drugich dodałam banana. Placki są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, idealnie nadają się na śniadanie i nie tylko. Od siebie dodam tylko że placki z samym serem najbardziej mi smakują gdy są ciepłe a te z bananami najbardziej gdy są zimne:). Polecam wypróbować przepis . Do przygotowania placków z twarogiem będziemy potrzebować: 250 g białego sera (chudego, półtłustego(...)placków z twarogiem i bananami będziemy potrzebować: 250 g białego sera (chudego, półtłustego lub tłustego) 150 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 1 banan 1 jajko 2 łyżeczki cukru szczypta soli olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Placuszki z twarogiem Przygotowanie: Najpierw opiszę jak przygotować placuszki z samym twarogiem: W misce rozkruszam widelcem biały ser. Następnie
Uwaga Babcia Gotujeketchupem, na jednej połówce każdego placka położyć po 2 plastry serka topionego, poukładać na nim pokrojone w paski usmażone filety, a między nimi pokrojony w słupki ser żółty.Połówkę placka z nadzieniem nakryć tylko połówką posmarowaną .Na patelnie posmarowana odrobinę oliwy kłaść po dwie sztuki qurrito, na wierzchu najlepiej postawić jakiś garnek w celu obciążenia(...)ser dobrze skleił całość.Po zrumienieniu jednej strony placków przyłożyć duży talerz lub deskę i odwracając patelnię zdjąć qurrito, a następnie zsunąć znowu na patelnię nieprzyrumienioną stroną i tez przycisnąć garnkiem.Przyrumienione z obu stron przełożyć na talerz, można przekroić na dwie części, aby było wygodniej jeść.Domowe qurrito jest chrupiące i bardzo smaczne
Mix smakuQuesadilla z naleśników Proste danie kuchni meksykańskiej tylko w polskim wydaniu. Oryginalnie jego bazą są placki tortilla (kukurydziane lub pszenne) oraz ser, który topiąc się łączy placki z dodatkami (warto wybrać ser, który łatwo się topi). W mojej wersji proponuję wam użyć naleśników. U nas mamy tradycję smażenia naleśników w sobotę i naprawdę zwykle niezła góra nam wychodzi(...)QUESADILLA Z NALEŚNIKÓW Składniki na quesadilla z nalesników: 4 naleśniki 100g sera żółtego papryka szynka natka pietruszki Jak zrobić quesadilla z naleśników : Najpierw paprykę kroimy w cieniutkie piórka, szynkę w paski, ser ścieramy na tarce. Następnie na rozgrzanej, suchej patelni lub na grillu elektrycznym kładziemy placek naleśnika, układamy na nim kawałki szynki, papryki, posypujemy natka pietruszki i serem. Potem
Dorota Smakujepieczarkami i kukurydzą Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej składające się z tortilli z zapiekanym serem ( queso to po hiszpańsku ser) i innymi dodatkami. Oczywiście moja wersja odbiega od oryginału. Przygotowałam prostą, domową wersję quesadilli z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą. Do tego oczywiście ser i mały zielony akcent w postaci sałaty rzymskiej. Wyszło pysznie. Jeśli lubicie takie proste potrawy(...)Przekładamy do miski. Posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy by przyprawa pokryła mięso i smażymy na oleju. Ściągamy z patelni. Czyścimy patelnię. Rozpuszczamy masło i układamy 1 placek tortilli. Placek posypujemy serem, wykładamy nasze pieczarki, cebulę i kurczaka. Znów warstwa sera. Układamy porwane w rękach listki sałaty rzymskiej, posypujemy resztą serka, kukurydzą i układamy 2 placek tortilli. Lekko
Słodkie okruszkibędzie znakomite:) Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 11 części i wałkujemy placki o średnicy około 18cm. Można zrobić większe placki, ale wydaje mi się, że taka porcja w sam raz dla jednej osoby. Chociaż muszę przyznać, że sama zjadłam dwie:) Na środek placka układamy starty ser na nim farsz i znów ser. Łączymy brzegi zaczynając od środka(...)pomidorów z oleju, 100g szynki szwarcwaldzkiej, kawałeczek wędzonego boczku, 1 papryczka chili, sól i pieprz do smaku, świeże zioła: bazylia, oregano, 300g sera mozzarella, startego na grubych oczkach tarki. Można po plastrze sera położyć na środek placka, następnie farsz i posypać jeszcze dodatkowo startym serem. Jak komu wygodnie. Cebulę kroimy w kostkę lub pół talarki, wkładamy do rozgrzanego garnka
Leśny Zakątekzwiązku z tym pozwolić sobie na niespieszne śniadanie, na które zaserwowałam placki o intrygującej nazwie małdrzyki lub mądrzyki. Natrafiłam na nie na blogu Moje Małe Czarowanie Doroty Owczarek . A potem zaczęłam szukać więcej informacji na ich temat. Smażono je dawniej w Krakowskiem na maśle. Nazwę zawdzięczają serowi ze słodkiego mleka, na który mawiano mądrzyk lub mondrzyk, albo małdrzyk. Dziś(...)placków): 400 g sera twarogowego półtłustego 2 jajka 2 łyżki masła 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki mąki masło, masło klarowane lub olej do smażenia konfitura lub cukier puder do podania Masło stopić na patelni. Odstawić dla lekkiego schłodzenia. Do miski wrzucić se rozkruszony lub pokrojony na kawałki, cukier waniliowy i jajka. Zmiksować na gładką i pulchną masę. Do sera
Weekendy w domu i ogrodziedrobnych oczkach tarki. Mieszamy ze sobą. Na połowie tortilli wykładamy część sera, rozprowadzamy równo. Układamy plastry ogórka oraz podsmażony boczek, posypujemy niewielką ilością żurawiny. Całość przykrywamy kolejną porcją sera. Składamy placek na pół. Lekko dociskamy ręką. Tortillę wykładamy na rozgrzaną, suchą patelnię grillową i podpiekamy tak kilka minut z obu stron. Podajemy na ciepło
Smaki Na Talerzudokładnie w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kurczaka , ostudzić. Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z ketchupu i majonezu przygotować jednolity sos. Każdy placek tortilli posmarować sosem. Na połówce każdej tortilli położyć kawałki kurczaka, ananasa i kukurydzę, posypać startym serem(...)Złożyć na pół. Rozgrzać grilla elektrycznego i zapiekać tortillę przez kilka minut (do rozpuszczenia sera). Tortillę można również przygotować na patelni grillowej, pamiętając by ją obciążyć (by ser ‚skleił’ ze sobą placki), Podawać np. z sosem czosnkowym lub słodko-pikantnym. Smacznego! Wypróbujcie również przepis na: Quesadilla z kurczakiem i serem The post Hawajska tortilla z kurczakiem i ananasem
Kulinarne Przebojeczosnku 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 100 g ryżu słodka mielona papryka ostra mielona papryka pieprz cayenne sól, pieprz tarty żółty ser 6 placków tortilli olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Ugotowany pozostawić na sitku do odcedzenia. 2. Cebulę i czosnek posiekać, na patelni rozgrzać(...)przyprawy, pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączone z zalewy fasolkę i kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać ugotowany wcześniej ryż, wymieszać. 4. Placek tortilli posypać tartym żółtym serem, nałożyć farsz z patelni, zwinąć jak krokiety. Zarumienić z obu stron na suchej patelni lub podgrzać w piekarniku. 5. Podawać solo lub z sałatką. Smacznego
Kuchnia domowa Aniangielskie. Całość miksujemy na krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne. Chwilę gotujemy. Ser żółty trzemy na tarce warzywnej. Na patelnię wykładamy papier do pieczenia, układamy na nim ser ( jak placki ). Smażymy. Po chwili gdy ser się rozpuści, zdejmujemy z patelni razem z papierem. Czekamy aż zacznie stygnąć. Odwracamy i ponownie wykładamy na patelnię. Po chwili zdejmujemy z patelni
Smaki EwyObowiązkowo żur musi być doprawiony dużą ilością majeranku, czosnkiem i powinien być serwowany z jajkiem. W Małopolsce do żuru podaje się pokruszony ser biały lub tzw. placanki – placki z sera białego z dodatkiem jajek, suszone w piekarniku. U mnie w domu jadło się żurek z tłuczonymi ziemniakami ze skwarkami na osobnym talerzu. Ziemniaki możemy dodać w trakcie gotowania
Mieszam w Garnkuduża cebula 1 pomidor szczypta imbiru szczypta cząbru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki śmietany 4 plastry boczku wędzonego sól pieprz 2 łyżki wody 200g sera żółtego 4 placki tortilla Przygotowanie: Do mielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, cząber, sól, pieprz, musztardę i dwie łyżki wody. Całość wyrabiamy dokładnie i odstawiamy(...)chrupiąco i kroimy go na małe kawałki. Każdy z placków tortilli wrzucamy na suchą patelnię i ogrzewamy przez kilka-kilkanaście sekund, aż placek zmięknie. Połowę placka smarujemy śmietaną, posypujemy odrobiną sera. Rozkładamy farsz mięsny. Na nim układamy kilka plasterków pomidora, pokrojony boczek i posypujemy serem. Tortille składamy na pół i kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grzejemy na wolnym
Jacob TastesKurczak przez wielu kochany – przez wielu również znienawidzony. Nie musi być on jednak banalny! Dzisiaj przygotujemy kurczaka w nieco inny sposób! Przygotuj: filety z kurczaka placki chleba pita gruszka z puszki kozi ser oliwa truflowa słodka przyprawa orientalna (można zrobić swój mix) Mięso myjemy i suszymy, kroimy na mniejsze kawałki, marynujemy w orientalnej przyprawie (dobrze, by miała słodki(...)zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy chlebek pita – placki obsmażamy delikatnie z obu stron, składamy jak naleśniki (na kopertkę) i kroimy w trójkąty. Na tej samej patelni podsmażamy gruszkę pociętą w paski. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy chlebek pita, na nim kawałek kurczaka i plasterki gruszki. Każdą porcję przykrywamy kawałkami sera koziego i skrapiamy oliwą truflową. Wkładamy do piekarnika
MarcinChefChaczapuri jest tradycyjnym daniem gruzińskim, inaczej zwanym "serowym chlebem". Jest to rodzaj drożdżowego placka z serem. Wyróżnia się trzy główne rodzaje khachapuri: adżarskie, tzw. "otwarte" z serem i jajkiem, imeretyńskie w formie pieczonego okrągłego placka z farszem serowym lub z pasty z fasoli i chaczapuri megrelskie - podobne do imretyńskiego dodatkowo posypane serem na wierzchu. Dziś zapraszam
Zielona Kuchnia