroku podsmażyłam na oleju cebulę, później dodałam do niej papryczkę chili, czosnek, a po nich pomidory, ciecierzycę, bulion warzywny oraz przyprawy. Przyprawy, po które sięgnęłam to kurkuma oraz sumak. Uwielbiam smak obu tych przypraw, kurkumę używam bardzo
MeCooksRyż z białym sosem kojarzy mi się z dzieciństwa z wielkimi przyjęciem obiadowym, gdzie było mnóstwo gości i między innymi był gotowany rosół gdzie na na
Basia w kuchniUwielbiam przepisy takie jak ten, szybkie i przyjemne. Bardzo często ugotowaniu rosołu, na drugi dzień powstaje pomidorowa albo ta potrawka z kurczaka. Gotuję zwykle nieco więcej rosołu, żeby na drugi dzień móc na jego bazie przygotować jeszcze coś innego na obiad, tym samym zaoszczędzić czas. Potrawka jest przepyszna, zawiera mięso z rosołu oraz warzywa. Jest kremowa i aromatyczna, zarówno(...)nasza ponad roczna córeczka bardzo lubi ten obiad. Jeśli chcesz zobaczyć propozycję talerzyka obiadowego dla dziecka z wykorzystaniem tego przepisu, znajdziesz go na dole pod przepisem. Potrawkę możesz podać z ugotowanym ryżem, kaszą lub makaronem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Potrawka z kurczaka z warzywami przepis BLW 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Obiad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość
ProstePesto.plzupę, sałatkę, tartę, połączyć je z mięsem lub zapiec z serem. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na dania z zielonych szparagów . Najnowsze danie, które chcę Wam polecić to potrawka z kurczaka ze szparagami właśnie. Potrawka z kurczaka to połączenie zielonych szparagów z soczystym udźcem z kurczaka, marchewką oraz sosem śmietanowym z dodatkiem czosnku i tymianku. Ja tę potrawkę lubię(...)podawać z gotowanym ryżem, możecie ją jednak zaserwować z innymi dodatkami. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Potrawka z kurczaka Składniki na potrawkę z kurczaka. 40 dkg udziec z kurczaka 15 dkg zielonych szparagów (tylko miękka część) 12 dkg marchwi (po obraniu) 1 ząbek czosnku gałązka świeżego tymianku 1 łyżeczka soli pieprz do smaku
MeCookselementem kampanii uświadamiającej zdrowy sposób jedzenia, bo statystyki na temat otyłości i chorób z nią związanych są w Europie alarmujące. Z tej okazji u mnie na talerzu gości potrawka w stylu slow food z jednym z najbardziej chudych mięs - combrem z królika. Do tego trochę warzyw, a całość podana na smacznej i zdrowej kaszy. Zdrowe nie znaczy nudne(...)zeszklić na nim cebulę i czosnek. Warzywa mogą się odrobinę tylko przyrumienić. Dodać je do garnka z królikiem. Na patelnię wrzucić paprykę, podsmażyć ją lekko i dodać do potrawki. Patelnię zdeglasować winem, by zebrać z niej cenny smak ze smażenia królika i warzyw. Przelać je do potrawki. Na patelnię wlać ok. pół szklanki wody. Zagotować i przelać do garnka
Weekendy w domu i ogrodzie