placuszki - 9092 przepisów (strona:335/607)

salatka zamiast kanapki na kolacje ,do pracy ,do szkoły 140

pokrojone posypa ć serem sypkim,na to oliwki ,sałatę i przysmak Zakopiański.Dorzucić winogrona i dodać odciśnięte ogórki z rzodkiewką .Wlać sos ,całość wymieszać :))   można dosypać pieczone placuszki

mojej kuchni
Jak zrobić racuchy drożdżowe 180

miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Jak zrobić racuchy drożdżowe Na patelni rozgrzać olej, łyżkę namoczyć w zimnej wodzie, dzięki czemu ciasto lepiej odstaje od łyżki. Formować małe placuszki i smażyć je przez ok 2,5 minuty na umiarkowanym ogniu, na złoty kolor. Po upieczeniu odsączyć z tłuszczy na ręczniku papierowym. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem. Można

Podstawy Gotowania
Drożdżowki z truskawką 187

śliwek kilka łyżek cukru  do smaku Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki masła szczypta cukru waniliowego Wszystkie składniki mieszamy w palcach na „piasek”. WYKONANIE: placuszek ciasta drożdżowego +kilka owoców + szczypta cukru dokładnie i delikatnie zlepiamy  wykładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia „spawem ciasta” do spodu smarujemy jajem i posypujemy kruszonką   Pieczemy

Domowe ciasta
Jestem! 100

skupić się na przyjemnościach ;) Do pisania bloga powracam z extra przepisem od mojej mamusi :*  Przepis z kuchni botswańskiej - DIPHAPHATA - nie wiem co to znaczy- są to słodkie małe placuszki - adnotacja mojej mamy na kartce z przepisem - WYŚMIENITE - zgadzam się w stu procentach!  Składniki: 1 łyżeczka suszonych drożdży cukier woda 2 szklanki mąki sól dwie łyżki oleju Zrobiłam rozczyn

Na moim talerzu
Domowy soczek, kompocik 151

minut. 2. Kompocik przelewamy do szklaneczek lub dzbanka przez sitko. Ja dodaję jeszcze wody mineralnej, szczególnie jak gruszki czy jabłka są bardzo słodkie. Owoce wykorzystuję jako dodatek do placuszków, miksuję dodaję śmietanki lub zajadamy jako przekąskę. Soczek przecierowy: marchewka gruszka  jabłko 1. Składniki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 do 7 minut

Na moim talerzu
Dyniowe pieczone oponki 122

mąki. Mieszamy, dodajemy dynię i delikatnie zagniatamy ciasto. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 3. Ciasto wałkujemy podsypując małą ilością mąki. Wykrywamy szklanką okrągłe placuszki i w każdym z nich kieliszkiem robimy dziurkę. 4. Układamy w odstępach na blaszce i pieczemy 20-25 minut. 5. Studzimy. Ja udekorowałam rozpuszczoną czekoladą i kolorowymi ozdobami, ale można

Na moim talerzu
Śniadania 120

Placuszki owsiane Podłomyki Hummus Scones Domowe muesli Flapjack Jaglanka/Placuszki/Serek czekoladowy Zielony koktajl Masło daktylowe Bułeczki ze słonecznikiem Chlebek bananowy

Na moim talerzu
Syrniczki 163

Syrniczki powinny zostać zabronione i dobrze wiem, o czym piszę. Wszystkie diety i postanowienia noworoczne idą w kąt przy tych złotych, pachnących placuszkach. Syrniczki znikają z talerza aż do ostatniego kęsa i trudno jest się im oprzeć. Z dzieciństwa pamiętam słodkie placki z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, które bardzo nam smakowały. Dzisiejsze syrniczki są jeszcze lepsze. Przez

dolcevitainmykitchen
KNEDLE ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM : przepis , jak zrobić 155

ciasto. Krok 4. Na posypanej mąką stolnicy, z ciasta ziemniaczanego, formujemy wałki o średnicy 4cm, kroimy je na kawałki  o długości 3cm, z każdego kawałeczka formujemy na dłoni placuszek, kładziemy łyżeczkę farszu. Ciasto zlepiamy nad farszem, nadajemy knedlom okrągły kształt, obtaczając je w dłoniach, kładziemy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Knedle

Moja Książka Kucharska
Placki warzywne z parówkami 179

wyzwanie J Otwierając lodówkę wpadły mi na myśl takie właśnie placki warzywne z mięsną wkładką, wyszły smaczne, chrupiące a dzięki Vegeta natur z pikantnym chili bardzo dobrze doprawione.  Placuszki są idealne i nic nie tłuste , smażone praktycznie bez oleju na samej   natłuszczonej patelni, można je podać i na obiad i na kolację.  Nam najlepiej smakowały z samą

Wanilia i Kardamon
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem chrzanowym 197

Szpinak w gastronomii ma wiele zastosowań, używany jest jako element sałatki, soku lub  w przetworzonej formie do sosów, farszów czy ciast. Na słodko robiłam już babkę szpinakową , placuszki, naleśniki a na słono dotychczas używałam do farszu. Tutaj możecie zajrzeć do moich propozycji (klik) Moja dzisiejsza wariacja to rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i twarożkiem chrzanowym. Najlepiej smakuje po schłodzeniu

Życie zaczyna się w kuchni
pasta z awokado i jajka 167

nami :( ). Styczeń ogólnie zapowiada się na bardzo intensywny miesiąc, w którym będzie wiele imprez rodzinnych, ale tak lubimy :)  Ale dzisiaj na spokojnie zaczynamy śniadaniem. Tym razem nie placuszki, dziecko dzisiaj odmówiło współpracy hehe, Tym razem coś dla mnie. Przepyszna pasta z awokado i jajka. W Sylwestra kupiłam twarde jak kamień awokado, które znalazłam na promocji. Ludzie omijali je szerokim

Gotowanie z pasją
pasta z awokado i jajka 151

nami :( ). Styczeń ogólnie zapowiada się na bardzo intensywny miesiąc, w którym będzie wiele imprez rodzinnych, ale tak lubimy :)  Ale dzisiaj na spokojnie zaczynamy śniadaniem. Tym razem nie placuszki, dziecko dzisiaj odmówiło współpracy hehe, Tym razem coś dla mnie. Przepyszna pasta z awokado i jajka. W Sylwestra kupiłam twarde jak kamień awokado, które znalazłam na promocji. Ludzie omijali je szerokim

Gotowanie z pasją
Placuszki prawie jak pizza 162

Pyszne i proste placuszki, idealne na kolacje ale też świetnie sprawdzą się jako obiad np z dodatkiem surówki i sosów. Polecam je nie tylko na ciepło, ale też jako zimną przekąskę. Smacznego!  Składniki : * 10 łyżek mąki pszennej  * 3 łyżki mąki ziemniaczanej  * szklanka wody mineralnej lekko gazowanej  * 2 jajka * sól, pieprz, oregano * ulubione dodatki : papryka, pomidor, pieczarki

Magiczne Życie Marty
Placki ziemniaczane z kuskusem 162

tarce o grubych oczkach, zaś drugą połowę na drobnych oczkach. Dodać zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, jajka, paprykę mieloną, posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Smażyć cienkie placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z kwaśną śmietaną

Tradycyjna Kuchnia