się towarzystwa bagietki! Świeża lub lekko podpieczona, posmarowana jogurtowym sosem stanowi świetną bazę dla polędwiczkowo-szaszłykowego sandwicza :) PS Przypomniałem sobie sam - to było w czasach przed przedblogowych ;) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 żółta papryka (lub w innym kolorze) kilka plastrów surowego boczku (lub włoskiej pancetty) Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka(...)łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka drobno posiekanej szałwii Wykonanie: W dużej misce połączyć wszystkie składniki marynaty (czosnek rozetrzeć z solą na pastę). Polędwiczkę oczyścić i pokroić na równe plastry grubości około 1.5 cm. Paprykę pokroić w około 2 cm kwadraty. Każdy plaster boczku przekroić na pół i złożyć potrójnie w harmonijkę. Polędwiczkę
zadanie-gotowanieprzypraw. Mięso najlepiej marynować całą noc, wtedy wspaniale przejdzie aromatem przypraw. Jeśli chodzi o mięso to w przypadku kurczaka najlepsze są udka. Bardzo dobry jest też gyros z polędwiczek wieprzowych. I jeszcze chlebek pita. Tu znowu, można kupić gotowca w sklepie, ale narawdę lepiej zrobić je samemu. Smakuje o niebo lepiej niż kupna pita i nie ma w niej
Niedzielny kucharzprzypraw. Mięso najlepiej marynować całą noc, wtedy wspaniale przejdzie aromatem przypraw. Jeśli chodzi o mięso to w przypadku kurczaka najlepsze są udka. Bardzo dobry jest też gyros z polędwiczek wieprzowych. I jeszcze chlebek pita. Tu znowu, można kupić gotowca w sklepie, ale narawdę lepiej zrobić je samemu. Smakuje o niebo lepiej niż kupna pita i nie ma w niej
Niedzielny kucharzwięc świetna okazję do spróbowania pysznej grillowanej wieprzowiny. Po przywitaniu gości, wysłuchaliśmy paru zdań na temat Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP . O zaletach mięsa wieprzowego i wędlin z niego produkowanych opowiadała Jolanta Ciechomska – Koordynator Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, a o dobrym wpływie wieprzowiny na nasze zdrowie mówiła Aneta Łańcuchowska – dietetyk, specjalista(...)uczucie , Grażyna - Grażyna gotuje i ja) A takie smakowitości szykowaliśmy: - Schab z grilla marynowany z mango rozmarynem jałowcem i solą morską z dodatkiem białego wina - Polędwiczka wieprzowa marynowana w musztardzie francuskiej z miodem i żubrówka - Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi - Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem - I dodatkowo cała masa grillowanych
Stare Garytego aromatyczny ser i mięciutkie gruszki-polecam na co dzień i od święta-pychotka..... Przepis znalazłam na stronie- pieguskowakuchnia.pl -na którą serdecznie zapraszam Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 czerwona cebula 2 gruszki 120 g sera pleśniowego 3 łyżki masła oregano sól, pieprz 150 ml śmietanki 30% sznurek do związania Przygotowanie: Gruszki obieramy i kroimy w kostkę,cebulkę(...)rondla wrzucamy resztę masła,podsmażamy na nim odrobinę mięsko,przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 min,po tym czasie wyjmujemy polędwiczki a do rondla dolewamy śmietankę wstawiamy na gaz i gotujemy kilka minut ,żeby powstał lekko gęsty sosik.Zdejmujemy z mięska sznurki ,kroimy w plastry i podajemy z sosikiem,u mnie jeszcze
Swojskie jedzonkoSkładniki: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 opakowanie pieprzu cytrynowego 1 opakowanie pieprzu ziarnistego 3 łyżki oliwy z oliwek Sos: 250 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów 1 włoszczyzna 600 ml wody 1 natka pietruszki 1 duża cebula - najlepiej czosnkowa 1 śmietana 18 % 250 ml pieprz i sól do smaku 1 kostka grzybowa knorr 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela(...)kawałki, to już kwestia uznania. Mogą to być plasterki lub paski. Mięso obtaczamy w mieszance pieprzowej ( ziarnisty pieprz ubijamy w moździerzu ). Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i nakładamy polędwiczki, dobrze żeby nam się zmieściły wszystkie gdyż później będziemy tę patelnie przekładać do piekarnika wraz w mięsem. Podczas przygotowywania marynatki, włączamy piekarnik na 180 stopni
ClauditteMissCookingkraju? Zapewne znajdziemy przepis na ten gulasz wieprzowy w zmodyfikowanej wersji jeszcze gdzieś indziej, ale Cypryjczycy traktują go jak świętość i jest dla nich jednym z najważniejszych dań narodowych. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Afelia – gulasz wieprzowy inaczej Chyba w każdym domu mama czy babcia miała swój własny przepis na gulasz wieprzowy . W Polsce to danie najczęściej przygotowuje się(...)pomidora, ogórka i czerwonej cebuli z jogurtem greckim. Sprawdź też inne pomysły na rozgrzewający obiad: Leczo z cukinii Marokański tagine z wołowiny i ciecierzycy Fasolka po bretońsku Lasagne bolognese Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym Drukuj Afelia. Gulasz wieprzowy z Cypru #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating
Na-talerzu.plorzeźwiającym, dodatkowo po ugryzieniu chrupiącym, ciekawie sałatkę urozmaiciły, i swoimi właściwościami, ją wzbogaciły. Całość doprawionym olejem skropiłam i czarnym sezamem oprószyłam. Składniki na 2 porcje: 10 cienkich plasterków polędwiczki wieprzowej, zioła i przyprawy: 1 płaska łyżka suszonej bazylii, 1 płaska łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 płaska łyżka suszonego lubczyku, 1 płaska łyżka suszonego oregano, szczypta soli, pieprz czarny świeżo mielony(...)chili świeżo mielona do smaku, czosnek suszony świeżo mielony do smaku. Przyg otowanie: Wszystkie zioła i przyprawy mieszamy ze sobą, miksujemy je za pomocą blendera, lub rozdrabniamy w moździerzu. Polędwiczkę w plasterkach delikatnie rozbijamy palcami, obtaczamy w przygotowanych ziołach. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim polędwiczki, po max 2 min z każdej strony, czas
Moniki SmakołykiDzisiejsza propozycja na obiad to przepyszne polędwiczki w sosie kurkowym! Rozpływa się w ustach! Koniecznie musicie spróbować! Składniki: 250 g kurek 350 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki masła 1/2 cebuli 50 ml bulionu (przepis TUTAJ ) 160 ml śmietany 30% 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki ostrej papryki Przygotowanie: Kurki dokładnie oczyszczamy, opłukujemy(...)Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Wlewamy bulion i doprowadzamy do odparowania przez około 1 minutę na większym ogniu. Dodajemy śmietankę oraz koperek. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Polędwiczkę opłukujemy, osuszamy, odkrajamy błonę z boku. Kroimy na plastry nie wielkiej grubości ok. 1,5 cm. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni z 1 łyżką masła. przez około
Gotuj z Mąkąpolędwiczka wieprzowa około 600 g, 200 g kurek, 1 nieduża cebulka (u mnie cukrowa), 50 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżka listków tymianku, sól, pieprz świeżo zmielony, cukier, tłuszcz do smażenia, Kurki oczyścić i umyć (zwykle bywają zapiaszczone). Do miski wlać zimną wodę i wsypać porządną garść soli. Gdy sól się rozpuści wrzucić do wody kurki. Zamieszać nimi, nie moczyć(...)całości. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Na maśle poddusić cebulę. Dodać kurki i tymianek, przesmażyć. Wlać wino. Smażyć aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Polędwiczki oczyścić z błon. Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać
królestwo garówpolędwiczka wieprzowa (ok. 400 g), 5 łyżek pestek słonecznika, 5 łyżek pestek dyni, 2 łyżki miodu*, opakowanie ciasta francuskiego, 2 - 4 arkusze papieru ryżowego, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia jajko, puree z pasternaku: 300 g pasternaku, 300 ml mleka, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany 30%, sól, sałatka: 3 żeńskie kwiaty cukinii, rukiew wodna Pasternak umyć, obrać pokroić na kawałki(...)garnku rozpuścić masło, włożyć przetarty pasternak, podgrzewać mieszając, doprawić solą. Dodać śmietanę do pożądanej konsystencji. Pestki dyni i słonecznika lekko zmiksować lub posiekać. Wymieszać z miodem i doprawić solą. Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, odciąć ogon i główkę (w ten sposób otrzymamy ładny, równy kawałek mięsa). Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć polędwiczkę, na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron
królestwo garówSkładniki: (na 2 porcje) Polędwiczki: 2 plastry polędwiczki wieprzowej szczypta soli szczypta pieprzu 1-2 łyżki miodu odrobina oliwy do smażenia- w przypadku zwykłej patelni (na patelni grillowej- smażyć bez tłuszczu) Makaron: pełnoziarnisty makaron typu: tagliatelle 250 ml śmietany 36% 2 ząbki czosnku- wyciśnięte odrobina świeżo mielonego pieprzu szczypta soli Dodatki: zblanszowane pół brokuła (Blanszować- do małego garnuszka, bądź miseczki(...)żywo zielony kolor- upewnij się przed podaniem, że dostatecznie zmiękł; ma być żywo zielony, chrupki, w pół miękki) 2 garście pestek słonecznika szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: 1. Polędwiczki poprzecinać po jednej strony skrzyżnie 2. Natrzeć pieprzem solą oraz miodem 3. Smażyć z obu stron na patelni grillowej bądź na zwykłej patelni na niewielkiej ilości oliwy do momentu
KreatywnePinyGiancarlo Russo w specjalnej przystawce do makaronów. Gotowy jest do kupienia w hipermarketach. Bardzo ciekawe połączenie z ragout mięsno-warzywnym. Składniki: • 250 g polędwiczki wieprzowej • 2 łodygi selera naciowego • 1/2 puszki pomidorów w puszce • 1 marchewka • 1 cebula • 100 ml wina białego wyytrawnego • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku Ciasto(...)gotowy makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki selera naciowego i startą marchewkę. • Polędwiczkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z warzywami. • Całość podlać białym winem, odparować alkohol i dodać pomidory. • Podlać wodą i poddusić ok. 10 minut. • Ugotowany
To co kochamWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: polędwiczka wieprzowa (400-500 g), 40 dag pieczarek, 2 łyżki oleju, łyżka masła, garść posiekanej natki pietruszki, 120 ml śmietany 30%, 3 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej, łyżeczka musztardy Dijon, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz świeżo mielony, oregano, łyżka sosu sojowego. Przygotowanie: Mięso myję(...)wyparowania wody i zarumienienia. Zdejmuję z patelni. Na tę samą patelnię wlewam drugą łyżkę oleju i podsmażam mięso po około 2 minuty z każdej strony (w międzyczasie posolić). Do polędwiczki dodaję obydwie musztardy, miód i natkę pietruszki, mieszam. Następnie wkładam pieczarki i wlewam śmietanę wymieszaną z sosem sojowym. Całość zagotowuję, gotuję do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam
JejKuchniaWybrałem się ostatnimi czasy z Misią do włoskiej knajpki. Moja Mała Żonka zamówiła polędwiczki wieprzowe (bardzo smaczne), ja natomiast miałem ochotę na jakiś makaron. Ponieważ w karcie mieli ze 30 rodzajów, postanowiłem poprosić przemiłą Panią, która nas obsługiwała, żeby mi coś poleciła. Po krótkim wywiadzie dotyczącym moich upodobań (kulinarnych – czy lubi Pan pastę truflową, szpinak itp.), zasugerowała mi makaron(...)mój gust, zbyt obficie posypany parmezanem, ale i tak był dobry. Natchniony tym doświadczeniem postanowiłem wyczarować coś po swojemu. Miałem w domu tagliatelle pełnoziarniste, szpinak i puszkę pomidorów, dokupiłem polędwiczkę i wyszło coś takiego: Misia (po drugiej dokładce) stwierdziła, że niestety więcej się nie zmieści. Dzieci zjadły (tym razem bez marudzenia, że makaron pomieszany z sosem), a córeczka określiła danie
Gotuj z Misiem