szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 1 drobno posiekana czerwona cebula 3/4 puszki kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju rzepakowego sproszkowana papryka słodka 3-4 łyżki płatków owsianych sproszkowana papryka wędzona sproszkowane chili garść świeżej kolendry lub 2 szczypty sproszowanej Wykonanie : 1. Ugotuj czerwoną fasolę( namoczoną przez 8-12 godzin fasolę gotuj przez 30-40 minut(...)małej mocy palnika praż 2-3 minuty, zalej wodą i gotuj do miękkości) *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 3. Kaszę i fasolę umieść w jednej duże misie/garnku. Dodaj płatki,olej i koncentrat pomidorowy. 4. Dopraw papryką słodką i wędzoną(dałam po jednej łyżeczce),szczyptą soli, pieprzu i dwoma szczyptami chili. 5. Zblenderuj masę,ale tak by widoczne były małe
Fiolka w kuchniChleb bezglutenowy z ziarnami PRZEPIS NA CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI Składniki na Chleb bezglutenowy z ziarnami: 200g płatków owsianych bezglutenowych 100g mąki owsianej bezglutenowej 50g ziaren siemienia lnianego 50g pestek dyni 50g pestek słonecznika 50g mąki teff 2 łyżki nasion chia 2 łyżki nasion babki jajowatej 2 łyżeczki soli himalajskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 1 jajko ok 450ml(...)miski i mieszamy. Dodajemy jajko. Dodajemy też stopniowo wodę i wszystko mieszamy. Masa musi być dość wilgotna. Zostawiamy wszystko na ok 1-2 godziny by masa wchłonęła płyn a płatki i nasiona zmiękły. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Pieczemy 70-80 min w 180st. Chleb zostawiamy do całkowitego ostudzenia zanim go ukroimy. Artykuł Chleb bezglutenowy
Dorota Smakujeneutralny smak i dobrze wpasowuje się w tego typu desery. Oczywiście nie mogło zabraknąć ociekającej polewy i apetycznych malinek 😍 Składniki (śr: 18 cm): Spód -180g płatków owsianych (bezglutenowych lub zwykłych) -łyżka kakao -3 łyżki melasy z karobu -3 łyżki oleju kokosowego -3 łyżki ciepłej wody Masa sezamowa -200g białej komosy ryżowej (quinoa) -300 ml wody(...)kilka łyżeczek czarnego sezamu Dodatkowo -3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (u nas z maltitolem) + 2 łyżki oleju kokosowego (na polewę) -tahini (do ozdoby) -maliny (do ozdoby) SPÓD 1. Płatki zmielić na mąkę i wymieszać z kakao. 2. Melasę, olej i wodę podgrzać do rozpuszczenia oleju. 3. Zagnieść suche składniki z mokrymi i wypełnić ciastem spód tortownicy (wyłożonej papierem
Candy PandasWariacji dotyczących ich składu jest całe mnóstwo, ale o tym za chwilę. Czego potrzebujesz do ich ogarnięcia? słoika masła orzechowego 2 łyżek miodu/ lub syropu klonowego szklanki płatków owsianych bądź innych dowolnych, np. orkiszowych szklanki rodzynek, orzechów nerkowca lub innych dowolnych bakalii (suszonych moreli, żurawiny)- ja robię mix wszystkiego co mam na stanie. 2 łyżek nasion chia siemię lniane- też(...)Jeśli danego składnika nie macie (poza masłem i miodem/syropem) możecie go pominąć bądź zastąpić innym- orzechami włoskimi, suszonymi śliwkami, granolą, bądź tym co tam kochacie. Kiedyś nie dodawałam np. płatków ale robią fajną robotę- nadają dodatkowej chrupkości. Do całości możecie też wsypać nieco kakao- wtedy kolor będzie ciemniejszy i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Jednym słowem- pełna wariacja dozwolona Masło
ArbuziakiPOTRZEBUJESZ nóż i deska głęboka patelnia ręcznik papierowy miska łopatka drewniana SKŁADNIKI: mieszanka orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce) – garść (40 g) obrane orzechy ziemne, niesolone – garść (30 g) płatki owsiane (mogą być też mieszanka różnych zbóż – owsiane, pszenne, żytnie) – 2 garście (60g) miód wielokwiatowy – 3 łyżki (75g) masło orzechowe – 3 łyżki (60g) PRZYGOTOWANIE 1. ORZECHY(...)przez ok. 1 min, cały czas mieszając. Gdy masa stanie się jednolita, wyłączamy palnik. 3. ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW (2 min) Do ciepłej masy miodowej wsypujemy pokrojone orzechy, obrane fistaszki oraz płatki. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy mieszanka nieco ostygnie, wstawiamy ją pod przykryciem na 30 min do lodówki. 4. FORMOWANIE SMAKOŁYKU (5 min) Z masy formujemy kulki różnej wielkości, które nabijamy
Nerds Kitchenstrączkowymi z dodatkiem ulubionych przypraw , można stworzyć różnorodne, smaczne i wartościowe posiłki. Składniki: ok. 1 szklanka czerwonej soczewicy 1jajko 3-4 łyżki płatków owsianych/ delikatnie zmielonych/ 2 łyżki otrębów pszennych 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczka kminu rzymskiego/mielony ½ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz(...)odcedzić/wcześniej usunąć pianę, która wytwarza się podczas gotowania/ i zmielić blenderem . Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie. -Do zimnej masy dodać jajko , płatki ,otręby, zmiazdzony czosnek, podsmazoną cebulę i przyprawy. -Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku i odstawić na ok.20 minut. -Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka należy zagęścić
Zakamarki mojej kuchnipłatków od Granex, więcej informacji o produkcie na fp Uwaga, zrzucam . Skład: dodatki: mleko Opinia: Te płatki to mieszanina dwóch różnych kształtów. W składzie m.in. znajdziemy błonnik, otręby i płatki owsiane, no i algi. Te z algami nie zachwycają swoim kolorem, zdecydowanie lepiej wyglądają te kółka z dziurką. Smakowo bardzo przyjemne, ja łączę je najczęściej z dodatkiem zimnego mleka, można(...)widać poniżej, chętną osobą na takie śniadanie jest też moja córka, dla której natomiast słodkość to plus a nie minus. Służą nam ostatnio dobrze w zastępstwie za płatki kukurydziane, które często jadłyśmy
Kuchnia co dniaproste w wykonaniu crumble, które świetnie smakuje na gorąco, jak i na zimno. Na moim blogu znajdziecie już przepisy na podobne desery w wersji ze śliwką oraz nektarynkami i płatkami owsianymi . Wszystkie są równie wyborne i różne na swój sposób, stąd musisz spróbować ich wszystkich! Na co czekasz? Do roboty! Składniki na 4 porcje: – 4 nektarynki – 1 banan
Be Fit Be Strongbiałkowy - 3 słowa, a wyrażają tak wiele :) Na zdjęciu tortownica o średnicy 21cm. Składniki na spód: - 250g twarogu chudego lub półtłustego (jak wolicie) - 12 łyżek mieszanki płatków (dałam trochę płatków owsianych, jęczmiennych i otręby) - 2 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia * stewia lub ksylitol (ja odpuściłam) opcjonalnie: cukier waniliowy bądź wanilinowy – 1 łyżka Wszystko razem miksujemy. Wykładamy tortownicę papierem(...)350g jogurtu naturalnego - budyń waniliowy bez cukru (w proszku!) - 3 jajka - ziarenka z laski wanilii - stewia bądź ksylitol (ilość w zależności jak słodkie chcemy) * można posypać migdałami w płatkach Znów wszystko razem miksujemy. Wylewamy na wcześniej upieczony spód, pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ostrzegam! Znika bardzo szybko! :) 1 kawałek (ok. 91g) to 132 kcal . Smacznego
Be Fit Be Strongpieczenia, czy po wyjęciu będzie się nadawała do pokrojenia, czy raczej trzeba będzie ją nosić w pudełeczku i jeść łyżeczką;) Składniki na formę o boku 27 cm: * 200 g płatków owsianych zwykłych * 50 g otrąb orkiszowych * 50 g sezamu * 50 g słonecznika łuskanego * 100 g masła * ok. 4 łyżek miodu * jedno starte jabłko * 4 małe kostki gorzkiej czekolady * 2 łyżki(...)Raczej nie jako zastępstwo cukru do słodzenia napojów, a bardziej do wypieków czy deserów . Do rondelka wrzuciłam masło, kostki czekolady, miód i podgrzałam do rozpuszczenia składników. Suche składniki, czyli: płatki owsiane, sezam, słonecznik i otręby podprażyłam lekko na patelni. Dodałam przyprawy, bakalie, starte jabłko, wymieszałam dokładnie i przełożyłam do foremki uprzednio posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ugniotłam masę i wstawiłam
Zdrowa Kuchnia Sowyczepliwa, zawsze coś mi nie pasowało. Ten wypiek mnie kupił, szczególnie zjedzony na śniadanie z masłem orzechowym i świeżymi owocami! Składniki na keksówkę (10x24cm): 3/4szklanki mąki gryczanej* 3/4 szklanki płatków owsianych (górskich) lub mąki owsianej** 1/4szklanki gorzkiego kakao 2 duże dojrzale banany 1 i 1/4 szklanki startej na grubych oczkach i odciśniętej cukinii (1 większa sztuka) 2 jajka 1/4szklanki oleju(...)miód, ksylitol (ja nie dawałam) *mąkę gryczaną domowym sposobem możecie uzyskać poprzez zmielenie na wysokich obrotach np.w młynku do kawy - kaszy gryczanej niepalonej **osoby z nietolerancjami powinny użyć płatków lub mąki bezglutenowej, w przypadku użycia płatków należy je zblendować na mąkę Przygotowanie: Banany obrać i rozgnieść widelcem, wbić jajka i dodać olej. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Dodać odciśniętą cukinię
Fabryka pomysłówwysoka temperatura jest dla nich zabójcza. szklanka z brzuszkiem suszonych daktyli 0,5 szklanki mleka 2 % 4 łyżki nasion chia 2 łyżki sezamu 4 łyżki suszonej żurawiny szklanka błyskawicznych płatków owsianych 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy Polewa: 7 kostek gorzkiej czekolady 2 - 3 łyżki mleka łyżka soku z pomarańczy Daktyle układamy na sicie i przepłukujemy gorącą(...)batonów. Następnie miksujemy wszystko na gładką masę. Gdy uzyskamy jednolitą, słodką papkę dodajemy skórkę, sezam, resztę chia, przepłukaną ( tak samo jak daktyle) żurawinę i dokładnie mieszamy. Partiami dodajemy płatki i mieszamy. Do uzyskania gęstej, ale nada plastycznej masy z której łatwo będzie można formować batony. Jeśli okaże się, że jest za sucha, można dodać soku z pomarańczy. Wilgotnymi dłońmi
Dieta moja pasjapewnością powtórzę go jeszcze nie jeden raz i tym samym chciałabym żeby inni też skorzystali. Muffiny z tego przepisu wychodzą naprawdę aromatyczne, pachnące i są naprawdę jabłkowo-cynamonowe, a owsiana kruszonka dodaje im chrupkości i innego, lepszego wymiaru :) Przy okazji jest to zdrowsza alternatywa wypieków dla dzieci, a wierzcie mi, że maluchy je uwielbiają ;) Składniki ( na ok. 9 sztuk(...)posypać migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 ºC przez ok. 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zamiast migdałów, można posypać zdrowszą formą kruszonki z płatków owsianych, naprawdę polecam ;) PRZEPIS NA KRUSZONKĘ * 100 g mąki owsianej ( można samemu zmielić w młynku do kawy) 50 g zimnego masła 50 g cukru trzcinowego Wszystkie składniki wymieszać dłońmi
Calzonella.comSkładniki: 500 g obranych ziemniaków, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 1 jajko, sól, pieprz, do smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżki płatków owsianych, ¼ małej cukinii, 1 średnia marchew, 200 g startej dyni, ziarenka kapary, listki bazylii do dekoracji, 20 g kiełki brokułów, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew(...)bardzo drobnej tarce ścieramy (lub miksujemy), cebulę, czosnek drobno siekamy. Płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, lubczyk dokładamy i wszystko razem przez kilka sek. mieszamy. Mąką zagęszczamy i w ten oto sposób ciasto na placki już mamy. Na patelni łyżkę oleju rozgrzewamy, dynię na nią wykładamy, na małym ogniu ją podsmażamy, szczyptą soli doprawiamy. Placki na oleju smażymy, odwracamy jak złoty
Moniki Smakołykisłodkie i chrupiące, a w dodatku zdrowe - ich bazę stanowią płatki owsiane, a słodki smak uzyskujemy dodając wartościowy miód. Myślę, że pięknie zapakowane w elegancki pojemnik lub połyskującą folię będą idealnym słodkim fit-prezentem na Dzień Matki dla każdej mamy, a zwłaszcza dla tych dbających o linię :-) Składniki: * ciasteczka: 1,5 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej
Kulinarny Pamiętnik