mąką. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta. Ciasto, razem z papierem do pieczenia przenieść na blachę. Posmarować z wierzchu oliwą, posypać grubą solą. Przy pomocy radełka do pizzy lub noża, pociąć ciasto na małe kwadraty. Blachy wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 - 25 minut, aż kwadraty zaczną się lekko brązowić na brzegach. Po całkowitym zrumienieniu wyjąć krakersy razem
Stare GaryPrezenty pochodzą z internetowego sklepu MygiftDna . To sklep który specjalizuje się w prezentach personalizowanych. Począwszy od typowo kuchennych akcesoriów tj, deski do krojenia, deski do serów czy pizzy a kończąc na spersonalizowanych notesach. poduszkach czy kocach a nawet pięknych obrazach czy portretach drukowanych na płótnie. Te ostatnie zachwycą każdą babcie ! wnuczka na zdjęciu? strzał w dziesiątkę! Wybór
Radość kipiąca uśmiechem.mieszamy i rozsmarowujemy pędzelkiem po wierzchu kapuśniaczków. Robimy to dokładnie, żeby ładnie się zrumieniły. Posypujemy wałeczki kminkiem, czarnuszką, pokruszoną kolendrą lub lubczykiem. Ostrym nożem lub najlepiej okrągłym nożem to pizzy kroimy wałeczki w poprzek, dzieląc je na małe kapuśniaczki. Po upieczeniu łatwiej będzie je podzielić. Tak przygotowane kapuśniaczki wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż pięknie zbrązowieją. Artykuł
Niedzielny kucharzsmakołyków ale dzisiaj przyszła pora na coś ekstra ;) konfitura z cebuli! Słodko-kwaśna w smaku, idealnie nadaje się jako dodatek do mięs czy serów, a także świetnie pasuje na pizzę czy tartę. Składniki: 4 cebule 4 łyżki cukru 4 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu pół szklanki wina pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz oraz słodka papryka
Życie zaczyna się w kuchnilistopadzie moim najczęściej przyrządzanym obiadem był ekspresowy makaron z dodatkami na szybko, ewentualnie pizza na dowóz lub pierogi z bistro. Jak dobrze, że po przeprowadzce w końcu mam więcej czasu i mogę poszaleć w kuchni. Zaczynam od prostych potraw, bo jeszcze wiele kartonów czeka na rozpakowanie, ale mam wrażenie, że ziemniaki z surówką nigdy nie smakowały mi tak dobrze
Mienta blogWyniki konkursu ogłoszę w tym wpisie. Pełen Regulamin konkursu znajdziecie w załączniku - wystarczy kliknąć, aby otworzyć. Chcecie zerknąć jak wyglądają warsztaty w AKW? Zapraszam do relacji: 👉 Ser i wino 👉 Pizza i focaccia 👉 Natale all’Italiana – Boże Narodzenie we Włoszech
Codzienna kuchnia niecodziennaNajpopularniejszym daniem typu gyros jest uwielbiana sałatka warstwowa. Wielu z nas też robi zapiekankę gyros lub pizzę. Dzisiaj mam dla was pomysł na pyszne kotleciki z piekarnika. Robi się je szybko i z podobnych składników jak zapiekankę. Sprawdzą się one na obiad czy kolację, a także na różnego rodzaju imprezy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400 g filetu z piersi kurczaka
Danka Pichcimieszamy i rozsmarowujemy pędzelkiem po wierzchu kapuśniaczków. Robimy to dokładnie, żeby ładnie się zrumieniły. Posypujemy wałeczki kminkiem, czarnuszką, pokruszoną kolendrą lub lubczykiem. Ostrym nożem lub najlepiej okrągłym nożem to pizzy kroimy wałeczki w poprzek, dzieląc je na małe kapuśniaczki. Po upieczeniu łatwiej będzie je podzielić. Tak przygotowane kapuśniaczki wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż pięknie zbrązowieją. Artykuł
Niedzielny kucharzgotowego ciasta francuskiego * około 5-6 łyżek gotowej masy makowej (użyłam Helio ) * 1 jajko Wykonanie: Na stolnicy rozwinąć płaty ciasta francuskiego, położyć je jedno na drugim. Nożem do pizzy wyciąć trójkąt równoramienny. W najkrótszym boku trójkąta wyciąć nożem kształt pnia choinki. Jeden płat ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmarować masę makową. Całość przykryć drugim płatem
Zrób to smaczniesoku z jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon oraz orzechy. Studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy na podsypanej lekko mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 kawałków (jakbyśmy kroili pizzę). Na każdy trójkącik wykładamy jabłkowe nadzienie. Zwijamy rogaliki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na około 15-20 minut do napuszenia. Po tym czasie rogale smarujemy
Smaki Na TalerzuPotem jedną z choinek odkładamy na bok a druga smarujemy masą makową. Finalnie pusta choinkę nakładamy na ta posmarowaną masa makową i delikatnie przyciskamy. Następnie za pomocą noża do pizzy lub radełka kuchennego nacinamy brzegi choinki po obu stronach prostopadle do dołu – tworząc gałązki choinki. Każda gałązkę przekręcamy raz zawijając ją. Finalnie papier z choinka zsuwamy na blaszkę
Dorota SmakujeFocaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło, ale na zimno też jest smakowita. Moje wcześniejsze focaccie znajdziecie pod linkiem. Dziś z pomidorami suszonymi i rozmarynem, zapraszam. Focaccia
Moje Małe Czarowaniedrożdże nie będą pracować. Do misy robota wsypujemy mąkę, następnie dodajemy cukier, aromat maślano-waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem i drożdżami, mieszamy wszystko mikserem (hakiem do pizzy) krótko na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych przez około 5 minut, aby uzyskać gładkie ciasto. Wsypujemy do ciasta skórkę pomarańczy, cytryny, owoce i rodzynki, ponownie krótko mieszamy. Przykrywamy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsporo tatarów i podrobów np. dania z wątróbką (sawda), czy kanapki z móżdżkiem i jądrami jagnięcymi. Man’ouche Nie ma libańskiego śniadania bez man’ouche, czyli libańskiej pizzy, która może być ze wszystkim, ale najbardziej typowa jest wersja z zatarem. Na mniejszy głód dą lahm bi ajeen czyli coś w rodzaju pizzerinek. Co na deser w Libanie? Jeśli
Ugotowane pozamiatane