miodowo musztardowy, pszenny placek i posiłek idealny gotowy :) Jeśli lubicie figi to zakochacie się w tym quesadillas, zapewniam! SKŁADNIKI (2 porcje) 1-2 świeże figi 2 placki tortilla 2 plastry sera feta 2 plastry ulubionego sera dojrzewającego o wyrazistym smaku 2 gałązki świeżego tymianku 1/4 szalotki 1 garść rukoli świeżozmielony pieprz sos miodowo - musztardowy 1 łyżeczka miodu(...)myjemy i kroimy w plasterki. Szalotkę kroimy w piórka. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Połowę tortilli smarujemy sosem, układamy plasterki figi, szalotkę, kruszymy oba rodzaje sera, układamy tymianek oraz rukolę i posypujemy pieprzem. Przykrywamy "suchą" częścią placka. Rozgrzewamy grill elektryczny, piekarnik lub patelnię grillową i grillujemy pod 2-3 min z każdej strony, aż tortilla się zarumieni
DefinicjaSmakujeden przepis na taki przysmak. Tym razem do placków z cukinii dodałam mój ukochany ser halloumi. Ten wywodzący się z Cypru ser owczy jest idealny do smażenia i nadał placuszkom fajnej, zwartej konsystencji oraz słonego smaku. Na szczęście jest coraz łatwiej dostępny, swój kupuje w Auchanie. W moich plackach nie mogło również zabraknąć sporej ilości koperku i cebulki dymki(...)zrobić sos tzatziki . Placuszki z cukinii możecie jeść na ciepło, jak i na zimno. Możecie je także zapakować do swoich lunch boksów i zabrać do pracy. Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową przepis z książki "Bitesize savoury" Składniki: 1 czerwona papryka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 350 g cukinii
Chilli Czosnek i OliwaPlacki cebulowe z serem i makiem – są bardzo dobre na ciepło jak i na zimno. Są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Czas wykonania: 2 h 30 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko(...)wyrośnięcia (na około 1 – 2 godziny). Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Gdy ostygnie dodać mak, starty ser żółty i całość wymieszać. Ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować, tworząc placek o średnicy 15 – 20 centymetrów. Tak uformowane placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
KuchniaWeDwoje.plSkładniki – porcja dla jednej osoby: 1 placek pszenny, łyżeczka masła, 1 jajko, plaster sera żółtego, 2 plastry pomidora(...)liść sałaty, sól, pieprz. Krok 1 Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy jajko z dodatkiem soli i pieprzu (tak jak jajecznicę). Krok 2 Na patelni grillowej podgrzewamy placek pszenny, układamy na nim ser żółty, jajecznicę, pomidory oraz sałatę. Całość zawijamy, podgrzewamy na łączeniu się brzegów. Smacznego 28 function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest
Coś bym zjadłajakiś czas wstawiać do piekarnika kolejny placek zmieniając dodatki, albo przygotować wieczorem i rano upiec na śniadanie. Może też być zdrowszą wersją pizzy - wystarczy na upieczony placek rozsypać dodatki (ser, pomidor itp.) i zapiec. Tak czy owak placek jest przepyszny, bezglutenowy, wegetariański, prosty w przygotowaniu i uzależniający ;) Przygotowaliśmy dwie wersje placka, jedną z czerwona cebulą, rozmarynem
SzczyptaSmaQPrzepis podstawowy na placki z jajek i żółtego sera znajdziecie tu - klik , a ich wzbogaconą wersję tu - klik . Uwielbiam je i dość często robię! Ostatnio mi i mojemu mężowi posmakowały placki z makrelą. Dodałam jej naprawdę sporo i wyszły rewelacyjne, więc polecam Wam podwojenie ilości podanych składników. Przypominają puszyste racuszki, które idealnie sprawdzą się na główny posiłek(...)żółtego sera Dodatkowo: 1/2 cebuli 1 słoiczek makreli w oleju (użyłam makreli Seko ; pojemność słoika - 190g) Ponadto: olej do smażenia Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach (tym razem starłam na dużych), cebulę drobno posiekać, a makrelę odsączyć z oleju i delikatnie rozdrobnić. Jajka zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Masę połączyć z serem, cebulą oraz kawałkami makreli
Di gotujelodówce. Przed samym podaniem wystarczy go nałożyć na placki, złożyć na pół i podgrzać. SKŁADNIKI / 4 porcje 4 placki tortilli (gotowych lub domowych ) 1 pierś kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1 cebula 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, po 1/2 łyżeczki: suszonego oregano, słodkiej i wędzonej papryki(...)dużym ogniu podsmażamy kurczaka z warzywami. Co jakiś czas mieszamy, skrapiamy limonką, wykładamy na talerz. Patelnię myjemy i ponownie stawiamy na ogniu. Na placki tortilli wykładamy nadzienie, posypujemy serem i składamy na pół. Można też rozłożyć nadzienie na jednym placku i przykryć drugim. Lekko natłuszczamy i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Obciążamy ciężkim talerzem lub mniejszą patelnią i podgrzewamy
cool and mintypyszne danie, ale również wyczarować fantastyczne i mega chrupiące chipsy! Tak! Wystarczy placki pokroić, np. w małe trójkąty, skropić oliwą, doprawić ulubionymi przyprawami, zapiec w piekarniku i chrupać dowoli- z dodatkiem sosu lub bez. Moja ulubiona kombinacja smaków to wędzona papryka, szczypta soli oraz żółty ser(...)Jestem ciekawa jaka będzie Wasza ulubiona kombinacja?! :) Cała duża blaszka: * tortilla- 5 placków * oliwa z oliwek- 2 łyżki * papryka wędzona- 1 łyżka * sól- szczypta * starty żółty ser- 100 g Z placków wykroić trójkąty, polać oliwą, posypać papryką oraz solą i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec z termoobiegiem
Kraina Miodem Płynącabyło. Tym razem kurczaka zastąpiliśmy indykiem i to mielonym. Pyszności. Składniki: 6 tortilli pomidorowych mały udziec indyczy do zmielenia 1/2 cebuli 1/3 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 15 dag sera żółtego tartego 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta płatków chili sól, pieprz szczypta ziół tureckich do mięs sos czosnkowy Przygotowanie: Cebulę szklimy na oleju. Dorzucamy do niej mięso mielone. Dusimy(...)chwilę. Paprykę kroimy w kostkę. Obsmażamy. Dusimy z mięsem do miękkości. Placki mączne podgrzewamy na chrupko na suchej patelni. Oprószamy tartym serem, kładziemy warstwę farszu, znów oprószamy serem. Przykrywamy drugim plackiem. Za pomocą talerza przekręcamy na drugą stronę. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z patelni. Kroimy w trójkąty. Maczane w domowej produkcji sosie czosnkowym smakują bosko. Oj teraz już takiej długiej
Kuchnia po mojemuRoladki z tortilli z szynką i serem to ekspresowy przepis, który może uratować Was przed każdą imprezą czy niespodziewanymi gości. Wystarczy kilka minut, aby stworzyć efektowną przekąskę. W tym przepisie swoje roladki nadziałam szynką, serem, żółty oraz sałatą i podałam je z sosem czosnkowym . Oczywiście w zależności od upodobań możecie zmieniać nadzienia. Aby roladki się nie rozpadły, nadziałam(...)przepisów Menu na imprezę – propozycje przepisów Przepis na roladki z tortilli z szynką i serem Drukuj przepis Porcji: 8 z jednego placka Czas gotowania: 10 minut Składniki 1 placek tortilli 3-4 plasterki szynki 3-4 ser liść sałaty lub garść mieszanki sałat wykałaczki Przepis 1 Na tortilli rozkładamy sałatę, ser, szynkę. Zwijamy w rulonik. 2 Zwinięty placek
Kuchnia Bazyliifrancuskiego – zapiekanki z pieczarkami ROLLSY Z Salami Przygotowanie : 35 minut Ilość porcji : 1-2 porcje Składniki: – 2 placki tortilli pszennych lub pełnoziarnistych – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka musztardy francuskiej, ziarnistej – 100-150 g tartego sera typu gouda lub cheddar – 100-150 g salami w kawałku – kawałek folii aluminiowej Przygotowanie : Majonez wymieszaj(...)sosu trochę chilli lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wybór pozostawiam Tobie. Na folii aluminiowej połóż pierwszy placek tortilli (im większa tym lepiej). Posmaruj placek połową sosu, tak aby sos pokrywał całą tortillę. Na sos połóż połowę startego sera żółtego i połowę pokrojonego w drobną kostkę salami. Następnie przykryj wszystko drugim plackiem i powtórz czynności – sos, ser
nietylkopasta.plplacuszki śniadaniowe, czyli śniadanie pełne zdrowia Uwielbiam jeść placki i pankejki na śniadanie. Przygotowuje je w różnych wersjach – ostatnio najczęściej na moim stole goszczą placki z mąki pełnoziarnistej z jogurtem greckim albo czekoladowe pancakes . Czasem jednak nie mam ochoty na słodkie śniadanie – wtedy te proteinowe placuszki z serem, szynką i papryką sprawdzają się idealnie. Te placki(...)placki, placki, placki śniadaniowe, pomysł na zdrowe śniadanie, śniadania, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch Całkowity czas przygotowania 20 min. Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki Placki 200 g mąki pszennej razowej 1½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 3 jajka 200 g serka wiejskiego 35 g sera cheddar
Na-talerzu.plrazem z parówką, serem i młodym szpinakiem z naszego ogródka :) Naleśniki smażymy na blady kolor, żeby móc potem odsmażyć. Zawijamy parówkę, ser i jak mamy coś zielonego, można też lekko przyprawić:) Przy okazji robimy placki na słodko :) dla słodziaków(...)wszyscy chcą na słono. Raz, dwa, trzy i danie gotowe ! Gdy nadchodzi czas powrotów i obiadów to jesteśmy przygotowani. Odsmażamy na patelni, wówczas parówka jest gorąca, ser rozpuszczony, a placek chrupiący. Przepysznie smakują, można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce... Smacznego
chleba naszegopszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: świeże gałązki rozmarynu 4-5 niewielkich brzoskwiń 100 gram sera pleśniowego np. camembert lub brie niewielka garść orzechów włoskich świeżo zmielony pieprz Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam(...)ciasto dzielę na 2 lub 4 części, w zależności od tego jakiej wielkości podpłomyki chcę uzyskać. Każdą część delikatnie wałkuję na cienki placek. Na sam spód placka układam część sera pleśniowego, następnie pokrojone na mniejsze części brzoskwinie. Całość posypuję posiekanymi orzechami i listkami rozmarynu. Podpłomyki piekę w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 7-8 minut. Podaję
Mango Papajawersja farszu znika szybciutko ukryta w pulchnych i dużych naleśnikach podsmażonych na chrupko, tak jest pysznie! Wypróbuj te i wiele innych (zakładka: placki, naleśniki, omlety ) moich przepisów na naleśniki i naleśniki oraz naleśniki budyniowe bez jajek Ser do faszerowania naleśników, łatwy, smaczny, podany na słodko SKŁADNIKI: 500 g twarogu półtłustego 2 żółtka 3 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie: większa szczypta
Zasmakuj Kuchni