placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:52/187)

Drożdżowe racuchy z bananami 210

Składniki:300 g mąki40 g świeżych drożdżyszczypta soli1 łyżka cukru1,5 szklanki mleka1 jajko2-3 bananyolejek waniliowyolej do smażeniacukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Mąkę przesiewamy

Kuchnia domowa Ani
Chlebki pita - historia i przepis 251

Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej.  Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze w bardzo wysokiej temperaturze - 230 stopniach, w której ciasto rośnie bardzo gwałtownie

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 154

Składniki na kruszonkę: 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki masła ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie placka: Drożdże rozrobić w odrobinie mleka z łyżeczką cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką z ciepłym mlekiem i rozczynem drożdżowym. Wyrobić ręką ciasto, dodać rozpuszczone masło, aromat i jeszcze chwilę wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić

Tradycyjna Kuchnia
DROŻDŻOWE, BEZGLUTENOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 162

pizze , focaccie , bułki i wiele wiele innych wypieków drożdżowych wyrasta w moim piekarniku! Dziś drożdże znów królowały w kuchni, ale tym razem w innym wydaniu. Przygotowałam dla Was pyszne drożdżowe, bezglutenowe racuchy z jabłkami . Łatwe do zrobienia i niesamowicie pyszne! Gwarantuję, że takie bezglutenowe racuszki pokochają również wielbiciele tradycyjnych, babcinych racuchów! Spróbujcie i Wy!   Do ich przygotowania użyłam produktu(...)Brot Mix ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär. Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Idealnie nadaje się również do placków, racuchów i pancakes. Polecam! SKŁADNIKI: * Mix B – Brot-Mix – 250 g * świeże drożdże – 25 g ( nie zanieczyszczone glutenem ) * kefir – 250 ml * sól – 1 szczypta * cukier – ok. 50 g * jabłka

Ostra na Słodko
PIZZERINKI Z MIĘSEM Z ROSOŁU 97

miseczce z ketchupem i bazylią (można doprawić solą i czosnkiem). Powracamy do ciasta. Na stolnicę podsypaną mąką przełożyć ciasto drożdżowe. Krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 15 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować na kształt koła. Tak przygotowane placki na pizzerinki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym. Następnie na wierzchu ułożyć po kilka plasterków pieczarek

Zrób to smacznie
PIZZERINKI Z PIECZARKAMI, SZYNKĄ I SEREM 442

paski. Koncentrat pomidorowy wymieszać w miseczce z ketchupem i bazylią. Powracamy do ciasta. Na stolnicę podsypaną mąką przełożyć ciasto drożdżowe. Krótko zagnieść. Ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować na kształt koła. Tak przygotowane placki na pizzerinki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym. Następnie na wierzchu ułożyć po kilka plasterków pieczarek, posypać

Zrób to smacznie
Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny 186

kostki masła rozpuszczamy, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka oraz dwie 2 łyżki kakao rozpuszczamy (nie gotować). Polewamy upieczony placek i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto Murzynek – przepis tradycyjny Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką Sernik oreo z borówkami i malinami Oponki serowe – przepis Drożdżowe jagodzianki z kruszonką Artykuł Ciasto Murzynek

Księga-Smaku
Saksoński placek jagodowy 96

Wakacje w pełni, zatem chęci na podróżowanie mamy ogromne Saksoński placek jagodowy zabierze nas do naszych sąsiadów – do Saksonii. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji tam

Słodki sentyment
Saksoński placek jagodowy 107

Wakacje w pełni, zatem chęci na podróżowanie mamy ogromne Saksoński placek jagodowy zabierze nas do naszych sąsiadów – do Saksonii. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji tam

Słodki sentyment
Ciasto krucho-drożdżowe 191

Uniwersalne ciasto, z którego możemy zrobić makowiec, struclę, placek ze śliwkami, bułeczki z dżemem, szarlotkę, itp. Składniki: 400 g mąki tortowej 2 czubate łyżki cukru

Kulinarna (nie)codzienność
Anielskie ruchańce 8929

Anielskie ruchańce to drożdżowe racuchy wywodzące się z Aniołowa (gm. Pasłęk). Historia i receptura wypieku wywodzi się ze starych warmińskich zwyczajów i sięga lat 40. ubiegłego wieku. To lekko podłużne, pieczone placki przypominające z wyglądu pączki, zostały docenione w kraju. I nic dziwnego, bo są pyszne. W tym roku trafiły na listę produktów tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa(...)Rozwoju Wsi.Nazwa pączków wywodzi się od nazwy miejscowości, w której są wypiekane, czyli od Aniołowa oraz od ruszania się ciasta w czasie wypieku. — Drożdżowe ciasto wrzucone na rozgrzany olej tańczy i skwierczy. Stąd nazwa ruchańce. Są pyszne. Mają miękkie, puszyste i sprężyste ciasto oraz lekko chrupiącą skórkę. Charakteryzuje je wyrazisty zapach smażonego ciasta drożdżowego. Do przygotowania anielskich ruchańców potrzebujemy : kilogram

KUCHNIA POLSKA
Super szybkie chlebki naan 231

smakuje sam, bez żadnych dodatków. Czas : 15-20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 4 chlebki To są naprawdę szybkie chlebki naan – 15 maks 20 minut i pachnące placki są gotowe do konsumpcji. Ciasto nie zawiera drożdży, ale jest napompowane, elastyczne i miękkie. Wszystko za sprawą mąki samorosnacej. To bardzo popularny składnik pieczenia w Stanach i UK, gdzie(...)łyżka wystarczy. Dalej mieszaj. Znowu dodaj odrobinę mleka. Weź ciasto w dłonie i zacznij wyrabiać. Zagniataj jak klasyczne ciasto drożdżowe aż stanie się gładkie – 3-4 minuty. Krok 2 Podziel ciasto na cztery ćwiartki. Rozwałkuj pierwszy kawałek na cienki placek. Posyp go siekanymi ziołami i czosnkiem i wprasuj wałkiem do ciasta. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżeczkę oleju

Niedzielny kucharz
Śnieżka -ciasto 233

upieczeniu są cienkie, a po przełożeniu puszyste, grubsze i znakomite w smaku. Ciasto przygotowuje się w miarę szybko. Placki możecie upiec dzień wcześniej.  Zapraszam do zakładki CIASTA, gdzie znajdziecie więcej przepisów na inne pyszne ciasta. Takie z kremem, serniki, drożdżowe i bez pieczenia. Jeśli przygotujecie Państwo coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)dodatków. Do drugiej części dodać zmielone orzechy i wymieszać. Do trzeciej części dodać kakao i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i piec pojedynczo każdy placek w temp. 180 stopni C przez około 30 minut. Placki wystudzić. Masa różowa 1 czerwona galaretka (dałam truskawkową) 1 śmietana Śnieżka 1/2 szklanki mleka Galaretkę rozpuścić

O kuchni z uczuciem
Pizza z patelni 135

taka pizza się uda i czy będzie smakowała, ale ku mojemu zdziwieniu wyszła bardzo smaczna i właściwie niewiele różni się smakiem od pizzy pieczonej. Zrobiłam ją na tradycyjnym cieście drożdżowym na świeżych drożdżach, z dodatkiem ziół. Jako dodatki wybrałam jedynie cienką kiełbasę, ser żółty i cebulę. No i oczywiście sos pomidorowy. A oto dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy ciasto wyrosło, podzieliłam je na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowałam na okrągły placek równy szerokości patelni. Można też przygotować jedną większą pizzę. Dwie małe patelnie rozgrzałam i natłuściłam lekko olejem. Włożyłam ciasto drożdżowe i smażyłam je na małym ogniu ok. 5 minut pod przykrywką. Następnie ciasto przewróciłam, każde posmarowałam sosem, nałożyłam cebulę

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania