Lubimy od czasu do czasu słodkie kolacje. Dzisiaj padło na placki z jabłkami, które dość często jadaliśmy w Al-Khobar. Przepis jak zwykle bardzo prosty, a efekty..... ? Niebo w gębie :D Składniki 500 ml jogurtu naturalnego (w Arabii Saudyjskiej używaliśmy labanu zamiast jogurtu) około 1 szklanki mąki pszennej (ilość użytej mąki zależy od gęstości jogurtu - otrzymane ciasto powinno mieć(...)mąki. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 5-8 mm. Każdy plaster zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor. Usmażone placki odsączyć z oleju na papierowym ręczniku. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWszelkie placki, placuszki na słono, czy słodko to idealny pomysł na śniadanie, lunch, czy przekąskę do pracy i szkoły. Zazwyczaj są one proste w wykonaniu, nie zabierają dużo czasu, a sprawiają, że jesteśmy syci przez kolejnych kilka godzin. Jedząc je, nie musimy kombinować z nożem i widelcem, a możemy po prostu chwycić je w rękę i zajadać(...)razem, proponuję Wam przyrządzić rewelacyjne placki z kalafiora. Najlepiej smakują z domowym sosem tzatziki. Na co czekasz? Do roboty! Składniki na 5-6 porcji: – 1 kalafior (ok. 600-700g) – 1 mała cebula – 4 średnie jajka – 3 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej) – 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę – sól i pieprz – szczypta gałki
Be Fit Be Strongjogurtowym mogą też stanowić samodzielnie danie. Ich wykonanie jest bardzo proste. Ja zrobiłam je z brązowego ryżu, który jest zdrowszy ale mniej kleisty. Trzeba więc taki ryż znacznie dłużej gotować. Jeśli jednak zostanie Wam trochę białego ryżu z obiadu możecie go również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania takich placków. Placki usmażyłam na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
Wiem co jemBłyskawiczny krem z dyni to rozgrzewająca zupa idealnie pasująca na chłodne zimowe wieczory. Pokażę Wam jak w kilku krokach przygotować to danie i zachwycić domowników. Pamiętajcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rozgrzewająca zupa z dyni to propozycja na chłodne jesienno – zimowe wieczory. Zupa z dyni jest bardzo aromatyczna z delikatną ostrością imbiru i papryczki chilli –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!małe dziecko, uwielbiam wszystkiego rodzaju placki, placuszki, placuszeczki 💜💚💙😍 Mają wiele zalet. Pierwszą z nich jest to, że są banalnie proste i może zrobić je każdy. Drugą zaletą są najprostsze składniki, które praktycznie zawsze mamy w domu. Oczywiście są smaczne i możemy je jeść z ulubionymi dodatkami. Nie przywierają do patelni i szybko się smażą. Mojej małej
Kuchnia Paulettesfarszem ze szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą (dzięki której nie musimy solić potrawy). Proste i pyszne. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: 3- 4 placki do tortilli (występują w różnych wielkościach) Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów w oleju z pieprzem marynowanym (polecamy firmy Ole! ) ½ opakowania fety
Kolizje SmakówKolejna imprezowa przekąska podpatrzona u znajomych. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a przy tym smaczna i zdrowa. Składniki na imprezowe tortilki (3 placki): 2 pomidory kilka liści sałaty (może być mieszanka sałat) kilka plastrów sera żółtego kilka plastrów szynki ser do smarowania (ja użyłam Almette ziołowe) 3 placki tortilli Nie napisałam precyzyjnej ilości składników, ponieważ jest ona dowolna
Karola gotujeksiążki? Na pewno gofry owsiane, jabłka z granolą, budyń z ryżu, surówka z natki pietruszki i sałatka z cieciorki czy pieczeń Salomona. Proste i pyszne wydaje się mleko kokosowo-owsiane czy kukurydziane. A na deser? Placek z dynii i bułeczki jabłkowo-owsian Naturalna kuchnia wegetariańska Autor: Carolin Mueller-Pawlak Wydawnictwo: Źródła Życia Data premiery: 2017 Ilość stron: 170 Okładka
Ugotowane pozamiatanePyszny deser, który z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. Prosty i szybki w przygotowaniu, co jest najważniejsze w ciastach. Zróbcie, a nie pożałujecie. Placek o 2 masach BISZKOPT 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 750 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kakao DODATKOWO: kilka paczek
Gotuję TestujęFuczki to pomysł na proste, tanie i wegetariańskie danie. Nazwa dania wywodzi się z Bieszczad i są to placki z ciasta naleśnikowego wraz z dodatkiem ugotowanej kiszonej kapusty. Fuczki będą świetnie smakować podane ze śmietaną jak i ulubionym sosem, np. pieczarkowym, pieczeniowym. Składniki na porcję dla 2 osób: 250 g kiszonej kapusty 1 szklanka mąki
Ugotowaćdziś bez mniejszej ani większej zwłoki. Latem stricte patriotyczny w sam raz do prawa konstytucyjnego. Zimą międzynarodowy iście rodem pasujący do prawa międzynarodowego . Prosty jak konstrukcja cepa,zawsze pasujący-sos pomidorowy. Już wkrótce-tajemny sekret placków, ryby i studenty głosu nie mają, Składniki: oliwa z oliwek/olej co kto lubi puszka pomidorów/2-3pomidory żywe cebulka 2ząbki czosnku opcjonalnie : pieczarki albo cukinia
Fiolka w kuchniciekawym produktem, który widziałem często w sklepach, ale po niego nie sięgnąłem, były produkty firmy Sys Dania Babci Zosi. Są to zupy, placki, dania z kaszy i ryżu, które składają się wyłącznie z naturalnych surowców. Bardzo proste w przygotowaniu i w sam raz na szybki obiad :) Choć ja osobiście wole sam gotować, może Was one zainteresują :) Zupa z soczewicy
Parowar FacetaPrezentując kiedyś przepis na proste szkockie shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i dużych prostokątów ciętych na paluszki. Ten duży okrągły placek dzielony na trójkąty nosi nazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści
Grahamka, weka i kajzerkaSmakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Jajko do posmarowania Ziarna do posypania paluchów. Wykonanie dziecinnie proste. Wszystkie składniki zagnieść ,odstawić na 30 min do lodówki. Ciasto wywałkować na cienki placek i pociąć na paski. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać tym co nam w duszy gra ,np .gruboziarnistą solą morską ,ziarnami słonecznika, sezamem
Kulinarny karnet Christophera