życzę smacznego :) Przekąska jednak tak mi się spodobała, że postanowiłam przygotować zdrową wersję :) Banany i czekolada to też wasze ulubione połączenie? Jeśli tak to zapraszam :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych zmielonych na mąkę lub mąki owsianej 1 jajko 1 łyżeczka kakao ciemnego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 banan ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu Rozgrzać patelnię.Wszystkie składniki wymieszać na gładkie
Chocolate Muffin Blogokazji mam dla Was przepis na pyszne potreningowe muffiny jaglane. Polecam! :) Składniki: 2 marchewki 2 małe jabłka 3 banany 3 łyżki miodu ½ szkl mleka ½ szkl płatków jaglanych ½ szkl płatków owsianych ½ szkl kaszy jaglanej 2 szkl wody szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu garść orzechów nerkowca, siemienia lnianego i nasion słonecznika Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukać, wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą(...)obrać, zetrzeć na tarce, banany rozdusić widelcem. Orzechy, siemię lniane i nasiona słonecznika wymieszać z cynamonem. Do miski wrzucić przestudzoną kaszę jaglaną, dodać mleko, marchewkę, jabłka, banany, miód oraz płatki. Wymieszać, najlepiej ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jaglane ciasto przełożyć do foremek na muffiny. Posypać mieszanką z nasion. Piec ok 30 minut. Ostudzić
Trufelkowomieszaniu łyżką kolejnych składników. Opis wykonania dłuższy niż praca :)" To słowa zachęty z bloga na którym znalazłam przepis. Składniki : 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka otrębów pszennych ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki siemienia lnianego ½ szklanki słonecznika ½ szklanki pestek dyni 2 - 2 i ½ szklanki mąki pszennej ( ta ilość może się zmienić w zależności od tego, ile mąki wchłonie woda)- u mnie wystarczyło(...)szklaną ciepłej (odjąć od tej ilości jak jest podana w przepisie), ale nie gorącej wody. Mieszać łyżką drewnianą, aż drożdże się rozpuszczą Do rozczynu drożdżowego wsypać wszystkie ziarna i płatki ( poza mąką) i rozmieszać po czym dodać tyle wody, żeby ziarna miały luz ( ma być to taka paćka, ale dość rzadka, żeby można było bardzo swobodnie mieszać łyżką; kiedy weźmie
Proste Potrawynajłatwiejsze i najszybsze ciasteczka owsiane jakie znam. Wystarczy łyżką wymieszać wszystkie składniki i gotowe. Dodatkową zaletą tych ciasteczek jest to, że nie zawierają cukru i dlatego są świetną propozycją dla cukrzyków. Właśnie poleciłam je mojej mamie, która choruje na cukrzycę, a czasami też chętnie sięgnęłaby po smaczne ciasteczko. Mam nadzieję, że jej posmakują. Jeśli ktoś jednak woli w wersji słodkiej(...)ciasteczka. Można do nich dodać ulubione bakalie i za każdym razem mogą smakować inaczej. Ja do połowy ciasteczek dodałam suszoną żurawinę i smakują wyśmienicie. Gorąco polecam! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki 1/4 szklanki oleju 1 szklanka otrębówpszennych, owsianych lub żytnich 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki siemienia lnianego 1 jajko 1 szklanka soku jabłkowgo 1 łyżeczka proszku
kuchnia doskiszklanki ricotty 3 jaja 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 100 g stopionego masła 4-5 łodyg rabarbaru Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki razowej garść płatków owsianych górskich 1/4 szklanki brązowego cukru 100 g zimnego masła szczypta soli Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni 2. Tortownicę o śr ok 23-25 cm smarujemy masłem i wykładamy(...)rabarbaru, płuczemy i kroimy w ok 3 cm kawałki, nie obieramy rabarbaru, młody tego nie wymaga 7. Kawałki rabarbaru rozsypujemy na wierzchu ciasta, lekko wciskamy 8. Kruszonka - mąki, cukier, płatki mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż powstaną okruchu, coś na wzór mokrego piasku, powinny pozostać też grubsze cząstki, kruszonkę rozsypujemy na cieście i wstawiamy
Słodki KompromisMłody człowiek, który jest niezdolny do popełnienia głupstwa, jest już starym człowiekiem. Paul Gauguin Składniki: 2 banany 50g wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia 200g płatków owsianych Woda Olej rzepakowy Cynamon do obtoczenia Kakao do obtoczenia Cukier trzcinowy nierafinowany do obtoczenia Przygotowanie: Kroimy banana na cienkie plasterki i wrzucamy do garnka razem z wiórkami kokosowymi. Dodajemy(...)troszeczkę wody, żeby dno garnka się nie przypaliło i gotujemy około 10 minut, często mieszając, aż powstanie jednolita papka. Płatki owsiane prażymy w osobnym garnku z niewielką ilością oleju, aż zarumienią się i zrobią się chrupiące. Dodajemy je do ugotowanych bananów i mieszamy. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych, cynamonie, kakao
Weganizm infantylnykoperku, szczypiorku i czosnku niedźwiedziego 300 ml mleka kokosowego (Edena) do zagęszczenia - 50 ml wody i 1 łyżeczka mąki z tapioki (może być skrobia ziemniaczana, zmielone na mąkę płatki owsiane czy mąka ryżowa) Przygotowanie: W garnku rozgrzej olej i podsmażaj przez ok. 5 minut posiekaną cebulę. Następnie dodaj do niej pokrojoną marchewkę i duś pod przykryciem, na małym ogniu(...)zawiesinę ze skrobi, aby lekko zagęścić całość. Gotuj na pełnym ogniu przez 3 minut, co chwilę mieszając. Teraz wymieszaj danie z ugotowanym makaronem. Przed podaniem możesz posypać płatkami drożdżowymi oraz nasionami konopi. Do końca wakacji (31.08.2018r.) możesz skorzystać z kodu rabatowego upoważniającego do 10% zniżki na produkty nieprzecenione w sklepie EDENA ❤️ ▶️ KOD: ZNJ2018
Zdrowie na języku :Psoli 7 g suchych drożdży 4 łyżki cukru 80 g roztopionego masła 2 łyżki mleka 500 g czereśni Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki razowej garść płatków owsianych górskich 1/4 szklanki brązowego cukru 100 g zimnego masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: 1. Jajka, mleko, cukier i roztopione masło mieszamy rózgą w dzbanku, w osobnym naczyniu(...)części i układamy na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 40 minut, aż bułeczki podrosną 3. Czereśnie drylujemy 4. Kruszonka - mąki, cukier, płatki i cynamon mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy palcami aż powstaną okruchu, coś na wzór mokrego piasku, powinny pozostać też grubsze cząstki 5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury
Słodki Kompromishealthy dreams tofu marchewkowy chlebek autorka: nataliapaalac | blog: healthy dreams Marchewkowo-piernikowe autorka: Screalieve Rebel | blog: Chwila Smaku Placki z marchewki i batata autorka: Teija | blog: Weganka gotuje Marchewkowe, owsiane, bez pieczenia. autorka: Daria | blog: An Apple A Day. Vegan Recipes. Poranne trio sezamowe i wędzone tofu. autorka: Daria | blog: An Apple A Day. Vegan Recipes. Młoda marchew z orzechową(...)autorka: em. | blog: Emkreacje Projekt – śniadanie XI autorka: em. | blog: Emkreacje Ciasto marchewkowe z nutą pomarańczy i polewą czekoladową autorka: aleksandra.blaszczyk1 | blog: Łyżką czy widelcem? Muffiny z marchewką, daktylami, płatkami owsianymi bez mąki i cukru autorka: agnieszka.antczak88 | blog: zdrowa vege kuchnia Pasta z pieczonego bakłażana i oliwek z marchewkowym spaghetti autorka: agnieszka.antczak88 | blog: zdrowa vege kuchnia Chipsy marchewkowe autorka: Olena
Weekendy w domu i ogrodziełatwo dostępnych mieszanek musli, to się załamałam: aromaty, barwniki, emulgatory, regulatory … Fujjj! Dzisiejszy dzień od rana nastraja mnie pozytywnie. Kocham moich chłopaków! Bez dwóch zdań! SKŁADNIKI 400 g płatków owsianych np. górskie ( nie błyskawiczne! ) 100 g żurawiny suszonej 100 g pestek słonecznika 100 g białego sezamu 100 g pokrojonych suszonych śliwek 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów(...)miodem, cukrem i olejem. Suche połączyć z mokrymi i starannie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wyłożyć powstałą masę. Piec ok. 40 min, co jakiś czas mieszając. Płatki mają być suche, sypkie i mieć złoty kolor. Po tym czasie wyjąć, wystudzić, wymieszać z rodzynkami i zamknąć w szczelnych pojemnikach
zabawa smakiemmoim stole. A tu proszę w tygodniu chętnie je piekę taka przekąska do codziennej kawy, a jeśli połączyć przyjemne ze zdrowym to już wogóle super sprawa. Kolejne ciasteczka owsiane tym razem Mega chrupiące, a że uwielbiam jak mi coś chrupie:) więc polecam je bardzo. Zapraszam... Skala smaku 10/10 czas pieczenia należy ustawić wg naszego piekarnika, pod koniec podanego czasu mogą(...)szklanki ciemnego brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2,5 szklanki płatków owsianych górskich Dodałam garść żurawiny i garść orzechów laskowych ze skórką - posiekać Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy
Kubki smakupodniebienie, chlebem polskim :) Przepis ze strony Moje Wypieki, autorstwa Tatter. Składniki: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej lub otrębów owsianych (dałam mąkę żytnią) 1 łyżeczka słodu (lub cukru trzcinowego) 15 g soli 300 ml letniej wody Przygotowanie: W misie miksera umieścić zakwas, dolać wodę i całość wymieszać do połączenia. Dodać mąkę(...)równych odstępach czasu złożyć ciasto 2-3 razy, np. co godzinę. Po tym czasie uszykować koszyk do wyrastania chleba, oprószyć go mąką (u mnie ryżowa), na dno wsypałam jeszcze płatki owsiane. Ciasto przełożyć na blat/deskę i uformować bochenek. Chleb przełożyć do koszyka łączeniem ku górze, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od wielu czynników: temperatury otoczenia
Kocham..lubię..gotuję..piana z białek, jajka itp.). Takie batoniki zastąpią słodycze i dodadzą sił na szkolnej wycieczce albo po wyczerpującym dniu w pracy. Składniki - proporcje na około 10 batoników 2 szklanki płatków owsianych 50 - 60 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu 2 jajka rozbełtane lub piana
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawagę złota. Tym razem mogłam jednak sobie pozwolić na stanie przy garnku przez dziesięć minut, i skwapliwie to wykorzystałam. Najpierw miałam zamiar przygotować pieczoną owsiankę, ale okazało się, że płatki owsiane wyszły... Sięgnęłam więc po ryżowe, i ugotowałam budyń z dodatkiem masła orzechowego. Jest w nim tylko odrobina syropu klonowego; jeśli wolicie zdecydowanie słodsze puddingi, dodajcie więcej. Ja jednak podałam(...)poranka. I muszę przyznać, że nie mogę się zdecydować, która wersja smakowała mi bardziej... Budyń ryżowy z masłem orzechowym i grillowaną gruszką Składniki: (na 2-3 porcje) 130 g płatków ryżowych 250 ml mleka 250 ml wody 50 g masła orzechowego 25 g syropu klonowego 100 ml maślanki dodatkowo: syrop daktylowo-orzechowy 1 gruszka Płatki ryżowe, mleko, wodę, masło orzechowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJest pewien kłopot z granolą. Te obecne na sklepowych półkach nierzadko zawierają dużo cukru i tłuszczu, i choć wydają nam się zdrową alternatywą innych śniadaniowych płatków, wcale nią nie są. Granolę najlepiej zrobić w domu. Jest kilka plusów. Przede wszystkim wiesz, jakich składników używasz do jej zrobienia – możesz skomponować mieszankę bakalii, które akurat lubisz najbardziej, a cukier zastąpić zdrowszym odpowiednikiem(...)przekąskę do pracy lub dla dzieci do szkoły. Granola dobrze się przechowuje – trzymaj ją w szklanym słoiku i sięgaj po nią, kiedy tylko masz ochotę. Składniki: 2 ½ szklanki owsianych płatków górskich ½ szklanki roślinnego mleka, np. migdałowego 1 szklanka suszonej żurawiny 1 szklanka mieszanki pestek słonecznika, dyni i sezamu ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki syropu klonowego 3 duże łyżki masła migdałowego
Roślinna - blog wegański