gotuję na kurczaku ) to i kawałków gotowanego mięsa mam nadmiar. Piersi i udka ,,lądują,, w potrawce lub innym sosie , pałeczki i skrzydełka oraz ,, drobnica,, obrana z kostek kręgosłupa zostaje wykorzystana po zmieleniu na farsz . Ale czasem takie ugotowane mięso z pałek lub skrzydełek smażę panierowane lub wkładam w pikantne marynaty i potem obsmażam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisię KONKRETÓW. Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie. Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewających właściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy też porządne zupy. Ewidentnie widać jesień. JAŁOWCOWY SCHAB Z WINEM. /autorski;/ 6 plastrów schabu bez kości 2 średnie cebule 1 - 2 ząbki czosnku sól, pieprz 4 ziarenka(...)następnie druga strona.Cebulę obieram i kroję w piórka. Układam na patelni (najlepiej takiej nieprzywieralnej, jak ja, wtedy nie dodaję tłuszczu) wraz z cebulą i smażę na złoto-brązowy kolor. Kiedy mięso już jest wystarczająco miękkie i ma ładną barwę, wlewam 3 - 4 szklanki czerwonego wina, dodaję jałowiec i przykrywam pokrywą, aby się mięso dusiło w winie. Kiedy zmięknie
W kuchni Karmel-itkipieczarek - 2 świeże pomidory - kilka suszonych pomidorów - dwie średnie cebule - duży ząbek czosnku - łyżka czerwonej czubrycy - dwie łyżki sosu sojowego - tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów) - sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do miski i mieszamy z sosem sojowym i czubrycą. Ważna uwaga - jej czerwona odmiana jest(...)dość ostra, stąd warto zwrócić uwagę zarówno na długość marynowania (u mnie jedna godzina), jak i ilość użytej przyprawy, z podanej przeze mnie proporcji potrawka wychodzi mocno pikantna, ale nie bardzo ostra. W zależności od upodobań przyprawy użyć można mniej, doprawiając dodatkowo ulubionymi ziołami, lub też dostosować czas marynowania - moim zdaniem absolutne minimum to kwadrans. Gdy mięso się marynuje, mamy
Kulinarne zapędy Kokosacoraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11. Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej 20 dag pieczarek(...)kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do niego pokrojoną w duże piórka cebulę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Papryki pokroić w dużą kostkę. Do cebuli i mięsa dodać pieczarki, chwilę smażyć, dodać paprykę oraz pokrojoną w drobne paski kapustę pekińską. Wymieszać z koncentratem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez
Pasja Smakuwiększa to w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i je obsmażyć. Dodać marchewkę i smażyć kilka minut razem aż mięso się zarumieni. W tym czasie przygotować marynatę: wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso z marchewką, wymieszać i odstawić na 1 godzinę. Pora pokroić w paseczki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać(...)pora mięso z marchewką i zalewą, liść laurowy i szczyptę chili oraz sól i pieprz. Całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa. W między czasie mięso podlać jeszcze połową szklanki wody(lub więcej jeżeli woda szybko wyparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie) i doprawić je do smaku. Powinniśmy otrzymać gęstą, mięsną potrawkę. Podawać
Fabryka pomysłówJest to pomysł na szybki i prosty sposób na codzienny obiad. Idealnie nadaje się do serwowania z ryżem a leśne grzyby nadają temu daniu niepowtarzalnego aromatu
Świat SmakuTaki mój mały misz-masz czyli co miałam pod ręką to do garnka włożyłam. Danie może nie wygląda bardzo atrakcyjnie ale jest smaczne i pożywne. Do
Monia miesza i gotujeteraz potrawki. Jedyny jej minus to obieranie. Niestety najłatwiej jest dostać w sklepach tę odmianę, która wymaga tej czynności. Koniec marudzenia na kwestię skórki dyni i pora przedstawić Wam przepis. Inspiracja pochodzi z bloga Kwestia smaku . Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 350 g mielonego mięsa dowolnego 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cząbru(...)puszka pomidorów Przygotowanie: W rondlu, na oleju zeszklić cebulę razem z rozgniecionym czosnkiem, dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy, chwilę podsmażyć. Dodać ryż i soczewicę oraz dynię pokrojoną w kostkę, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać puszkę pomidorów. Wymieszać i gotować około
Fabryka pomysłówDzisiaj chcę się z Wami podzieli moim pomysłem na obiad z kurczakiem w roli głównej. Potrawka z kurczaka to danie, które zawsze się udaje, można je
Taste Of My DayJestem osobą, która nie przepada za zupami. Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym
Fabryka pomysłówwyzwanie kulinarne. Zawsze można zrobić klasykę - cytrynowy, koperkowy, potrawkę. Ale to zaczyna być nudne. A , że często gotuję wywar rosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek(...)wydzielą się naturalne cukry i ulegną karmelizacji. Przełożyć do garnka z mięsem. Dodać przyprawy , grzybek , liście lubczyku, sól i wodę. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka
Buniabaje w kuchnipodamy ilość osób, nie będzie miała z tym tematem, żadnego problemu. Nigdy nie byłem zwolennikiem podawania dań na talerzach. Wesele to nie wycieczka , nawet na stypie są dwa rodzaje mięsa, podane na półmiskach. Z obiadem na weselu nie należy się spieszyć. Jest to najbardziej uroczysty posiłek . Czas trwania, zależy od kultury i upodobań zaproszonych gości. Dobrze jeżeli np. świadek będzie(...)kuchnia to robi, że w ciągu 20 minut wydaje około 300 - 400 dań. Nie ma takiej możliwości, żeby przy takiej ilości dań, wszystko smażyć na patelniach i podawać. Osobiście mam zasadę, dania smażę w dniu imprezy, wiem, że na pewno są wtedy najświeższe, a już samo podgrzanie to przed wydaniem wykona piec konwekcyjny. Dobrym pomysłem jest przygotowanie weselnego
Kulinarny karnet ChristopheraSprawdź inne wyszukiwania: