placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:44/187)

Racuchy drożdżowe z jabłkiem i serkiem waniliowym 783

Cudowne racuchy drożdżowe z kawałkami kwaśnych jabłek. Antonówka pasuje d nich idealnie. Dodatek serka waniliowego sprawia, że placki są delikatniejsze w smaku.  - Racuchy wychodzą grube, puchate i pyszne. - Idealne na śniadanie, kolację, czy nawet posiłek do pracy czy szkoły. Cudownie smakują również racuchy drożdżowe z twarogiem,  które piecze się na patelni bez tłuszczu. Najdelikatniejsze w smaku zaś

AniaGotuje.pl
Drożdżowe racuchy śniadaniowe 202

Dzień dobry!Dzisiaj mam dla Was pożywną śniadaniową propozycję, pyszne, puszyste racuchy drożdżowe, podane z owocami i słodkim syropem. Posiłek bardziej na leniwy weekend, chyba, że

Pora coś zjeść
Racuchy drożdżowe z jabłkami 102

Drożdżowe racuchy  RACUCHY Z JABŁKAMI (siostry Anieli z  Anielskiej Kuchni ) Składniki:  50 dag maki 1 szkl. mleka 4 łyżki cukru 2 jaja 2-4 jabłka 3 dag drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju cukier waniliowy tłuszcz do smażenia Etapy przygotowania:  Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną(...)luźne ciasto dokładnie wymieszać łyżką, dodać jabłka i mieszać, aż zacznie odstawać od miski Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło (aż podwoi swoja objętość  Rozgrzać tłuszcz, nakładać placki łyżką, smażyć na rumiano Usmażone racuchy podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną, lub z serkiem waniliowym :) Smacznego

Aromatyczne Podróże
Domowe Chlebki Pita 1590

Pita to charakterystyczne okrągłe, płaskie, pszenne placki popularne szczególnie w krajach bliskiego Wschodu. W Polsce znane głównie w formie chlebków w których serwowany jest kebab. Pity możemy zakupić w marketach jednak są one dość drogie i co najważniejsze często mają w sobie sporo zbędnej chemii. Domowe chlebki pita samodzielnie przygotujemy dość szybko i  bardzo prosto - takie pity(...)mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy resztę mąki, wody oraz olej i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto (najlepiej w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego) i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie ciasto dzielimy na części i z każdej z nich formujemy kule. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy w celu uzyskania kształtu

Słodka Strona
Racuchy nadziane czekoladą 104

Racuchy z ciasta drożdżowego są wspaniale puszyste, lekko słodkie i nadziane! Sama nie wiedziałam jak to wypali, ale wypaliło i to całkiem świetnie. Zwykle racuchy jadamy

MamaOskarka
Racuchy dyniowe z bananami 131

Dziś to już wielka rozpusta, te racuchy są mega pyszne i szybko znikają. Warto nasmażyć ich więcej bo naprawdę znikają lotem błyskawicy. Przepis zaczerpnęłam od Mariety

Moje Małe Czarowanie
Harcha - marokański chlebek 150

Harcha czyli marokański chlebek. Fajna alternatywa dla zwykłych bułek czy tostów na śniadanie. Można go podawać na słodko i wytrawnie, wybór zostawiam zajadającym. Harcha - marokański chlebek

Moje Małe Czarowanie
Marokański przysmak - Beghrir, drożdżowe naleśniki z miodem 180

Takie naleśniki - placuszki są idealne na śniadanie. Są puszyste i pyszne, polane miodem smakują wybornie. Ja podałam z kremowym miodem faceliowym, o delikatnym i orzeźwiającym smaku

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe racuchy serowe z jabłkiem i gruszką 202

Ten wpis miał się pojawić w piątek, ale w czwartek trafiłam do szpitala i omal nie urodziłam przed czasem... Na temat zagrożenia przedwczesnym porodem zamierzam wkrótce

Anioszek w kuchni
Racuchy serowe 663

Racuchy serowe są bardzo udanym pomysłem na letnią kolację lub śniadanie. Gdy mamy więcej czasu i nigdzie nam się nie śpieszy pozwólmy sobie na spokojne przygotowanie

sierotka maRysia w kuchni
Racuchy z jabłkami 178

Lubię budzić się ze świadomością, że cały dzień mam dla siebie. Mogę się wtedy do woli zastanawiać co zrobić, żeby spędzić go owocnie i wieczorem móc

Przepysznik - BLW i nie tylko
Placek z owocami i migdałową kruszonką 139

Jeśli lubicie dużą ilość owoców, połączenia słodko-kwaśne i migdały, które nadają ostateczny charakter temu wypiekowi - ten placek powinien przypaść Wam do gustu. Kolejny pomysł na ciasto drożdżowe, czyli deser prosty, idealny na weekendowe popołudnie. Można go spakować w koszyk i ukoronować nim wiosenny piknik. Troszkę mi smutno, że nie dostałam rabarbaru, ale trudno.Składniki:350g mąki

W kuchni wieczorem
Ruchanki 1982

Nazwa "ruchanki" słyszana po raz pierwszy zazwyczaj wywołuje przynajmniej uśmiech na twarzach (dlatego ruchanki biją rekordy sprzedaży na Kaszubach w sezonie turystycznym ;) ) A to nic innego jak po prostu drożdżowe racuchy kaszubskie (często z jabłkami), które w 2007 roku trafiły na Listę produktów regionalnych i tradycyjnych ( klik ). Tam dowiedziałam się, że  te racuchy  musiały być najpierw dobrze wyrobione(...)chleb smażyły w postaci okrągłych placków i podawały z cukrem. Obecnie częściej przyrządzane są z mąki pszennej oraz drożdży i w takiej wersji przedstawiam je dzisiaj (stara wersja też pewnie się pojawi). Jest to delikatnie zmodyfikowany przepis regionalny. Racuchy przyrządzone według niego są miękkie i delikatne, po prostu pyszne. Wszystkim lubiącym placki polecam, bo wierzę że też polubicie ruchanki

Pełny talerz
Jak wygląda śniadanie w różnych krajach? 122

jednak i takie regiony, w których ceni się śniadania na słodko, jak np. w Berlinie i Hamburgu. Prawdziwym specjałem kuchni hamburskiej są m.in. słodkie bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego z nadzieniem cynamonowym. Krem Nutella komponuje się z nimi wprost wspaniale! Kanada Kanadyjczyków z wielu regionów kraju łączy jedno – w ciągu tygodnia jedzą w ogromnym pośpiechu. Przygotowanie i zjedzenie śniadania często(...)owoców, soków owocowych, kawy i herbaty. Rosja Śniadania w Rosji są proste, ale pyszne i pożywne. Popularnym daniem śniadaniowym są np. syrniki (małe placki z mąki, jajek i białego sera) oraz bliny, czyli naleśniki drożdżowe, najczęściej mąki gryczano-żytniej lub gryczano-pszennej. Rosjanie lubią jeść je z kefirem i dżemem. Ponadto mieszkańcy Rosji uwielbiają białe pieczywo – mają swój własny

Codogara
9 przepisów na Tłusty Czwartek 90

przed podaniem należy obficie posypać cukrem pudrem. Przepis:  https://ugotowac.blogspot.com/2017/02/faworki-na-jogurcie-naturalnym.html 2. Zakręcone drożdżówki nadziane twarogiem to pomysł na nieco inną formę drożdżowych słodkości. Wbrew pozorom poniższe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy ciasto drożdżowe odpowiednio złożyć i wykroić z niego prostokątne kawałki, które należy okręcić z obu stron wokół własnej osi. Przepis:  https://ugotowac.blogspot.com/2020/02/zakrecone-drozdzowki-z-serem.html(...)słodkie w smaku. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2019/02/mini-paczki-na-bazie-serka-homogenizowanego.html 7. Syrniki, czyli smażone placki twarogowe. Proste i szybkie do przyrządzenia. Do ich przygotowania będzie potrzebować niewiele składników. Syrniki w smaku przypominają pieczony sernik. Placki najlepiej smakują podane na ciepło. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2020/02/syrniki-placki-twarogowe.html 8. Drożdżowe racuchy na bazie jogurtu greckiego z kawałkami jabłka. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie

Ugotować