szczypta ostrej papryki - sos sojowy, pieprz - kilka posiekanych listków bazylii Do burgerów - 2 bułki pełnoziarniste - kilka listków sałaty - pomidor - 2 plasterki sera żółtego - pół awokado Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na placki, wyłożyć masę łyżką na patelnię i smażyć ok 3 minut z każdej strony ( w zależności od grubości), w tym czasie upiec bułki, następnie układać na bułkach sałatę, ser, placek, pomidor i pokrojone awokado. Smacznego
zdrowa vege kuchniaplacki tortilli kiełbasa chorizo ser żółty lub mozarella Placek składamy na pół. Odwijamy, na jedną część kładziemy ser i kiełbasę. Przykrywamy pozostałą częścią placka(...)kładziemy na mocno rozgrzaną patelnie. Smażymy bez użycia tłuszczu z każdej strony po kilkanaście sekund- do roztopienia się sera. Jako farszu możesz użyć ulubionych składników takich jak papryka, pieczarki, szynka czy salami ale zawsze musi być ser - jest spoiwem placka. Placki kroimy na 3 trójkąty i podajemy z ulubionym sosem lub ketchupem
KuchcikoweLoverazu wiedziałam, że są pyszne. I wcale się nie myliłam - już po 15 minutach miałam je na swoim talerzu. W końcu jestem miłośniczką wszystkiego co z sera/z serem... Placki są zadziwiająco delikatne, puszyste i cudownie pachną. Początkowo miałam obawy, że będą rozpływały się podczas smażenia, ale nie - smażyły się bez problemu (i rosły tak jak racuszki). Idealnie komponują się(...)pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu (solidna) 75g żółtego sera Dodatkowo: olej do smażenia Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z uprzednio startym (na średnich oczkach tarki) serem. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być
Di gotujewszystko podane w placku tortilla. Składniki : 2 serki halloumi 1/2 mango 1/2 papai pęczek świeżej kolendry 1 limonka 1/2 czerwonej cebuli 1 papryczka jalapeno lub konserwowa (kilka plasterków) 6 placków tortilla pieprz, oliwa z oliwek Mango i papaję kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Cebulę i jalapeno kroimy w drobną kosteczkę, a kolendrę dobrze siekamy. Dodajemy do owoców(...)przesmażamy na złoty kolor na oliwie z oliwek. Na koniec na suchej patelni podgrzewamy placki tak, aby nieco się przypiekły i nakładamy na każdy placek ser i na to owoce. Składamy na połowę i danie gotowe :) Proste prawda ? Smak tego dania jest naprawdę niecodzienny i polecamy je gorąco. Jeśli nie uda Wam się kupić sera halloumi, możecie spokojnie
vegetaniepizza dla Włochów, knedle dla Czechów czy tortilla dla Hiszpanów. Występuje w formie zapiekanego placka z serem. Można przyrządzac je na kilka sposobów, m.in. :- chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie ( z serem i jajkiem )- chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie ( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli ) Może być podawane również(...)ser – 400 g ( np. feta ) * jajko – 1 szt * mąka – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce mieszamy mąkę, sól, cukier , proszek do pieczenia. Dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto.Jeśli lepi się do rąk musimy zwiększyc ilośc mąki. Ciasto nakrywamy i odczekujemy 20-30 minut. Dzielimy na 6 części i formujemy kulki. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki
Ostra na Słodkostole. Jest w nim wszystko co lubię czyli szpinak, mule, ser feta i czosnek. Wszystko otulone ciastem francuskim i zajadamy moi mili zajadamy, zachęcam do zrobienia. Warzywny placek z serem i szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecebuli, 30 g żółtego sera, sól, pieprz. Przygotowanie: Placki do tortilli podgrzewamy na suchej patelni grillowej (można też na zwykłej). Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Pieczarki rozmieszczamy na jednym placku tortilli, posypujemy startym żółtym serem. Przykrywamy drugim plackiem i podgrzewamy na patelni, aż do rozpuszczanie się sera
Aga w kuchniWykonanie: Kurki dokładnie oczyścić, krótko umyć pod bieżącą wodą i osuszyć na sitku. Pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło, podsmażyć kurki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błonek. Pokroić w kostkę. Dodać olej, paprykę słodką, czosnek, bazylię oraz pieprz i sól do smaku. Wymieszać(...)się zeszkli, następnie dorzucić kurczaka i smażyć całość do czasu aż mięso będzie dobre. Dodać kurki, przemieszać. Każdy placek tortilli posmarować cienko majonezem, posypać na 3 plackach połowę sera, następnie nałożyć wyżej przygotowany farsz z kurczaka i kurek, posypać resztą sera, a kolejno każdy placek przykryć na górze kolejnym plackiem tortilli. Grillujemy tortillę z obu stron
Kulinarne Przebojewyrośnięcia na 60 minut. W międzyczasie ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki, jajka kroimy w ósemki, a ser pleśniowy kruszymy. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 cienkie podłużne placki, które przekładamy(...)później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy serkiem śmietankowym, układamy na nim ósemki jajka i zielone surowe szparagi. Szparagi delikatnie malujemy oliwą. Wszystko posypujemy solą i pokruszonym serem. Placki delikatnie skrapiamy oliwą. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu na wierzchu
Kulinarne przygody Gatitykolendry. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany sos śmietanowy również odstawiłem do lodówki.Na dwóch wyłożonych pergaminem blachach do pieczenia ułożyłem po dwa placki tortilli. 200 gram sera żółtego starłem na tarce o grubych oczkach(...)wszystkich czterech plackach tortilli ułożyłem warstwy żółtego sera, a na serze farsz mięsny, pozostawiając po około 1 centymetrze wolnego miejsca na odwodzie placków. Na farszu wysypałem drugą warstwę tartego żółtego sera, a całość przykryłem pozostałymi plackami tortilli. Piekarnik rozgrzałem do 150 stopni z włączonym termoobiegiem i zapiekałem w nim quesadille przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem gotowe
Wyprawy kulinarnemniej spieczona, ułóżcie ją na patelnię. Od razu równomiernie rozsypuję na tortilli wiórki serów, wcześniej wszystkie rodzaje mieszam ze sobą, tworzę grubą warstwę, tak centymetr. Posypuję tymiankiem, dymką i mięsem, również teraz fasolką, jeżeli używam, jeszcze raz lekko podsypuję serem, aby kolejny placek lepiej zespolił się z całością. Przykrywam drugą tortillą, używając dłoni i płaskiej łyżki dociskam(...)szczególnie przy krawędziach, pilnując, by nie wycisnąć na zewnątrz topiącego się sera. Po chwili szybkim ruchem odwracam placki i jeszcze minutę, dwie dociskam, aby kolejny placek także spiekł się na chrupiąco. Gotowe tortille zdejmuję i kroję ostrym nożem na 6-8 trójkątów. Można jeść na gorąco lub zimno, maczając w dowolnym sosie. My nasz tworzymy mieszając
I tu będę miała takie teDzisiaj mamy dla Was kolejny przepis z naszej książki „Sezonowo Bezglutenowo”. Zapraszamy na pyszne i bezglutenowe placki z batatów z serem :) Składniki na placki: – 750 g batatów (2 sztuki) – 1 cebula – 4 ząbki czosnku – 2 jajka – 100 g żółtego cheddar – 120 g mąki ziemniaczanej – sól
Kuchenne Wariacjejeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. 6. Gotowy sos próbujemy i jeśli potrzeba ponownie doprawiamy. 7. Na połowie tortilli układamy starty ser, porcję farszu i ponownie porcję sera. Placek składamy, dociskamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut, aby rozpuścił się ser. Gotowe fajitas podajemy z kwaśną śmietaną! Spróbujcie również
Bez CebuliUwielbiam placki ziemniaczane. Tym razem wzbogaciłam je zapiekając z kurczakiem i żółtym serem. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Placki po prostu rozpływają się w ustach. Potrawę podałam z sosem cygańskim, który otrzymałam od firmy WSP SPOŁEM. SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 1 jajko, 1,5 łyżki mąki, 1 filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 10 dag sera żółtego(...)około 10 minut na oleju. Oprószam solą i pieprzem. 4. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Na usmażone placki nakładam porcję kurczaka. Wierzch posypuję startym żółtym serem. 5. Placki układam w naczyniu żaroodpornym. Zapiekam około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 6. Gotowe placki układam na talerzu. Podaję polane sosem cygańskim. Do przygotowania potrawy
Tradycyjna kuchnia Kasiszklanka cukru pudru 10-15 dag rodzynek Dodatek: 2-3 galaretki cytrynowe puszka brzoskwiń Wykonanie: Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki. Ser utrzeć z cukrem i jajami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając. Gdy masa zacznie
Cukiernia Pychotki