placki bez pieczenia - 3418 przepisów (strona:71/228)

Ciasto miodowe- słodkie weekendowe szaleństwo! 372

Składniki na ciasto wymieszać. Dokładnie wyrobić ciasto.  Podzielić na dwa blaty ciasta i upiec. (forma około 38x20, wyłożona papierem do pieczenia) Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 18-20 min. w 180'C Upieczone placki wystudzić. Masa budyniowa: 3/4 mleka wymieszać z cukrem i zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem, żółtkiem oraz mąką. Powoli dodawać do gotującego

Tagebuch po polsku
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 142

tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę  wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 190 st. C , na 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 10 minut już bez obciążenia. Wypełnić tarty.  Na dno każdej wyłożyć plasterki szparagów i szczypioru, posypać kawałkami koziego serka, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułozyć po 2 główki szparagowe i kawałki cebuli. Można posypać szczypiorkiem

Stare Gary
Fit serniczki cynamonowo jabłkowe 194

Witajcie Zauważyłam, że duża popularnością cieszą się moje odchudzone śniadania, dlatego dziś chcę się podzielić kolejnym super pomysłem. Mam nadzieję, że wybaczycie mi ich mało atrakcyjny

Cynamonowe szczęście
PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 122

Setny wpis na moim blogu musi być wyjątkowy i takie właśnie jest ciasto, przepisem na które się dziś z Wami dzielę.  Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady(...)chcesz delikatnie zgrzeszyć, to zastąp czekoladę większą ilością oleju kokosowego i karobu lub kakao i nie piecz ciasta (przy przyrządzaniu tego ciasta nie ma konieczności pieczenia).  Uwaga! Miłośnicy czekolady i Ci, którzy świąt nie wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów w tegoroczne Boże Narodzenie! Nie zniechęcajcie się długą listą składników. Ciasto

Jeść, by żyć w zdrowiu
Placki z jabłkami 104

Bardzo lubię wszelkie placki z jabłkami, i jeśli tylko zobaczę gdzieś nowy przepis, chętnie z niego korzystam. Tym razem przygotowałam placki z dodatkiem kefiru

Smaki Na Talerzu
Placki brokułowe 131

Co zrobić z resztek brokuła, które leżą w lodówce? Takie właśnie placuszki! Proste, szybkie i pyszne placki, które są w dodatku bardzo zdrowe, to idealna

Analiza Smaku
Pizza calzone z pieczarkami i tuńczykiem. 160

Wszystko razem wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 3 części. Z każdej części uformować kulkę. Następnie każdą kulkę rozwałkować na okrągły placek. Gotowy placek posmarować delikatnie olejem (tylko środek, bez brzegów), następnie posmarować keczupem i posypać oregano. Pamiętajcie żeby zostawić wolne brzegi. Na jednej połowie wysypać utarty ser żółty, a na to wyłożyć 1/3 farszu(...)ciasto się nie kleiło, to można brzegi lekko posmarować wodą. Moje dość ładnie się kleiły. Na wszelki wypadek sklejone brzegi wywinęłam do góry. Gotowe pizze wyłożyć na blaszkę do pieczenia wysmarowaną olejem. Wierzch pierogów tez lekko posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 20 minut. Podałam z sosem czosnkowym

Agusiowe smakołyki
Szybkie pizzerinki pieczone bez drożdży 124

tylko domowe, robione zarówno w piekarniku czy patelni. Dzisiaj zrobiłam sobie wersje mini czyli pizzerinki do przygotowania w 15 min reszta pieczenie. Z podstawowych, łatwo dostępnych składników bez drożdży. Składniki na 4 mini pizzerinki (2 porcje): -140 g mąki ryżowej -1 jajko -woda +dodatki -4 łyżki koncentratu pomidorowego+woda+bazylia+oregano -200 g mięsa -1 cebula -1 kulka(...)podsmażenia mięsa Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajo i stopniowo wody aby powstała nam średnio gęsta konsystencja. 2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę formując placki. Pieczemy 20 min 180 stopni. 3. W między czasie przygotowujemy dodatki. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy. Cebulę siekamy drobno. Mozzarellę również w kostkę. 4. Podpieczone spody

Zdrowie i pysznie na talerzu
Placki z tartą dynią 164

wpływem temperatury. Wystarczy skropić je miodem, bądź syropem klonowym i... nadejście prawdziwej jesieni można świętować! 😜 Około 16 placków: * mąka- 2 szklanki * mleko- 1 szklanka * jajka- 2 szt. * dynia hokkaido- 150 g * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * masło klarowane- 1 łyżka* * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * cynamon, gałka muszkatołowa- po 1/4 łyżeczki Dynię zetrzeć na tarce. W misce wymieszać wszystkie(...)składniki. Wylać porcję ciasta (ja nakładałam małą łyżką- sosjerką). Smażyć na złoty kolor. * jeżeli nie jesteście w posiadaniu patelni na której można smażyć bez tłuszczu, to nie dodawajcie masła do ciasta, a przy każdorazowym smażeniu patelnię natłuszczać masłem klarowanym

Kraina Miodem Płynąca
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 245

posypujemy grubym cukrem jeśli mamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. (Ja pomijam ten etap i od razu wkładam do piekarnika ) Pieczemy 10 minut do zarumienienia się rogalików w temp 180 stopni (bez termoobiegu) Studzimy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 245

posypujemy grubym cukrem jeśli mamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. (Ja pomijam ten etap i od razu wkładam do piekarnika ) Pieczemy 10 minut do zarumienienia się rogalików w temp 180 stopni (bez termoobiegu) Studzimy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Racuchy jogurtowe 142

Racuchy, placki. Te nie mają w sobie drożdży, ale zrobione na jogurcie naturalnym są przez to bardzo lekkie. Oryginalny przepis pochodzi stąd , ja dokonałam drobnych

Czerwony Gupik
Owsiane placki z cukinii 150

pieprz.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.   Za pomocą łyżki nakładać na rozgrzaną patelnię ciasto na placki (1 placek – 1 łyżka ciasta). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Ja usmażyłam bez tłuszczu. Jeżeli nie macie dobrej patelni usmażcie na odrobinie oleju. Najlepsze są podawane z jogurtem naturalnym wymieszanym z ziołami lub koperkiem. Smacznego

Fabryka pomysłów
Tarta z agrestem i bezą 236

Będzie dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek można podawać schłodzony lub na ciepło z lodami. Tarta z agrestem i bezą – spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 250 g mąki(...)pszennej (1 i 3/4 szklanki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 3 żółtka jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch tarty: 300 g – 400 g agrestu 2 jajka + 3 białka 200 ml śmietanki kremówki 30% (3/4 szklanki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1 szklanka cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 250

formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min.  Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu

kulinarnyJa