wykorzystałam: Messicana e Tonno (tuńczyk z czerwoną fasolą, kukurydzą, marchewką i papryką) oraz Cous Cous e Tonno (tuńczyk z kaszą kuskus, ciecierzyca, marchewką, groszkiem i pomidorkami koktajlowymi) Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło. Rozetrzeć wszystko razem do połączenia. Można użyć do tego celu widelca, całkiem sprawnie to idzie. Na końcu wlać piwo i ponownie połączyć wszystko
Codzienna kuchnia niecodziennacoś zjeść. Jakąś lekką sałatkę, która trochę mnie „zapcha”, nada się do pracy i szybko ją przygotujemy. Do przygotowania potrzebujemy: kalafior i brokuł (w proporcji 1:1) pomidorki koktajlowe (u mnie spora garść) 2 ugotowane na twardo jajka czerwona cebula w piórkach (ja pominęłam, bo nie chciałam straszyć ludzi oddechem) czarne oliwki (chociaż ich nie powinno tutaj być
Szybko Tanio Smacznietargach lub pooglądać pokazy kulinarnych gwiazd. Na przygotowanie finałowego dania mieliśmy 60 minut. Postanowiłam przyrządzić ciepłą sałatkę na bazie róźnych kasz z dodatkiem smażonych różnokolowych papryk, podaną z pomidorkami koktajlowymi i carpaccio z indyka, polaną krem balsamicznym. Razem ze mną gotowali To co kocham, Wielki Apetyt, Mój kulinarny pamiętnik, Moje bistro, Dzieci jedzą, Po prostu pycha, Big fat daddy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry 1 litr wody lub bulionu warzywnego 400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia 1-2 chili pokrojone 4 liście limonki kaffir House
SzczyptaSmaQsmaku – sumak i sól sprawdzają się bardzo dobrze. Dorsza smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Dzielimy na mniejsze kawałki. Makaron z brokułami odcedzamy. Dodajemy do dorsza. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i polane olejem lnianym. Tadam! Smacznego
Kucharzycasamodzielnie lub jako dodatek do drugiego dania. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) Składniki: 1 woreczek mixu sałat dostępnych np: w Biedronce 1/2 szklanki oliwek 2 awokada kilka pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 1 torebeczka sosu sałatkowego greckiego 100 g kwaśnej śmietany sól pieprz do smaku Wykonanie : Sałaty myjemy
Sama słodycz i szczypta chilipiżmową nafaszerowałem tym razem pęczotto — rodzajem risotta z kaszy pęczak z aromatyczną pieczarką brunatną i owocami leszczyny. Do tego kilka kolorystycznych akcentów z pestek granatu, natki pietruszki i żółtych pomidorków koktajlowych. Myślę, że to jesienne danie zdobędzie Wasze serca. :) * SKŁADNIKI dla 4 osób 2 dynie piżmowe ½ szklanki kaszy pęczak 400 g pieczarek brunatnych 1 biała cebula 1 granat 1 natka
Food Squaresmaków. Poznałam ją w Grecji i zawsze kojarzy mi się ze słonecznym latem. Składniki (jedna porcja): kilka liści sałaty 80 g tuńczyka w zalewie własnej 1 cebula szalotka 10 pomidorków koktajlowych pieprz do smaku 2 łyżki octu winnego, jasnego 1 łyżka oliwy extra vergine Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy tuńczyka, cebulę pokrojoną w drobne piórka, pomidory
Smak mojego domufarszem pieczarkowo-cebulowym z TEGO przepisu, oregano i solą Ten placek drożdżowy nie ma jednak ograniczeń, możecie przygotować go także w wersji z samymi ziołami i solą albo z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Górę możecie posypać parmezanem lub mozzarellą, by przypominał nieco pizzę. Eksperymentujcie do woli! :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC z grzałką góra-dół Czas - ok. 20-25 minut, do uzyskania
Cooking Monsterciepło z makaronem. Pasta druga – Awokado z jajkiem (coś w stylu guacamole) Do przygotowania pasty potrzebujemy: – 1 awokado – 1 jajko ugotowane na twardo – kilka pomidorków koktajlowych (bez ziaren) – sól, pieprz – sok z cytryny Awokado umyć, wypestkować i rozdusić widelcem. Z pomidorów pozbyć się pestek i pokroić w drobną kostkę. Jajko pokroić i wymieszać
Szybko Tanio SmacznieKolejną propozycją będą niebanalnie podane jajka. Zamiast z majonezem, możemy przygotować takie nie straszne oczy. Ciekawie podane będą dodatkowo ozdobą stołu. Polecam! Składniki: * jajka ugotowane na twardo * pomidorki koktajlowe * czarne oliwki * krakersy * sól, pieprz Przygotowanie : Jajka i pomidory przekroić na pół. Oliwki pokroić w plasterki. Nabić na wykałaczkę jajko, pomidor i oliwkę. Przyprawić. Dodatkowo posypać szczypiorkiem. Podawać na krakersach
Magiczne Życie Martypodniebienia – to idealna okazja – takie święto dla wszystkich wielbicieli dań makaronowych! Ja mam dla Was przepis na przepyszną pizzę makaronową! Z dodatkiem soczystego kurczaka, oliwek, kukurydzy, pomidorków koktajlowych i ciągnącej mozzarelli! Zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych! Jest błyskawiczna do zrobienia i śmiało może konkurować w ten dzień z klasyczną włoską pizzą. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 28 cm ) * makaron
Ostra na Słodkotego bagietka francuska bagietka na gryczanym zakwasie. Z przystawek mogliśmy jeszcze skosztować roladek z bakłażana na ciepło z pysznym kozim serem w środku, podanych z rukolą i koktajlowymi pomidorkami. Następnie podano nam małże z sosie pomidorowym oraz smażone krewetki z chili. Uwielbiam owoce morze i te dwa dania bardzo mi smakowały. Jednym z głównych dań w La Vinoteque
Kulinarne przygody Gatitypapryka skropione cytryną i oliwą. Taką sałatkę lubię o każdej porze roku;) Sałatkę podaje się z grzanką lub bagietką. Składniki na 1 talerz: 2 plastry sera feta garść pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka szklarniowego 1 mała zielona papryka kilka plastrów czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku sok z cytryny i oliwa extra vergine do skropienia
Codziennik Kuchennybryndzą - Bryndzové pirohy autorka: am.art | blog: am.art kolor i smak Sarmale - kiszone liście winorośli z farszem (danie rumuńskie) autorka: Przepisy Online | blog: Przepisy Knysze Bieszczadzkie autorka: rabarbarowo | blog: rabarbarowo POMIDORKI KOKTAJLOWE PO PROWANSALSKU autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Tikka Masala
Weekendy w domu i ogrodzie