pizza - 8481 przepisów (strona:284/566)

Brioszki sycylijskie col tuppo 106

jakiejś szalonej różnicy prawdę mówiąc nie poczułam, ale jak każą, Monisia robi. Gdzieś czytałam, że ta mąka 00 to wielka ściema, z kolei w innym, że np. ciasto do pizzy to tylko z tej mąki. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Ja bułeczki smarowałam białkiem, bo akurat miałam takie osierocone W oryginalnym przepisie jest to żółtko. Przepis pochodzi

Mieszam w Garnku
Mozzarella zapiekana z figami i szynką parmeńską w cieście makaronowym (bez glutenu) 158

coś pyszniejszego. Były cienkie, kruche i miejscami lekko przypalone.     Kiedy już byłam trochę starsza rodzice zabierali mnie i siostrę nad Adriatyk, gdzie raczyłam się prawdziwą włoską pizzą, lodami i makaronem, a dostępność świeżych owoców i warzyw wprawiała w osłupienie. Szczególnie zapamiętałam świeże figi, których próżno było szukać w polskich sklepach w latach 90-tych

Quinoa Raz!
Tarte Flambée 149

kolejny minął.... dzień co nic nie przyniósł....." Piekarnia zajęła myśli, zajęła ręce, czas goi rany, wspomnienia pozostają. Tarte Flambée zaproponowane przez Amber , to można powiedzieć taki rodzaj Alzackiej pizzy. Ciasto musi być jednak cieniutkie! a dzięki temu placek - podpłomyk smakuje wybornie. W Alzacji tarte flambée podaje się zazwyczaj na dużej rustykalnej drewnianej desce. Tradycyjnie używa się sera munster

Moje Małe Czarowanie
Pastéis de Nata - portugalskie babeczki budyniowe z Belem 128

nastaw piekarnik do maksymalnej temperatury. U mnie 260 °C, oryginalnie 3 60 °C. Jeśli Twój piekarnik nie osiąga tak wysokich temperatur, wspomóż się blaszkami do ciasta lub kamieniami do pizzy, ustawiając je z góry oraz z dołu i zostawiając wolne miejsce na blaszkę z  pastéis de nata .  Pierwszy kawałek ciasta wyjmij na 15 minut przed pieczeniem i pokrój

Food Square
Zapiekanka gołąbkowa 140

upieczonej zapiekanki gołąbkowej zdjąć pokrywę, nałożyć duży talerz lub deskę i obrócić do góry dnem. Wierzch zapiekanki udekorować np. liśćmi bazylii. Zapiekankę ciąć ostrym nożem na trójkąty (podobnie jak pizzę

Passions hobbies life
Hurtownia gastronomiczna – co może zaoferować klientom? 109

różnorodne akcesoria kuchenne, – ciągi kuchenne, – meble gastronomiczne (przede wszystkim ze stali nierdzewnej), – piece konwekcyjno-parowe, – sprzęty związane z chłodnictwem, – produkty zmywalniane, – piece do pizzy (gazowe i elektryczne), – urządzenia barowe, – produkty związane z cateringiem i dystrybucją, – akcesoria barmańskie, – środki chemiczne. Taka hurtownia może być oczywiście sklepem stacjonarnym. Jednak równie dobrą

Drinkologia
Sos z cukinii i papryki na zimę 272

jest bardzo aromatyczny i lekko pikantny. Jest świetnym dodatkiem do makaronu, kaszy czy ryżu. Sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla, kanapek, a nawet jako sos do pizzy. Polecam Wam gorąco! Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr 5 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania

Wędrówki po kuchni
Ketchup z cukinii i papryki 158

cukinii? Ale jak? Przecież ketchup jest z pomidorów... A no właśnie z cukinii ketchup jest bardzo smaczny i uniwersalny. Możemy go używać do kiełbasek, parówek, jako sos do pizzy, a nawet jako sos do spaghetti. Do czego tylko chcemy. Najważniejsze, że nie zawiera sztucznych konserwantów. Oczywiście, aby słoiki dłużej stały i dobrze smakowały to ocet i cukier w składzie musi

Kuchnia Paulettes
Bezglutnowe ravioli z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią 167

dodajemy jajko i żółtko oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, aż przestanie się lepić i zacznie odchodzić od ręki.  Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto możliwe cienko. Nożykiem do pizzy wykrawamy kwadraty, na środku takiego kwadratu układamy kuleczkę mozzarelli, trochę siekanych suszonych pomidorów (wcześniej należy je namoczyć) i listek bazylii, przykrywamy drugim kwadratem ciasta, zlepiamy brzegi, wyrównujemy je nożykiem

Quinoa Raz!
Krakersy na zakwasie 183

innych smaków, możesz posypać: sezamem, papryką wędzoną, pomidorami w proszku, czy tam czym sobie wymarzysz. Następnie potnij placki na 2-3 cm kwadraty, najlepiej przy użyciu kółka do cięcia pizzy. Widelcem nakłuj każdy krakersik. Piecz bez termoobiegu przez 20-25 min do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu wyjmij z papierem i ostudź na kratce. Voila! Smacznego Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku

Przepisy na domowy ser i chleb
Negroni – mocny włoski drink 228

Negroni to zaraz po Aperol Spritz drugi co do popularności włoski drink. Wywodzi się ona z Florencji i jest robiony na bazie ginu oraz wermutu. Dzięki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bruschetta – szybka i smaczna przekąska 266

Bardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos cukiniowo - paprykowy na zimę 115

kolejną wariację sosu z cukinii na zimę. Tym razem jest to sos cukiniowo paprykowy o słodko kwaśnej nucie. Taki sos będzie jak znalazł na zimę jako sos do pizzy czy sos do spaghetti. Cukinii i papryki w sklepach i na działkach mnóstwo więc nie zwlekajcie i zróbcie taki sosik. Sos cukiniowo - paprykowy Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kuchnia polska dawniej i dziś 134

albo jemy głównie tradycyjnie w sensie PRL-u, czyli właśnie mięso, ziemniaki, surówka, tudzież produkty mączne – pierogi, naleśniki, trochę oczywiście jest wpływ kuchni włoskiej, więc różnego rodzaju makarony, pizze, szczególnie jak ktoś je na mieście. Ale także mamy dużo większe możliwości zjedzenia kuchni niepolskiej. Czyli co chwilę otwierają się w Krakowie restauracje indyjskie, tej kuchni wschodniej też jest coraz

365 dni dookoła kuchni
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 155

fanami fast foodów, a jeśli już sobie pozwalam na konsumpcję jedzonka tego typu staram się, aby był to fast food robiony w domu. Od czasu do czasu piekę dobrą pizzę, robię domowe zapiekanki, tosty czy burgery. Ostatnio do domowych burgerów upiekłam własnoręcznie małe bułeczki. Miękkie, puszyste, wyszły idealnie. Moje mini-burgery przełożyłam plastrami mielonych kotletów (zostały od obiadu), pomidorem, ogórkiem

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania