placki bez pieczenia - 3418 przepisów (strona:69/228)

Pancakes (placuszki) z malinami 142

i ewentualnie sodę oczyszczoną, internetowe źródła różnie to podają. Moje placuszki usmażyłam bez sody, wyszły puszyste i miękkie. Pancakes (placuszki) z malinami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 340 g mąki pszennej szczypta soli 60 g cukru 2 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 340 ml mleka 65 g oleju maliny Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki(...)ciasto. Najlepiej robić to jest trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy na 10 minut. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni. Wlewamy jedną łyżkę ciasta i smażymy na małym ogniu, aż na cieście pokażą się bąbelki, wtedy przekładamy na  druga stronę i smażymy, aż będą złote. Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Sobota w kuchni 174

delikatnie wymieszać. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 st. C. Placki ziemniaczane – 2 porcje. Obrane dwa ziemniaki (ok. 200 g) i małą cukinię (ok. 200 g) ucieramy na tarce o małych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i trzy łyżki mąki kukurydzianej. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Wykładamy po dwie łyżki masy na placek – dość gruby i na patelni smażymy z obu stron z lub bez tłuszczu. Poniżej podaję też przepis na placki z marchewką; zawsze to odmiana tradycyjnych placków i pomysł na ciekawe urozmaicenie posiłku. Jogurt wiśniowy. Kolejna jogurtowa wariacja. Tym razem wykorzystałam wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi

Kucharzyca
Ciasto cynamonowe z jablkami czyli Slodki Czwartek odc.94 177

przybliżyło mi pomysłu! za to poszperałam w starym zeszycie i znalazłam taki oto placek :) tymczasowo zaspokoił apetyt męża. Ciasto cynamonowy z jabłkami 400 g mąki pszennej 250 g masła 200 g cukru pudru 4 jajka 1 łyżka cynamonu 15 g proszku do pieczenia 2 kwaśne jabłka Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Masło ucieramy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Beza Pavlova z kiwi i truskawkami 133

Moja pierwsza beza. Składniki: białka z 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 mały serek mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka mielonych migdałów 150 ml śmietany kremówki pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: 1. Białka(...)ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj 1 i 1/2 szklanki cukru ubijaj na sztywno. 2. Wyłóż blachę pergaminem, rozłóż masę białkową na 2 okrągłe placki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 140stopni ok 1,5 godziny. Jeśli dalej będzie mokre w środku zostaw w piekarniku, aż wyschnie i zrobi się twarda

AZgotuj!
Tarta brokułowa z boczkiem i serem feta 380

Nakłuj widelcem i połóż na wierzch papier pergaminowy i obciąż go grochem albo fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku 200C góra dół przez 10 min, następnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz prze 10-15 minut.  Przygotowanie farsz: Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż bez tłuszczu na patelni, następnie wyłóż nim ciasto ostudzone. Cebulę pokrój w kosteczkę i delikatnie

Niezły Młynek
Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką 239

kruszonkę w zamrażarce, to przygotowanie kruchego placka z mango i migdałową kruszonką nie zajmie mu wiele czasu, a i naczyń do mycia – też będzie miał mniej. Kto nie był zapobiegliwy, niestety, najpierw musi przygotować ciasto kruche i kruszonkę .   Składniki: - ciasto kruche - kruszonka migdałowa - 2 dojrzałe owoce mango - 3 budynie waniliowe bez cukru - 5 łyżek cukru do budyniu(...)mango. Na owoce wysypujemy kruszonkę migdałową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 45 minut. Jeśli kruszonka za szybko się rumieni przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia lub kawałkiem folii aluminiowej. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy po wystudzeniu. Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką, dla jednych będzie pysznym ciastem ekspresowym, a dla drugich

mojewypiekiinietylko
Placuszki na mące owsianej z gruszką. Pyszne, delikatne śniadanie. 190

Uwielbiam placuszki. Póki co nie kończą mi się pomysły by wymyślić ich nową wersję. Dziś zapraszam Was na przepis na placuszki na mące owsianej z gruszką

Słodkie okruszki
Placuszki na mące owsianej z gruszką. Pyszne, delikatne śniadanie. 176

Uwielbiam placuszki. Póki co nie kończą mi się pomysły by wymyślić ich nową wersję. Dziś zapraszam Was na przepis na placuszki na mące owsianej z gruszką

Słodkie okruszki
Kruche ciasto z pianką i borówką amerykańską 163

pokrojonego w kostkę masła -5 żółtek -łyżka zimnej wody -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru -kilka kropelek aromatu do ciast- waniliowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g borówek amerykańskich Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić(...)wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką. Wsypujemy borówki i ścieramy na wierzchu drugą, mniejszą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku w 190 stopniach, około 40 minut. Kroimy kiedy zupełnie przestygnie. Będzie to niemożliwe. U mnie pierwszy pasek poszedł zanim placek wystygł, nawet zamknęłam kuchnię, żeby mnie nie kusił.Ale przybiegły dziewczynki i chciały spróbować, więc im ukroiłam troszkę

Z Kuchni Do Kuchni
Lekkie placuszki fistaszkowe :) 187

Mąka z orzeszków arachidowych od Bakal zainspirowała mnie do stworzenia takich oto placuszków śniadaniowych. Bardzo delikatnych i mięciutkich. Placuszki wyszły bardzo smaczne, z intensywnym smakiem i

Zdrowie na języku :P
Pani Walewska 218

pół i przygotujcie dwie bezy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć jedną połowę ciasta (starając się aby było jak najbardziej równe) i posmarować je połową dżemu porzeczkowego. Następnie wyłożyć ubitą bezę, równomiernie ją rozprowadzić i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 40 minut. Z drugą połową ciasta postąpić identycznie. Krem(...)mleku i zagotować. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na miękki puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Mieszać, aż krem będzie jednolity i gładki. Gotowym kremem przełożyć wystudzone placki. Odstawić na jakiś czas, aby ciasto zmiękło

My simple kitchen
Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndzą 202

słodko.  Przygotowałam ich wiosenną wersję. Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono".  Oczywiście bez wtrętów własnych się nie obyło a placuszki okazały się wilgotne w środku, chrupiące z wierzchu, sycące i pełne smaku. Godne polecenia! Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndza  2 szkl. nie palonej kaszy gryczanej, najlepiej rozgotowanej(...)cebula 2 jaja 1 cukinia 100 ml mleka 50 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 szkl. maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 100 g bryndzy Kaszę wkładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i jajka. Mieszamy. Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z kaszą. Dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek po węgiersku 248

Pieczenie: Temperatura 180ºC Czas - ok. 25-30 minut Placki są chrupiące i bardzo zdrowe, ale nie czarujmy, smakiem nigdy nie będą przypominały tych usmażonych na tłuszczu. Mimo wszystko są naprawdę pyszne i warto je jeść z ulubionymi dodatkami - jogurtem, twarożkiem, sosem grzybowym czy śmietaną i cukrem, jak w moim domu rodzinnym. :) Placki wykładamy na talerz, polewamy gulaszem(...)podajemy z ulubioną surówką. Pyszne i sycące danie bez zbędnych kalorii - smacznego! :) Gulasz smakuje też świetnie z makaronem czy ziemniakami. Podajcie go z czym lubicie najbardziej

Cooking Monster
Ciasto miodowe- słodkie weekendowe szaleństwo! 393

Składniki na ciasto wymieszać. Dokładnie wyrobić ciasto.  Podzielić na dwa blaty ciasta i upiec. (forma około 38x20, wyłożona papierem do pieczenia) Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 18-20 min. w 180'C Upieczone placki wystudzić. Masa budyniowa: 3/4 mleka wymieszać z cukrem i zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem, żółtkiem oraz mąką. Powoli dodawać do gotującego

Tagebuch po polsku
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 163

tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę  wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 190 st. C , na 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 10 minut już bez obciążenia. Wypełnić tarty.  Na dno każdej wyłożyć plasterki szparagów i szczypioru, posypać kawałkami koziego serka, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułozyć po 2 główki szparagowe i kawałki cebuli. Można posypać szczypiorkiem

Stare Gary