testów! Powiem tajemniczo, że pierwszy test okazał się sukcesem i jeszcze dziś bądź jutro spodziewajcie się przepisu na ciasto drożdżowe pieczone na kamieniu! Kamienie firmy Bakero znajdziecie tutaj: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2753216 Zachęcam również do odwiedzenia facebookowego profilu kamieni do pizzy BAKERO oraz oczywiście do polubienia profilu Ewa Kuchennie :) Kamień jest dość ciężki. Przyznam szczerze, że trochę mnie to przeraziło, gdyż(...)blachy i mocowania wytrzymają - otóż wytrzymały :) Kamienie do pieczenia mają tę właściwość, że raz rozgrzany bardzo długo oddaje ciepło oraz wchłania nadmiar wody. Pieczenie pizzy na takim kamieniu trwa około 6-8 minut, moje ciasto w piekarniku siedziało równe 8. Użytkując kamień należy pamiętać, że: 1. Nie należy gwałtownie zmieniać jego temperatury - czyli włożenie go z lodówki do nagrzanego piekarnika
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!sitko do miski, dodajemy jajko i żółtko oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, aż przestanie się lepić i zacznie odchodzić od ręki. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto możliwe cienko. Nożykiem do pizzy wykrawamy kwadraty, na środku takiego kwadratu układamy kuleczkę mozzarelli, trochę siekanych suszonych pomidorów (wcześniej należy je namoczyć) i listek bazylii, przykrywamy drugim kwadratem ciasta, zlepiamy brzegi, wyrównujemy
Quinoa Raz!porwanych liści bazylii. W przepisie podano aby wkładać na folii prosto do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut. Ciasto wyrabiałam w robocie.Swoją pizzę piekłam na kamieniu , wcześniej nagrzewającym się przez ok 40 min w piekarniku nastawionym na 250 st. i ułożonym na najniższej półce. Placki pizzy układałam na papierze do pieczenia
Stare Garypizzy. Zrobiona domowym sposobem jest na pewno zdrowsza, bo wiemy, co jest w niej w środku. Ponadto, możemy dowolnie dobrać składniki na wierzch. Swoją pierwszą pizzę zrobiłam kilka lat temu, ale od tego czasu ciasto trochę udoskonalałam, aż wyszło takie jakie mi odpowiada w 100%. Ma ono delikatny czosnkowy posmak, ale równie dobrze możemy dodać do niego zioła prowansalskie(...)było elastyczne. Następnie przykryć je ścierką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Teraz należy przygotować sos do pizzy. Do miseczki dodać koncentrat, wlać trochę wody (tak, aby była konsystencja sosu). Doprawić do smaku bazylią, oregano, tymiankiem i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić na spodzie sos. Ułożyć na nim pieczarki pokrojone w półtalarki
Fabryka pomysłówsię wtedy tłuściutkie żeberka. Ale ochota na dobrą, domową pizzę chodzi za mną od dawna. Hm, a może by tak pominąć jeden kluczowy składnik jakim jest ciasto? Co z tego wyjdzie? Kiedy pizza przestaje być pizzą? Mizza czyli mięsna pizza 400g mięsa mielonego 3-4 łyżki bułki tartej (lub płatków owsianych) 2 łyżki startego żółtego sera 1 jajko(...)oliwki papryczki jalapeno sos taco ostrysos czosnkowy Mięso wymieszałam z płatkami owsianymi, jajkiem, serem na gładką masę. Dodałam sprasowany czosnek, natkę oraz przyprawy. Foremkę posmarowałam masłem i wyłożyłam mięsnym ciastem. Wierzch mięsa posmarowałam w połowie sosem taco, a na drugiej połówce czosnkowym. Następnie ułożyłam plastry pomidora, oliwki oraz papryczki jalapeno. Posypałam startym serem i całość zapiekłam przez
bastalenatyle że przy maku jest długa „zabawa”, ale jeśli masą gotową już mamy, to za ciasto tylko się zabieramy. Składniki ze sobą zagniatamy, do wyrośnięcia ciasto odstawiamy. Dzielimy, wałkujemy, smarujemy i jak pizzę nożem tniemy. Potem każdy kawałek zawijamy, do formy przekładamy, chwilę pieczemy, cukrem pudrem posypujemy i na święta czekamy, bo przecież makowiec już mamy :)Składniki:ciasto(...)drugi krążek nakładamy masę makową i przykrywamy trzecim.Tą samą czynność powtarzamy z 4 i 5 częścią ciasta, z tym, że na ostatni krążek już nie nakładamy masy.Krążki nałożone jeden na drugi dociskamy rękoma i za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w roladę zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej
Moniki Smakołykiodkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy Evita 1/2 łyżeczki soli 4-5 łyżek oliwy z oliwek Farsz: 1 cebula 1 papryka(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość. Farsz: Obieramy cebulę, kroimy
Kuchnia MagdaLenyurozmaicenie zdrowych, ale nieco monotonnych już potraw. I to był genialny pomysł! Nie dość że zdrowy (sam ugotowany ryż+jajko), to w dodatku ,,ciasto" nie wymaga ani użycia drożdży, ani tym bardziej wyrabiania. Przygotowanie takiej pizzy zajmuje, bo ja wiem... max 20 minut? W czasie gotowania ryżu wystarczy szybko przygotować sos, nastawić piekarnik + dokroić ulubione dodatki. Później pizza spędza(...)piekarniku do ok. 15 minut. I... gotowe :) I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę od razu podwoić (ba, nawet
Kuchnia Elliesmaczne. Kluczową rolę odgrywa pieczona cieciorka, chrupiąca i aromatyczna. Zobacz przepis Środa: Pizza z figami i trzema serami z rukolą Słodkie owoce, wytrawny ser, cienkie chrupiące ciasto. Zapomnijcie o marghericie, diavoli, czy pizzy hawajskiej! To jest prawdziwa pizza, nieprzeładowana składnikami, prosta o pięknej dla oka i smakowitej kompozycji. Do tego solidna porcja sałaty ze świeżej rukoli i rzodkiewki Zobacz przepis
Niedzielny kucharzktórych robimy płaskie placki. Układamy je na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Pozostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu, aby ciasto trochę urosło. Oliwę mieszamy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Smarujemy nią pizze. Nakładamy pokrojonego pomidora. Cukinię i pieczarki kroimy. Dusimy przez chwilę w odrobinie wody. Nakładamy na pizzę. Posypujemy oregano i płatkami drożdżowymi. Pieczemy w temperaturze
Weganka gotujepełnia szczęścia w jednym daniu, w dodatku jest na ciepło, bo wtedy smakuje jeszcze lepiej ;) Ps. na dole postu ciekawostka na temat tych pysznych warzyw ;) Składniki na 2 cienkie pizze na patelnię o śred 24 cm: 125 gr mąki pszennej około 80-100 ml wody (wszystko zależy od wilgotności mąki) 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli(...)startego sera żółtego lub sera mozzarella 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, ma być zwarte i przypominać ciasto na pierogi. 2. Następnie kule ciasta dzielimy na dwa i wałkujemy na kształt koła ( możemy piec dwie pizze na raz na dwóch patelniach). 3. Patelnię smarujemy oliwa, włączamy grzanie i wykładamy ciasto. Smażymy je aż do zrumienienia spodu. 4. Kiedy jedna strona
Gotowanie...to proste !pół dużej 4-5 dużych pieczarek 150g wędzonego surowego boczku (można kupić już pokrojony w kostkę) 1/2 opakowania fety ser żółty do posypania przyprawa do pizzy Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Płat ciasta rozwijamy i zostawiamy na papierze w który było zawinięte. Kładziemy na blasze do pieczenia. Dziurawimy widelcem (ale jak wyrośnie to się nie przejmujemy) . Wstawiamy(...)podpiec. Cukinie kroimy na cienkie talarki, pieczarki w cienkie piórka, boczek w kostkę. Na podpieczone ciasto układamy plastry cukinii (mogą nachodzić na siebie), następnie układamy pieczarki. Delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie posypujemy boczkiem oraz serem feta. Posypujemy przyprawą do pizzy (jeżeli nie mamy to: oregano, bazylia, papryka słodka, tymianek, rozmaryn) . Na koniec możemy posypać jeszcze żółtym serem. Całość zapiekamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Pizza zrobiona w domu,też może być smaczna Składniki ciasto • 2 szklanki mąki • 1/2 opakowania suchych drożdży • 1/4 łyżeczki soli • szczypta cukru • 1 łyżeczka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy • ok 3/4 szklanki letniej wody dodatki • 15 dag szynki • 15 dag sera żółtego • 1 ogórek kiszony • 1 mała cebula czerwona • 1 pomidor • 1 łyżka przyprawy do pizzy • kilka(...)posmarować blachę wyłożyć ciasto. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, zetrzeć na dużej tarce ser rozłożyć równomiernie na cieście,na ser położyć kiełbasę,ogórka i krążki cebuli pokrojone w cienkie plastry Dać kilka listków oregano ,posypać wszystko przyprawą do pizzy. Piec w piekarniku nagrzanym 230 stopni ok 15 minut
W królestwie smaków Beatyminutrach wylać na sito - marynowane pieczarki wylać na sito i następnie je drobno pokroić - cebulę i czosnek pokroić drobniej i posypać cukrem i kucharkiem, wymieszać wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować placki - użyłam silikonowych form do tart 22 cm - każdy placek posypać oregano i posmarować ostrym sosem chilli, ja na placek użyłam 6 łyżeczek, lubisz mniej ostre(...)plackach: pieczarki marynowane, pieczarki sparzone, cebula z czosnkiem - piec w 200C z 25 minut następnie posypać serem i rozbić po 2 jajka na placku - piec z 12-15 minut pizza jest mocno chrupiąca, spód nie jest za cienki bo taki nam bardzo smakuje, można podać z keczupem łagodnym lub pozostałym sosem chilli................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięciasto rozwałkowujemy (w razie konieczności podsypujemy mąką) na okrąg o grubości około 3-5 milimetrów. Wycinamy z niego 10 równych trójkątów - w taki sposób, jak kroi się pizzę. 5 Na każdy kawałek ciasta dodajemy ostudzoną masę z jabłek i zawijamy od szerszej strony tak, aby utworzyć rogalik. Smarujemy każdy rogalik białkiem i posypujemy brązowym cukrem. 6 Rogaliki odstawiamy jeszcze
Kuchnia Bazylii