więc dziś w menu. Dzień rozpoczynamy oczywiście od solidnego śniadania. Pamiętajcie o tym ! ŚNIADANIE : Serek wiejski ze szczypiorkiem i łyżką jogurtu, bułka z pestkami dyni, podana z sałatą, pomidorem i odrobiną kiełków rzodkiewki. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania możecie dołożyć plasterek jalapenio lub chili. Doprawiamy wszystko do smaku. Oczywiście pamiętając o jak najmniejszej ilości soli :) OBIAD : Makaron ze szpinakiem(...)osób) Składniki: opakowanie makaronu penne świeży szpinak puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1-2 ząbki czosnku (wg uznania) oliwa z oliwek przyprawy: tymianek, pieprz, zioła prowansalskie Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie „al dente”, odcedzić. Można przelać zimną wodą. Szpinak umyć, odciąć łodyżki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić
vegetanieDzisiaj na śniadanko: omlet na styl francuski. (1-2 osoby) Składniki : 3 jajka 1 duża łyżka jogurtu naturalnego 3 plasterki pomidora 1 średnia pieczarka kilka listków świeżego szpinaku pieprz sól zioła prowansalskie szczypior Omlet potrzebuje trochę wprawy, jednak myślę, że poradzicie sobie z tym bez trudu. Zaczynamy od wbicia trzech jajek do miski, do tego dodajemy pieprz, sól, zioła(...)oczywiście roztarte w dłoniach) i dużą łyżkę jogurtu. Wszystko mieszamy trzepaczką tak, aby wprowadzić jak najwięcej powietrza do masy jajecznej. Dzięki temu omlet będzie puszysty. Kroimy 3 duże plastry pomidora, pieczarkę w cieniutkie płatki i drobno szczypiorek, odstawiamy. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło lub oliwę (jak kto woli), wlewamy masę jajeczną. Ustawiamy mały ogień. Małą drewnianą packą delikatnie odsuwamy
vegetanieciasto nie kleiło się do rąk. Formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Sos : 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryczka jalapeno konserwowa (my kupujemy w Biedronce) cebula czerwona lub biała pieprz, estragon oliwa z oliwek Pomidory z cebulą(...)dusimy na oliwie z oliwek ok. 3-4 min. Papryczkę jalapeno 3-4 krązki drobno kroimy i dodajemy do pomidorów. Teraz dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i przyprawy, pieprz świeżo zmielony i roztarty w rękach estragon. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy 2 duże łyżki kukurydzy. Sos gotowy :) Sałatka : 1/2 opakowania roszponki 1 średnia cebula czerwona, ew. biała 1 średnia
vegetaniejuż rozgrzany, wtedy wkładamy sajgonki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na papier, aby odsączyć z oleju. Kolorowa sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 duży czerwony pomidor 1 pomarańczowy pomidor 1/2 papryczki chili 2 łyżki kukurydzy konserwowej oliwa z oliwek limonka młoda dymka Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w kostkę, mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Papryczkę chili drobno
vegetaniepółplasterki, cebulę i pora w kostkę. Teraz rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i pora, i smażymy, aż się lekko zeszklą. Teraz dodajemy pomidory (całą puszkę) i dusimy ok. 10 min. Jeśli macie pomidory w całości, to należy je rozdrobnić, najlepiej na patelni np. drewnianą łyżką. Kolejny krok to dodanie cukinii i przeciśniętego czosnku(...)dusimy wszystko, aż cukinia zacznie mięknąć, doprawiamy pieprzem, ziołami i drobno posiekaną papryczką chili. My nie solimy tej potrawy, ponieważ pomidory mają zawsze trochę soli w sobie, mieszanka fasolowa również, no i ryż także gotowaliśmy w osolonej wodzie. Na koniec dodajemy mieszankę fasolową i dusimy jeszcze ok. 5 min. Sos jest gotowy, więc czas
vegetaniedużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki(...)rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach
vegetanieciasto faszerujemy pieczarkami, a drugie farszem szpinakowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 min. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Na dodatek podajemy meksykańską salsę. Salsa : 2 świeże pomidory 1 żółta lub biała papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza z puszki pieprz, sól, tymianek passata oliwa z oliwek Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy(...)miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min. Życzymy smacznego
vegetanieWitajcie w sobotni poranek :) Kolejny przepis na pastę, które uwielbiamy i miksujemy wszelkie możliwe kombinacje z dostępnych rzeczy w lodówce :) Dzisiejszy mix: serowa pasta z suszonymi pomidorami i kilka innych dodatków :) Pasta serowa Składniki : 1 kubełek serka twarogowego 1/4 opakowania serka w stylu bałkańskim starty żółty ser 1 mały ogórek konserwowy 8 zielonych oliwek 3-4 pomidory suszone, najlepsze(...)pestką dyni w oliwie szczypiorek świeży tymianek ketchup jogurt naturalny majonez Serek twarogowy przekładamy do miski, dodajemy sera bałkańskiego i ścieramy żółty ser, według uznania. Ogórek, suszone pomidory z pestkami dyni, oliwki oraz szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do sera. Wszystko razem mieszamy i dodajemy łyżkę jogurtu, łyżkę majonezu oraz ketchup ok. 1 małą łyżeczkę. Ponownie mieszamy i na koniec
vegetaniecedzakową, polać zimną wodą i operację powtórzyć z resztą ciasta. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki czosnku kukurydza konserwowa estragon, pieprz, oliwa z oliwek sos sojowy Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki(...)rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt mało soku w pomidorach
vegetanieoliwą, dosłownie 3-4 krople, żeby patelnia nie była sucha. Przypiekamy z dwóch stron, aby roztopić żółty ser. Gotowe :) Przekładamy na talerze i podajemy z salsą. Salsa : 2 świeże pomidory 1 żółta lub biała papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza z puszki pieprz, sól, tymianek passata oliwa z oliwek Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy(...)miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min. Życzymy smacznego :) Saludos
vegetaniepropozycja. Paprykarz z soczewicą w jesiennych kolorach Składniki: 2 duże słodkie papryki pomarańczowe 1 duża papryka biała 1 mała młoda cukinia 2 duże cebule 1 puszka soczewicy 1 puszka pomidorów z sokiem 2 ząbki czosnku 1 duża łyżka papryki mielonej słodkiej tymianek, pieprz, ostra papryka, sól oliwa z oliwek Pracę zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw w dość dużą kostkę(...)głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na początek cebulę. Chwilę ją smażymy i dodajemy paprykę, cukinię i pomidory z puszki. Wszystko dusimy razem pod przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadać. Odkrywamy i dodajemy łyżkę słodkiej papryki, sporo tymianku rozcieramy w dłoniach. Dodajemy jeszcze świeżo mielonego pieprzu, ostrej papryki i przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Mieszamy całość i dodajemy soczewicę wcześniej przepłukaną
vegetanierozgrzanego do 180 C piekarnika. Kontrolujemy, aby się nie przypalił i upajamy się magicznym zapachem ziół zapiekanych z kalafiorem :) Surówka z rukoli: 1/2 opakowania rukoli pomidory koktajlowe żółte pomidory koktajlowe czerwone kiełki rzodkiewki słonecznik łuskany sezam 1/2 limonki oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy Rukolę obieramy z twardszych łodyżek i płuczemy pod bieżąca wodą. Kilka żółtych i kilka czerwonych pomidorów
vegetaniewypróbujecie nasz pomysł. Pierożki w meksykańskim stylu z salsą (4 osoby) Przygotowujemy ciasto jak na pierogi. Przepis tutaj : CIASTO Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży pomidor 3 duże ugotowane ziemniaki 1 duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa) 10 dkg twarogu sok z 1/2 limonki oliwa z oliwek tymianek, pieprz, sos sojowy Zaczynamy(...)fasoli. Ważne, aby była rozgnieciona, a nie blendowana, bo nie ma to być masa fasolowa tylko musimy mieć wyczuwalne kawałki. Dodajemy teraz rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojony w drobną kosteczkę pomidor. Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne. Szalotkę przesmażamy na oliwie i dodajemy do farszu. Na koniec dodajemy papryczkę jalapeno. My dodajemy jej sporo, bo uwielbiamy jej smak. Jeśli nie chcecie zbyt
vegetaniejuż przyszedł, aby coś przekąsić z ulubionymi kluskami :) Udało nam się ostatnio kupić ciekawą wersję świderków w rozmiarze XL. Do tego kolorowe - zielone ze szpinakiem, klasyczne i czerwone z pomidorami. Fajna mieszanka, jak dobrze poszukacie to w markecie znajdziecie takie. Myślimy, że w większych miastach nie będziecie mieli z tym problemów. Gorzej z małymi miejscowościami, ale wtedy użyjcie zwykłe fusilli(...)Też będzie dobrze smakowało. Oto nasz makaron : Fusilli z warzywami i świeżą kolendrą (4-5 osób) Składniki 1 opakowanie makaronu fusilli (świderki) 1 puszka krojonych pomidorów w soku 3 gałązki selera naciowego 1 średni por 4 łyżki łuskanego słonecznika 1/3 pęczka świeżej kolendry kilka czarnych oliwek pieprz oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente, przelewamy oliwą i dobrze
vegetanieZobaczcie jak pięknie nam wyszło :) Gulasz fasolowy z boczniakami. Składniki: 1 opakowanie boczniaków 1 puszka cieciorki 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka mieszanki fasolowej (5 różnych fasoli w pomidorach) 1 czerwona słodka papryka 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania zielonej fasolki szparagowej (mrożona) 1 duża cebula oliwa z oliwek pieprz, majeranek, bazylia, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy(...)kostkę. Następnie rozgrzewamy na dużej patelni 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy fasolkę szparagową jako pierwszą. Chwilę ją przesmażamy i dodajemy paprykę, cebulę, boczniaki i całą puszkę pomidorów. Dusimy i po kilku minutach dodajemy cieciorkę. Przyprawiamy ziołami, pieprzem, cayenne. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze
vegetanie