pleśniak - 435 przepisów (strona:20/29)

Sałatka z brokuła ,groszku i gorgonzoli 167

Sałatka ta powstała z potrzeby chwili . Inaczej mówiąc gość w dom a lodówka pusta .Lub jeden brokuł i resztka pleśniaka . Takie chwile sprawiają że moje szare komórki zaczynają pracę na dużych obrotach . Tak powstała chyba najszybsza sałatka świata . Skladniki  1 brokuł 1/2 puszki groszku 2 plasterki sera gorgonzola ( może być inny) 2 łyżki oleju sól,pieprz do smaku

Eli Gotowanie
Świąteczne ciasteczka cz. II - Cynamonowe z rodzynkami 165

jakoś nie miałam jeszcze motywacji, żeby się od niej uczyć. Szczególnie, że z deserów jadło się u nas tylko galaretki i klasyczne ciasta, takie jak szarlotka, makowiec czy pleśniak. Przyszedł jednak rok 1997, kiedy to upiekłam swój pierwszy biszkopt ( o którym innym razem, zapewne już w nowym roku), z przepisu który dostałam od mamy koleżanki, i który towarzyszy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Przetwory - kompot ze śliwek 2015 158

Czas przetworów trwa nadal . Na dzisiaj przygotowałam kompot ze śliwek , będzie do obiadu a śliwki przeznaczę do ciasta np pleśniak  lub polewka biszkoptowa . Składniki na kompot ze śliwek : 5 kg śliwek wypestkowanych  10 łyżek cukru 10 goździków woda wrzątek 2 litry Wykonanie kompotu ze śliwek :   Śliwki kroimy no połowę i wyjmujemy pestkę. Do dużej misy

Różowa kuchnia
Pleśniak. 175

Pleśniak, ciasto proste do upieczenia, a do tego bardzo smaczne.                                                        Składniki: 200 g zimnego masła do pieczenia (ja użyłam margarynę Kasię), 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao

W kuchni u Moniki
Powidła Śliwkowe z Cynamonem 178

Powidła śliwkowe to dla mnie pozycja obowiązkowa jaką lubię przygotowywać co roku. Nie wyobrażam sobie zimy bez powideł. Przygotowuję je z myślą o Pierniku Staropolskim, o cieście mojego dzieciństwa Pleśniaku, o moich szybkich zachciankach, uwielbiam świeżą bułkę, na której kładę dwa grube plastry sera białego, na który wykładam łyżeczkę powideł, to też smak z moich smarkatych lat. Dlaczego lubię przygotowywać

Blondynka Gotuje
Kruche ciasto wiśniowe 182

Zapraszam na pyszne kruche ciasto w wersji wiśniowej. Ciasto podobne nieco do pleśniaka . W środku są wisienki i pianka z dodatkiem kiślu. składniki: kruche ciasto 500 g mąki pszennej, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g masła 100 g cukru 6 żółtek 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana 6 białek 120 g cukru 2 opakowania

Monia miesza i gotuje
Pleśniak porzeczkowo morelowy 108

Szperając w przepisach na blogu nie znalazłam przepisu na pleśniak. Nie wiem jak to się stało ale nie dodałam go. Nadrabiam więc zaległości bo może akurat ktoś się skusi. Ciacho jest pyszne i super na każda okazję. A co ważne również na każdą porę roku. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Śmietankowo - kokosowe ciasto z porzeczkami 1267

odnotowałam je w rubryce "do upieczenia". I ostatnio doczekało się swojego debiutu w mojej kuchni. Jak je oceniam? Bardzo pozytywnie! Naprawdę warto je upiec. Swoją strukturą przypomina nieco pleśniaka, ale masa śmietanowo-kokosowa jest bardziej delikatna. W smaku nieco przypomina sernik :) No i można wykorzystać również inne sezonowe owoce :) Skorzystałam z tego przepisu ( klik ), jednak wprowadziłam drobne modyfikacje :) Forma

My simple kitchen
KRUSZAWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ 229

Ciasto znane chyba dosłownie od pokoleń :)) tylko pod różną nazwą, zależnie od regionu.  W moim domu funkcjonuje nazwa "kruszawiec", ale równie popularny jest skubaniec czy pleśniak.  W każdym razie wszystkie nazwy oznaczają jedno: pyszne, kruche ciasto, z dodatkiem kwaskowego dżemu, owoców i słodkiej, chrupiącej pianki bezowej ... Uwielbiam je za smak, prostotę, i za to, że przywołuje wspomnienia odległych

Walijskie Pichcenie
Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru 451

Większość ciast z rabarbarem można piec tylko wtedy, gdy jest na niego sezon, gdyż konieczne jest użycie świeżego owocu. Pleśniak można upiec o dowolnej porze roku, gdyż możemy użyć zamrożonego rabarbaru. Wiem, że nie można go spotkać w sklepach, ale można kupić surowy, umyć, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika pozostawić na godzinę lub dwie, posypać

Smakowy Raj
Styropian, czyli oszukany sernik 22286

sera. Jest zachwycające: smaczne, delikatne, lekkie i co ważne: bardzo proste do przygotowania. A nazwa... no cóż, moim zdaniem trochę krzywdząca, ale skoro funkcjonują ciasta o zagadkowych nazwach jak pleśniak, kaszak czy inwalida, to i styropian może być :)  Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 5 żółtek 250 g masła 2 łyżki jogurtu

Domowa Cookierenka Agi
grudzień & styczeń w moim telefonie 134

soczewicy z gotowaną zieloną fasolką szparagową Kulki z czarnej soi i tofu z brokułem  Postanowiłam spróbować swoich sił w wypieku bezglutenowego chleba... ....wyszedł bardzo smaczny! :) Praktyki...I pieczenie "pleśniaka" według instrukcji sorki Joli, która uwielbia nam wszystko wyjaśniać poprzez rysunki :D Słoneczny poranek w połowie stycznia. Zdjęcie zrobione podczas drogi do szkoły Poszłyśmy z mamą w gości - podarowałam kawałek

breakfast of dreams
Truskawkowy pleśniak 142

Pleśniak, to kruche ciasto, które zawsze się udaje. Bardzo często wracam do tego przepisu. Jest bazą do rożnych owoców. Najbardziej pasuje mi z truskawkami. Zapraszam na  bloga  i pyszne ciasto z truskawkami. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki, jedna margaryna  ( 250 g) 1 łyżka smalcu 5 żółtek, 1 łyżka śmietany, 3 łyżki cukru kryształ, 3 łyżeczki proszku

W kuchennym oknie Ewy
Pleśniaczek z wiśnią 122

Ciasto z pianką i powidłami nazywane jest dosyć zabawnie "pleśniakiem". Pomimo niezbyt apetycznej nazwy to ciasto jest wprost przepyszne ! Składanki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jaja 1 kostka masła 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Tłuszcz i wiórki do formy Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę z proszkiem dokładanie siekamy

Tradycyjna Kuchnia
Pleśniak z truskawkami 145

Moja kolejna truskawkowa propozycja to pleśniak. Ciasto na każdą okazję. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 65 dag mąki 1 kostki masła 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżka cukru waniliowego 6 żółtek 3,5 łyżki śmietany 18% 3,5 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Piana: 6 białek 3 łyżeczki kisielu truskawkowego

Tradycyjna kuchnia Kasi