Prosta w wykonaniu, smaczna dla naszego podniebienia. Zapraszam na domową pizzę! :-) Kiedyś robiło się w domu po prostu pizzę. Nie było rozróżnienia, czy na cieście cienkim, czy grubym. Oczywiste było to, że jest konkretne, grube, żeby można się było najeść- a tak przynajmniej było w moim domu. Proponuję więc taką konkretną pizzę :-) SKŁADNIKI: - 5 dag drożdży - ok. 400 gr mąki(...)zakryły całe ciasto. Posypuję oregano i bazylią, układam zielone oliwki. Odstawiam jeszcze na ok. 10-15 minut, następnie wkładam do piekarnika rozgrzanego do ok. 170'C (termoobieg). Piekę ok. 30 minut, wyjmuję z piekarnika, układam gęsto ser żółty w plasterkach i wkładam jeszcze na ok. 5-7 minut do piekarnika. Gdy tylko ser zacznie się rozpuszczać, pizza jest gotowa. SMACZNEGO
WielopokoleniowoCiasto zagniotłam z myślą o pizzy,ale akurat miałam pieczarki, które już trza było wykorzystać i tak oto zrobiłam bułeczki z pieczarkami. 3 dkg drożdży 3 szkl.mąki 1 szkl. ciepłego mleka, ewentualnie wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli przyprawa do pizzy pieczarki podsmażone razem z cebulką ser żółty żółtko Z drożdży , mleka
Moje domowe kucharzeniedobrze serów należy kierować się ich smakami, warto dodać delikatną mozzarellę, wonny ser pleśniowy, charakterystyczny parmezan, słony i wyraźny chedar, lub lubianą przez większość goudę. Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ. Nowy post Pizza 4 sery pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceUwielbiam pizze, zwłaszcza te przygotowywane w domu na pełnoziarnistym cieście. To pyszne, włoskie danie możecie z powodzeniem wykorzystać jako bazę do przemycenia zdrowych warzyw do swojego jadłospisu - jeżeli brakuje aktualnie świeżych warzyw wybierzcie mrożonki, które (mrożone w Polsce) są dużo lepsze od tych świeżych ale sprowadzanych z drugiego końca świata. Do swojej pizzy dodałam mrożone brokuły i dobrą szynkę
Milion Smakówdrugi przepis na pizzę, jest naprawdę bardzo smaczna. Powinna zawierać do 4 składników. U mnie jest 5, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie dodać czarnych oliwek. Pizza wyszła przepyszna. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży 159 ml wody źródlanej 10 ml oliwy extra virgin 70 ml mleka 3,2% szczypta cukru sól Dodatki: mozzarella(...)odstawić, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto po porcjować po ok 80-100 g. Rozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować sosem pomidorowym na którym układamy mozzarelle i oliwki. Rukolę, szynkę parmeńską* i pomidorki układamy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli
The Sweet Damselczęści. Jedną część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na 8 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w rogalik zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy. Tą samą czynność powtarzamy
Moniki SmakołykiFarsz można komponować do woli. Ja dzisiaj postawiłam na klasyczną pizzę. Może nie jest zbyt dietetyczna, ale przynajmniej wszystkim smakuje - o to chodzi w przekąskach :) PIZZA ROLLS (składniki na 2 blachy) Składniki na ciasto: - 500 g mąki pszennej - 300 ml ciepłej wody - 50 g świeżych drożdży - 2 łyżeczki soli - łyżeczka cukru - 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na sos: - pół
Zgrabne Gotowaniebył strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :) Czytaj więcej >> 3) PIZZA FIT BEZ DROŻDŻY Pizza...kto jej nie lubi! Chyba nie znam takiej osoby. Ale pizza nie kojarzy nam się(...)jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę
Kuchnia MagdaLenybył strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :) Czytaj więcej >> 3) PIZZA FIT BEZ DROŻDŻY Pizza...kto jej nie lubi! Chyba nie znam takiej osoby. Ale pizza nie kojarzy nam się(...)jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę
Kuchnia MagdaLenyłyżeczki soli 300g sera sos pomidorowy I inne dodatki do pizzy... Przygotowanie: Robimy rozczyn: drożdży wraz z cukrem zalewamy ciepła wodą i mieszamy. Odstawiamy na 3 min. W między czasie mąkę wraz z solą przesiewamy do misy i dodajemy oliwe, następnie wszystko mieszamy. Do ciasta dodajemy rozczyn i wyrabiamy około 10 min, najlepiej to zrobić za pomocą miksera planetarnego(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto lekko wyrabiamy i wałkujemy za pomocą wałka lub kręcimy rękoma na kółko o średnicy 30cm. Ciasto przekładamy na blachę do pizzy, smarujemy sosem i osypujemy serem, lub innymi dodatkami do pizzy. Pieczemy na dolnej półce piekarnika przez ok 6-7 min przy temperaturze 250 stopni
Kuchnia ŁukaszaDomowe mini hot dogi :) Bardzo szybka i smaczna przekąska dla małych i dużych :) Robimy klasyczne ciasto drożdżowe jak na bułki czy pizzę :) 1kg mąki, 1/2 kost. drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka soli Ciasto możemy zrobić wcześniej i wówczas trzymamy je szczelnie zamknięte w lodówce. Na rozwałkowane ciasto nakładamy parówkę, zawijamy, odcinamy
chleba naszegotradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic długo zastanawialiśmy się, w którym kierunku pójść, ale zdecydowaliśmy się na ciasto chlebowe + farsz z porów, z dodatkiem masła, żółtek, śmietany, sera oraz
Nerds Kitchenotrzymamy dobrze wymieszane, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać nieco wody (jeżeli ciasto jest zbyt twarde) lub mąki ( jeżeli zbyt się klei). Po zagnieceniu możemy ciasta użyć natychmiast - upiec bułki lub pizze - lub schować je do lodówki i użyć w ciągu 3 dni. Jeżeli nie zamierzamy użyć ciasta natychmiast, należy włożyć je do plastikowej torby, wycisnąć powietrze i zamknąć
Stare Garymozarelli 1 szklanka gęstej śmietany 2 żółtka 5 ząbków czosnku ok 250 boczku w plastrach 1 szalotka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1-2 godziny do wyrośnięcia. Przygotowujemy sos: Cebulkę i czosnek kroimy na drobno, lekko smażymy(...)śmietanę, podgrzewając na małym ogniu, do rozpuszczenia sera, ale nie zagotowania. Na samym końcu dodajemy żółtka i przyprawy. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą. Za pomocą wałka lub dłoni formujemy pizze. Wykładamy sos carbonara i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik
Jadło i czytadłojest zalane bazyliowo-oreganową masą z tofu. Brzmi smakowicie, prawda? Wprawdzie gdy pierwszy raz pomyślałam o zrobieniu quiche, to wydawało mi się to zbyt skomplikowane: trzeba wyrabiać ciasto, a mnie nawet do pizzy się nie chce i robię ją na owsianym spodzie . Ale długo nie mogłam się opierać i gdy już raz wypróbowałam ten wegański quiche, to od tego czasu
Lamarida.pl