małych lokalnych producentów) po pakowanie gotowych wyrobów i wysyłkę do sklepów. Te świnki jeszcze dwie godziny temu biegały po podwórku. Są naprawdę świeże. A pracownicy to prawdziwi wirtuozi piły i noża. Używają wyłącznie prawdziwe przyprawy. Sami mielą pieprz i sami obierają całe wielkie worki polskiego ( sprawdziliśmy ) czosnku potem jest on rozcierany na pastę i już można dodawać do kiełbasy
królestwo garówkawy z cytryną. Zupełnie tego nie ogarniałem. To znaczy wówczas nawet samej kawy nie ogarniałem, ale kawa z cytryną to był prawdziwy odlot. Nie znam nikogo innego, kto by pił taką kawę. Cóż, nigdy nie twierdziłem, że mam normalną rodzinę :) A teraz sam wpadłem na pomysł takiej nalewki. To znaczy właściwie nie wiem czy sam wpadłem, czy skądś
Marder&Marder Manufactureusuwa zmęczenie i działa rozweselająco. Jest często wykorzystywany jako składnik słodkich perfum. Podnieca, przykuwa uwagę i rozpala zmysły. Miód W starożytnej Persji młode pary przez miesiąc po ślubie codziennie piły miód. Stąd też pochodzi tradycja miesiąca miodowego. Zawiera fruktozę, która bardzo szybko się wchłania, a w sypialni dodaje wigoru. Banany Owoce te są bogate w alkaloid - bufoteninę. Poprawia nastrój, zwiększa
My Chcemy JeśćZapewne każdy z was pił lub choćby słyszał o przyprawionym pomidorowym koktailu z wódką zwanym Bloody Mary. To klasyk znany na całym świecie. W USA zazwyczaj zamawiany i pity przy weekendowym śniadaniu jako alkoholowa „mikstura” na kaca, zwana w języku angielskim „ Hair of the dog.” Uzupełnieniem skróconej nazwy jest zwrot „Hair of the dog that
Jem więc JestemHerbata Matcha pojawiła się w moim domu ponad rok temu, po podróży syna do Japonii. Tam też syn po raz pierwszy pił ją i tak się w niej rozsmakował, że został jej wielkim fanem i z Tokyo przywiózł do domu spory jej zapas. Zachwalając jej walory smakowe i jak widać wizualne, ja również zachwyciłam się jej smakiem (chociaż pierwszy łyk
Kuchcik gotujebyło dziś gorąco ale nie narzekam po tylu dniach okropnego zimna brrr. Oczywiście przy takim upale najlepiej by się jadło lody i piło zimne napoje no ale nie popadajmy w rutynę coś jednak trzeba zjeść. Szybko i bezboleśnie, musimy mieć do tej potrawy świeże zioła, a te idzie dostać już w każdym dobrym markecie. Mi smakowało bardzo. Zapraszam
Kubki smakuZapewne każdy z was pił lub choćby słyszał o przyprawionym pomidorowym koktailu z wódką zwanym Bloody Mary. To klasyk znany na całym świecie. W USA zazwyczaj zamawiany i pity przy weekendowym śniadaniu jako alkoholowa „mikstura” na kaca, zwana w języku angielskim „ Hair of the dog.” Uzupełnieniem skróconej nazwy jest zwrot „Hair of the dog that
Jem więc Jestemustach. Potem wyplujmy wino” i tak się dzieje podczas każdej degustacji wina. No, prawie każdej... ;) Podczas degustacji, zorganizowanej przez Kondrat Wina Wybrane …. w restauracji Oliva , nikt nie pluł...wszyscy „pili do dna” ;) A piliśmy wina win z posiadłości Disznókö, o winach opowiadał dyrektor László Mészáros. Skoro Disznókö, wina węgierskie... to, musi być Tokaj :) Mieliśmy przyjemność degustować 6 win. Disznókö Furmint
królestwo garówbazie powstała żubrówka – co jest sprawą niezwykle prostą, bo wymaga to jedynie włożenia kilku trawek do butelki. Jeśli więc ktoś z Was szarlotki do tej pory nie pił – niech koniecznie spróbuje, a jeśli miał już tą okazję – niech sobie o niej przypomni. Polecam! Składniki: Żubrówka – 50 ml Sok jabłkowy – do smaku (tu ok. 100 ml) Lód Plasterek cytryny do dekoracji
Smaki EwyKoktajl typowo jesienny. Miły w smaku, bez dodatku cukru. Dziś go zrobiłam po raz pierwszy i mój mąż mówi, że to jeden z najlepszych jakie pił. Smaki przypominają mi jesień. Gruszka, jabłko, miałam dodać jeszcze cynamon, ale zrobiłam 3 wersje i ta z imbirem i kardamonem wyszła najlepiej. Zdjęcia też jeszcze jesienne. Taka pogoda, że żal nie było wypić koktajlu
Apetyt na ZieloneSoczek Kubuś znamy wszyscy i większość z nas zapewne piła go w swoim życiu nie jeden raz. Dziś mam dla Was przepis na jego domową wersję, oczywiście dużo lepszą i dużo zdrowszą niż ta sklepowa, gdyż przygotowana jest tylko ze świeżych składników. Połączenie soczystej marchewki z dynią , jabłkiem i bananem tworzy fantastyczną, aksamitną konsystencję, która z całą pewnością posmakuje zarówno
Ostra na SłodkoBuraczki to nie tylko podstawa barszczu czy dodatku do niedzielnego obiadu. Można zrobić marynowane w słoikach na zimę, w całości lub w plasterkach czy mniejszych kawałkach, sok z buraków piła bardzo często moja babcia, a ja wciąż marzę o pięknej i funkcjonalnej sokowirówce. Prawdziwym mistrzostwem były buraczki z suszonymi figami przygotowane przez Jurka Sobieniaka jako dodatek do steków, które jedliśmy
Moja smaczna kuchniajest!!! Pełno ich bowiem w naszym współczesnym jedzeniu. Postarajmy się o detoks dla naszego organizmu i przy okazji wzmocnijmy go. Bardzo prosta mikstura, która jeśli będziemy ją systematycznie pili pomoże nam odzyskać odporność. Kilka składników i mikstura gotowa, nie trzeba długo czekać. SKŁADNIKI szczypta kardamonu szczypta kurkumy 1 łyżeczka goździków kawałek świeżego imbiru ( po skrojeniu 1 łyżeczka) pół
W kuchennym oknie EwyŻeby było ciekawiej, to pamiętam jak około 15 lat temu zapanował istny szał na te kryształki jako panaceum na nadwagę, wszystkie znane mi babki łącznie z moja mamą to piły (nie, nie schudły). W każdym bądź razie pije to cudo od kilku miesięcy i jest naprawdę dobrze. Kefir wodny jest kombinacją żywych bakterii i grzybów w symbiotycznym środowisku. Jego działanie
greenscarfkobiety przystało same nie wiedzą czego chcą. Szlochający pan w rurkach? Wzbudza w paniach odrazę pomieszaną ze współczuciem. Brutal o wyglądzie drwala z Rosji? Pewnie bił będzie, szlajał się, pił i zachowywał się jak gbur. Chciałyśmy uprawnienia to mamy. O dziwo feminizm i równouprawnienie kończy się, kiedy trzeba wtargać meble do mieszkania i nosić zakupy. Wtedy nawet najtwardsze kobiece sztuki
ladykitchen