najczęściej bez nadzienia lub z masłem (czosnkowym, z natką pietruszki) albo tylko z dobrym, startym serem. Wyrośnięte ciasto podzielcie na 6 części. Każdą z nich lekko ugniećcie na podsypanym mąką blacie, aż przestaną się kleić do rąk. Jeśli robicie naan bez nadzienia po prostu każdą część rozwałkujcie lub rozciągnijcie palcami (podsypując mąką) na placek (kwadrat(...)boków złóżcie do środka (jak kopertę). Przyciśnijcie, oprószcie mąką i rozwałkujcie na docelowy placek- a'la kwadrat o boku zbliżonym do 15 cm. Bardzo mocno rozgrzejcie patelnię. Posmarujcie ją delikatnie klarowanym masłem, na to połóżcie placek i nakryjcie pokrywką. Smażcie około 1 minuty (na plackach utworzą się pęcherze, które mogą się lekko przypalić, nie martwcie się
OliveandThymegrubości ok.1,5cm (wymiarach ok.27x33cm). Na placku rozsypać maliny (u mnie mrożone, nie rozmrażałam ich). Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 16 kawałków. Ułożyć je na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na ok.30-40 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp.180*C góra-dół, bez termoobiegu. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch
Smaczne Zdroweprzyprawą do piernika i zagnieść delikatnie. Podzielić ciasto na 3 części i wyłożyć nim 3 blaszki o wymiarach 37×26 cm (blaszki wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia). Każdy z placków piec 15 minut w 180 st. C. Wystudzić. Masa budyniowa: 3 szkl mleka 3/4 szkl cukru 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 jajka 5 czubatych łyżek mąki(...)Jajka utrzeć z obiema mąkami i szklanką mleka na gładką, płynną masę bez grudek. Gdy mleko się zagotuje wlać zmiksowaną masę do mleka i energicznie mieszać do momentu zagotowania. Masę zdjąć z ognia i mikserem krótko zmiksować póki masa jest gorąca. Wtedy stanie się jedwabista i bez grudek. Polewa: 100 g masła miękkiego 3 łyżki mleka 2 łyżki
kuchcikownianajprostsze rozwiązania są najlepsze i taka właśnie jest ta tarta - prosta i pyszna. Idealna do kawy w jesienne popołudnie, delikatne kruche ciasto, jabłka z cynamonem i do tego wszystkiego beza. Możecie podać ja na ciepło i dorzucić do niej kulkę lodów. Świetnie smakuje na zimno, nie wiem jaki smak ma na drugi dzień, bo u nas zniknęła w kilka chwil(...)odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy okrągły placek i przekładamy do formy do tarty (moja ma 24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy do zarumienienia, ok 15 minut w 180 st. C Ja piekłam na papierze do pieczenia, ale tak naprawdę w tym przypadku jest on zbędny. Jabłka: 5-6 dużych
Cynamonowe szczęścieNajlepsze na ciepło z rozpływającym się masełkiem... Składniki (12 sztuk): Chlebki: 350 g mąki + spora ilość do podsypywania 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g jogurtu greckiego 100 g mleka Masło czosnkowo-ziołowe: 2 ząbki czosnki 40 g masła zioła: tymianek, cząber, rozmaryn, najlepiej świeże Przygotowanie ( w zależności od patelni(...)obie połówki na 6 części - Ulepić kulki ( powinny być wielkości piłki golfowej) z każdej z 6 części ciasta - Kulki rozwałkować na placki grubość 3 mm - Placki ponacinać ostrym nożem w równoległe paski zostawiając 3 cm brzeg - Piec po 2-3 minuty z każdej strony na patelni. Jeśli macie patelnię grillową to jest to dobry moment na jej wykorzystanie
Pora na pora i pomidoragrzybowej. O dziwo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, co jest fenomenem, jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe. Bez obaw możecie zabrać ze sobą do pracy, bo mimo że cebula gra tu główne skrzypce to jest ona podsmażana, następnie duszona i pieczona, więc cały swój „smrodek” traci i zostawia lekko słodką nutę. ps. Dziekuję Czesiu, Misiek zachwycony, jest(...)każdej części uformuj okrągły placek (wałkując lub rozciągając w jak pizzę), a na środku umieść porcję farszu cebulowego (kopiasta łyżka). Całość posyp makiem. Gdy cebularze będą już przygotowane odstaw je jeszcze na 15 minut aby podrosły. Rozgrzej piekarnik do 180 C i piecz cebulaki około 20 minut (do ładnego przyrumienienia) na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu). Artykuł Cebularze/cebulaki
greenscarfbardzo, bardzo długo! A żeby torcik różany był naprawdę różany upiekłam go z dodatkiem jadalnej wody różanej, która nadała pięknego aromatu. Dodatkowo nasączyłam ciasto nalewką z kwiatu czarnego bzu, co sprawiło, że mój mały torcik stał się prawdziwą kwiatową ucztą! Koniecznie podajcie go najbliższym i zasmakujcie się w mojej słodkiej biało-różowej kompozycji :) Biszkopt różany: - 5 jaj - 5 łyżek cukru(...)opadło i było dalej ładnie napowietrzone. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę w piekarniku, żeby biszkopt nie opadł. Biszkopta kroimy na dwa placki. Z każdego wycinamy foremką mniejsze koła tak. Gotowe kółeczka nasączamy obficie. Nie tylko staną się miękkie, ale wzbogaca się
Sajkofanka smakuPizza bianca z pieczarkami i mozzarellą bez sosu pomidorowego to kolejny pyszny, lecz nieklasyczny pomysł na pizzę. Ponieważ jestem wielką fanką tego dania, równe wersje pizzy często goszczą na moim stole. Ta jest jedną z bardziej udanych. Składniki na pizzę bianca z pieczarkami i mozzarellą (duży placek, który piekłam na blaszce do piekarnika): Ciasto: 500 g mąki
e-PrzepisyKulinarneZapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!męża, bo cały czas ją skubią z placka i zjadają :-). Ciasto bardzo szybkie i proste, z moimi małymi zmianami. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem łączymy, mieszamy łyżką i wylewamy na blaszkę. Do tego owoce i kruszonka , no i pieczemy :). Ja ciasto zrobiłam bez białej czekolady (tą wersję wykorzystam przy najbliższej okazji(...)Składniki ciasto blaszka 24x34 cm: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru trzcinowego 0,5 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 laski wanilii jagody Kruszonka: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru 30 g masła Wanilię przecinamy i wyjmujemy z niej nasionka, które wcieramy w mąkę (rozprowadzą się nam wtedy
kruche babeczkiogórka i szynkę a drugą częścią (tą bez farszu) ketchupem do wewnątrz nakryć tą pierwszą tak by farsz zamknąć w środku. Placek pizzy podzielić na paski o szerokości około 3-4 cm i każdy kawałek zawijać jak świderek. Tak przygotowane paluchy wkładać do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Smacznego! :-) Pozdrawiam ciepło
Poezja Smaków - blog kulinarnyIdealny przepis na racuszki bez dodatku drożdży, choć ja akurat lubię te na drożdżach. Składniki: 1 jajko ok 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru
Kuchnia domowa Anilodówki, by mięso się zamarynowało. Każdy placek tortilli wyłożyć serem Gouda i oprószyć startym parmezanem. Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu, bo dość oliwy jest w marynacie), wrzucić kurczaka i podsmażyć. Następnie nałożyć go na połowę tortilli, a następnie złożyć tortillę na pół. Rozgrzać elektrycznego grilla (lub patelnię grillową) i piec tortillę przez ok. 2-3 minuty aż ser się
Kulinarne Przebojemałej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki. Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe 1 kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie: Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu
Walijskie Pichcenie