Ogródkowe warzywka zebrane, więc by nic się nie zmarnowało warto wykorzystać je do przygotowania takiej potrawki. Lekka, ale skutecznie poradzi sobie z głodem, a na dodatek rozgrzeje w te jesienne, deszczowe dni. Kolorystyka dania sprawia, że chętnie sięgną po nie i duzi i mali :) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla(...)słupki marchewkę, pokrojonego w pół talarki pora oraz paseczki papryki. Podsmażamy i wrzucamy dobrze odcedzoną ciecierzycę. Dusimy ok 15 minut i podlewamy mleczkiem kokosowym. Do lekko odparowanej potrawki dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z natką pietruszki i ugotowanym al dente w osolonej wodzie makaronem. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzieszparagowej 1/2 szkl. soku pomidorowego 2 łyżki oleju - do smażenia MARYNATA DO MIĘSA: przyprawa do kurczaka pieprz cytrynowy sól curry Sos kebab-gyros ostry od Folwark PRZYPRAWY DO POTRAWKI: 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 lyżeczka czosnku granulowango 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka Sosu kebab-gyros ostry od Folwark(...)końcówek i pokroić w 3cm kawałki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w drobniejsze kawałki. Na głębokiej i dużej patelni - musi być pokaźnych rozmiarów, żeby zmieścić całość potrawki - rozgrzać łyżkę oleju. Na gorący olej wrzucić zamarynowane mięso. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łopatką, do zarumienienia na złoto. Zdjąć z patelni na talerz i odstawić
Grunt to przepis!Dojrzałe, słodkie pomidory, które o tej porze roku smakują najlepiej w połączeniu z cukinią (z własnego ogródka) oraz dodatkami tworzą pyszną, warzywną potrawkę, która świetnie współgra ze smakiem jaglanej kaszy. Zdrowe, proste, bezmięsne danie, które możecie przygotować na lekki obiad lub kolację. Składniki (na 4 porcje): 200 g kaszy jaglanej 2 nieduże, młode cukinie 4 sztuki dojrzałych pomidorów (np. malinowych(...)szalotkę i dusimy całość jeszcze przez kilka minut. Pod koniec doprawiamy warzywa koncentratem pomidorowym oraz przyprawami do smaku. Na talerz nakładamy porcję kaszy jaglanej, a na jej wierzch warzywną potrawkę. Smacznego
MyCookBook.plczyli po jakichś 45 minutach gotowania. W trakcie usuwam szumy, które się pojawiają. Wyławiam żołądki, lekko studzę i kroję na mniejsze kawałki. Wywaru nie wylewam, posłuży za bazę całej potrawki. Na rozgrzanym smalcu podsmażam przekrojone na pół serca, gdy lekko się przyrumienią, przekładam do garnka z niewielką ilością bulionu, dokładam pokrojone żołądki. Następnie podsmażam pokrojonego w plastry pora, marchewki(...)pietruszkę- dorzucam do potrawki. Wszystko duszę około 25 minut i dorzucam pokrojone w cząstki ziemniaki, pilnując, by bulion mniej więcej sięgał wszystkich składników. W międzyczasie podsmażam wątróbkę, a na koniec cebulkę. Wszystko staram się przyrumieniać na tej samej patelni, nie myjąc jej, więc na koniec wlewam na nią ok. pół szklanki wywaru i zbieram przy pomocy płynu wszystkie smaczki, które
PichceniomaniaSzybka i prosta w przygotowaniu potrawka z kurczaka, która właściwie robi się sama. Z dodatkiem marchewki, cebulki i świeżej natki pietruszki. Przygotowana na mięsie pozostałym po ugotowaniu rosołu. Idealna dla zapracowanych. Posmakuje i dzieciom i dorosłym. Aby mięso nie rozpadło się podczas gotowania, dodajemy je na końcu. Warto pamiętać, że przy ponownym podgrzewaniu lub częstym mieszaniu potrawki kawałki
cool and mintykwaśną zupą na ogórkach kiszonych. Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Świeże, zielone ogórki podaję raczej na surowo - w formie mizerii albo do kanapek. Czasami robię potrawkę ze świeżych ogórków i za pierwszym razem to było trochę dziwne doświadczenie bo zielone ogórki na gorąco były zaskakujące. Ponieważ potrawka przypadła nam do gustu a chłodnik ogórkowy też lubię więc
Smaczna PyzaPrzedpotowa można wręcz rzecz. Historyczna. Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana. W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech miast. A potrawa nadal nieopublikowana. Pora to zmienić :) Potrawka a'la minestone. Zupa trzy strączki. porcja: jak dla wojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty
Fiolka w kuchniplastry batatów podpieczone wcześniej w piekarniku. Powiew ognistej świeżości wnosi papryczka chili oraz cebulka dymka. Aż się prosi, aby to danie zadedykować sportowcom oraz osobom ciężko pracującym fizycznie, ponieważ potrawka zawiera pokaźną ilość białka, węglowodanów, witamin i minerałów, a te z pewnością przydadzą się na rozpoczęcie intensywnego dnia. Składniki: 2 małe bataty (ok. 400g) 3 łyżki oliwy sól morska(...)minuty. Teraz dorzuć okruszki naturlanego tofu, zamieszaj, odczekaj 1 minutę, po czym wlej mleko kokosowe. Na koniec wmieszaj upieczone plastry batatów oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Potrawkę podawaj udekorowaną plastrami chili i cebulką dymką. 2 solidne porcje
Roślinna - blog wegańskizrobiłam. Uwielbiam samą przyprawę curry, co pewnie można wywnioskować z jej obecności chyba w niemalże każdym moim przepisie wytrawnym :D Będąc w posiadaniu mleczka kokosowego postanowiłam zrobić dobrze znaną potrawkę z curry, z kurczakiem i ryżem. Użyłam ryżu dzikiego, z którym miałam styczność po raz pierwszy. Gotuje się go dość długo, ale smak rekompensuje czas oczekiwania! Dziki, czarny ryż jest(...)przepyszny i wbrew pozorom miękki. Potrawka wyszła genialna! Mleczko kokosowe robi swoje! Sos curry jest niezwykle kremowy, z kokosowym akcentem. Nieco gęsty, delikatny, niezbyt ostry. Intensywnie żółty i aromatyczny :) To danie to jedne z lepszych jakie zrobiłam! Jest przepyszne, polecam! ;) Składniki (2 porcje): 100 g ryżu czarnego, dzikiego (Kuchnie Świata) 1 pierś z kurczaka 1 średnia cebula
Zdrowie na języku :PDanie szybkie, smaczne i ciekawe. Burak i por idealnie sprawdzają się w tej potrawce. Nadają daniu interesujący smak. Zapraszam! Potrawka z kurczaka z burakiem Składniki: 2 filety z kurczaka pokrojone w dużą kostkę 1 duży burak lekko obgotowany, pokrojony w paseczki 1 średni por pokrojony w półplasterki 2 łyżki estragonu 1/3 szklanki śmietany oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka przyprawić
Tagebuch po polskuodpada, albo jest zdejmowany przez kucharza. To nieco podobny sposób wypieku jak w kuchni gruzińskiej. Specyfiką kuchni indyjskiej jest to, że zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż(...)naan. Chlebkiem lub ryżem zagarnia się potrawkę wraz z sosikiem. Polecam Wam spróbowanie jedzenia jak Hindusi, czyli rękami. Wtedy całe danie smakuje najlepiej Oczywiście naan to nie jedyny dodatek w kuchni indyjskiej w postaci chlebka, bo jest ich jeszcze co najmniej kilka. Naan możecie zrobić z mąki pszennej białej lub wymieszać ją z pełnoziarnistą i ja takie lubię najbardziej. Naan
Mieszam w GarnkuHiszpańska kuchnia bardzo mi odpowiada, te smaki i aromaty są mi bliskie. Tym razem przedstawiam potrawkę z chorizo i szpinaku, aromatyczną i przepyszną. Dodatek fasolki sprawia że danie jest pożywne i treściwe. Polecam serdecznie, spróbujcie. Hiszpańska potrawka z chorizo i szpinaku z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecebuli. Smażyć kilka minut a następnie przełożyć do garnka i zalać ciepłą wodą. Dodać ziele, liśc laurowy oraz pokrojone w kostkę marchewki. Gotować pod przykryciem do miękkości. Następnie potrawkę doprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody i wlać do potrawki. Posypać posiekaną natką. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszami albo z kromeczką chleba. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Takie iście jesienne danie polecam Wam przed samymi świętami. Ja miałam grzyby mrożone, mogą być świeże lub np. pieczarki, wybór należy do Was. Z maślakami potrawka jest wyśmienita. Do dania użyłam także najsmaczniejszej dyni czyli Biały Dzik, jest bardzo smaczna, smakuje jak mięso - to wiadomość dla wegetarian. Polecam serdecznie. Potrawka z maślaków i białego dzika z prażonymi pestkami dyni. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniekrólik ma dość suche mięso, więc najlepiej sprawdza się duszony, pieczony pod przykryciem, na pewno nie smażony. Potraktujcie go dobrze, a odwdzięczy się! Będzie obłędnie miękki, delikatny, pełen smaków! Potrawka to bardzo domowe danie. W restauracjach raczej niespotykane. Ale nasze życie to głównie codzienność, więc proste menu również gości w naszej kuchni. Porcja dla 4 osób: 450g królika (np. dwie(...)się miękkie. Następnie mięso i warzywa kroimy w małą kostkę i przekładamy do średniej wielkości garnka. Zalewamy rosołem, dodajemy liść laurowy, sól, pieprz i gotujemy, aż warzywa zmiękną, a potrawka nabierze smaku. Odparowujemy nadmiar rosołu. Na sam koniec dodajemy śmietanę i koperek. Podajemy z ziemniakami bądź z ryżem. Smacznego
Kuchnia Pani Wiosny