Świąteczna szarlotka to świetny pomysł na słodką przekąskę podczas rodzinnych imprez, jest łatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje
Smakowite Daniałyżki jagód Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do misy lub dzbanka blendera i blendujemy na gładką masę. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię, następnie nakładamy pół łyżeczki jagód na placek. Smażymy na suchej patelni z obu stron, przekręcamy w momencie gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Po każdej porcji usmażonych placuszków dobrze jest przetrzeć patelnię suchym ręcznikiem papierowym
Życie zaczyna się w kuchniWakacyjne lenistwo mnie dopadło... Nie mogę się zebrać, żeby coś sensownego napisać, ale za to mam dla Was przepis na proste i pyszne ciasto. ;) Ta tarta była u nas numerem jeden zeszłych wakacji, znika błyskawicznie (dlatego mam tylko zdjęcie ostatnich ocalałych kawałków (; ). Gorąco polecam! Składniki: Spód: 100 g drobno mielonej mąki pszennej z pełnego przemiału 100 g mąki krupczatki(...)szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię aluminiową. Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180C. Zimne ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na cienki placek (ok. 3 mm). Przełożyć do formy, docisnąć, gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut. W tym czasie przygotować wypełnienie. Nadzienie porzeczkowo-migdałowe: 500 g czerwonych porzeczek
Pełny talerzpieniadzem i kariera. Ale los zdecydwal inaczej, a ja zyje w duzym miescie. Podporzadkowalam sie wiec panujacym tu zwyczajom. Dzis postanowilam zwolnic, udac sie do kuchni i tam upiec proste, ale pyszne ciasto. Z samego rana, nim zar zaczal lac sie z nieba wzielam moj kosz wilkinowy i poszlam na targ. Nakupowalam cala mase letnich przysmakow, a wsrod nich jagody(...)zrobilo sie cicho. Zamarlam z przerazenia, bo moje cudowne ciasto pieklo sie w piekarniku na prad wlasnie. Minelo dosc sporo czasu nim wszystko wrocilo do normy. Stracilam nadzieje, ze placek da sie jeszcze uratowac, ale dopieklam je tak jak nakazywal przepis.Na szczescie ciasto jakos znioslo te wszystkie niedogodnosci i wraz ze sokiem malinowym smakowalo tak jak to sobie wyobrazalam
Przysmaki KarolkiSkładniki : 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej 2 jajka 1 masło lub margaryna "Kasia" 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżeczki
Proste Potrawywzdłuż, ale nie do końca, tylko tyle aby udało się usunąć pestkę, na jej miejsce wsypujemy trochę cynamonu. Zmykamy śliwkę i każdą oblepiamy porcją ciasta. Najlepiej uformować w dłoni placek, na środku ułożyć śliwkę i zawinąć w nadmiar ciasta. Knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy posypane cukrem i cynamonem i polane roztopionym
Quinoa Raz!Smakowite mini pączki z ziemniakami, posypane cukrem pudrem, to kusząca propozycja na tłusty czwartek i nie tylko. Te mini smakołyki są bardzo prostą w przygotowaniu przekąską dla wszystkich amatorów słodkości. składniki na około 50 sztuk 50 dag mąki pszennej 50 dag ugotowanych ziemniaków opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 50 ml mleka 50 g drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżka(...)przepuszczamy przez praskę lub mielimy, dodajemy jajka i wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozczyn, cukier waniliowy, ocet i miękkie masło. Dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na dość gruby placek o grubości około 1,5- 2 cm i kieliszkiem wykrawamy z niego krążki, które formujemy w małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu
Smakowite Daniadłuższego czasu, zawsze jednak w przepisach znajdował się jakiś składnik, którego nie da się znaleźć lub jest znaleźć ciężko (syrop kukurydziany, glukoza cukiernicza w płynie) w końcu znalazłam bajecznie prosty sposób: czekolada + miód. Pozostało jedynie wypróbować czy działa w praktyce. Użyłam 3 różnych rodzajów czekolady: gorzkiej, mlecznej i białej (tak, tak wiem, że to nie jest tak naprawdę czekolada). Gorzka(...)miodem, nie mieszamy zbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.Masę czekoladową (nie może być gorąca) przelewamy na folię, zamykamy brzegi i rozgniatamy ręką, tak żeby uzyskać cienki placek. Odstawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin.Po około 12 godzinach w folii czekolada jest gotowa do użycia. Jeśli wydaje się być zbyt miękka, żeby wyciągną
Ciastkozercyprostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku ciastek. Są one jasne, mają tylko lekko zrumienione brzegi. Taki ich ... urok :)) Składniki: 1 kostka prawdziwego masła (200g(...)miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180st ok 15 minut
Walijskie PichcenieDziś przedstawiam przepis na tartaletki z bitą śmietaną i borówkami amerykańskimi. Polecam je szczególnie smakoszom słodkości. Delikatne, kruche ciasto doskonale komponuje się ze śmietaną i borówkami
Smakowite DaniaSałatka w tortilli – pyszny pomysł ! Sałatka w tortilli a dokładnie w miseczce z tortilli. Taką sałatkę jadłam wieki temu w Bostonie będąc w pewnej
Kuchnia na wzgórzuPomysł na ten piernik powstał już dawno tylko trochę za późno go zrobiłam bo w wigilie był jeszcze lekko twardy, ale smakował wyśmienicie ;) a chrupiąca skórka
Gotowanie...to proste !Placki z twarogu znane w kuchni małopolskiej jako małdrzyki krakowskie. Jestem ich zdecydowaną fanką! Pulchne, kształtne, podane z cukrem pudrem, konfiturą, polewą, miodem, syropem. Dzieci je uwielbiają! – zaliczam do nich moją córkę, która zajadała małdrzyki bez dodatków. Dziś małdrzyki krakowskie w wersji mniej słodkiej, do której pasują wszelakie sosy, np. pomidorowy, serowy, gulasz warzywny lub mięsny z delikatnego(...)przyprawę do piernika lub wanilię co wzbogaci dodatkowo smak placuszków. Są świetne w tych wersjach, zakochacie się, polecam! Zakochana po uszy w takich potrawach zapraszam na małdrzyki krakowskie – proste, smaczne, domowe, wyjątkowe placuszki z twarogu. SKŁADNIKI: (na ok. 25 szt.) 500 g białego sera, u mnie półtłusty twaróg 50 g masła 4 jaja 4 łyżki śmietany, u mnie
Zasmakuj Kuchnipiekarnika 7. Obsmażyliśmy bakłażana 8. Podprażyliśmy kuskus i zalaliśmy go wodą 9. Z kurczaka zdjęliśmy ciężar i odwróciliśmy piersiami do góry 10 Zrobiliśmy ciasto na pizzę i pierwszy placek był gotowy 11. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika do nagrzanego pieza trafiła pizza 12. Przygotowaliśmy drugą pizzę, która trafiła do pieca na miejsce pierwszej 13. Przygotowaliśmy kuskus pod parmezanem, który
Niedzielny kucharzProste ciasteczka, które każdemu umilą popołudniową kawkę :) To ostatnio absolutny hit w naszym domu. Smakują każdemu, a co najważniejsze możemy dowolnie zamienić użyte orzechy - laskowe, włoskie, arachidowe, migdały, pistacje czy w nawet worka kokosowe - opcji mamy wiele. Tak więc z jednej receptury możemy otrzymać wiele różnych ciasteczek niewielkim kosztem. SKŁADNIKI: 400 g mąki 200 g margaryny 150 g cukru pudru(...)koniec dosypujemy 2 łyżki orzechów oraz śmietanę. Wyrabiamy na gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm placek i wycinamy ciasteczka. Układamy na posypanej mąką lub wyłożonej papierem blasze. Smarujemy mlekiem lub jajkiem i posypujemy pozostałymi orzeszkami. U nas część posypana została migdałami. Pieczemy przez 10 minut
Kuchnia od dwojga