kawałki, skropić oliwą (najlepiej aromatyzowaną chili, bardzo podkręca smak całości) i zapiec go w piekarniku. Tak przygotowane grzanki miesza się dłońmi z krojonymi, soczystymi i dojrzałymi pomidorami oraz słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Do tego piórka czerwonej cebuli, liście bazylii, sos z octu balsamicznego (lub winnego) i odrobina tartego parmezanu... Grzanki chłoną przepyszny sos z sałatki i pomidorów, a całość smakuje przepysznie(...)doskonała. Wyobrażacie już sobie ten smak? To kwintesencja najlepszych włoskich składników, które na talerzu przenoszą nas w ten ciepły i aromatyczny klimat :)) SKŁADNIKI: 3 duże pomidory (mocno dojrzałe, u mnie malinowe) 3 garści pomidorków koktajlowych w różnych kolorach (u mnie czerwone, pomarańczowe i żółte) 1 czerwona cebula mały pęczek świeżej bazylii kilka kromek czerstwego chleba (pszennego lub np.ciabatty) oliwa
Słodko-Słony Świat Ilonywarzywami, czyli świderki z papryką, cebulą, czosnkiem i dominującymi fasolkami szparagowymi. Jedne z moich ulubionych tradycyjnych przypraw i jest! Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 4 pomidorki koktajlowe 3 suszone pomidory w oleju 3 ząbki czosnku spora garść zielonej ciętej fasolki – użyłam mrożonej spora garść żółtej fasolki – użyłam mrożonej kilka różyczek brokułów – u mnie mrożone oliwa(...)Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno. Paprykę, pomidory suszone kroję drobno w kostkę, także koktajlowe. Na rozgrzanej oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem. Dodaję po chwili suszone pomidory, paprykę i pomidorki koktajlowe. Gdy zmiękną dodaję mrożone warzywa, przyprawiam lekko, przykrywam i duszę do miękkości. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Mieszam
Zasmakuj Kuchniokazję. Świetnie będzie nadawało się zarówno na romantyczną kolację, niedzielny obiad czy szybki lunch do pracy. Penne z cukinią i pomidorami – składniki 1 cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 10 pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki śmietany 30% olej sól cukier pieprz Penne z cukinią i pomidorami – przepis Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy, kroimy(...)Cukinię doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Jak cebula będzie szklista dodajemy na patelnię pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pomidory z puszki. Całość dusimy przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy. Do przygotowanego sosu dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy razem na patelni. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki (na 3 porcje): 200g mięsa wołowego mielonego 2 pomidory 8 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki koncentratu (opcjonalnie) 2 dymki (biała część) 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii szczypta tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz świeżo mielony świeża bazylia, posiekana (ok 2 łyżki) + do przybrania: pomidorki koktajlowe, dymka(...)zielona część), ser do posypania 1. Na początek przygotujemy sos pomidorowy. Do małego garnka wrzucamy pokrojone pomidory i pomidorki koktajlowe. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż z pomidorów zrobi się "papka" (ok. 10 minut). Następnie ściągamy przykrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut, po czym przecieramy dokładnie przez sitko. Dodajemy oregano, bazylię, świeży pieprz, cukier, słodką i ostrą paprykę
My Culinary Artolej roślinny (lub ich mieszanka), schodzi dość dużo Przygotowanie: Pomidory suszone na słońcu Pomidory przekrój wzdłuż na pół. Usuń z nich gniazda nasienne (nie trzeba w przypadku małych pomidorów i pomidorków koktajlowych). Wysusz ręcznikiem papierowym. Ułóż na blachach do pieczenia skórką do dołu. Wystaw na dwór w dobrze nasłonecznione, przewiewne miejsce. Pomidory suszą się średnio 3-4 dni, zależy(...)przykryć, aby nie stały się obiektem zainteresowania owadów. Pomidory suszone w piekarniku Pomidory przekrój wzdłuż na pół. Usuń z nich gniazda nasienne (nie trzeba w przypadku małych pomidorów i pomidorków koktajlowych). Wysusz ręcznikiem papierowym. Ułóż na blasze do pieczenia skórką do dołu. Blachę wstaw do piekarnika i susz w temperaturze 80 stopni C, najlepiej z termoobiegiem, przy lekko uchylonych
Chilli Czosnek i Oliwatartego parmezanu sok i skórka otarta z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżego oregano kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżka oliwy truflowej sól, pieprz dodatki pomidorki koktajlowe suszone pomidory pieczarki czerwona cebula świeża rukola mozarella SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na koniec wlewamy powoli wodę i zagniatamy elastyczne ciasto(...)delikatnie smarujemy oliwą. Z ciasta formujemy placki i rozciągamy je na blaszce. Na cieście rozsmarowujemy sos. Następnie posypujemy tartą mozarellą. Układamy plasterki pieczarek, czerwonej cebuli, kawałki suszonych pomidorów, oraz połówki pomidorków koktajlowych, ponownie posypujemy serem. Na koniec oprószamy odrobiną oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-280 stopni na 10-15 min, w zależności od wielkości pizzy i mocy piekarnika
DefinicjaSmakudzięki niemu powstało kolejne danie które jest bardzo fajne :). Potrzebne składniki: 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 50 g tofu 1 łyżka oleju kokosowego 6 pomidorków koktajlowych 5 pomidorów suszonych garść rukoli garść uprażonych pestek słonecznika 0,5 łyżeczki papryki ostrej sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę tofu(...)dodatkiem soli, pieprzu i papryki ostrej. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy przez 3 min. Do ciepłej jaglanki dodajemy resztę produktów: przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski pomidory suszone, rukolę i całość posypujemy słonecznikiem. http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html
Łycha smakówkwaskowym ogórkiem konserwowym, a wszystko przełamane ostrością chili. Niezwykle lekka i orzeźwiająca sałatka. W sam raz na lato, zwłaszcza do mięs z grilla. Składniki: – 250 pomidorków koktajlowych albo pomidorów kumato lub zebra (te dwie odmiany idealnie pasują do tej sałatki, bo są bardzo aromatyczne i słodkie) – 3 ogórki konserwowe – 1/2 chili – 1 średnia czerwona cebula(...)sól, pieprz, łyżka brązowego cukru, szczypta imbiru – 1 łyżka wody – 1 łyżka octu balsamicznego – opcjonalnie świeży tymianek, mięta i bazylia – opcjonalnie tarty parmezan Wykonanie: Pomidorki koktajlowe przekroić na pół (jeśli macie kumat lub zebrę – na dużą kostkę). Ogórki kroimy w kostkę (wielkości połowy pomidorka). Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Chili drobno szatkujemy. Wszystko wrzucamy
Pociąg Do Kuchnigrilla. A sezon grillowy w pełni. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 150 gram kaszy kuskus natka pietruszki lub świeża mięta oregano lub inne świeże zioła – opcjonalnie 2 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych ok. 15 czarnych lub zielonych oliwek 10 cm świeżego ogórka pół cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól pieprz WYKONANIE Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie(...)zwykle wsypuje kuskus do miski i zalewam wrzątkiem – tyle by woda przykryła kaszę. Przykrywam miskę. Co jakiś czas mieszam kaszę. Studzę kaszę. W międzyczasie: kroimy w kostkę pomidora (pomidorki koktajlowe na ćwiartki) i ogórka. Siekamy natkę pietruszki/miętę i pozostałe zioła. Oliwki kroimy w plasterki albo na połówki. Wszystko wrzucamy do miski z kaszą. Polewamy wszystko oliwą z oliwek
OstryKęsgrilla. A sezon grillowy w pełni. SKŁADNIKI (na 4 porcje) 150 gram kaszy kuskus natka pietruszki lub świeża mięta oregano lub inne świeże zioła – opcjonalnie 2 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych ok. 15 czarnych lub zielonych oliwek 10 cm świeżego ogórka pół cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia sól pieprz WYKONANIE Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie(...)zwykle wsypuje kuskus do miski i zalewam wrzątkiem – tyle by woda przykryła kaszę. Przykrywam miskę. Co jakiś czas mieszam kaszę. Studzę kaszę. W międzyczasie: kroimy w kostkę pomidora (pomidorki koktajlowe na ćwiartki) i ogórka. Siekamy natkę pietruszki/miętę i pozostałe zioła. Oliwki kroimy w plasterki albo na połówki. Wszystko wrzucamy do miski z kaszą. Polewamy wszystko oliwą z oliwek
OstryKęsTak się składa, że mój sąsiad hoduje kury. Będąc w domu na weekend miałam to szczęście, że akurat dostałam od niego parę świeżych jaj. I choć
Sajkofanka smakuPiękna pogoda, grillowanie, ale warto też pomyśleć o zdrowych dodatkach! :) Składniki na sałatkę z serem Mozzarella (4 porcje): ser Mozzarella 250 g 2,5 dużego pomidora 4 pomidorki koktajlowe czarne oliwki (około 10 - 12 sztuk) sól bazylia oregano świeża bazylia 2 łyżki oliwy Dwa pomidory umyć i pokroić w plastry, posolić. Ser Mozzarella odsączyć i także pokroić w plastry. Pomidory(...)faszerować pozostałym serem, posypać ziołami. Czarne oliwki przekroić na pół. Układać naprzemiennie plastry pomidorów i sera Mozzarella. Na koniec posypać pokrojoną w kostkę, przyprawioną połówką pomidora. Na środku ułożyć naprzemiennie pomidorki koktajlowe i oliwki. Świeżą bazylię potargać na kawałki, niektóre listki zostawić w całości. Posypać nią sałatkę. Całość polać oliwą z oliwek
Karola gotujemięsem. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) Sałatka: 1/2 dużej główki sałaty lodowej 1/3 czerwonej cebulki 3-4 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidora pokroić/pomidorki koktajlowe przekroić na 4/, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko wymieszać ze sobą. Uwaga: Te 3 składniki stanowią dla mnie bazę i do niej w zależności od okazji
Kto ugości moich gości?pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g jarmużu 60 g żółtego sera sól,pieprz masło do posmarowania 1/2 szklanki kaszy bulgur (moja z dodatkiem makaronu vermicelli) 150 g pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów z oleju olej z pomidorków do skropienia Jarmuż rozdrobnić na małe kawałki i zalać wodą, zagotować i gotować ok 5 minut aby zmiękł. Osączyć na sicie i wystudzić(...)mięsko. Zawinąć dokładnie aby podczas pieczenia nie uciekały żadne soki. Zwinięte paczuszki włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać 30 minut. Kaszę bulgur ugotować. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Pokrojone pomidorki koktajlowe i suszone dodać do ugotowanej kaszy. Skropić olejem z pomidorków i wymieszać. Upieczone kieszonki pokroić w plastry i ułożyć na talerzu
Monia miesza i gotujesaszetka suszonych drożdży instant (7-8 g)* 1 czubata łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki cukru ok. 6 łyżek oliwy z oliwek świeży rozmaryn opcjonalne dodatki: oliwki, feta, pomidorki koktajlowe lub suszone pomidory, sól w płatkach do podania: dobrej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mąki pszennej(...)saszetka suszonych drożdży instant (7-8 g)* 1 czubata łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki cukru ok. 6 łyżek oliwy z oliwek świeży rozmaryn opcjonalne dodatki: oliwki, feta, pomidorki koktajlowe lub suszone pomidory, sól w płatkach do podania: dobrej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia'; document.write(" "); Do ok. 80 ml ciepłej wody (1/3 szklanki) wsypujemy drożdże i dodajemy cukier. Mieszamy
Poezja smaku