Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe - kuchnia podkarpacka Przekładane placki to specjalność kuchni naszego regionu. Przekładamy ciasta drożdżowe, placki na amoniaku i klasyczne kruche ciasto, ale smaczne są też przekładane placki biszkoptowe. Niektóre z ciast przekłada się przed pieczeniem, inne zaś dopiero po upieczeniu. Te drugie z reguły przekłada się gorącymi jabłkami lub smażonym serem. Wśród wielu odmian(...)ciast przekładanych natknęłam się na taką, której wcześniej nie znałam: kruchy placek przekładany jabłkami i masą orzechową. Ciekawostką jest tu fakt, że do przełożenia upieczonych kruchych placków używa się dwóch mas, z których jedna jest gorąca, a druga chłodna. Ciasto odstawione na kilka/kilkanaście godzin mięknie za sprawą temperatury jabłek i wilgoci zawartej w obu masach. Dzięki temu ciasto
Trzeci talerzstronę, sprawdzając co w kuchni mam. A, że trochę różnych rzeczy mam to placki wyszły najprostsze z najprostszych i to jeszcze smażone bez tłuszczu. Tak, do ciasta dodałam trochę masła więc zastanawiałam się czy wyjdą bez dodatkowego tłuszczu. Część placków została, więc zabrałam je do pracy w towarzystwie syropu klonowego. Placuszki kukurydziano – pszenne(...)kefiru ( może być maślanka, jogurt ) 2 szklanki mąki kukurydzianej 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 4 łyżki masła Do dużej miski wlałam kefir, dodałam wszystkie pozostałe składniki i zamieszałam. Odstawiłam na chwilę. Na gorącą patelnię* łyżką nakładałam porcję ciasta, po chwili ( tak maks 3-4 minuty) przekładałam
Kuchnia na wzgórzususzonej żurawiny 170g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1 jajko dobra szczypta soli Wszystko wymieszać w misce i wyrobić na ciasto. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha i następnie rozpłaszczać na placki, mniej więcej jednocentymetrowej grubości. Można oczywiście ciasto wałkować i krążki wycinać, ale bez wałkowania jest prościej i szybciej. Placki smażyć
stajnia gołębie od kuchnioctem i śmietaną. Rozwałkowałam ciasto na placek około 2 cm. Wykraiwałam koła szklanką. Na koniec smarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem. Możecie je posypać dowolnymi ziarnami lub makiem. Piekłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut w temperaturze 190 stopni. SMACZNEGO! Polecam upiec chleb. CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA CHLEB WIELOZIARNISTY
potrawyregionalneBlat obsypać mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzą 3 pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników... Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść do nagrzanych płytkach szamotowych (30 min piekarnik na maxa bez termoobiegu). Piec w wysokiej temperaturze przez
MarciochaKucharzyskondensowanego Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników(...)następnie wykałaczką zrobiłam jeszcze dodatkowo takie esy -floresy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przekroić na połowę. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podsmażyć , dodać masło i galaretkę [ suchą -bez rozrabiania].Wymieszać , lekko przestudzić i wyłożyć na jeden placek biszkoptu.Galaretkę rozrobić w 1 szkl.wody.Mleko skondensowane ubić
Moje domowe kucharzenieograniczona. Córka szukająca zajęcia, snując się po kuchni, pomyślała o ciasteczkach. Wycinanie, wałkowanie, pieczenie na raty kilku blach. Pod wpływem mego protestu, zgodziła się na opcję zastępczą. Uproszczoną. Jedno, duże ciastko. Okragłe, chrupiace, maślane, z jabłkiem. Bez wyciągania foremek. Szybko, na podwieczorek, z kawałkiem loda. Kawałkiem - nie gałką, bo w zamrażarki tyłach leżały(...)godziny wkładamy do lodówki. Po wyciągnięciu wałkujemy na blacie posypanym mąką, na okrągły placek o grubości około 2 - 3 mm, o średnicy 2 cm większej niż forma na tartę, w której będziecie piec. Wykładamy ( najlepiej posługując się wałkiem ) ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, posypujemy mieszanką mąki i cukru. Jabłuszko pokrojone
Kronika PiekarnikaUwielbiam placki i placuszki. Mogłabym je jeść praktycznie ciągle zarówno na śniadanie i kolację. Dziś chciałabym się podzielić z Wami moim przepisem na ich zdrowszą
Słodkie okruszkiDużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy krótko rękami. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków, każdy formujemy w kulkę po czym rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek – maksymalnie powinnien mieć 4 milimetry grubości. Na połowę każdego placka wykładamy po łyżce sosu pomidorowego(...)równych kawałków, aby w każdym pierogu było tyle samo. Część ciasta bez farszu naciągamy na wszystkie składniki i dokładnie zlepiamy brzegi – zalepiamy jak pierogi, na ścisło, tak aby nie podszedł i nie wyszedł nam farsz. Zlepione pierogi układamy w pewnych odstępach na blaszce do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż staną się
Smaczna Stronałyżeczki proszku do pieczenia (ok. 18g) – 1/2 łyżeczki soli Mąkę przesiać dwa razy razem z proszkiem do pieczenia, w środku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wlać oliwę, dodać sól, rozmaryn i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać, zagnieść miękkie ciasto i wyrabiać przez kilka minut. Z zagniecionego ciasta uformować okrągły placek. Na środek placka wyłożyć pokrojone oliwki(...)równomiernie wmieszać oliwki w ciasto. Uformować okrągły bochen, odcisnąć dowolny wzorek na wierzchu albo naciąć krzyżykiem na środku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego Damper Damper- australijski chleb z oliwkami i rozmarynem (bez drożdży) Damper- australijski chleb z oliwkami i rozmarynem (bez drożdży) Artykuł Damper- australijski chleb z oliwkami i rozmarynem
Smaki ArmineCiasto drożdżowe, bez wyrabiania jest świetnym pomysłem dla zapracowanych lub leniwych czy w ogóle niepiekących. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po
Ana Mari's worldłyżki stołowe na duże placki, na małe placuszki po 1 łyżce stołowej). Podawać z ulubionymi syropami, owocami lub miodem. Smacznego Placki kokosowo- waniliowe na ricotcie Placki kokosowo- waniliowe na ricotcie Placki kokosowo- waniliowe na ricotcie Placki kokosowo- waniliowe na ricotcie Artykuł Placki kokosowo- waniliowe na ricotcie (bez cukru) pochodzi z serwisu Kulinarne życie
Smaki Armineproste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam szybki i łatwy w przygotowaniu placek na maślance z owocami i kruszonką .Ciasto wyrabiamy mikserem . Moje wymiary blaszki : 20 x 35 cm. Placek na blaszce(...)należy użyć mniejszej formy ! Potrzebne składniki : 2 jajka, 1 niepełna szklanka cukru kryształ, 1 szklanka maślanki naturalnej np. Koło, 2,5 szklanki mąki pszennej Basia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delekta, szczypta soli, Sposób przygotowania : Jajka mikserem ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy na przemian maślankę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą
Pysznosci Babci Basiużyć dwóch spodów. Składniki ma masę czekoladową: 200 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremowej 30 % ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: małe bezy Sposób wykonania: Ciasto: • Masło zmiksuj z cukrem pudrem dodaj jajka cały czas miksując na wolnych obrotach. • Gorącą kawę, mleko(...)solą i kakao aż do zakończenia składników. • Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj margaryną, oprósz mąką. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 30 minut ( do suchego patyczka ). • Czynność powtórz z drugim plackiem. Masa: • Śmietanę ubij na sztywno. • Czekoladę połam na kawałki wrzuć do rondelka
Darcia w kuchnizwracacie na to uwagę czy nie wychodzicie z założenia ze nie ma co się w życiu ograniczać i "świrować" ? Dajcie znać w komentarzach. ;) Domowa tortilla wychodzi elastyczna oraz bez chemii, która notorycznie jest dostarczana nam w tej sklepowej wersji. Serdecznie polecam ! Składniki: Szklanka mąki pszennej/ moze byc pełnoziarnista szczypta do dwóch soli łyżeczka oleju Pół szklanki CIEPŁEJ(...)uformować kule, podzielić na 8 części. Każdą część także formujemy na kształt kuli i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Placki pieczemy na patelni - pieczemy bo na patelnie nie lejemy w ogóle oleju ! to ważne ! Jak widzimy ze placek jest w miarę upieczony po jednej stronie obracamy i robimy to samo z drugiej. Tortillę można łączyć
Justa próbuje gotować