składniki: 500 g ziemniaków 150 g świeżego twarogu, najlepiej wiejskiego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i
Domowy Smak JedzeniaKasia" 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu Sernik gotowany: 1 kg mielonego białego sera 200g margaryny "Kasia" 2 jajka 1 cukier wanilinowy 3/4szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej posiekane orzechy Placki miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich pieczemy(...)garnku roztapiamy masło, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy jajka, cukier biały, cukier wanilinowy, Dokładnie mieszamy i zagotowujemy na średnik ogniu, uważając, żeby masa się nie przypaliła. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy mąkę z budyniem i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy ponownie masa się zagotuje odstawiamy z palnika. Ciepłym serem przekładamy miodowe placki. Wierzch ciasta smarujemy masą krówkową
Salonik smakówostatniej cukinii :P to jakieś zboczone chyba, ale śnią też się inne dania :P Składniki 1 duża cukinia 1 duża cebula 1 jajko 2 łyżki mąki 6 plastrów sera salami pokrojonego na 5 (maszynka do krojenia) Sos: 300 g maślaków 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki słodkiej śmietany 18 % 2 ząbki czarnego czosnku 1 łyżeczka suszonego lubczyku natka(...)kwadransy, odciskamy z soku. Cukinię mieszamy z jakiem, mąką, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy cienkie placki, na nich układamy po plasterku sera, przykrywamy kolejną warstwą placka. Smażymy na rumiano z obu stron. Sos: Posiekaną cebulę i oczyszczone maślaki, pokrojone w kostkę dusimy na rozgrzanym maśle. Studzimy, blendujemy i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy lubczyk
R'n'G KitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne placuszki z serem ricotta i bananami. Idealne na podwieczorek lub śniadanie dla całej rodziny. Posmakują szczególnie dzieciom Przepis znalazłam tutaj . Post Placki z ricottą i bananami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeoleju (placki powinny w nim pływać). Langosze smażymy na głębokim tłuszczy na złoty kolor a następnie układamy na papierowych ręcznikach aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gorące placki smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy serem
Qchnia po prostugorącej wody2 łyżki oliwy1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego1 duża cebula3 ząbki czosnku1 papryka czerwonapuszka kukurydzypuszka czerwonej fasoli1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g)150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili w proszku, kmin rzymskiolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy ciasto na tortille. Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy sól.Wlewamy gorącą wodę(...)mąką placki o średnicy około 20 cm. Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż się zarumienią (powstaną brązowe pęcherze) Ser żółty ucieramy. Na każdym placku kładziemy trochę farszu i posypujemy serem. Dół tortilli zawijamy 4 cm do góry i zakładamy na siebie boki. Żeby burrito się nie rozwinęło możemy zawinąć dół paskami
Moje Kuchenne Rewelacjeświeżych drożdży 8 g soli 30 ml oliwy z oliwek 300 ml wody DODATKI 250 g sera ricotta 50 g świeżych liści szpinaku szczypta soli i pieprzu 200 g sera mozzarella (twardy, podpuszczkowy, niedojrzewający, półtłusty) 1/2 małej cukinii 80 g suszonej szynki w plastrach, tutaj Prosciutto Crudo 3 łyżeczki oliwy z oliwek gęsty ocet balsamiczny ( Aceto Balsamico ) DODATKOWO(...)Następnie każdą kulę ciasta rozwałkowujemy lub formujemy w dłoniach na okrągły cienki placek. Każdy placek przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę (250°C). DODATKI Szpinak siekamy i mieszamy z serem ricotta, szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną masą serową smarujemy placki
Tajemnice Smakumeksykańskie burrito z kurczakiem i warzywami zapiekane w piekarniku. Wcześniejszy przepis na burrito z dodatkiem ryżu znajdziecie tutaj . Do przygotowania 3 naleśników burrito będziemy potrzebować: - 3 placki tortilli - 200 g tartego żółtego sera (u mnie pół na pół parmezan i mozzarella) Do przygotowania farszu potrzebujemy: - 1 pierś z kurczaka - 4 pieczarki - 1 czerwoną paprykę - kilka zielonych oliwek - 1 łyżkę(...)uzyskać konsystencję zwartego sosu. Pamiętajcie, że farsz powinien być dość mocno doprawiony, ponieważ zarówno placki tortilli, jak i dodatkowa śmietana zniwelują jego ostry smak. 7. Na placek tortilli nakładamy porcję sera oraz gotowego farszu, a następnie zwijamy go w rulon. 8. Na wierzch placów układamy farsz (jeśli Wam jakiś zostanie), a całość oprószamy resztą sera. 9. Tak przygotowane
Bez Cebuliwysmarować humusem, wyłożyć sałatkę oraz pokrojone w paski warzywa i zawinąć w rulon. Gotowe. Tortilla z szynką parmeńską i serem mozzarella Czas wykonania: 5 min Składniki: 1 placek tortilla 50 g szynki parmeńskiej 30 g sera mozzarella garść mix sałat Sos: 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu odrobinę sosu pikantnego (można pominąć) świeżo(...)zmielony pieprz Przygotowanie: Wymieszać wszystkie wyżej wymienione składniki na sos. Placki do tortilli wysmarować sosem, wyłożyć plasterki szynki, paprykę pokrojoną w paseczki, ser pokrojony w kostkę oraz sałatę. Całość zawinąć w rulon i gotowe. Sałatka do pudełka : Makaron tortellini z kurczakiem Czas wykonania: 20 min Składniki: 70 g makaronu tortellini
KuchniaWeDwoje.plJako nadzienie można tu dać tak naprawdę wszystko co tylko chcemy. Potem tylko zagrzać na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. Składniki: * 2 placki tortilli * 1 podwójna pierś z kurczaka * 2 solidne garście startego na tarce żółtego sera * 2 łyżki ketchupu * sól do smaku (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy do gyrosa(...)grillowej (użyłam grillowe patelni granitowej Ballarini ) położyć jeden placek tortilli, rozsmarować ketchup, posypać majeranek, rozłożyć równomiernie jedną garść startego żółtego sera, na wierzch wyłożyć podsmażoną pierś z kurczaka, posypać resztą sera i położyć drugi placek tortilli. Smażyć około 3-4 minuty na średnio rozgrzanej patelni, tak aby tortilla się nie przypaliła. Po tym czasie tortille odwrócić
Zrób to smaczniePlacki z cukinii z serem feta Wcześniej już pisałam, że cukinię lubię w każdej postaci, tym razem postanowiłam zrobić placuszki. Bardzo dobre, chrupiące i nawet mój mąż nie przepadający za cukinią zajadał się nimi. :) Przepis: Składniki: (27 placuszków) 3 małe cukinie 200 g sera feta 3 jajka 4 łyżki mąki 200 ml kwaśnej śmietany pęczek szczypiorku(...)odciśnięta cukinię łączymy z mąką,serem feta i jajkami doprawiając ziołami, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Ale pamiętajmy, że już sam ser feta jest dość słony. 4. Gdy wszystkie składniki już połączymy, na patelni rozgrzewamy olej i smażymy partiami nasze placuszki, do czasu aż z oby dwu stron będą złociste. Placki wykładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć
Mój pomysł nakólki - jak duże to nie napiszę wprost albowiem to zależy jak grube ciasto chcecie uzyskać. Ja preferuje takie oszukane, włoskie placki czyli cieniutkie. Kształtując upragnioną formę placka używam tradycyjnego wałka do ciasta i stale podsypuję blat mąką aby ciasto się nie przyklejało. Dodatki do takiej pizzy powinny być dość cienko pokrojone, ponieważ pizza będzie maksymlanie(...)nawet ser plesniowy. Ten ostatni mocno pozytywnie mnie zaskoczył. Na minutę przed wyciągnięciem pizzy z piekarnika położyłem na placku spore kawalki sera plesniowego - błękitny lazu. Delikatnie rozpuścił się i nadał pizzy calkiem innego wymiaru.Z resztą - rezygnując całkowicie z sera obniżymy kaloryczność dania i też jest gites. Jak to się robi? Jeśli myślicie dniami i nocami o dobrej pizzy
Right Behind The Kitchenkurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski placek ( uważaj , żeby nie zrobić dziur w mięsie)Solimy i pieprzymy mięso. Następnie kładziemy po jednym pasku masła i sera żółtego (gdzieś na początku placka z jednej strony). Delikatnie zawijamy mięso tak aby masło i ser znajdowały się w środku mięsa , tak aby nie było widać "farszu". Jak się
Gotuj Z Muzykądojrzewającej 50 g tartego żółtego sera (użyłam Dziugasa) kilka liści sałaty 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 1 marchewka pomidorki koktajlowe Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Placek tortilli posypać tartym żółtym serem i położyć na nim drugi placek. W miseczce wymieszać koncentrat, oliwę i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem posmarować tortillę. Ułożyć plasterki szynki i mozzarelli
Moja Galeria SmakuZalewamy całość śmietanką i dusimy 10 minut, po tym czasie dodajemy pokruszony ser. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy po łyżce mięsa i sosu na każdym placku i zawijamy w kopertę. Tak przygotowane paczuszki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 7 minut. Placki można posypać serem również z wierzchu, potrzeba wtedy będzie jeszcze jednego
KuchcikoweLove