pomidor - 8433 przepisów (strona:144/563)

Pappardelle z groszkiem i suszonymi pomidorami 98

Pappardelle – płaski makaron, cięty na szerokie, długie wstążki, szerszy od tagliatelle. 300 g pappardelle, 400 g mrożonego groszku – może być świeży, 1/2 – 1 chilli, 20 połówek suszonych pomidorów z oliwy, oliwa lub masło, 200 g wędzonego łososia w plastrach, natka pietruszki, Pappardelle ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Z pomidorów zdjąć skórkę, każdą polówkę przekroić na pół. Chilli(...)posiekać. Łososia pokroić w paski. Pietruszkę posiekać. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła lub wlać oliwę, wrzucić chilli oraz groszek, poddusić około 3 minut. Dodać pomidory a następnie pappardelle, zamieszać, wykładać na talerze. Na wierzchu ułożyć łososia, posypać pietruszką.   zastawa

królestwo garów
Cannelloni z pora z ziemniakami 95

duży por z długą częścią białą, 800 g obranych ziemniaków, 60 g suszonych pomidorów w oliwie, oliwa, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, chilli, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne warstwy pora.  Potrzebnych nam będzie 7 - 8 „rurek”. (Jeżeli nie da rady zdjąć całych rurek, można rozciąć wzdłuż na pół(...)płasko.) Włożyć je do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody na dwie minuty od zagotowania. Pozostałą jasną część pora pokroić w cienkie plasterki i poddusić je na oliwie. Z pomidorów zdjąć skórkę i pokroić w paski. Chilli posiekać. Kartofle ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, odparować. Dodać do nich masło, śmietanę, pomidory, chilli i utłuc. Następnie wymieszać

królestwo garów
przetwory 125

brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie   galaretka z pigwy gruszki w occie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką   konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich     kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie(...)morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego     pomidorki koktajlowe w oliwie   pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy   syrop z fiołków śliwki w occie  winogrona w occie wiśnie w słoikach, bez cukru wiśnie

królestwo garów
Zuppa di cozze – zupa z małży 113

małży – muli, 200 g pomidorów z puszki (krojonych)*, 2 łyżki oliwy, 40 g masła, biała część z 1 pora, 3 ząbki czosnku, szczypta szafranu, natka kolendry lub pietruszki, 150 ml białego półwytrawnego wina, sól, pieprz, Cozza – omułek jadalny. Zuppa di cozze – zupa z małży, pochodzi z Neapolu. Tradycyjnie podawana w Wielki Czwartek. Mule wyszorować szczoteczką, wyciągnąć wąsy/brodę. Wyrzucić(...)oliwę. Smażyć pora i czosnek do miękkości, ma być miękki ale nie przyrumieniony. Dodać szafran, chili, kolendrę i smażyć mieszając 2 minuty. Wlać wino, zagotować, gotować 2 minuty. Dodać pomidory i wlać 250 ml wody. Gotować pod przykryciem 20 minut. Do garnka wrzucić małże, gotować pod przykryciem 5 minut, potrząsając garnkiem w trakcie gotowania. Zamknięte muszle wyrzucić. 1/2 małży wyjąć

królestwo garów
Zrazy zawijane z pomidorami suszonymi 102

plastry wołowiny: rostbef, ligawa, udziec (u mnie ligawa), 3 duże lub 6mniejszych plasterków boczku wędzonego, 6 połówek pomidorów suszonych z oliwy, 6 filecików anchois, 3 łyżki pesto ze szczypiorku czosnkowego* 18 kaparów, ognista mieszanka przypraw** pieprz kolorowy, sól, mąka do oprószenia zrazów, oliwa do smażenia, 500 ml bulionu warzywnego (najlepiej domowy), Rozbić mięso tłuczkiem na cienkie płaty, szczególnie należy zwrócić(...)uwagę na brzegi. Najlepiej tłuc przez folię spożywczą – na desce ułożyć folię, na niej mięso, z wierzchu przykryć folią. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w paski. Każdy płat mięsa smarować łyżką pesto, na nim układać po 2 fileciki anchois, 6 kaparów, pomidory. Oprószyć mieszanką przypraw i świeżo zmielonym pieprzem. Boki zrazów z dwóch stron zawinąć do środka (około

królestwo garów
Portobello - kolorowa pizzerka z parowaru 171

danie nazwać kolorową pizzerką :)   Składniki :  2 pieczarki Portobello  3 papryczki chili ( zielona, czerwona i żółta) 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej  8 cebulek perłowych  4 suszone pomidory  szczypiorek  1 łyżka startej mozzarelli Pieczarki delikatnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Papryczki chili myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Szczypiorek myjemy i kroimy. Plastry szynki szwarcwaldzkiej(...)kroimy również na małe kawałki. Do środka kapeluszy pieczarek wkładamy po 2 suszone pomidory i po 3 cebulki perłowe. Następnie większość kawałków szynki, papryczek i szczypiorku. Posypujemy startą mozzarellą i na wierzch kładziemy po cebulce perłowej i resztę składników, które nam zostały.    Portobello układamy na folii aluminiowej w parowarze, pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie

Parowar Faceta
Butter chicken 191

łyżeczka garam masali łyżeczka kurkumy spora szczypta soli na sos: 2 łyżki masła łyżeczka nasion kuminu łyżeczka ziaren kolendry cebula szczypta mielonego kardamonu łyżka garam masali szczypta chilli 4 pomidory łyżeczka cukru 1/2 szklanki śmietany sól Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki(...)stopni i ustawić na funkcję grill.  Blaszkę wyłożyć folią. Ułożyć na niej kawałki zamarynowanego kurczaka i wstawić na górny poziom piekarnika na około 10-15 minut. Pomidory obrać ze skóry, pokroić na kawałki i zmiksować blenderem na gładko. Cebulę pokroić w półplasterki. Kumin i ziarna kolendry utłuc w moździerzu. W woku rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Dodać kumin, kolendrę, garam

wyzwania kuchenne
Faszerowana pieczona papryka 149

zajmuje bardzo dużo czasu i można to zrobić dużo wcześniej przed pieczeniem. Składniki: 4 - 6 dużych papryk 2 cebule 500 g mięsa mielonego podsmażone świeże lub mrożone grzyby 3 pomidory 1 szklanka ryżu sól pieprz oregano bazylia Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni(...)kolor. Dalej smażąc dodać grzyby. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć twarde części i pokroić w kostkę. Pomidory i przyprawy dodać do mięsa, smażyć aż odparuje nadmiar płynu. Paprykę umyć, uciąć wierzch i usunąć gniazda nasienne. Do papryki włożyć farsz, przykryć odkrojoną częścią papryki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temperaturze 180 o C przez około godzinę

Mama Gotuje
Faszerowana papryka w dwóch smakach 124

robimy:) Spanie do późna, małe zakupy... gotowanie, leniuchowanie...  Na obiadek zrobiłam, jedną z ulubionych potraw Wojciecha - faszerowaną paprykę :D SKŁADNIKI 4 średniej wielkości papryki ( może być każdy kolor) pomidory w puszce ( najlepiej krojone) farsz mięsny: opakowanie mięsa mielonego 1 torebka ryżu białego 1 cebula sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego, suszone pomidory, papryczka chili farsz wegetariański: pieczarki(...)papryki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Włączamy piekarnik na 180 stopni. Napełniamy papryki farszem- 2 z mięsem, 2 z pieczarkami i serem. Do naczynia wlewamy troszkę oliwy i całą puszkę pomidorów.  Przykrywamy przykrywką i w stawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 min, w zależności od tego czy lubi się miękką czy chrupiącą paprykę:) SMACZNEGO

MarciochaKucharzy
Makaronowa zapiekanka z cukinią 182

obiad... Zapiekanka makaronowa z cukinią SKŁADNIKI: pół paczki makaronu penne boczek ( paczka krojonego) 200ml śmietany ser topiony czarne oliwki jajko masło, sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 2 cukinie pomidor ser feta przyprawa do potraw włoskich Cukinię kropimy na cieniutkie plastry. Osolone zostawiamy na 10 min. Boczek kroimy w kostkę, przysmażamy na masełku. Wyłączamy gaz, dodajemy trochę wody, śmietanę(...)pokrojone czarne oliwki. Ugotowany makaron dodajemy do patelni z sosem, wszystko razem mieszamy.   Plastry cukinii płuczemy, następnie przyprawiamy przyprawą włoską oraz dodajemy delikatnie oliwy. Grillujemy. Kroimy w plastry pomidora i ser feta. Przygotowany sos z makaronem umieszczamy w 2 małych naczyniach żaroodpornych. Cukinię, pomidora i ser owijamy do uzupełnienia całego naczynia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni

MarciochaKucharzy
Prawdziwie amerykański burger z krążkami cebulowymi 172

mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 kajzerka 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, 1 papryczka chilli 6 bułek burgerowych 2 pomidory sałata lodowa cebula sos czosnkowy ketchup Pokroić cebulę i czosnek, papryczkę chilli w drobną kosteczkę. Kajzerkę wymoczyć w wodzie, odsączyć.  Do dużego garnka włożyć oba mięsa mielone, cebulę, czosnek(...)odsączoną bułkę oraz 2 jajka. Doprawić solą, pieprzem i jeśli ktoś lubi papryczką chilli(my lubimy). Mięso smażyć na grillu elektrycznym do zarumienienia. W tym czasie można pokroić pomidory i cebulę  na plasterki oraz umyć sałatę lodową. W rozgrzewającym się piekarniku umieścić na 2-3 minuty przekrojone bułki burgerowe. Spód bułki wysmarować sosem czosnkowym, nałożyć kotleta, sałatę, pomidora

MarciochaKucharzy
Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem z sosem gorgonzola i pomidorowym 153

podane z 2 sosami: gorgonzola i pomidorowym SKŁADNIKI: farsz: opakowanie świeżego szpinaku 0,5 kg kurczaka (najlepiej pierś) pół opakowania sera feta parmezan sól, pieprz, czosnek, przyprawa śródziemnomorska, suszone pomidory z czosnkiem ciasto: według przepisu z pierogów ruskich sosy: gorgonzola: plaser masła, jogurt naturalny, pół opakowania sera gorgonzola- piccante, pieprz pomidorowy: pomidory krojone, przyprawa do pizzy Pokroić kurczaka na mniejsze(...)kawałki, obsmażyć na oleju. Doprawić solą oraz przyprawą śródziemnomorską i pomidorami z czosnkiem. Opłukać świeży szpinak. Udusić na maśle dodając 3 ząbki czosnku, sól i pieprz. Kurczaka i szpinak posiekać w małą kosteczkę. Do dużego naczynia wsypać kurczaka, szpinak, pokruszoną fetę oraz starty na dużych oczkach parmezan. wszystko razem porządnie wymieszać.   Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić  kółka

MarciochaKucharzy
Włoska Pizza Eksperymentalna 109

SKŁADNIKI :   Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 7 g suchych 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch: 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do pizzy Dodatki:   pomidory z puszki , szynka,tarta mozzarella,ser lazur , kolorowe papryki, oliwki, rukola, papryczka pikantna Drożdże rozpuścić(...)Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h  do wyrośnięcia.  W tym czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem.  Blat obsypać mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzą 3 pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy

MarciochaKucharzy
Ser Halloumi z bakłażanem i pomidorami oraz pita 132

weekend byliśmy u mnie w domku rodzinnym. Na giełdzie na stoisku tureckim zakupiliśmy ser Halloumi Dlatego dziś rozpoczynamy grillową majówkę. Grillowany ser Halloumi z bakłażanem i pomidorami oraz pita  SKŁADNIKI: 4 plastry bakłażana, każdy grubości około 1 cm 4 plastry sera Halloumi 4 plasterki pomidora 2 łyżeczki posiekanych świeżych ziół 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżeczką ulubionych(...)stron. Smażyć na grillu. Następnie położyć plastry sera Halloumi. Smażyć na średnim/małym ogniu (3) około 2-4 minuty. Obrócić, każdy kawałek sera przykryć plasterkiem pomidora, przykryć patelnię przykrywką i dopiekać kolejne 2-4 minuty. Po tym czasie ser powinien lekko się “rozpłynąć” i podrumienić.   Na talerzach “ustawiać” piramidki: bakłażan/ser/pomidor/bazylia/bakłażan. Smacznego

MarciochaKucharzy
Przepisy kuchni Bałkańskiej 148

kruškovača, крушковача/виљамовка,крушка),  z tej okazji zaprosiliśmy znajomych na ucztę bałkańską:D Menu: Grillowana Nadziewana Cukinia Ćevapčići (mini kotleciki) + pasta z cukinii Sałatka z cieciorki, kaszy, pomidorów, papryki, pietruszki i mięty Bagietka z pastą truflową Czerwone wino (Kadarka) z brzoskwiniami Gruszkowa Rakija Grillowana cukinia Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, miąższ wykroić łyżeczką. Połówki cukinii włożyć(...)chrupkości a na koniec posypać tartym parmezanem Sałatka z cieciorki Papryki kroimy w kostkę. Posiekaną w kostkę cebulę przysmażamy na oleju, dodajemy cieciorkę paprykę, a po kilku minutach pomidory z puszki. Dusimy do miękkości, dodając sporą ilość wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i utartą kolendrą. Dodajemy pół opakowania kaszy, mieszamy. Kasza nasiąknie wodą. Utrzymać na gazie przez około

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania