pół i przygotujcie dwie bezy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć jedną połowę ciasta (starając się aby było jak najbardziej równe) i posmarować je połową dżemu porzeczkowego. Następnie wyłożyć ubitą bezę, równomiernie ją rozprowadzić i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 40 minut. Z drugą połową ciasta postąpić identycznie. Krem(...)mleku i zagotować. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na miękki puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Mieszać, aż krem będzie jednolity i gładki. Gotowym kremem przełożyć wystudzone placki. Odstawić na jakiś czas, aby ciasto zmiękło
My simple kitchensłodko. Przygotowałam ich wiosenną wersję. Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono". Oczywiście bez wtrętów własnych się nie obyło a placuszki okazały się wilgotne w środku, chrupiące z wierzchu, sycące i pełne smaku. Godne polecenia! Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndza 2 szkl. nie palonej kaszy gryczanej, najlepiej rozgotowanej(...)cebula 2 jaja 1 cukinia 100 ml mleka 50 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 szkl. maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 100 g bryndzy Kaszę wkładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i jajka. Mieszamy. Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z kaszą. Dodajemy
Dzieje kuchennej WiewióryPieczenie: Temperatura 180ºC Czas - ok. 25-30 minut Placki są chrupiące i bardzo zdrowe, ale nie czarujmy, smakiem nigdy nie będą przypominały tych usmażonych na tłuszczu. Mimo wszystko są naprawdę pyszne i warto je jeść z ulubionymi dodatkami - jogurtem, twarożkiem, sosem grzybowym czy śmietaną i cukrem, jak w moim domu rodzinnym. :) Placki wykładamy na talerz, polewamy gulaszem(...)podajemy z ulubioną surówką. Pyszne i sycące danie bez zbędnych kalorii - smacznego! :) Gulasz smakuje też świetnie z makaronem czy ziemniakami. Podajcie go z czym lubicie najbardziej
Cooking MonsterSkładniki na ciasto wymieszać. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na dwa blaty ciasta i upiec. (forma około 38x20, wyłożona papierem do pieczenia) Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 18-20 min. w 180'C Upieczone placki wystudzić. Masa budyniowa: 3/4 mleka wymieszać z cukrem i zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem, żółtkiem oraz mąką. Powoli dodawać do gotującego
Tagebuch po polskutarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 190 st. C , na 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 10 minut już bez obciążenia. Wypełnić tarty. Na dno każdej wyłożyć plasterki szparagów i szczypioru, posypać kawałkami koziego serka, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułozyć po 2 główki szparagowe i kawałki cebuli. Można posypać szczypiorkiem
Stare GaryWitajcie Zauważyłam, że duża popularnością cieszą się moje odchudzone śniadania, dlatego dziś chcę się podzielić kolejnym super pomysłem. Mam nadzieję, że wybaczycie mi ich mało atrakcyjny
Cynamonowe szczęścieSetny wpis na moim blogu musi być wyjątkowy i takie właśnie jest ciasto, przepisem na które się dziś z Wami dzielę. Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady(...)chcesz delikatnie zgrzeszyć, to zastąp czekoladę większą ilością oleju kokosowego i karobu lub kakao i nie piecz ciasta (przy przyrządzaniu tego ciasta nie ma konieczności pieczenia). Uwaga! Miłośnicy czekolady i Ci, którzy świąt nie wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów w tegoroczne Boże Narodzenie! Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Ciasto
Jeść, by żyć w zdrowiuBardzo lubię wszelkie placki z jabłkami, i jeśli tylko zobaczę gdzieś nowy przepis, chętnie z niego korzystam. Tym razem przygotowałam placki z dodatkiem kefiru
Smaki Na TalerzuCo zrobić z resztek brokuła, które leżą w lodówce? Takie właśnie placuszki! Proste, szybkie i pyszne placki, które są w dodatku bardzo zdrowe, to idealna
Analiza SmakuWszystko razem wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 3 części. Z każdej części uformować kulkę. Następnie każdą kulkę rozwałkować na okrągły placek. Gotowy placek posmarować delikatnie olejem (tylko środek, bez brzegów), następnie posmarować keczupem i posypać oregano. Pamiętajcie żeby zostawić wolne brzegi. Na jednej połowie wysypać utarty ser żółty, a na to wyłożyć 1/3 farszu(...)ciasto się nie kleiło, to można brzegi lekko posmarować wodą. Moje dość ładnie się kleiły. Na wszelki wypadek sklejone brzegi wywinęłam do góry. Gotowe pizze wyłożyć na blaszkę do pieczenia wysmarowaną olejem. Wierzch pierogów tez lekko posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 20 minut. Podałam z sosem czosnkowym
Agusiowe smakołykitylko domowe, robione zarówno w piekarniku czy patelni. Dzisiaj zrobiłam sobie wersje mini czyli pizzerinki do przygotowania w 15 min reszta pieczenie. Z podstawowych, łatwo dostępnych składników bez drożdży. Składniki na 4 mini pizzerinki (2 porcje): -140 g mąki ryżowej -1 jajko -woda +dodatki -4 łyżki koncentratu pomidorowego+woda+bazylia+oregano -200 g mięsa -1 cebula -1 kulka(...)podsmażenia mięsa Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajo i stopniowo wody aby powstała nam średnio gęsta konsystencja. 2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę formując placki. Pieczemy 20 min 180 stopni. 3. W między czasie przygotowujemy dodatki. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy. Cebulę siekamy drobno. Mozzarellę również w kostkę. 4. Podpieczone spody
Zdrowie i pysznie na talerzuwpływem temperatury. Wystarczy skropić je miodem, bądź syropem klonowym i... nadejście prawdziwej jesieni można świętować! 😜 Około 16 placków: * mąka- 2 szklanki * mleko- 1 szklanka * jajka- 2 szt. * dynia hokkaido- 150 g * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * masło klarowane- 1 łyżka* * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * cynamon, gałka muszkatołowa- po 1/4 łyżeczki Dynię zetrzeć na tarce. W misce wymieszać wszystkie(...)składniki. Wylać porcję ciasta (ja nakładałam małą łyżką- sosjerką). Smażyć na złoty kolor. * jeżeli nie jesteście w posiadaniu patelni na której można smażyć bez tłuszczu, to nie dodawajcie masła do ciasta, a przy każdorazowym smażeniu patelnię natłuszczać masłem klarowanym
Kraina Miodem Płynącaposypujemy grubym cukrem jeśli mamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. (Ja pomijam ten etap i od razu wkładam do piekarnika ) Pieczemy 10 minut do zarumienienia się rogalików w temp 180 stopni (bez termoobiegu) Studzimy
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...posypujemy grubym cukrem jeśli mamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. (Ja pomijam ten etap i od razu wkładam do piekarnika ) Pieczemy 10 minut do zarumienienia się rogalików w temp 180 stopni (bez termoobiegu) Studzimy
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Racuchy, placki. Te nie mają w sobie drożdży, ale zrobione na jogurcie naturalnym są przez to bardzo lekkie. Oryginalny przepis pochodzi stąd , ja dokonałam drobnych
Czerwony Gupikpieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Za pomocą łyżki nakładać na rozgrzaną patelnię ciasto na placki (1 placek – 1 łyżka ciasta). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ja usmażyłam bez tłuszczu. Jeżeli nie macie dobrej patelni usmażcie na odrobinie oleju. Najlepsze są podawane z jogurtem naturalnym wymieszanym z ziołami lub koperkiem. Smacznego
Fabryka pomysłówBędzie dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek można podawać schłodzony lub na ciepło z lodami. Tarta z agrestem i bezą – spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki(...)pszennej (1 i 3/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty: 300 g – 400 g agrestu 2 jajka + 3 białka 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
Poezja smakuformę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu
kulinarnyJaformę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu
kulinarnyJaszklanej misce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). składniki na wierzch pizzy: sos lub koncentrat pomidorowy 4 plasterki salami 1 kulka sera mozzarella 16 oliwek bez pestek 16 kaparów z zalewy 1/2 papryki świeże listki bazylii wykonanie: Ciasto smarujemy sosem(...)rozdrabniamy palcami i układamy na sosie. Następnie układamy plasterki salami przekrojone na pół, paprykę pokrojoną w paseczki, kapary oraz całe oliwki oliwki. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 15 -20 min. Po upieczeniu posypujemy listkami bazylii
Domowy Smak Jedzenia