jedyny – niebo w gębie. Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnię Adżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko(...)gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące. Aczma - gruzińska wersja lasagne Lobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani. To „chaczapuri” z rozgniecioną czerwoną fasolą, przyprawioną cebulą, czosnkiem i kolendrą. Zajadałam się lobiani – to zdecydowanie mój smak, za którym już tęsknię. Lobiani - puri
Poezja smakuDzisiaj zapraszam Was na pizze! dlaczego misz masz? a no dlatego, że powstała ze składników które akurat były w lodówce. Więc właściwie na ciasto ułożyłam to co miałam pod ręka. Wyszło smacznie a to najważniejsze! A więc do dzieła! Składniki na ciasto; 2,5 szkl. mąki pszennej 10 g drożdży pół łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy(...)soku na sitku. Wędlinę kroimy w paseczki. Pieczarki obieramy, kroimy na półplasterki i chwilę dusimy na patelni aby nieco zmiękły do czasu odparowania wody. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkiem lub ręcznie formujemy kształt koła ( wielkości naszej foremki) ja nie posiadam formy do pizzy więc upiekłam ją w normalnej foremce do tarty. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym ( 1 łyżka
Radość kipiąca uśmiechem.spotkaniu z psiapsiółami. W takich sytuacjach zazwyczaj nie chce mi się gotować. Jak cholera. A zjeść po robocie trzeba. Wtedy wiadomo, wieje stereotypem: facet sam w domu = głodówka, pizza albo pierogi z biedry. Niepotrzebne skreślić. Jeszcze na studiach wymyśliłem sobie potrawę, którą robię w takich sytuacjach. Założenia są proste: ma być konkurencyjnie pod względem ilości, prostoty i czasu wykonania(...)już czas, dodaj mieszankę śmietany i ketchupu i dokładnie zamieszaj całą zawartość patelni. Doprowadź do wrzenia. Posmaż bez przykrycia jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe. Przy odrobinie wprawy można zejść z czasem wykonania do 20 – 25 minut. To dwa razy szybciej niż przyjazd zamówionej pizzy i jakieś 10 minut dłużej niż odgrzewanie pierogów z dyskontu. Według mnie, zdecydowanie się
manslogblogbiałej z zalewy) 40 g salami w plasterkach 4 łyżki sosu do pizzy 1/2 łyżeczki suszonego oregano świeża bazylia 2 łyżeczki masła 2 duże tortille (śr. 25 cm) Przygotowanie: Paprykę pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i podsmażyć chwilę na łyżeczce oliwy, odłożyć na talerz. Na dużej patelni rozgrzać i rozprowadzić łyżeczkę masła. Położyć placek tortilli i wyłożyć na niego(...)tortilla na spodzie się zrumieni. Podgrzaną z jednej strony quessadillę przełożyć na drugą stronę i ponownie podsmażyć na maśle do zrumienienia. Przełożyć na deskę i kroić na kawałki jak pizzę. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujekostki drożdży 1 1/2 łyżeczki soli 12 łyżek oleju nadzienie: pierś drobiowa 2 średnie cebule puszka kukurydzy papryka czerwona 40 dag sera żółtego przecier pomidorowy przyprawa do pizzy Prymat, papryka ostra,sól, pieprz, przyprawa do kurczaka ostra Prymat sos: duży jogurt naturalny 3 łyżki majonezu sól,pieprz, czosnek, suszona pietruszka sposób wykonania: Ciasto : Mąkę przesiać przez sito dodać olej(...)patelni,przestudzić pierś umyć pokroić w paski, podsmażyć na patelni z dodatkiem ostrej przyprawy do kurczaka paprykę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Wykonanie: Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, uformować koło. Położyć na blasze, posmarować koncentratem pomidorowym, położyć cebulkę, posypać przyprawą do pizzy i ostrą papryką. Wyłożyć ser , i resztę składników wg uznania
Darcia w kuchnijuż kolejna pizza omletowa którą przedstawiam na blogu. Muszę przyznać, że na śniadanie to rewelacyjny pomysł. Koniecznie go kiedyś wypróbujcie, bo warto. Składniki: 6 jajek 50 ml mleka ( będzie bardziej delikatne ) Sól Pieprz chili mielone 100 gram boczku wędzonego Ok 5 cm pora Kilka pieczarek marynowanych Ok 3 kawałków marynowanej papryki Ser typu mozzarella lub gouda Olej Wykonanie: Jajka roztrzepujemy(...)omleta, przekładamy ( zsuwamy ) go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojony boczek razem z posiekanym porem. Wykładamy na omleta. Pieczarki i paprykę kroimy na mniejsze kawałki i również układamy na omlecie. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku aż ser się rozpuści. Kroimy jak pizzę. SMACZNEGO
Smaki Ewydelikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej chrupki. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową lub ketchupem. Przygotowujemy farsz: Podsmażamy na patelni drobno posiekaną cebulkę, pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, doprawiając całość bazylią. Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego
Słodkie okruszkimnie żółta czerwona cebula seler naciowy mozzarella tarta lub kule, ja jednak wolę tarta mozzarellę do pizzy sól do smaku kolendra mielona pieprz bałkański olej kokosowy extra virgin do smażenia trochę śmietany 30 % Rozgrzewamy piekarnik na 180-190 stopni. Głęboką patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę
Z Kuchni Do Kuchnipowolne rośnięcie przez noc w lodówce. Skorzystaj z instrukcji krok po kroku, jak zrobić włoskie ciasto na pizzę . Jeżeli przechowujesz ciasto w lodówce, wyjmij je z niej na 2 godziny przez planowanym pieczeniem calzone. 2. Przygotuj farsz do calzone. Na dużej patelni na średnim ogniu umieść mrożony szpinak i poczekaj, aż się rozmrozi. Dodaj do niego przeciśnięty przez prasę czosnek
Chilli Czosnek i Oliwajajko 1 szt. sól, pieprz, curry, papryka słodka Zaczynam od zrobienia ciasta na pizze, na które przepis znajdziesz tutaj . W międzyczasie gdy ciasto sobie rośnie, ja przygotowuje farsz. Pieczarki i cebulę kroje w paski i wrzucam na patelnie bez oleju. Gdy woda z pieczarek odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem i przed kilka minut smażę
Kuchnia Vikisesji” spróbowałam obu wariantów szala nieznacznie przechyliła się w stronę tych z patelni – wyszły jakby bardziej miękkie i wilgotne niż te pieczone. W smaku na pewno czuć lekką różnicę, aczkolwiek szczerze polecam Wam obie wersje. Ciasto: 400 g mąki (dałam typ 00 jak do pizzy) 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej 3/4 szkl(...)osuszone ręcznikiem papierowym mięso oprószamy solą, pieprzem, mieloną papryką słodką, ostrą oraz szczyptą imbiru. Polewamy olejem i dokładnie nacieramy mięso przyprawami. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy przez chwilę mięso z obu stron (do lekkiego zarumienienia). Następnie mięso przekładamy na kratkę i zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około
Smaki Na Talerzuząbki czosnku przecisnąć przez praskę. 4. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć pokrojone na kawałki pieczarki (ja ich nie miałam, więc pominęłam). Włożyć pokrojoną wędlinę. 5. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. 6. Farsz podsmażyć, doprawiając pieprzem i papryką. Ostrożnie używać soli, ponieważ wędlina jest dość słona. 7. Farsz rozłożyć na spodzie do pizzy lub na zapiekankach. Posypać serem. Zapiekać. Smacznego
W mojej kuchniJest to pyszne danie, ale frittatę najlepiej robić na bardzo dużej patelni. Moja z pokrywką była zbyt małą i frittata wyszła dosyć wysoka, długo się ścinał wierzch i miałam problem z przełożeniem jej na talerz, bo frittatę obraca się do góry dnem na dużym talerzu i kroi jak pizzę. Prościej zrobić nasz polski omlet ;-) SKŁADNIKI 6 jajek(...)Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałą końcówkę i pokroić na mniejsze kawałki (górę szparagów odłożyć osobno). Pomidorki umyć i przekroić na pół. Na dużą patelnię z pokrywką wlać nieco oliwy, dodać cukinię, szparagi (bez górnej części) i smażyć około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Do usmażonych warzyw dodać pomidorki, pozostałe szparagi i doprawić
Passions hobbies lifesobie wyobrazić na takiej bułce. A teraz? Żałuję, że zrobiłam je tak późno, bo są rewelacyjne. Od dziś jestem fanką – zdecydowanie Zrobiłam je z cebulą przesmażoną na patelni, a nie sparzoną, jak to widziałam w większości przepisów. Wyszły wyśmienicie. A jedyne co mogę sobie zarzucić to to, że mogłam ją przesmażyć jeszcze bardziej Tak zrobię następnym razem. Bo następny(...)łyżeczki suchego maku Ciasto: 400 g mąki pszennej (dałam typ 00, do pizzy) 100 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 65 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 małe jajko Cebule obieramy, kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę. Oprószamy ją sporą szczyptą soli. Smażymy
Smaki Na Talerzuprzepisem na: Pizza na cieście z kalafiora Przygotowanie: Najpierw przygotuję kalafior i spód pizzy: Umyty, osuszony i podzielony na różyczki kalafior, ścieram na tarce o grubych oczkach. Ścieram sam kwiatostan, łodyżki nie ścieram, łodyżkę możemy dodać do sałatki, zupy lub wyrzucić. Starty kalafior prażę na patelni przez około 15 minut, na mały ogniu aby odparował. Podczas podgrzewania kalafior, należy(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na środkową półkę i piekę około 25 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu. Końcowe przygotowanie pizzy: Na upieczony, gorący spód nakładam dodatki, sos, pieczarki, pomidory, listki bazylii, itp.. (na pizze możemy położyć, to o lubimy). Sos przygotowałam z kilku łyżek przecieru pomidorowego (passaty), doprawionego suszoną
Uwaga Babcia Piecze Chleb