gęste, ponieważ takie lepiej się przechowywało. Kiedy powszechne stały się słoiki, zaczęto smażyć rzadsze powidło. W Górze Ropczyckiej powidło śliwkowe jedzono na chlebie, w rogalikach, drożdżówkach i w kruchym placku. Gotowano z nich zupę powidlankę, którą podawano z ziemniakami. Lokalnym specjałem są również pierogi z powidłem i białym serem. Proste danie, które smakuje wyjątkowo i zasługuje
Trzeci talerzZapraszam na pyszne, chrupiące krokiety z kapustą kiszoną i boczkiem wędzonym. Chociaż krokiety należą do tych dan pracochłonnych, to myślę że dla nich warto
magiczna kuchnia Kasidobrze wyrobić, do momentu, aż będzie ,,rosło w rękach,, odstawić na 20 min, aby odpoczęło. Następnie jeszcze raz zagnieść. Podzielić na części i rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na kształt placków. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 15-20 min. Z tej porcji wyszło mi 5 chlebów średniej wielkości. Autor przepisu: Sylwia Artykuł Chlebki do kebaba pochodzi z serwisu
Wasze PrzepisyPlacuszki z jabłkami to pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Złożone z łatwo dostępnych składników, a przede wszystkim szybkie w wykonaniu i
Alle Dobre!ziemniaczane jak zrobić? Przecieraki kluski Aby przygotować przecieraki potrzebujemy tylko trzech składników ziemniaki, mąka i jajko. Ciasto na kluseczki z tartych ziemniaków wykonuje się podobnie jak to do smażenia placków ziemniaczanych. Ilość mąki jest ruchoma, nie ma żelaznej zasady ile dodać mąki do klusek. Jakie ziemniaki najlepsze na kluski? Wszystko zależy od gatunku ziemniaków, temat ten poruszałam na Blogu
Dieta moja pasjaciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Posyp cynamonem. Śliwki przekrój na pół i rozłóż równomiernie na placku. Następnie zwiń ciasto w rulon i pokrój na kawałki o grubości 5 – 6 cm. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj kawałki ciasta na stojąco, jeden obok drugiego. Z podanych
codojedzeniaZapraszam po najszybszy przepis na dżem ze śliwek . To świetny pomysł na coś słodkiego ze śliwek na zimę. Można go dodać nie tylko do naleśników, ale i do placków, czy owsianki. - tylko 3 składniki - błyskawiczny do zrobienia - bez potrzeby poddawania pasteryzacji
AniaGotuje.plPomysł na te placuszki przyszedł przypadkiem. Miałam trochę mąki samorosnącej, którą musiałam wykorzystać i niedużo twarogu, tak je oto zagospodarowałam. Jeśli nie posiadacie mąki samorosnącej wystarczy
Moje Małe CzarowanieUwielbiam placuszki z jabłkami ale te w wersji drożdżowej są wyjątkowo pyszne, puszyste i delikatne w smaku. Ciasto musi nieco wyrosnąć ale i tak ich przygotowanie
nietylkopasta.pldodatek do świeżego chleba, by dobrze rozpocząć dzień. Polecam te pastę na śniadanie, ale także świetnie sprawdzi się jako dodatek, przekąska na imprezie do krakersów czy na obiad do placków ziemniaczanych. ps. Chleb jest z katowickiej piekarni Local Bakery. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKto nie lubi racuszków z jabłkami? Mmmm... smak dzieciństwa! Z dodatkiem migdałów, są jeszcze lepsze! Składniki: 2 jaja 5 tabletek słodziku 30g mąki orkiszowej szczypta proszku
Truskawkowa FiestaŁaciate naleśniki – idealne dla dzieci Moje dzieci uwielbiają naleśniki. Tradycyjne, naleśniki budyniowe, naleśniki bez jajek. Każde są pyszne. Dziś polecam wam łaciate naleśniki. Kilka podstawowych
Słodkie okruszkipodawać? Sos kurkowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Możemy go zaserwować z makaronem, filetem z kurczaka, czy polędwiczkami wieprzowymi. Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do placków ziemniaczanych, czy kotletów siekanych, na które przepis znajdziecie tutaj: siekane kotlety z serem i marchewką . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sos kurkowy pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plPuchate i rozpływające się w ustach syrniki są idealnym pomysłem na śniadanie, podane ze śmietaną i owocami skuszą każdego. Artykuł Syrniki – placuszki z sera pochodzi
Pieprzyć z Fantazją