Zacznijmy od tego, że padło pytanie: co na obiad? Hamburgery! Pizza! Kebab! - odkrzyknął damsko-męski chór. A działo się to w sobotę, czyli w dzień, któremu mój mózg przypisał kolor szary, choć bardzo soboty lubię. Do tego koloru za chwilę wrócę. Stanęło na domowych hamburgerach. Ten, który jest na zdjęciu to mój egzemplarz. Od pozostałych różni się
bistro mamaLudzie uwielbiają fast foody. Ja też od czasu do czasu lubię zjeść sobie dobrego hamburgera czy pizzę. Unikam jednak raczej barów serwujących taką żywność - i fakt wątpliwej jakości tych produktów jest tylko jednym z powodów. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować sobie pyszny fast food w domu 😉 Może być równie dobry, jak ten kupny, a na pewno będzie
Z notatnika dietetykaPomysł na te kotlety wpadł mi do głowy zupełnie przypadkiem, kiedy po przygotowaniu pizzy zostało mi trochę składników i nijak nie miałam ich do czego zużyć, a nie chciałam by zbyt długo leżały otwarte, co się tyczy szczególnie tych "puszkowych", ale też np startego sera. Efektowne, kolorowe i naprawdę smaczne. Możecie je śmiało przygotować dzień wcześniej, przykryć na noc folią
Kuchnia w czekoladziewyłożoną papierem. -- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25-30 min / 180 st.C Zależy od piekarnika... w gazowym na pewno krócej... -- Po upieczeniu studzimy około ~15 min i kroimy "kółkiem do pizzy" na części ... Smacznego !!! Dziękuję Ci Jacku za taką fajną fit wersję bez karmelizowanego cukru
chleba naszegoszerokości min. 16 cm i dowolnej długości, nieco grubsze niż ciasto na pierogi. Ciasto można delikatnie podsypać mąką (najlepiej sprawdzi się stolnica sylikonowa) . Od trójkątnej tekturki, nożykiem do pizzy, kroimy ciasto. Podstawę trójkątnego ciasta w połowie nacinamy na długości ok 2 cm. Ciasto zwijamy w rulonik zaczynając od najkrótszego boku (naciętej podstawy trójkąta). Rogaliki przekładamy na blachę, końcówką ciasta (szpic
Moniki SmakołykiSfeeha to arabskie bułeczki z mięsem i granatem, takie arabskie mini pizze. To pszenne drożdzowe ciasto nadziewane surowym mięsem – może to być jagnięcina lub wołowina. Są idealne jako przekąska na przyjęcie lub imprezę, więc świetnie nadadzą się na czas karnawału! Można je podawac na Read More Artykuł Sfeeha – arabskie bułeczki z mięsem i granatem pochodzi z serwisu flymetothespoon
Flymetothespoondewizą jest dostarczanie produktów cechujących się dobrą jakością i atrakcyjną ceną. Pośród oferowanego asortymentu znajdują się urządzenia do obróbki termicznej (piece konwekcyjno parowe, piece do pizzy, opiekacze do kebaba, rożna, frytownice, grille kontaktowe, piece piekarnicze i inne), urządzenia chłodnicze, urządzenia do obróbki mechanicznej (krajalnice, miksery, wyciskarki i itp.) oraz inne niezbędne do kompleksowego wyposażenia gastronomii. Resto Quality
Cynamonowe szczęściegotowanie. W czasie gdy gotowały się ziemniaki z podanych składników na kluski zagniotłam w misce ciasto. Rozgniotłam w dłoniach wyrobione na gładką masę ciasto (rozgniotłam jak na małą grubą pizzę). Jak już ziemniaki były na pół miękkie zaczęłam odrywać małe kawałki ciasta i wrzucać do gotujących się ziemniaków. Odczekałam ok. 3 – 4 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię
Pieprzyć z FantazjąDobry wieczór! Kuchnia włoska, to moja ulubiona! makarony, pizze, rawioli i inne smakołyki. No niebo w gębie, jest jeden minus, zbędne kalorie! No ale z umiarem można zjeść wszystko. Zatem dziś danie włoskie, prosto ze słonecznej Sycylii, dodatkowo makaron robiony własnoręcznie... pycha! Składniki na makaron; 400 g maki pszennej 2 jajka odrobina soli 2 łyżki oliwy około szklanki ciepłej
Radość kipiąca uśmiechem.Wiele osób zapytanych o największe przysmaki kuchni włoskiej, bez zastanowienia wymieniłoby przepyszne makarony, rozpływającą się w ustach pizzę czy chrupiącą bruschettę. Tymczasem słoneczna Italia słynie również z fantastycznych regionalnych przysmaków, wśród których wymienić można między innymi sycylijskie ryżowe kuleczki z dodatkami – arancini. Czym charakteryzuje się to danie i jak przygotować je w domu? Artykuł Arancini – co to za potrawa
Wędrówki po kuchniwłasnej uprawy. Pomysł na fioletowe bułki do hamburgerów wynikł z czystej ciekawości i z niedowierzania, jak można zrobić ciasto w takim kolorze? Inspiracją był przepis na fioletową pizzę Grzegorza Łapanowskiego zamieszczony w magazynie Kuchnia. Eksperyment się powiódł i pobudził do kolejnych inspiracji na fioletowe smakołyki, szczególnie dla dzieci, które lubią kolorowe i wesołe potrawy. Składniki Bułki – 9 sztuk 500g
Tajemnice Smakupołączą. Dosypujemy żurawinę z orzechami i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, następnie na podsypanej mąką stolnicy placek o średnicy około 20 cm. Kroimy na 8 kawałków (jak pizzę) i przenosimy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C przez około 15 – 20 minut
Tajemnice Smaku