chleb z serwatką na pokrzywie 177kilkanaście świeżych liści pokrzywy i układamy na nie wyrośnięty bochenek. Chleb wraz z liśćmi pokrzywy przekładamy ze stolnicy do piekarnika, najlepiej to zrobić za pomocą specjalnej blachy do pizzy, albo dwiema szerokimi łopatkami do ciast. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni pieczemy bochenek przez 40-45 minut, przy pieczeniu chleba bez foremki dobrze jest na blachę piekarnika ułożyć
Miód i pieprz
Francuskie kwiatki serowe 195czarnuszki, 1 małe jajko. Przygotowanie: Na jedną część ciasta francuskiego trzemy ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem, chili i dodajemy czarnuszkę. Przykrywamy drugą częścią ciasta i za pomocą noża do pizzy kroimy na paski o równej szerokości ok. 2-3 cm. Ciasto przekrawamy na połowę po długości. Każdy pasek delikatnie zwijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy ułożyć
Moniki Smakołyki
Zapiekanki 269zostały z gołąbków -szynkę -wędzony ser -masło czosnkowe -ketchup i bazylię Posmarowałam kromeczki masłem, położyłam ser, pieczarki,szynkę. Dałam na wierzch ketchup-dzieci to kochają. Włożyłam kamień do pizzy do piekarnika, wsunęłam w rozgrzany piekarnik moje zapiekanki...i gdy tylko zamknęłam drzwiczki- uciekłam! Wróciłam po około 5 minutkach, zapiekanki były gotowe. Smaczne, chrupiące. Mnie udało się skubnąć zaledwie jedną. Zapiekanka
Z Kuchni Do Kuchni
Przekąska do piwa pszenicznego - francuskie zawijasy 250jajko, sól do smaku. Przygotowanie: Fasolę gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, studzimy i suszymy. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy z pomocą nożyka do pizzy na cieniutkie paseczki ok. 1 cm. Kabanosy i fasolę zwijamy pojedynczo paseczkami ciasta, układamy na blasze (zachowujemy odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kabanosy posypujemy chili, a fasolkę pieprzem
Moniki Smakołyki
Lekki przepis na gorące dni 246mąki 400 ml. jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku szczypiorek oraz inne zioła w zależności od upodobań Naszą pracę zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego na roladę (ciasto jak to na pizzę) drożdże zalewam ciepłą wodą dodaję łyżeczkę cukru oraz sól i trochę mąki aby zrobił się zaczyn. Następnie do jogurtu greckiego ścieram trzy główki czosnku na drobnych oczkach tarki, doprawiam solą
Full Smaku
Przecier z mieszanych pomidorów 234jest szybkim wykorzystaniem pomidorów, jeśli robi się nam im spory zapas. Jest dość uniwersalny w użyciu: pulpa, która zbiera się na górze słoika, może być wykorzystana jako sos do pizzy (po uprzednim doprawieniu), sok z dołu można wypić, pić można zawartość całego słoika, przecier można oczywiście użyć jako bazę do wszelkiego rodzaju sosów, np. do makaronu, gołąbków lub pulpetów, przecier
Weekendy w domu i ogrodzie
Flammkuchen z cukinią i jagodami 234Flammkuchen, alzacka lub niemiecka pizza, jednak bez dodatku drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z cukinią i czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem. Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena. Składniki na ciasto: 240 g mąki orkiszowej 630 135 g wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ketchup z cukinii 237według swojego gustu i smaku. Ketchup najlepiej smakuje, gdy się przegryzie, czyli po przynajmniej dwóch miesiącach. Jeśli podacie do kiełbasek z wody lub dań z grilla albo posmarujecie nim pizzę, chętnie zjedzą go również dzieci :) Składniki (na 13 słoiczków po 200 ml): 1,5 -1,7 kg cukinii bez "waty" z nasionami 0,5 kg obranej cebuli łyżka soli
Weekendy w domu i ogrodzie
Zbijanie najczęstszych wymówek podczas odchudzania 218regularnie odwiedzać sklepów ze zdrową żywnością - większość produktów można kupić w marketach czy na lokalnych bazarkach. Pamiętaj też, że owoce i warzywa, szczególnie sezonowe, są znacznie tańsze niż pizza, chipsy czy słodycze . Najlepszym rozwiązaniem jest tutaj zrobienie kalkulacji wydatków. Podlicz wszystkie pieniądze wydawane na jedzenie (łącznie z posiłkami na mieście, napojami gazowanymi, alkoholem, batonami i innymi niezaplanowanymi zachciankami
Powiedz dietom nie
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 240kamieniach, później piecach drzewnych i węglowych, a obecnie często po prostu na patelni. Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale te mączne placki były podstawą dla Włochów do powstania pizzy, zaś w antycznej Grecji stanowiły tradycyjne pieczywo podawane z serem i ziołami. Sposób podania moich bazuje właśnie na starogreckim pomyśle, jednakże dodatki są jak najbardziej polskie. Podpłomyki można w zasadzie
Food Square
Domowy ketchup z pomidorów - przepis 313cukinii , tym razem przepis na klasyczny domowy ketchup z pomidorów. Choć bardziej wychodzi chyba sos pomidorowy, który można z powodzeniem wykorzystać i do kanapek, i do grilla, i do pizzy czy do zapiekanek (po dodaniu odpowiednich ziół i przypraw). Ketchup jest wersji pikantnej z dodatkiem papryczek jalapeno. Jak ktoś woli wersję łagodną wystarczy nie dodawać papryczek. Domowy ketchup z pomidorów
Pyza i Surówka
Obiad z patelni 342czasu lub ochoty na wymyślne dania. W lodówce świeci światło, a nam nie chce się wyjść z domu. Macie tak? Mnie dzisiaj ten stan dopadł i żeby nie zamawiać pizzy lub innego bezwartościowego, kalorycznego posiłku, a mimo wszystko zjeść wartościowy posiłek przygotowałam danie z resztek, który zjadłam prosto z patelni :) Bo nigdy nie ma sytuacji bez wyjścia :) To co wykorzystacie
Taste Of My Day
Wytrawny keks 229Uwielbiam ciasta, ale zdecydowanie te wytrawne. Taki keks doskonale sprawdza się na imprezach jako alternatywa dla pizzy czy tostów. Jego przygotowanie jest banalne a do środka możesz wrzucić każdy ulubiony dodatek. Świetnie smakuje z lampką wina podczas romantycznej kolacji we dwoje lub jako przekąska zabrana w piknikowym koszu. Polecam zwłaszcza tym leniwym i lubiącym dobre jedzonko. Spróbuj- na pewno się
Wielki apetyt
Włoska lista bucketa, czyli marzenia do spełnienia w Italii 346opery Verdiego w Parmie Zjeść lody w Mediolanie, patrząc na katedrę spod pomnika Wiktora Emanuela Wypić wino patrząc na morze z werandy własnego domu w Amalfi Zjeść pizzę w Neapolu Ugotować obiad z włoską mammą Przejść Sentiero degli dei, spoglądając w dół i delektując się widokami Spędzić noc w Aman Canal Grande w Wenecji Zjeść kolację
Bon Ton Italia
Rogaliki krucho - drożdżowe 183dnia (albo po kilku godzinach) ciasto wyjąć, wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układać je na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze
Cakes By Kejt