Składniki: 1 szklanka płatków owsianych po 1/3 szklanki: migdałów, orzechów włoskich i laskowych garść siemienia lnianego 2 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki ziaren słonecznika po 1/3 szklanki suszonej śliwki, moreli, żurawiny 5 daktyli 2 łyżki owoców goji 2 łyżki kakao 3 łyżki miodu wrzosowego 2 kostki czekolady gorzkiej o zawartości kakao minimum 77% z dodatkiem kardamonu i kawy łyżeczka(...)cynamonu Orzechy siekamy. Dokładnie mieszamy z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, wiórkami kokosowymi, słonecznikiem, cynamonem, kakao oraz miodem. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Po tym czasie mieszankę studzimy, jednak jeszcze ciepłą posypujemy posiekaną czekoladą. Stworzy się pyszny crunch. Suszoną śliwkę, morelę oraz daktyle kroimy w paski. Suszone owoce mieszamy z mieszanką
Mango PapajamlecznychMOKRE:1/2 szklanki masła1 duże jajo1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Przygotowanie: DO SŁOIKA:Wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem i solą, wsyp do słoika jako pierwszą warstwę. Następnie wsyp płatki owsiane, mieszankę słodyczy i zmieszane(bądź oddzielone) cukry. Jeśli masz miejsce, możesz dodać kilka cukierków na górę mieszanki. Zakręć, wydrukuj naklejki (najlepiej na papierze samoprzylepnym) i przyklej do słoika. Przyklej
Gotowanie to kochaniesami! Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 55 min Ingredients 180 g płatków owsianych błyskawicznych 250 g puree z dyni 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki masła 3½ łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej 3 jajka M 40 g orzechów włoskich 40 g suszonych jagód(...)rodzynek ⅓ szklanki erytrolu * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Instructions Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy płatki owsiane, erytrol, cynamon oraz sodę. Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, jagody goi i mieszamy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. W osobnej misce mieszamy jajka, puree z dyni
Wędrówki po kuchnikakaowym tahini od kreta24.pl Do tego świeże owce sezonowe. Pycha. Czas przygotowania: 15 min. Składniki na 10 placuszków Koszt przygotowania: 7,00 zł SKŁADNIKI: 5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 1 jajko 1,5 szklanki mleka ryżowego (można zastąpić innym napojem roślinnym lub wodą) 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego szczypta(...)pasty sezamowej z kakao (użyłem Tahini Macedońskie kakaowe ) 1 łyżeczka posiekanych orzechów (np. pistacje, orzechy włoskie lub nerkowca) + dowolne owoce Bezglutenowe pancaces z kakaowym tahini i owocami PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane mielimy na drobną mączkę i przesypujemy do miski. Dodajemy mąkę kukurydzianą, siemię lniane i szczyptę soli. Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy jajko, mleko ryżowe i olej kokosowy
kulinarnyJaDzień bardzo dobry! Ostatnio mamy obsesję na punkcie płatków owsianych. Jak wiecie, nie możemy się obejść bez słodkości, więc Moni wymyśliła zdrową , a zarazem pyszną opcję na śniadanie. Gdy chcesz zjeść zdrowo, nie musisz codziennie robić owsianki. Wystarczy dodać parę składników, a masz coś innego, jak nie lepszego! Bo kto oprze się, gdy podczas śniadania zapytasz się "Kto chce gofry(...)więc... Do dzieła! Składniki na 3 gofry: 1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 łyżeczka roztopionego masła Przygotowanie: Łączymy suche składniki i mieszamy. Ubijamy jajko. Dodajemy jajko ubite do suchych składników, wlewamy mleko (w temperaturze pokojowej) oraz roztopione masło. Wszystko mieszamy do powstania jednolitej
Gotowanie, czyli hobby dla każdegopyszności właśnie na bazie owsianki. Dzisiaj mam deser własnie dla Ciebie, delikatny, trochę wystrzałowy i nie za słodki. 4 porcje Składniki: 600 ml mleka migdałowego 8 łyżek płatków owsianych 2 duże banany 50 g pokrojonych na drobno migdałów 100 g czekolady deserowej + do posypania ok 20 słomek ptysiowych Brześć 50 ml burbony - po dwie łyżki(...)kokosowa ) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Przygotuj 4 szklanki, do których ułóż na spód po 5 słomek ptysiowych, nasącz je burbonem. Zagotuj w garnku mleko i wrzuć płatki owsiane, które gotuj ok 3 minut. Następnie dodaj banany i czekoladę, wszystko zblenduj na gładką masę. Dodaj migdały i wymieszaj, ostudź i napełnij szklanki. Do dekoracji bita śmietana ze startą
Niezły Młynekmieszamy.Porzeczki myjemy, osuszamy i wrzucamy do kokilek, posypujemy cukrem i szczyptą cynamonu. Na wierzch porzeczek nakładamy około 3-4 łyżek pokrojonych i przyprawionych jabłek.Przygotowujemy kruszonkę:Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy mąkę kukurydzianą i pszenną, mieszamy, a następnie dodajemy cukier i masło i zagniatamy opuszkami palców i gotową kruszonką posypujemy kokilki.Miseczki wkładamy na blaszkę do rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościżytniej typ 2000 100 g wody Na ciasto właściwe: Gotowy zaczyn 100 g mąki żytniej typ 2000 250 g mąki żytniej typ 720 50 g maki pszennej 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki soli 1/2 szklanki ziaren słonecznika 300 g wody Wykonanie: Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie(...)ciasto właściwe. Wymieszać łyżką, jeśli byłoby za suche dodać troszkę wody. Keksówkę (25 x 11) nasmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Ciasto przełożyć do formy, posmarować woda i obsypać płatkami owsianymi. W przepisie, Mysia zostawiała ciasto do wrośnięcia na 10-12 godzin. U mnie już po pięciu ciasto zaczęło wychodzić z formy. Chleb pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym
Kulinarne przygody Gatitywersji wegańskiej, bez pieczenia. Batony są mega sycące, bardzo słodkie i zdecydowanie sprawdzają się idealnie na słodką przekąskę do kawy. Do przygotowania sześciu batonów zbożowych potrzebujemy: 200 g płatków owsianych 200 g suszonych daktyli 100 ml mleka migdałowego 4 małe łyżeczki oleju kokosowego 5 małych łyżeczek masła orzechowego szczypta soli Przygotowanie batonów zbożowych zaczynam od namoczenia w mleku suszonych daktyli(...)mlekiem migdałowym pozostawiamy do zmięknięcia ok 30 minut. Następnie do namoczonych daktyli dodajemy olej kokosowy, masło orzechowe oraz sól. Miksujemy wszystko na gładką masę. Do masy orzechowo-daktylowej dokładamy płatki owsiane i wszystko razem dokładnie mieszamy. Uzyskaną mieszankę przekładamy do prostokątnego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Całość wkładamy do lodówki na 2h, żeby całość się z sobą połączyła. Po wyciągnięciu
Cookery.plwersji wegańskiej, bez pieczenia. Batony są mega sycące, bardzo słodkie i zdecydowanie sprawdzają się idealnie na słodką przekąskę do kawy. Do przygotowania sześciu batonów zbożowych potrzebujemy: 200 g płatków owsianych 200 g suszonych daktyli 100 ml mleka migdałowego 4 małe łyżeczki oleju kokosowego 5 małych łyżeczek masła orzechowego szczypta soli Przygotowanie batonów zbożowych zaczynam od namoczenia w mleku suszonych daktyli(...)mlekiem migdałowym pozostawiamy do zmięknięcia ok 30 minut. Następnie do namoczonych daktyli dodajemy olej kokosowy, masło orzechowe oraz sól. Miksujemy wszystko na gładką masę. Do masy orzechowo-daktylowej dokładamy płatki owsiane i wszystko razem dokładnie mieszamy. Uzyskaną mieszankę przekładamy do prostokątnego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Całość wkładamy do lodówki na 2h, żeby całość się z sobą połączyła. Po wyciągnięciu
Cookery.plpodwieczorku. Polecam wszystkim, którzy uwielbiają zdrowe zamienniki słodyczy! Dietetyczne batoniki są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne i chrupiące! Składniki: - 5 łyżek płatków owsianych; - 5 łyżek mąki kukurydzianej; - 6 łyżek oleju kokosowego; - 1 łyżka masła; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 2 jaja; - 2 łyżki curku waniliowego; - 2 łyżki cukru brzozowego lub trzcinowego(...)garście orzechów (m.in. migdały, nerkowca oraz ziemne); - 4 garście borówek; - 100g wiórek kokosowych; - 100g daktyli. Sposób przygotowania: jaja zmiksować z cukrem i proszkiem do pieczenia; do zmiksowanych jaj wsypać płatki owsiane, mąkę kukurydzianą, siemię lniane; w rondelku roztopić masło wraz z olejem kokosowym - gdy tłuszcz się rozpuści wsypać wiórki kokosowe - całość wymieszać i wlać do zmiksowanych jaj - całość masy zmiksować
MintTastewszystko i chcą urozmaicić swoje menu... 😄 Składniki: 600g kaszy jęczmiennej ugotowanej (grubej) 250g dyni (po odciśnięciu) 1 łyżka majeranku 1 cebula duża 1 łyżka sosu sojowego 0,5 szkl. płatków owsianych 2 łyżki mąki ryżowej (może być inna) tłuszcz do smażenia sól pieprz bułka tarta Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko(...)minut aby puściła sok, a później ją dobrze odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Ugotowaną kaszę, odciśniętą dynię, podsmażoną cebulę + płatki owsiane, mąkę i przyprawy wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu, na rumiany kolor
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemigdałami, dwoma rodzajami kasz, siemieniem lnianym i nasionami chia Ingredients 1 szklanka nasion słonecznika 100 gram posiekanych migdałów ⅓ szklanki kaszy gryczanej niepalonej ⅓ szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki płatków owsianych ⅔ szklanki siemienia lnianego ¼ szklanki nasion chia 2 łyżeczki soli 2 łyżki syropu klonowego (albo miodu) 3 łyżki oleju kokosowego 2 i ⅔ szklanki wody Instructions Nasiona słonecznika, migdały(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podprażyć w piekarniku (180 stopni) aż lekko się zarumienią. Ok 8-10 minut mieszając w międzyczasie 2-3 razy. W dużej miesce wymieszać płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia, sól. Roztopić olej kokosowy. Do miski przesypać prażone nasiona i kasze, całość dobrze wymieszać. Dodać olej i syrop klonowy oraz wodę – całość dokładnie wymieszać. Podłużną
Cooking for Emilysmakują obłędnie, a do tego to o wiele zdrowsza wersja niż kupne wypchane cukrem, tłuszczami trans i przetworzoną mąką ciasteczka. Można zrobić je z dowolnej mąki ja użyłam zmielonych płatków owsianych, można użyć miodu, syropu klonowego lub ksylitolu, nie ma w nich dodatku jajek, dlatego ciasteczka mogą wyjść dosyć sypkie więc najlepiej zrobić małe ciasteczka na jeden kęs(...)klonowym, jeśli macie nietolerancje na gluten lub celiakie zamieńcie płatki na mąkę ryżową, ciasteczka na pewno wyjdą :) Składniki ; 1 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam zmielonych płatków owsianych) 1/3 szklanki kakao 1 łyżka miodu/syropu klonowego 1/3 szklanki oleju 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki sody szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) masło orzechowe (bez dodatku cukru
zdrowa vege kuchniaolej rzepakowy 4 łyżki, mąka żytnia typ 720 2 szklanki, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka, mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki, seler suszony Royal Brand 2 łyżki, płatki owsiane - ile potrzeba do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać ciepłą wodę i drożdże rozpuścić, wsypać suszony seler Royal Brand, sól morską Royal Brand i odstawić na 15 minut(...)hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto zostawić przykryte ściereczką w misie robota do wyrośnięcia na 1 godzinę zwilżonymi dłońmi w ciepłej wodzie formować kule, obsypać je w zmielonych płatkach owsianych, układać na blaszce z papierem do pieczenia, zostawić na 20 minut do podrośnięcia piec w 220 C około 25 minut, wyjąć blachę z piekarnika i bułki zostawić do wystudzenia
W Mojej Kuchni Lubię