wałka dzielimy na 5 jednakowych kawałków. Kawałki rozpłaszczamy po kolei w dłoniach na placek i cienko wałkujemy – starajcie się, żeby środek placka był minimalnie grubszy niż jego brzegi. U Chińczyków wygląda to na mega proste – nie będę ukrywać, że po kilku podchodach do robienia bao moje zawijanie sakiewek dalej pozostawia wiele do życzenia W lewą dłoń bierzemy(...)placek z wywałkowanego ciasta, na środek nakładamy porcję nadzienia. Z lewej dłoni robimy koszyczek w którym trzymamy bao, a kciukiem i palcem wskazującym prawej dłoni zamykamy ciasto, zbierając je z brzegów w falbankę, ruchem odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. To samo można zrobić jeszcze wygodniej (i ja tak robię to najczęściej, choć Chińczykom najwygodniej w dłoniach – mają wprawę, robią
Karo in the KitchenMoja własna wersja placka zbójnickiego, dużo lżejsza od oryginałów, które można zamówić w publicznych jadłodajniach. Zawiera mało tłuszczu, chude mięsko i jest raczej mało kaloryczny
Ze smakiem bez glutenuplacki z sera białego i banana z dodatkiem mąki ryżowej. W sumie mąki ryżowej do placków użyłam po raz pierwszy. I praktycznie żadnej różnicy w smaku placków w stosunku do mąki pszennej nie zauważyłam. Może to zbyt mała liczba zjedzonych placków a może zbyt wczesna pora… W każdym razie placuszki są bardzo proste do zrobienia i polecam
Mieszam w GarnkuPlacki ziemniaczane Co placki ziemniaczane robią na blogu ze słodkościami? Odpowiedź jest prosta, u mnie w domu od kiedy pamiętam jadło się je obsypane cukrem i dodatkiem kwaśnej śmietany. Ale oczywiście można je też jeść w wersji wytrawnej. Składniki: 1,5 kg obranych ziemniaków 2 główki cebuli 1 jajko 4-5 łyżek mąki sól i pieprz do smaku(...)należy dodać więcej mąki) oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać i smażyć średniej wielkości placji na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po upieczeniu warto odsączyć placki z nadmiaru oleju na ręcznikach kuchennych. Placki podawać z cukrem i kwaśną śmietaną. Smacznego
My sweet a lifemiłośników zdrowych, razowych produktów. Tortille w odróżnieniu od meksykańskiego oryginału z mąki kukurydzianej, przygotowałam w zdrowszej wersji z razowej mąki orkiszowej. Jest dziecinnie prosta do zrobienia i zupełnie nie ma potrzeby kupowania gotowych placków tortilli, bo niestety skład sklepowych nie napawa optymizmem. Tortilla jest mega uniwersalna. To świetny zamiennik pieczywa i produkt wyjściowy do przygotownia następnych meksykańskich specjałów(...)odrobinę więcej mąki. ciasto podzielić na 6 kawałków. Z każdego uformować kulkę, spłaszczyć, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15 minut kulki z ciasta rozwałkować jak najcieniej na placki o średnicy około 20 cm dobrze rozgrzać patelnię i smażyć (bez tłuszczu) po 20 sekund na jedną stronę. Jak tylko zaczną ukazywać się pęcherze obrócić placek na drugą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeść dynię na słodko, jak i wytrawnie. Uwielbiam dynię i na początek podzielę się z tobą najprostszym sposobem na placki dyniowe. Może trochę podobne w przyrządzeniu do placków ziemniaczanych, ale wychodzę z założenia, że im prościej, tym lepiej. Bo proste przepisy to najlepsze przepisy. Mój przepis jest z nasionami chia, bo są one zdrowe i szukam alternatyw(...)jedzenia, bo w smoothie już mi się nudzą ;) Ale placki bez nasion smakują równie dobrze. Placki dyniowe z nasionami chia pół małej dyni (ok. 0,5 kg) średnia cebula 2 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki nasion chia sól, pieprz, papryka słodka można również dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek Przygotowanie Dynię obrać i zetrzeć na tarce
dobra gospodyni dom wesołym czyniŚwietne placki smażone z wątróbki z kurczaka. Indycza wątróbka również jak najbardziej się sprawdzi :-) Mała ilość składników i proste wykonania. - bez mleka - tylko kilka składników Czas przygotowywania: do 30 minut Smażenie: do 30 minut Ilość placków: około 15 sztuk Składniki: • 600 g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk) • 2 średnie
AniaGotuje.pldawna miałem ochotę na coś w stylu meksykańskim. Ostre, pożywne, a przy tym aromatyczne. Do tego proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne. Zrealizowałem dzisiaj - zapraszam na meksykańskie tacos con carne - kukurydziane placki z nadzieniem z wołowiny, sosem z awokado i pomidorową salsą. Przepis, choć nieskomplikowany, można jeszcze uprościć używając gotowych tortilli - choć te nie mogą równać się z samodzielnie(...)odłożyłem na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto podzieliłem na 8 równych części. Każdą z części cienko rozwałkowałem starając się uzyskać jak najbardziej okrągły kształt placków, a następnie smażyłem placki na płaskiej, mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż do ich lekkiego przyrumienienia się - po około 2 - 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki pozostawiłem
Wyprawy kulinarnePlacki ziemniaczane uwielbiam w każdej postaci :) Dziś przygotowałam je z dodatkiem marchewki. Wyszły pyszne! Prosty i szybki obiad, jedynie tarcie ziemniaków jest trochę pracochłonne, ale tym akurat u nas zajmuje się mąż ;) Składniki na 10-12 placków: 8 większych ziemniaków 2 marchewki 1 cebula 1 małe/średnie jajko 1 pełna łyżka mąki pszennej lub jasnej orkiszowej sól olej rzepakowy(...)Startą masę dokładnie odsączyć na drobnym sicie. Zazwyczaj w masie jest dużo wody a odsączenie jest gwarancją smacznych, chrupiących placków bez nadmiaru tłuszczu. Do odsączonej masy dodać jajko, mąkę i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać olej. Placki nakładać łyżką (u mnie ok 2 łyżki na placek). Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Placki
Ze smakiem i z pasjącukrem pudrem to świetny sposób na bardzo prosty i smaczny obiadek lub kolację dla całej rodziny. składniki na około 20-25 placków 1 kg ugotowanych ziemniaków szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka 50 dag jabłek 3 łyżki cukru kryształu olej do smażenia cukier puder do posypania placków przepis Do miski przeciskamy przez praskę(...)wszystko dobrze ucieramy mikserem. Do jednolitej masy ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane ze skórki jabłka a następnie łączymy je z ciastem dokładnie mieszając. Łyżką formujemy małe placki i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem, podajemy na gorąco
Smakowite DaniaNaleśniki to danie proste i powszechnie znane. Moja Mama smaży naleśniki cieniutkie i jasne jak papier ryżowy. Babcia smażyła rumiane, chrupiące i grube. Jedne i drugie były doskonałe, choć z dwóch różnych mas. A przecież zawsze tylko jajka, woda/mleko i mąka. Mieszasz wszystko razem i już. To żadna filozofia. Prawda, czy fałsz? Prawda pod warunkiem, ze pierwsze udane naleśniki mamy(...)zataczając nią w powietrzu niewielkie koła, aby ciasto naleśnikowe było rozprowadzone równomiernie po całym dnie. Nadmiar ciasta odlać do miski. Smażyć na średnim ogniu, aż masa się zetnie. Przewrócić placek na druga stronę i jeszcze krótko dosmażyć. Czynności powtarzać do wykorzystania całego ciasta Smacznego
Pełny talerzW tym roku sezon u nas prawdziwie ogórkowy ;-) Najwięcej ogórków zakisiłam - w całości i jako gotowy przecier na zupę . Z ogórków, które zostały po przygotowaniu przetworów
babka w formieTo jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie cukinii . Pyszne, chrupiące placki - doskonałe zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Najlepiej smakują prosto z
babka w formietortille, ser żółty, szynka, oliwki, pomidor Możemy wykorzystać gotowe placki, bądź też przygotować je samemu ( pod koniec przepisu, dowiesz się jak zrobić domową tortillę). Na 1 placku układamy połowę startego żółtego sera, układamy pokrojoną w kosteczkę szynkę, oliwki i pomidora. Posypujemy resztą sera i przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy. Układamy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu i smażymy(...)dipem Guacamole. Nie wiesz jak zrobić Guacamole? KLIKNIJ po przepis :) JAK PRZYGOTOWAĆ GUACAMOLE Podam Wam też bardzo szybki i prosty pomysł na domowe tortille. Z podanych proporcji wyjdą nam 2 placki. Składniki : 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki gorącej wody, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, oregano. Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy ciasto. W razie potrzeby
Mój Smak na ŻycieProste placuszki orkiszowe wzbogacane w dodatkową porcję białka w postaci wegańskich protein od marki Plantforce ze sklepu Siła Roślin . Są smaczne, nie stwarzają
Zdrowie na języku :P