potrawka - 1752 przepisów (strona:23/117)

Potrawka z kurczaka 139

Najlepsza potrawka z kurczaka , którą zrobisz z mięsa i warzyw z rosołu. Przepis jest prosty i sprawdzony a potrawka przepyszna i łatwa w przygotowaniu. Polecam szykować ją na drugie danie. Jest świetna! - super ekonomiczny obiad - uwielbiana nawet przez małe dzieci - najczęściej podawana z ryżem lub ziemniakami

AniaGotuje.pl
Potrawka z piersi kurczaka z marchewką i groszkiem 680

ogień, przykrywamy przykrywką i dusimy przez 30 minut. Na 15 minut przed końcem dodajemy mrożony groszek z marchewką. Mąkę mieszamy z mlekiem i wlewamy powoli cały czas mieszając do potrawki. Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy całość solą i pieprzem.  Potrawkę podajemy z ryżem, posypaną dużą ilością natki pietruszki

Qchnia po prostu
Potrawka z indyka z marchewką w kremowym sosie 228

Potrawka z indyka z marchewką w śmietankowym, kremowym sosie z dodatkiem koperku to kwintesencja domowego, rodzinnego gotowania. Z dodatkiem ryżu, kaszy albo ziemniaków może wejść do klasyków codziennej kuchni. Proste danie, wymagające podstawowych składników, proste i dość szybie w wykonaniu bo indyk nie potrzebuje tak dużo czasu jak wołowina czy wieprzowina.   Potrawka z indyka z marchewką w kremowym sosie

Smaczny zeszyt
20 przepisów z dynią (20 ricette con la zucca) 162

salsa al formaggio) Dyniowa zapiekanka - włoska parmigiana w sosie pomidorowym (Parmigiana di zucca) Kremowa zupa z dyni, kukurydzy i czerwonej soczewicy (Crema di zucca, mais e lenticchie rosse) Potrawka z dynią, soczewicą i jarmużem (Zucca con lenticchie e cavolo riccio) Potrawka z kurczakiem, dynią i ciecierzycą (Spezzatino di pollo con zucca e ceci) Dyniowo-jabłkowe pancake (Pancake alla zucca

La grande e la piccola cuoca
Ratatouille (Ratatuj) 104

Ratatuj to wg mnie taka bezmięsna wersja popularnego lecza. Zamiast kiełbasy, boczku czy innego mięska, dodatkowo dodajemy bakłażana. Ja lubię takie warzywne potrawki, zwłaszcza z dużą ilością cukinii oraz papryki, które to uwielbiam. Ratatuj im dłużej stoi, tym bardziej mi smakuje – wieczorkiem lubię go sobie nawet zjeść na zimno, z kromką chlebka czy bagietki. 1 duży bakłażan 2 cukinie(...)pomidory. Smażymy przez kolejne 5 minut. Podsmażone składniki przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami. Do garnka wlewamy bulion (jeśli warzywa nie puściły zbyt dużo soku lub lubicie bardziej wodniste potrawki, można dodać go troszkę więcej). Dodajemy liść laurowy oraz 1-2 ziarenka ziela angielskiego. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 10-20 minut. Na koniec doprawiamy całość ziołami

Smaki Na Talerzu
Potrawka z kurczaka i pieczarek 122

Potrawka z kurczaka i pieczarek w śmietanie, z natką pietruszki i skórką z cytryny- szybkie danie z patelni, do podania z ryżem albo makaronem. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent(...)fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Potrawka z kurczaka i pieczarek 2 łyżki oleju 1 podwójna pierś z kurczaka trochę soli i pieprzu do kurczaka 1 łyżka masła 1 cebula 3 ząbki czosnku

Smaczny zeszyt
Potrawka z ciecierzycy z kiełbasą i jarmużem 153

Chwilę poczułam wiosnę kilka dni temu, ale szybko się to skończyło, zdaje się też, że idą jakieś poważne mrozy. Zatem rozgrzewającego gotowania ciąg dalszy - dziś potrawka z ciecierzycy z kiełbasą i jarmużem w gęstym pomidorowym sosie. Można zjeść samą albo jako dodatek do ryżu i kaszy. Jedno jest pewne- jedna miska tego dania ogrzeje Was  i nakarmi na długo(...)Potrawka z ciecierzycy z kiełbasą i jarmużem Składniki: 1 szklanka ciecierzycy suchej (albo 2 puszki w zalewie) 2 łyżki oleju 2 cebule 300 g  kiełbasy 1 ząbek czosnku 100 g jarmużu ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka  vegety Natur 700 ml passaty pomidorowej 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku 1  łyżeczka  syropu z agawy( albo miodu

Smaczny zeszyt
Potrawka z kurczaka, cukinii i kukurydzy 128

smakuje. Tak mniej więcej powstało to danie, miałam cukinię z ogródka, świeżą kukurydzę i piersi z kurczaka zagrodowego, dodałam sos pomidorowy, obowiązkowo czosnek i trochę ziół i powstała pyszna potrawka - do podania z kaszą, makaronem albo ryżem. Potrawka z kurczaka, cukinii i kukurydzy Składniki: 4 łyżki oliwy 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duża cukinia (albo 2 mniejsze) 2 kolby

Smaczny zeszyt
POTRAWKA WARZYWNA Z KIEŁBASĄ 205

Obiad z warzywami? Obiad na szybko? Taką potrawkę zrobicie w kilka chwil. Będą warzywa jakie lubicie, bo można tutaj dorzucić na co tylko najdzie ochota. Można zrezygnować z dodatku kiełbasy, aby powstało danie bezmięsne, ale można równie dobrze dodać pies z kurczaka czy boczek. W każdej wersji będzie pysznie, spróbujcie Składniki: garść fasolki szparagowej pętko kiełbasy np. podwawelskiej 10 pieczarek(...)pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem.  Po następnych 10 minutach dokładamy papryki, wrzucamy fasolkę szparagową. Dusimy razem ok 10 minut, dokładamy kiełbasę. Przesmażamy razem, jak jest potrzeba doprawiamy.  Potrawkę podajemy  posypaną posiekaną natka pietruszki. Podajemy z pieczywem

Z Majeczką w kuchni
Smażony bulgur z warzywami i fetą 173

Dzisiaj proste i aromatyczne danie jednogarnkowe dla zapracowanych i zabieganych. Szybkie w przygotowaniu, pełne smaku i warzyw. Bulgur, który jest podstawą tej potrawki, to lekka kasza pszeniczna o bardzo bogatych właściwościach, które warto docenić. Świetnie komponuje się z letnio-jesiennymi warzywami jak cukinie, bakłażany i pomidory. No i feta, która dodaje charakteru i wyrazistości całości, a nasiona słonecznika przyjemnie chrupią(...)minut i pozwalamy jeszcze się poddusić warzywom na małym ogniu. Do warzyw następnie dodajemy bulgur oraz pietruszkę i mieszamy. Gaz wyłączamy. Fetę kroimy w kostkę i układamy na wierzchu potrawki. Patelnię jeszcze przykrywamy na kilka minut, aby feta się ociepliła i odrobinę zmiękła. Można podawać lub przełożyć do pojemniczków i zabrać następnego dnia do pracy. Smacznego! Artykuł Smażony bulgur

Analiza Smaku
Quinoa z warzywami i tahini – wegańska potrawka bezglutenowa z komosy ryżowej 136

Jestem wielką fanką kasz – zwłaszcza ukochanej trójcy: jaglanej, gryczanej niepalonej i komosy ryżowej. Uwielbiam przyrządzać z nich mało fotogeniczne potrawki, dodawać do sałatek i do zup. Łączę je z warzywami, dodaję do owocowych deserów czy koktajli. Tym razem przygotowałam wersję idealną na lunch do Read More Artykuł Quinoa z warzywami i tahini – wegańska potrawka bezglutenowa z komosy ryżowej pochodzi

Flymetothespoon
Fasolka zamknieta w słoiku 183

Otóż załadujmy ją do słoika! Żeby nie czuła się samotna zaprośmy jej do towarzystwa pomidory, cebulkę i jeszcze marchewkę. Dla pikanterii dodajmy trochę przypraw. I tak powstała moja wersja potrawki z fasolki, która sprawdzi się w domu gdzie mieszka zapracowana mama i często nie ma czasu na długie gotowanie. Wystarczy, że tylko ugotuje ziemniaczki bądź dowolną kaszę, otworzy taki słoik(...)potrawką, podgrzeje i ma super obiedzik! Można usmażyć do tego kotleta schabowego lub grillować pierś z kurczaka. Jednym słowem jest to fasolka, która skomponuje się z rożnymi dodatkami. Polecam    🙂 Proporcje na słoik 1/2 l -garść fasolki szparagowej ( ok. 15 dag ) -dwa duże pomidory ( najlepiej malinówki ) -jedna średnia cebula (ok. 10 dag ) -jedna nieduża marchew -łyżeczka cukru  -łyżeczka

Kulinarne przemyslenia
Gulasz warzywny z bakłażana, batatów i ciecierzycy 166

warto do swojego jadłospisu włączyć więcej rozgrzewających potraw. Moja dzisiejsza propozycja jest wręcz idealna na nadchodzące ochłodzenie. Wegański gulasz z batatów, bakłażana i ciecierzycy lub jak ktoś woli warzywna potrawka to danie, która dla mnie jest typowo jesienne. Począwszy od ciepłych, pomarańczowo – czerwonych kolorów, przez pokrzepiającą i rozgrzewającą zawartość na cynamonowym aromacie skończywszy. Prosty przepis na warzywny gulasz Gulasz(...)przepisu to niezwykle proste danie, które w zasadzie polega tylko na wrzucaniu do garnka wcześniej przygotowanych składników w odpowiedniej kolejności. W efekcie uzyskujemy bardzo pyszną potrawę z duszonych warzyw. Potrawkę można podawać na obiad w towarzystwie kaszy jaglanej lub bez dodatków. Gulasz warzywny świetnie sprawdzi się też w roli innych posiłków – ciepłego śniadania czy pożywnej kolacji. Wegański gulasz

Book of spells
Potrawka ze szparagami, kurczakiem i ryżem 133

Moja wersja ryżowej potrawki pachnącej cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżych, chrupiących szparagów, oraz aromatycznych i soczystych kawałków kurczaka. Całość smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g ryżu basmati 400g fileta z kurczaka 500g zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 2 cebule 700ml bulionu drobiowego 2 łyżeczki curry 2 łyżki masła 1 łyżka przyprawy garam(...)się miękki. Następnie dodać filet z kurczaka, jedną łyżkę masła i smażyć aż mięso będzie dobre. Na koniec dodać szparagi, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze smażyć. Potrawkę podawać na ciepło

Szalona Kuchnia Eweliny