pizza - 8481 przepisów (strona:262/566)

Krakersy na zakwasie 102

mąką. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Ciasto, razem z papierem do pieczenia przenieść na blachę. Posmarować z wierzchu oliwą, posypać grubą solą.  Przy pomocy radełka do pizzy lub noża, pociąć ciasto na małe kwadraty. Blachy wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 - 25 minut, aż kwadraty zaczną się lekko brązowić na brzegach. Po całkowitym zrumienieniu wyjąć krakersy razem

Stare Gary
Prezenty dla babci i nie tylko... My Gift Dna. Gwiazdkowe propozycje! 116

Prezenty pochodzą z internetowego sklepu  MygiftDna . To sklep który specjalizuje się w prezentach personalizowanych. Począwszy od typowo kuchennych akcesoriów tj, deski do krojenia,  deski do serów czy pizzy a kończąc na spersonalizowanych notesach. poduszkach czy kocach a nawet pięknych obrazach czy portretach drukowanych na płótnie. Te ostatnie zachwycą każdą babcie ! wnuczka na zdjęciu? strzał w dziesiątkę!  Wybór

Radość kipiąca uśmiechem.
Przepis na Wigilę: Drożdżowe kapuśniaczki 96

mieszamy i rozsmarowujemy pędzelkiem po wierzchu kapuśniaczków. Robimy to dokładnie, żeby ładnie się zrumieniły. Posypujemy wałeczki kminkiem, czarnuszką, pokruszoną kolendrą lub lubczykiem. Ostrym nożem lub najlepiej okrągłym nożem to pizzy kroimy wałeczki w poprzek, dzieląc je na małe kapuśniaczki. Po upieczeniu łatwiej będzie je podzielić. Tak przygotowane kapuśniaczki wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż pięknie zbrązowieją.   Artykuł

Niedzielny kucharz
Konfitura z cebuli 103

smakołyków ale dzisiaj przyszła pora na coś ekstra ;) konfitura z cebuli! Słodko-kwaśna w smaku, idealnie nadaje się jako dodatek do mięs czy serów, a także świetnie pasuje na pizzę czy tartę. Składniki: 4 cebule 4 łyżki cukru 4 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu pół szklanki wina pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz oraz słodka papryka

Życie zaczyna się w kuchni
Ziemniaki pieczone z harissą i pieprzem, podane z rzodkwią i fetą 97

listopadzie moim najczęściej przyrządzanym obiadem był ekspresowy makaron z dodatkami na szybko, ewentualnie pizza na dowóz lub pierogi z bistro. Jak dobrze, że po przeprowadzce w końcu mam więcej czasu i mogę poszaleć w kuchni. Zaczynam od prostych potraw, bo jeszcze wiele kartonów czeka na rozpakowanie, ale mam wrażenie, że ziemniaki z surówką nigdy nie smakowały mi tak dobrze

Mienta blog
Z czym kojarzy Ci się włoska kuchnia? KONKURS z Akademią Kulinarną Whirlpool 117

Wyniki konkursu ogłoszę w tym wpisie. Pełen Regulamin konkursu znajdziecie w załączniku - wystarczy kliknąć, aby otworzyć. Chcecie zerknąć jak wyglądają warsztaty w AKW? Zapraszam do relacji: 👉 Ser i wino 👉 Pizza i focaccia   👉 Natale all’Italiana – Boże Narodzenie we Włoszech

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gyrosowe kotleciki z piekarnika 7860

Najpopularniejszym daniem typu gyros jest uwielbiana sałatka warstwowa. Wielu z nas też robi zapiekankę gyros lub pizzę. Dzisiaj mam dla was pomysł na pyszne kotleciki z piekarnika. Robi się je szybko i z podobnych składników jak zapiekankę. Sprawdzą się one na obiad czy kolację, a także na różnego rodzaju imprezy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g filetu z piersi kurczaka

Danka Pichci
Przepisy na wigilię: Drożdżowe kapuśniaczki 208

mieszamy i rozsmarowujemy pędzelkiem po wierzchu kapuśniaczków. Robimy to dokładnie, żeby ładnie się zrumieniły. Posypujemy wałeczki kminkiem, czarnuszką, pokruszoną kolendrą lub lubczykiem. Ostrym nożem lub najlepiej okrągłym nożem to pizzy kroimy wałeczki w poprzek, dzieląc je na małe kapuśniaczki. Po upieczeniu łatwiej będzie je podzielić. Tak przygotowane kapuśniaczki wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż pięknie zbrązowieją.   Artykuł

Niedzielny kucharz
MAKOWA CHOINKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO 112

gotowego ciasta francuskiego * około 5-6 łyżek gotowej masy makowej (użyłam  Helio ) * 1 jajko Wykonanie: Na stolnicy rozwinąć płaty ciasta francuskiego, położyć je jedno na drugim. Nożem do pizzy wyciąć trójkąt równoramienny. W najkrótszym boku trójkąta wyciąć nożem kształt pnia choinki. Jeden płat ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę makową. Całość przykryć drugim płatem

Zrób to smacznie
Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem 101

soku z jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon oraz orzechy. Studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy na podsypanej lekko mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 kawałków (jakbyśmy kroili pizzę). Na każdy trójkącik wykładamy jabłkowe nadzienie. Zwijamy rogaliki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na około 15-20 minut do napuszenia. Po tym czasie rogale smarujemy

Smaki Na Talerzu
Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego 149

Potem jedną z choinek odkładamy na bok a druga smarujemy masą makową. Finalnie pusta choinkę nakładamy na ta posmarowaną masa makową i delikatnie przyciskamy. Następnie za pomocą noża do pizzy lub radełka kuchennego nacinamy brzegi choinki po obu stronach prostopadle do dołu – tworząc gałązki choinki. Każda gałązkę przekręcamy raz zawijając ją. Finalnie papier z choinka zsuwamy na blaszkę

Dorota Smakuje
Focaccia z pomidorami suszonymi i rozmarynem 107

Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło, ale na zimno też jest smakowita. Moje wcześniejsze focaccie znajdziecie pod linkiem. Dziś z pomidorami suszonymi i rozmarynem, zapraszam. Focaccia

Moje Małe Czarowanie
Stollen. Strucla z bakaliami 96

drożdże nie będą pracować. Do misy robota wsypujemy mąkę, następnie dodajemy cukier, aromat maślano-waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem i drożdżami, mieszamy wszystko mikserem (hakiem do pizzy) krótko na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych przez około 5 minut, aby uzyskać gładkie ciasto. Wsypujemy do ciasta skórkę pomarańczy, cytryny, owoce i rodzynki, ponownie krótko mieszamy. Przykrywamy ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Liban – przewodnik kulinarny 105

sporo tatarów i podrobów np. dania z wątróbką (sawda), czy kanapki z móżdżkiem i jądrami jagnięcymi. Man’ouche Nie ma libańskiego śniadania bez man’ouche, czyli libańskiej pizzy, która może być ze wszystkim, ale najbardziej typowa jest wersja z zatarem. Na mniejszy głód dą lahm bi ajeen czyli coś w rodzaju pizzerinek. Co na deser w Libanie? Jeśli

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania