placki z jabłkami - 2584 przepisów (strona:46/173)

Chlebki naan z czosnkiem 100

ciasta i wyrabiamy na gładkie ciasto. Powinno ono być lekko klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na kulki wielkości małego jabłka i wałkujemy na cienkie placki. Na każdym kładziemy czosnek, cebulę, kolendrę i posypujemy sezamem. Delikatnie wałkujemy, żeby wszystko lekko wgniotło się w ciasto. Pieczemy na suchej patelni z obydwu stron

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka czy Charlotte? 56

Szarlotka czy Charlotte? Klasyczna szarlotka to placek z kruchego ciasta przełożony jabłkami, najlepiej winnymi, takimi jak szara reneta lub antonówka. Jednak to, co dziś nazywamy szarlotką z charlotte ma niewiele wspólnego. “ W XVIII wieku na cześć Charlotte, żony Jerzego III, króla Anglii, powstał ciepły deser z dodatkiem smażonych jabłek, nazwany jej imieniem. Okrągłą formę o brzegach

Tajemnice Smaku
Czas leci, niedługo wybory, a tymczasem… 170

jabłkiem. Uwielbiam drożdżówki! Przepadam za jabłkami! Cynamonowe bułeczki to typowe szwedzkie wypieki . Dzisiaj upiekłam je ze smażonym jabłkiem. Jabłka i cynamon to aromatyczna kombinacja. Pachniało w całym domu. Mam sentyment do drożdżowych wypieków. Bardzo je lubię, bo są delikatnie słodkie. Pamiętam drożdżówki na podwieczorek będąc któregoś roku na kolonii. Jednak domowe drożdżówki są najlepsze! Cynamonowe bułeczki z jabłkiem(...)minut. W międzyczasie przygotuj nadzienia. Jabłka obierz, wydrąż gniazdka i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i smaż jabłka. Skrop jabłka sokiem z cytryny i posyp cukrem. Smaż aż większość płynu odparuje. Odstaw do ostudzenia. W miseczce wymieszaj masło z cynamonem i cukrem. Nastaw piekarnik na 200ºC. Rozwałkuj ciasto na placek o długości

codojedzenia
Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156 148

będzie wszystko wiadomo mam nadzieję. Tymczasem zapraszam Was na ciasto. Już jesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :) Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami  ciasto: 350 g maki pszennej 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 125 ml ciepłego mleka szczypta soli 50 g masła jajko pół łyżeczki skórki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem. 102

cienkie plastry rabarbar. 3. Wykończyć możemy całość kruszonką oraz cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1.  Czarno biała babka wielkanocna. 2.  Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. 3.  Placek po węgiersku - pyszny i prosty obiad

My World by Dagmara Rek
Szarlotka z ksylitolem 134

ciasta ścieramy na tarce.Dociskamy do blachy,aby spód był równy.Podpiekamy na zloty kolor ok. 10-15 minut w temp. 180 C Spod lekko studzimy,wykładamy jabłka i rozwałkujemy na cienki placek druga część ciasta. Z 3 części, robimy wałeczki i ozdabiamy w krateczkę wierzch szarlotki. Pieczemy ok. 50 minut ,gdy wierzch zrobi się zloty to znam

Różne smaki w kuchni
Placek dyniowy z jabłkami i orzechami. 397

razem miksujemy Pod koniec dodajemy startą dynię Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag  brązowego cukru na jasny

Proste Potrawy
Naleśniki z nadzieniem jabłkowo-gruszkowym 158

Naleśniki uwielbiamy. Wczoraj na kolację usmażyłam kilka placków i nadziałam je zesmażonymi jabłkami z gruszką i odrobiną cynamonu. Mąż zjadł kilka na kolację, Staś pewnie zje na obiad. Ostatnio staram się, by mój budżet domowy się zbyt szybko nie ukrócił i staram się wykorzystać składniki, które już mam w domu. Postanowiłam wszystko zużywać na bieżąco, by uniknąć sytuacji kiedy

Niebieski kubek z kawa
Szarlotka z ksylitolem 503

ciasta ścieramy na tarce.Dociskamy do blachy,aby spód był równy.Podpiekamy na zloty kolor ok. 10-15 minut w temp. 180 C Spod lekko studzimy,wykładamy jabłka i rozwałkujemy na cienki placek druga część ciasta. Z 3 części, robimy wałeczki i ozdabiamy w krateczkę wierzch szarlotki. Pieczemy ok. 50 minut ,gdy wierzch zrobi się zloty to znam

Słodkości i nie tylko
Ciasto Brazylianka 1731

Jabłka zetrzeć na tarce i prażyć w garnku  10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, wymieszać i ostudzić.  Przełożenie:  Placek  miodowy + masa budyniowa +placek miodowy+masa jabłkowa+placek miodowy +polewa Smacznego

talerz przyjemności
Ciasto Rwane 337

Ciasto o intrygującej nazwie robiłam tylko raz i to spory czas temu. Robiłam je na imieniny mojej mamci, niestety zrobiłam i nie zdążyłam spróbować gdyż musiałam

Made By Mom And Son
Ciasto Mieszaniec Jesienny 107

Kiedy owoce będą miękkie dosypujemy galaretkę i mieszamy aby się rozpuściła. Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia soku. Wykonanie: Na ciasto miodowe nakładamy masę grysikową, przykrywamy drugim plackiem ciasta miodowego. Na wierzchu nakładamy jabłka i odstawiamy do lodówki na całą noc. W tym czasie ciasto miodowe nabierze wilgoci i będzie łatwo się kroiło, a jabłka zastygną

Bon appetit mon amie
Jabłka w cieście naleśnikowym 406

zbyt gorący, ponieważ ciasto się przypali, a jabłko będzie surowe. Jeśli temperatura będzie zbyt niska, ciasto nie przyklei się dobrze do jabłka, może odchodzić, co spowoduje także wchłanianie tłuszczu. Trzeba także unikać przepełnienia patelni, czyli nie smażyć więcej niż 3 – 4 jabłka naraz. Unikajmy też zbyt długiego smażenia, aby jabłko nie stało się miękkie i papkowate. Samo(...)czasie kilka razy przemieszać ciasto miotełką. Gotowe ciasto powinno być gładkie i bez żadnych grudek. Jabłka w cieście: Jabłka obieramy. Przy pomocy drylownicy do jabłek, pozbywamy się gniazd nasiennych. Jabłka kroimy na 1 cm plasterki. Jeśli nie masz drylownicy, jabłka pokrój na plastry, a następnie wydrąż środek np. przy pomocy noża. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz

Kuchnia Na Wypasie
Rabarbar pod pianką na kruchym cieście 44

piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na 35 minut. Placek nie wyrasta wysoki, jest kruchy, delikatny. Klasyka. Któż z nas nie zajada się od czasu do czasu, w ulubionej cukierni plackiem z bezą i kruszonką? Takim, w którym w zależności od sezonu pod białą piankę upchane są truskawki, jabłka, śliwki. Ten rabarbarowiec, to właśnie pyszny placek sezonowy

Kronika Piekarnika