Dzisiaj zdjęciowe wspomnienie weekendowe. To mój ulubiony drożdżowy placek, bardzo dobry do modyfikowania wg naszych potrzeb i możliwości. Borówki od Ciotki Gilgotki idealnie do niego pasowały tak jak i migdałowa kruszonka. Zniknął dnia jednego pozostawiając smutek nie tylko na dziecięcych buziach
Dzieje kuchennej Wiewióryoczekiwaniu na Top Chefa, umordowana po bardzo udanych zakupach z dwójką Gnomów, zapraszam na niezwykle pyszne placki. Połączenie ziemniaków gotowanych i surowych sprawia, że są one dużo delikatniejsze niż te tradycyjne. Z mąką orkiszową, kefirem i świeżymi ziołami. W cudownym połączeniu z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem. Smakowały wszystkim domownikom a przepis pochodzi z książki Sophie
Dzieje kuchennej Wiewiórypyszne. Robiłam je już kolejny raz. Wreszcie przy dobrym dziennym świetle. Znalezione u Marty. Wrzucam je również do zakładki śniadaniówkowej. Gościły w pudełku śniadaniowym Córci jako szkolna przekąska. Dyniowe placki z maki ryżowej, z owocami 2 szkl. pure z dyni 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka ryżowego
Dzieje kuchennej WiewióryPiec przez 30 minut lub do momentu gdy ciasto zrobi się jest rumiane na górze i po bokach. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do studzenia. Placek nieco osiądzie jak ostygnie, co jest normalne. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego! Uwagi W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się jeszcze 1 cały migdał - niespodziankę dla tego
Stare Garytylko nadzieję, że wytrwam. Puszyste, delikatne, naturalnie słodkie i tylko z dwóch składników! Możemy zabrać je ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię. ~ Placki bananowe z serkiem twarogowym i cynamonem ~ Składniki: banan 2 jajka cynamon + 150g serka twarogowego cynamon Banana rozgniatamy widelcem tak, aby powstał gładki mus. Dodajemy do niego jajka i ewentualnie cynamon. Rozgrzewamy patelnię
Kuchenny Skrawek NiebaProste, łatwe i przyjemne.... Bierzemy cukinię, jajo lub dwa i tyle mąki, żeby związała się cała woda z tartej cukinii. Solimy, pieprzymy i wykładamy na rozgrzaną
Z butelką mleczka w tleDzisiaj szybki przepis z mojej listy: ciast pieczonych jakiś czas temu. Szybki, smaczny placek, mocno owocowy. Pychotka dla ubóstwiających śliweczki. Na dzisiaj tyle, jutro spróbuje się zabrać za babeczki, Czy i jak wyjdą przedstawię jutro :). Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pół kostki margaryny 4 jajka czubata łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy węgierek ile wlezie (wedle uznania
Moje pyszne gotowanieCzasami, gdy mam mało składników w lodówce na obiad , robię placki ziemniaczane . Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące. Czasami podaję je z sosem i sała tką. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniak ów , cebula, jajko, sól, pieprz , olej do smażenia
NA MOIM TALERZUdużą łyżką porcje ciasta tak z 2 cm grubości smażyć na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia tłuszczu nadmiaru - przed podaniem posypać pudrem cukrem, placki są dzięki ubitej pianie puszyste, delikatne...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękakaowy placek owsiany z czekoladą podany z ricottą, bananem i prażonymi wiórkami kokosowymi Sprawdzianu z niemieckiego nawet nie skomentuje... nie nawiedzę tego języka -,- no, cóż trudno :P W dodatku musiałam się dzisiaj obudzić w "karuzeli" Mieliście kiedyś tak, że w pół śnie kręcicie się w koło, a gdy się budzicie to w cale nie mija? Dodatkowo boli was głowa
More food, love and dreamsąpieli wodnej wraca do poprzedniej formy. AAa, dzisiaj moja kochana mama obchodzi x-naste urodziny. To i śniadanie dla niej musi być.Aaaa, tort to swoją drogą *.* placki z karmelizowanym jabłkiem i sosem karmelowym
More food, love and dreamsMoje niestety były suchawe ale i tak były smaczne. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Smażymy na rogrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając po 1 łyżce ciasta na każdy placek, formujemy kształt koła i smażymy po ok.2 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Podajemy polane płynnym miodem lub syropem z agawy, lub klonowym itp. Smacznego
Smaczne ZdroweKruchy placek z jabłkami, marmoladą, świeżymi owocami....z czym macie lub z czym lubicie:), u mnie oczywiście z szarą renetą:) Składniki: 50 dag mąki pszennej 10-15 dag masła 15 dag margaryny 15 dag cukru pudru 4-5 żółtek skórka cytrynowa Do przełożenia: 1 i 1/2 kg jabłek cynamon goźdźiki cukier do smaku Przesianą mąkę posiekać
Apetyczna babeczkaByły już placuszki drobiowo-cukiniowe oraz placki cukiniowo-czosnkowe a nie pokazałam Wam najprostszych placuszków z cukinii jakie robię. W sezonie cukiniowym bardzo często goszczą na moim stole. Są bardzo smaczne, można zajadać same, z różymi dipami jak również podać jako dodatek do mięska. Ja bardzo lubię je jeść z sosem tzatziki . składniki
Monia miesza i gotujegmina Żurawica, powiat przemyski Większość podkarpackich przekładańców (nie licząc przekładańców drożdżowych) to ciasta, które potrzebują czasu by nabrać właściwej wilgotności i konsystencji. Składają się one z kilku cieniutkich placków, które po upieczeniu są kruche i suche. Placki te przekłada się na gorąco lub na zimno masą, która z czasem łączy się z plackami zmieniając ich wilgotność. Jest(...)jakąś uroczystość przygotowujemy wiele dań i nie mamy czasu na pieczenie ciasta. Wówczas dzień lub dwa dni wcześniej pieczemy jedno z podkarpackich ciast przekładanych i odstawiamy je, aż kruche placki połączą się z masą, zmiękną i zamienią się w smaczne wilgotne ciasto. Jednym z takich ciast, które można upiec nawet dwa dni wcześniej, jest miodownik złocisty z Żurawicy. Składa
Trzeci talerz