czas na ciasta z owocami sezonowymi I gdy tylko pojawiają się śliwki - od razu mam ochotę na placek, zwykły, tradycyjny placek ze śliwkami oprószony cukrem pudrem. Mniam! Najbardziej lubię właśnie takie proste przepisy - ciasto zrobione w ciągu 15 minut i już się piecze! Składniki: 4 jajka szklanka cukru 6 łyżek oleju 2 łyżki wody łyżeczka
dobra gospodyni dom wesołym czynisobą gdybym nie dodała czegoś od siebie, toteż i tym razem pokreśliłam smak odrobiną ziarna sezamowego. Wyszło zdrowo, pysznie i nieco odmiennie. Placek jest przysmakiem pochodzącym z kuchni liguryjskiej i toskańskiej. Przygotowywany w prosty sposób na kształt okrągłego, płaskiego wypieku. Najważniejszym składnikiem jest tutaj wspomniana mąka z nasion ciecierzycy, której zalety można by wymieniać bardzo długo. Prócz tego
vaniliowoczekoladowaCiasto na pizzę Grecy byli pierwsi Jednak zanim Włosi zaczęli wypiekać pizzę, robili to przed nimi Grecy, którzy jeszcze przed naszą erą piekli placki z dodatkiem oliwy, ziół i czosnku. Z zasady było to proste jedzenie dla ubogich ludzi. Po odkryciu przez Krzysztofa Kolumba Ameryki do Europy trafiły pomidory. Z czasem zaczęto je wykorzystywać do produkcji sosu do pizzy
Jakugotujesz.plplacki i tak będą pyszne i chrupiące. Smażymy duże placki, wprost z patelni układamy na ręczniku aby odtłuścić. Na każdy placek nakładamy porcję sosu, posypujemy kostką z pomidora i natką pietruszki. Proste? Nawet bardzo, a ile w tym smaku i wspomnień. Ta wersja sosu była stosowana gdy kiełbaska się kończyła. Gdy było jej więcej, każdy
Dieta moja pasjakuchnia włoska jest smaczna, uniwersalna i prosta to już wiemy. Teraz czas wprowadzić kuchnię mieszaną czyli nasze placki ziemniaczane w wersji wypasionej i sos pomidorowy zrobiony zgodnie z e -book #smakjęzyka . Na którym znajdziecie nie tylko ten, ale i wiele innych włoskich przepisów, tak po włosku jak i po polsku. Kto chce się uczyć języków i poznawać
Dieta moja pasjaKolejne ciasto z wykorzystaniem letnich owoców. Tym razem padło na śliwki węgierki, które idealnie nadają się do wypieków. Placek jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego polecam go leniuchom lubiącym proste i niezawodne przepisy. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkapatelni. I tak myśl do głowy przyszła, aby upiec jeden wielki i zwinąć. Udało się, a po przełożeniu kremem borówkowym na mascarpone (niebywale prostym i pysznym) powstała świetna rolada naleśnikowa! Aby takie wielki, naleśnikowy placek dobrze się zwijał nie może być zbyt przesuszony (pieczemy bez termoobiegu), a w cieście nie omijajcie oleju jako składnika - uelastycznia ciasto. P.s. Na zdjęciu
Kolorowy PrzepisownikCzechach ,no i w Polsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz to placek drożdżowy ,tradycyjnie pieczony w piecu chlebowym ,a obecnie szybko na głębokim oleju. Langosza kocham bo jest kaloryczny ,tłusty, podnosi poziom cholesterolu ,żołądek go nie lubi
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj mam imieninki, więc zapraszam na ciacho miodowe z toffi – imieninowe. Te pyszne miodowe placki przełożone śmietaną i posmarowane toffi zawsze wywołują błogi uśmiech na twarzy. Proste, klasyczne ciasto idealne do porannej kawki-na dobry początek dnia:) Miodowe z toffi Ciasto 50 dag mąki 0,5 szkl cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 15 dag miodu(...)wodą i gotować 3 godziny (puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie). Śmietanę ubić na puszystą masę, dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem śmietankowym przełożyć ostudzone placki. Na wierzchu rozsmarować ostudzone ugotowane mleko i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce. Najsmaczniejsze po dwóch dniach, kiedy placki zmiękną. Artykuł Miodowe z toffi pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa KuchniaRacuchy z jabłkami to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, którą w szczególności lubią dzieci, choć mnie to uwielbienie nadal pozostało:) Na dodatek składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni, więc można je przygotować spontanicznie lub jeśli brakuje nam pomysłu na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru(...)potem wykrawamy z nich środki, usuwając gniazda nasienne. Kolejno obtaczamy dokładnie plastry jabłek w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 minuty. Wszystkie placki układamy na blaszce i wkładamy jeszcze do piekarnika na około 15-20 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego
Symfonia smakowaProsty przepis na gulasz wołowy Gulasz wołowy to świetna propozycja na obiad, smakuje bardzo dobrze zarówno jako dodatek do kasz, placków ziemniaczanych czy klasycznych ziemniaków z wody. Przedstawiam Wam najprostszy przepis, składający się jedynie z mięsa, pysznego i aromatycznego sosu oraz zeszklonej cebulki. Przepis jest prosty, za to sos świetnie broni się smakiem. Jest to nasz domowy sposób przyrządzania gulaszu
Taste and CookWytrawne placki z ciecierzycy, podane z jogurtem naturalnym z koperkiem. Bezglutenowe, bez mąki i proste w wykonaniu. czas start. do piątku. Bezglutenowe placki/pancakes z cieciorki (ciecierzycy) z jogurtem naturalnym z koperkiem Przepis: własny / 1 porcja / 50 g suchej ciecierzycy jajko szczypta soli dwie szczypty pieprzu opcjonalnie: ulubione przyprawy Ciecierzycę zalać wieczorem 150 ml zimnej wody. Po 12 godzinach(...)przepłukać. Namoczoną cieciorkę, jajko, sól, pieprz (i ulubione przyprawy) zmiksować blenderem na w miarę jednolitą masę (mogą być grudki). Patelnie rozgrzać z niewielką ilością oleju i smażyć placki około 2 minut na średnim ogniu z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego
tost z dżememwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Jest to bardzo prosta i szybka przekąska, która oprócz smaku - zachwyca wyglądem. Kruche blaty można przełożyć przeróżnymi składnikami, akurat tym - na co macie ochotę. Ja tak na szybkiego użyłam żółtego sera, który rewelacyjnie połączył moje gigantyczne ciastka, a później kusząco rozpływał się(...)ustach. Taki przekładaniec idealnie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu. Wystarczy puścić wodze fantazji i stworzyć własne ciacho! Moje placki mają ozdobny wzór, dzięki wałkowi od Stodola . Uwielbiam go, ponieważ taki gadżet potrafi z prostej rzeczy stworzyć coś wyjątkowego. Dzięki dobrej jakości i odpowiedniemu ciastu - wzory zawsze się udają. Nawet za pierwszym razem nie miałam z tym problemu
Di gotujePrzepis na farinatę podpatrzyłam na stronie Facet i Kuchnia . Jest to placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek. Bardzo prosty, bardzo zdrowy i całkiem smaczny. Może z powodzeniem zastąpić pieczywo, lub pizzę ;) Z dodatkami możemy sobie do woli eksperymentować, ja postanowiłam zrobić wersję z quinoą i niebieskim serem pleśniowym, którego resztka zalegała mi w lodówce(...)pieczenia. Posypujemy quinoą, plasterkami oliwek, kaparami, piórkami cebuli i kawałeczkami suszonego pomidora. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na około 20 minut. Parę minut przed końcem pieczenia posypujemy placek kawałkami sera pleśniowego. Smacznego
Quinoa Raz!Delikatne placki z jabłkami...Puszyste, złociste, mięciutkie.Z zatopionym plasterkami jabłek.Oprószone cukrem pudrem.Proste, szybkie, pyszne!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;2 szklanki mleka (u
Gospodyni Miejska