pomidor - 8433 przepisów (strona:140/563)

Zapiekane roladki z bakłażana i cukinii 117

bakłażany 100 g brązowej soczewicy 1 nieduża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili szczypta majeranku szczypta tymianku 100 g świeżo startego parmezanu 2 jajka kulka mozzarelli puszka krojonych pomidorów dodatkowo: 100 g parmezanu do posypania Soczewicę gotujemy (1,5 szklanki lekko osolonej wody na szklankę soczewicy). Cebulę, czosnek i mozzarellę siekamy i mieszamy z ugotowaną soczewicą. Dodajemy zioła, posiekaną(...)stron i smażymy do przyrumienienia na patelni grillowej. Jak wystygną to na jednym krańcu kładziemy łyżeczkę soczewicowego farszu i zawijamy roladki. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę pomidorów z puszki (razem z zalewą oczywiście). Układamy roladki szczelnie w naczyniu i od góry zalewamy resztą pomidorów. Na samą górę ścieramy parmezan. Zapiekamy (bez przykrycia) przez 30 minut w 180 stopniach. Podajemy

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 86

lubimy się bardzo z Marzenką ;) Przyjechała, posiedziała, pogadała, zjadła coś tam, zainkasowała dwa świeżo upieczone chleby i pojechała. I właśnie dzisiaj przepis na pierwszy chleb dla teściowej: z suszonymi pomidorami. Kolejny, z oliwkami, za kilka dni. A tak na marginesie, znacie kawał o teściowej? Siedzi na dachu teściowa z zięciem. Oglądają spadające gwiazdy. Zięć pomyślał życzenie. Teściowa już nie zdążyła(...)Słaby i zupełnie nieprawdziwy kawał, przecież wiadomo, że teściowe są fajne ;) Składniki na 2 bochenki: 1 kg mąki pszennej 630 ml wody 75 g suszonych pomidorów 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki 3 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 10 g drożdży instant Pomidory kroimy na niewielką kostkę i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez

Marder&Marder Manufacture
Grillowane roladki z bakłażana 150

ciężkiego smaku mięsa. Zróbcie te roladki raz, a będziecie do nich wracać zawsze. A oprócz tego to znakomite danie dla wegetarian, którzy też lubią grillować. 1 bakłażan 1 duży pomidor 150 g sera feta 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka soku z cytryny oliwa świeżo mielony pieprz 1 łyżka posiekanych liści mięty Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry(...)grillujemy na średnio gorącym grillu po kilka minut z każdej strony. Zdejmujemy i czekamy aż ostygnie. Fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy do niej łyżkę oliwy i mieszamy z ziołami prowansalskimi. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Każdy plaster bakłażana posypujemy solą i pieprzem, smarujemy po całej długości fetą, z brzegu kładziemy plasterek pomidora, zawijamy w roladkę i spinamy

Marder&Marder Manufacture
Pomidorowo-paprykowy przecier do słoików na zimę 117

temu zamieściliśmy przepis na taki zupełnie zwykły, podstawowy przecier pomidorowy ( KILK ). Same pomidory, nic więcej. Idealny do zup, czy sosów. A dzisiaj wersja nieco bardziej złożona, z papryką, cebulą, marchewką i innymi rzeczami. Właściwie to można go na dwa sposoby używać. Może być jako półprodukt do dalszego przerobienia, a może też być, w takiej formie jaka jest, wykorzystany np. jako(...)waszej wyobraźni. A warto mieć na zimę kilka takich pysznych słoiczków. Z tego przepisu wyszło nam 11 słoiczków po 0,5 litra. Zimę więc mamy zabezpieczoną. 2 kg pomidorów 1 kg cebuli 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 ziaren czarnego pieprzu

Marder&Marder Manufacture
Calzone z ricottą i szpinakiem 162

pizze o średnicy 30 cm lub 4 pizze o średnicy około 25 cm. Lub po porostu 6 kształtnych calzone. SOS POMIDOROWY DO CALZONE / PIZZY 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy garść świeżych liści oregano 0,5 łyżeczki cukru sól do smaku Pomidory razem z zalewą przerzucamy do niedużego garnka i zaczynamy gotować na małym ogniu. Dodajemy(...)oliwę, cukier, sól i drobno posiekane oregano. Czosnek przeciskamy przez praskę. I gotujemy wszystko minimum 30 minut, aż zalewa z pomidorów się zredukuje i powstanie gęsty sos. Często mieszamy. CALZONE ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ ciasto na pizzę sos pomidorowy 500 g liści młodego szpinaku (baby) 300 g sera ricotta garść zielonych oliwek 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól

Marder&Marder Manufacture
Domowy pikantny keczup 158

frytki. Bo zrobić dobre frytki to też trzeba umieć :) No i oczywiście będzie też przepis na idealne burgerowe bułki. Bo bez nich ani rusz.  500 g dojrzałych pomidorów (ewentualnie z puszki - poza sezonem) 1 posiekana cebula 1 posiekany ząbek czosnku 1 szczypta słodkiej papryki 100 ml octu winnego 100 g cukru pudru 1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (zależy(...)bardzo ostry keczup chcemy) sól Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki usuwając gniazda nasienne. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, ocet winny, cebulę, czosnek, paprykę, sól i pieprz (czyli wszystkie składniki). Gotujemy na małym ogniu około 2 godziny. Przez 1,5 godzimy mieszamy od czasu do czasu, potem keczup powinien zacząć intensywnie gęstnieć. Wtedy musimy

Marder&Marder Manufacture
Burger z serem pleśnowym 150

serem pleśniowym. bułki tradycyjne z orzechami (z  TEGO  przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 gruby plaster sera fourme d'Ambert na osobę sałata lodowa pomidor sól, świeżo zmielony pieprz sos do burgerów (porcja na dwa burgery): 1 łyżeczka sosu sojowego 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy (z TEGO przepisu) 1 czubata łyżka majonezu (z  TEGO(...)przepisu) Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Sałatę kroimy w cienkie paski. Pomidora na plasterki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Bułki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku, mniej więcej przez 5 minut. Wyjmujemy bułki, ale piekarnik zostawiamy włączony. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia

Marder&Marder Manufacture
Burger z suszoną szynką i serem owczym 152

tymczasem zapraszamy na burgera. bułki z kurkumą do hamburgerów (z  TEGO  przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) suszona szynka ser owczy Ossau-Iraty (plasterek na osobę) pomidor malinowy sałata lodowa pieprz kajeński majonez (z  TEGO  przepisu) sól Mięso w misce mieszamy ze szczyptą soli i pieprzem kajeńskim (1/4 łyżeczki na osobę). Formujemy burgery nieco większe(...)płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby mięso odpoczęło. Sałatę rwiemy na kawałki, pomidora kroimy na plasterki. Majonez (3-4 łyżeczki na osobę) mieszamy z pieprzem kajeńskim (1/3 łyżeczki na osobę). Plasterki szynki układamy na blasze do pieczenia. Układamy również przekrojone na pół bułki

Marder&Marder Manufacture
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem 202

Muszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU , które miałam przyjemność testować, całość ukryta pod delikatnym beszamelem jest doskonałym daniem na obiad!  Składniki 26 sztuk conchiglioni 1 duży por 1/2 cukinii 1 czerwona papryka 3 łyżki oliwy 1/2 kg łopatki wieprzowej 200 ml rosołu(...)bulionu warzywnego 80 g żółtego sera-goudy Przyprawy: pieprz syczuański pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim sól morska do smaku Sos Beszamelowy: 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 500 ml mleka 3,2 szczypta białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku Sposób przygotowania Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa

Wanilia i Kardamon
Włoski przekładaniec czyli Lasagne w polskim stylu 136

Lasagne to najprostsze danie pod słońcem,pachnące oliwą czosnkiem i pomidorami,smakowity zapach rozchodzący się po kuchni sprawia ze czujemy się przez chwilę jak byśmy byli w słonecznej Toskanii..... Składniki 30 dag płatów lasagne 45 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka(...)oliwę wrzucamy czosnek i cebulę szklimy 2-3 minuty po czym dodajemy paprykę i mięso mielone.Wlewamy wino.  Doprawiamy do smaku ziołami, smażymy 5 minut po tym czasie wrzucamy pomidory z puszki dodajemy koncentrat dusimy kolejne 5 minut wszystko razem.  Płaty lasagne ułożyć w formie warstwami przełożone masą mięsną. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło,wsypać mąkę i zasmażyć

Wanilia i Kardamon
Ogniste kieszonki drobiowe 345

temu w ramach współpracy,jeśli macie ochotę zapoznać się z  większym asortymentem internetowego sklepu zapraszam gorąco  KILK   Składniki 3 pojedyncze filety z kurczaka 100 g suszonych pomidorów w zalewie 80 g sera żółtego 3 ząbki czosnku sól morska do smaku przyprawa gajowego BELLA BIS  do smaku płatki chili  BELLA BIS 2 łyżki oliwy do posmarowania(...)naczynia Sposób przygotowania Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym,naciąć wzdłuż tak aby utworzyć kieszeń, uważać aby nie rozerwać mięsa.  Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę,ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Nadziać w kieszonki,docisnąć dobrze mięso albo spiąć wykałaczkami

Wanilia i Kardamon
Roladki drobiowe w orzechach laskowych 156

Roladki nadziewane suszonymi pomidorami i serem żółtym-można powiedzieć klasyczny zestaw obiadowy, jednak niezupełnie, smaku dodaje panierka z mielonych orzechów laskowych całość komponuje się znakomicie, jednym słowem mówiąc nieskromnie- pycha! Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 4 łyżeczki majonezu 1/2 małego pora 4 suszone pomidory 50 g sera żółtego sól morska do smaku pieprz grubo mielony do smaku Panierka(...)dzielimy na 4 porcje rozbijamy delikatnie przez woreczek foliowy na cienkie płaty do zawinięcia.Smarujemy równomiernie majonezem po łyżeczce na każdego kotleta, oprószamy solą i pieprzem do smaku,suszone pomidory i por kroimy na małe kawałki posypujemy mięso na wierzch kładziemy starty ser żółty. 2. Zawijamy ściśle roladki panierujemy w mące pszennej oraz rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej wymieszanej

Wanilia i Kardamon
Tuńczyk z makaronem penne 141

racji tego, że dziś piątek i że lubię ryby, moja propozycja to tuńczyk z makaronem penne :) Smacznie i pachnąco ;) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym ok 10 oliwek 2 pomidory cebula ser wędzony 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek makaron penne przyprawy (oregano, bazylia, pieprz, sól) Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente. Cebulę i pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę(...)podsmażamy na oliwie i dodajemy do niej pomidory. Dusimy. Dodajemy odsączonego tuńczyka oraz koncentrat i smażymy ok 2 minut. Przyprawiamy. Tuńczyka wykładamy na makaron, dodając przekrojone oliwki i ser wędzony. Jemy na gorąco, jak i na zimno. Smacznego

ChilliJemy
Domowa tortilla 171

Składniki: na 6-8 placków (w zależności od wielkości): 2 szklanki maki pszennej 160ml gorącej wody pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju garstka rzeżuchy 2 łyżki koncentratu cebula 2 pomidory 2 marchewki schab pieczony ok 20dag (może być inne mięso wg upodobania) papryka żółty ser ketchup pikantny sól, pieprz, bazylia Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę i olej. Połączyć(...)minutę i przewrócić na drugą stronę (30sekund). Cebulę i paprykę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce. Wrzucić na patelnię i poddusić. Doprawić koncentratem i przyprawami. Dodać pokrojony w kostkę schab. Pomidora pokroić w ósemki i wymieszać z rzeżuchą. Na przygotowane tortille ułożyć ser, przygotowany farsz, polać ketchupem, na który ułożyć pomidory i zwinąć. Aby tortilla się nie rozpadała najlepiej zawinąć

ChilliJemy
Zupa - krem z pieczonej papryki i pomidorów 139

rozgrzewająca.  Ma bardzo ciekawy, wyrazisty zapach pieczonej papryki. A co najważniejszy szybko zniknęła nie tylko z talerzy, ale również z garnka :) Składniki: 1,5kg czerwonej papryki 3 duże pomidory 2 szklanki bulionu kulka mozzarelli natka pietruszki po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki bazylia sól, pieprz 2 duże cebule 3-4 ząbki czosnku   Przygotowanie: Papryki umyć, przekroić(...)wyczyścić z nasienia. Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30 minut (aż skórka pociemnieje). Po tym czasie wyjąć paprykę i obrać ze skórki (powinna łatwo odchodzić). Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w większą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni i wyłożyć do garnka. Do tego samego garnka po upieczeniu

ChilliJemy