Niedziela. Słoneczny poranek... Złote liście na zewnątrz... Sikorki przylatują i zaglądają do okna... Ach! Trzeba zaspokoić pierwszy głód! Zapach kawy unosi
wege i kropkaSKŁADNIKI (około 6 małych omletów) : 1 jajko szczypta soli 150 ml wody 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki rozgniecionego twarogu
wege i kropkaCzy znalazłby się tu ktoś, kto nie lubi knedli? Szczególnie tych z dodatkiem truskawek? Myślę, że zgłosiłoby się mało osób J Ten przepis jest u mnie
Calzonella.comNa śniadanie czy na deser będą znakomite. Małe, puchate, z truskawkami i sosem czekoladowym, czegóż chcieć więcej w letni poranek. Placuszki na śniadanie zawsze smakują wybornie
Moje Małe CzarowanieTruskawki już się kończą, te z pierwszego rzutu, więc warto je jeszcze wykorzystać. Tym razem wykorzystałam je w razowych placuszkach, lżejszych od tych na samej mące
Moje Małe Czarowaniecałkiem sporych naleśników 400 g mąki pszennej 100 g semoliny ( możecie użyć kaszy manny ) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki drożdży suchych instant 300 ml wody Do smarowania placków 1/2 kostki masła 1/4 szklanki oleju (użyłam słonecznikowego) 1/2 szklanki semoliny. Sos miodowy 100 g masła 4-5 łyżek miodu Masło podgrzać dodać miód i podgrzewać chwilę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpewno przepyszne i przesłodkie. Pulchne racuchy drożdżowe oblane fantastycznym kremem krówkowym to połączenie perfekcyjne! Świetny smak i zdrowa dawka energii na idealne rozpoczęcie dnia. Składniki (2 porcje - 8 placków): 100 ml mleka 15 g drożdży 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki pszennej razowej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka cukru
Zdrowie na języku :Prozwałkować na wielkość blaszki o wymiarach 38x23 cm. Jedną część wyłożyć na dno blaszki, ponakłuwać widelcem i wylać na ciasto ugotowany budyń.Rozłożyć na całości truskawki. Przykryć drugim plackiem lekko dociskając ciasto, aby szczelnie przylegało bokami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem kruche ciasto z budyniem
O kuchni z uczuciemDziś zapraszam Was na pyszny puszysty omlet z musli w jagodowym sosie . Uwielbiam połączenie najróżniejszych placków, placuszków i omletów z chrupiącymi dodatkami i nutą słodyczy. Dziś u mnie tym słodkim akcentem jest przepyszny jagodowy sos Idealny do najróżniejszych deserów i śniadań na słodko. Miłego i smacznego dnia Składniki: 2 jajka (większe) 2 łyżki jogurtu naturalnego* 4 łyżki mąki pszennej
Słodkie okruszkigodzinę do wyrośnięcia. Na wierzchu układam połówki truskawek. Kruszonka: Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zarabiam palcami. Na końcu dodaję cukier i wyrabiam już krótko. Kruszonkę układam na placku. Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół na 45 minut 180 stopni
wesoła kuchniacały czas mieszając. Jak masa zrzednie dosyp powoli budyń, cały czas energicznie mieszając. Jak masa zacznie gęstnieć i powstaną pęcherzyki zalej środek biszkopta i przykryj wszystko ściętym wcześniej górnym plackiem. Po ostygnięciu ciasto wstaw do lodówki. Ciasto wyjmij z fory i udekoruj polewą czekoladową świeżymi truskawkami i miętą. Smacznego
Niezły MłynekNie ma to jak pożywne, zdrowe i kolorowe śniadanko, tudzież deser, bo w takim wydaniu również sprawdzi się wyśmienicie- wszak to omlet w deserowym i pysznym
Kraina Miodem PłynącaKaiserschmarrn to rodzaj deseru w kuchni austriackiej, słodki gruby naleśnik, omlet porwany na kawałki. W Austrii często serwowany jako słodkie danie główne. Potrawa znajduje się na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lodówki). Do pozostałej śmietany dodać przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę, zmiksować na gładko. Pierwszy blat ciasta nasączyć wódką i posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć krem śmietankowy, przykryć górnym plackiem. Lekko docisnąć. Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z ognia i do gorącego wsypać połamaną czekoladę, odłożyć na 2-3 minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i jeszcze
Domowa cukiernia Ewy