placki - 22990 przepisów (strona:1185/1533)

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I JABŁKA 168

Czerwona kapusta jest przeze mnie uwielbiana, dlatego bardzo często ją przygotowuję. Idealnie pasuje do ryby, placków ziemniaczanych lub drobiowego mięsa.  Składniki: mała główka czerwonej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 cebula  sok z całej cytryny  3 łyżki oleju sól pieprz  Przygotowanie: Nastawiam garnek z osoloną wodą..  Kapustę szatkuję, następnie dodaję ją do wrzątku

Kukuleczki
Cebularze wypiekane na śniadanie 234

słodycz z cebuli. Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie  odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków  (12 cebularzy) , robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie

Gotuj Sam!
Krynickie prołzioki. Proziaki podkarpackie. 127

Jedną z tradycyjnych przekąsek  na IV Hubertusie Krynickim  był prołzioki. Wypiekały je na tradycyjnej kuchni opalanej drewnem i sprzedawały   bardzo miłe panie. Do

Gotuj Sam!
Choinki zbożowe 154

pozostałe składniki sypkie wymieszaj. Dodaj do ostudzonej masy i zagnieć szybko ciasto. Oprósz wierzch mąką - odstaw do lodówki najlepiej najlepiej na kilka dni. Z rozwałkowanych na około 0,5cm placków wykrawaj choinki. Piecz pierniczki na wysmarowanych tłuszczem blaszkach ok.10 minut w temperaturze około 160oC.  Dekoruj choinki polewą czekoladową, posyp kuleczkami zbożowymi

Gotuj Sam!
Kotleciki jajeczne z kaszą jaglaną w cytrynowo - koperkowym sosie 145

Składniki 5 jajek szklanka kaszy jaglanej kilka suszonych pomidorów 1 surowe jajko bułka tarta sól, pieprz, lubczyk 200 ml śmietanki sok z połowy cytryny sól, pieprz

Gaździnka warzy
Troć pieczona w niskiej temperaturze - łosoś pieczony 193

wody. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku cukrem. Dodać zimne masło i wymieszać, aż rozpuści się całe masło. Zdjąć z ognia. Rybę podawać z sosem. Podałam na placku ziemniaczanym rosti. zastawa

królestwo garów
Bliny orkiszowo gryczane 178

500 ml mleka 10 g drożdży pół szkl mąki luksusowej Młynomag 3/4 szkl maki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag pół szkl mąki gryczanej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki

Gotowanie jest łatwe
Piernik staropolski 150

części i rozwałkować każdą na grubość maksymalnie do 1 cm. • Z mojej porcji wyszło mi 4 gwiazdy 15 cm średnicy i 8 wąskich placków w długich keksówkach. • Piec w temp. 170 st.C przez 9 minut. • Z reszty ciasta wycięłam gwiazdki i serduszka do ozdoby. • Piec w temp. 170 st.C

To co kocham
Placuszki serowe z musem truskawkowym 162

Smażone serniczki mogą być słodką alteranatywą na lekki obiad w gorący dzień lub przekąską na podwieczorek. Dodatek musu trukawkowego powoduje, że danie

To co kocham
Gofry francuskie z bitą śmietaną i jagodami 162

Błyskawiczne gofry z ciasta francuskiego. Wystarczy tylko wyciąć kawałki ciasta i wrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny

To co kocham
Placuszki ryżowe 153

Zdarza się, że ugotuję za dużo ryżu i zostaje mi z obiadu. Robię wtedy pyszne placuszki, np. z morelami. Można

To co kocham
Racuszki maślankowe z jabłkami 149

Jabłko pokrojone w plastry i smażone w cieście – takie właśnie racuchy pamiętam z dzieciństwa. Łatwiej i szybciej jest oczywiście zetrzeć

To co kocham
Placuszki bananowo-dyniowe z cynamonem 207

Znowu jestem w posiadaniu pięknej dyni a więc na blogu pojawią się dyniowe przysmaki. Na początek coś na słodko i 

To co kocham
Placuszki dyniowo-cukiniowe 167

Zaroiło się na naszym blogu od przepisów z dynią w roli głównej. Chłopaki nie są z tego powodu zbyt szczęśliwi, ale

To co kocham

Proponowane wyszukiwania